Munkatársaink

dr. Matusovits Andrea

sportorvos, aneszteziológus és intenzív terapeuta

 • szívinfarktus utáni rehabilitáció
 • sportolás szívbetegséggel

Online bejelentkezés az OrvostKeresek rendszerével történik, ami regisztrációhoz kötött!

Több mint 20 éve dolgozom orvosként Magyarországon és külföldön egyaránt. Az elmúlt tíz évben az egészség és a mozgás területeivel foglalkoztam. A balatonfüredi Állami Szívkórházban végzett munka tapasztalataival a hátam mögött segítem azok egészségének ápolását, akik szívinfarktuson estek át.

Tanulmányok:

1988-1994. Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Szak

Szakvizsgák:

 • Aneszteziológia és Intenzív terápia 2003.
 • Sportorvosi szakvizsga 2014.

Munkahelyek

 • 1994-2005.     Szegedi Tudomány Egyetem Aneszteziológiaibés Intenzív Terápiás Intézet
 • 2005-2006.     Product manager, Novartis
 • 2006-2008.     Hessen tartományban Aneszteziológusvés Intenzív terápiás szakorvos
 • 2008-2009.     Royal Hayet Hospital, Kuwait Aneszteziológus és Intenzív terápiás  szakorvos
 • 2009-2010.  Csongrád megyei Kórházban Aneszteziológusi és Intenzív Terápiás osztályos munka ( Hódmezővásárhely, Makó )
 • 2010- 2012. Kistelek Nappali Kórház Orvos Igazgató
 • 2012- 2015.    GYEMSZI Egészségpolitikai Főosztályvezető
 • 2015-          ESZ-ZRT Egészség Szolgáltató Zrt Vezérigazgató helyettes

Ügyeleti tevékenység 2003-tól folyamatosan:

 • Bajai Városi Kórház,
 • Makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Városi Kórház, 
 • Békéscsabai Réthy Pál Városi Kórház, 
 • Hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház, 
 • Délpesti Jahn Ferenc Kórház

Társasági tagságok:

Magyar Orvosi Kamara
Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság
Német Orvosi Kamara
Kuvaiti Orvosi Kamara
Magyar Egynapos Sebészeti Társaság
MRT (Magyar Reszuszcitációs Társaság)
Magyar Sportorvos Társaság
FISA Orvos Bizottság


Kapcsolódó cikkeink


Orvos válaszol

Orvos válaszol - Betti

Ostrom u. 16.

Tisztelt Doktornő/Úr!

Hypertonia valamint mitralis prolapsus miatt kezeltek 2013 óta, 2015-ig, 1,25 mg Concort szedtem, mert a 2,5 mg soknak bizonyult (ennyit írtak fel). Miután abbahagytam a dohányzást, normalizálódott a vérnyomásom és a kezelőorvossal egyeztetve elhagytuk a gyógyszert. 2016-ban kontroll kardiológiai vizsgálat során (ahol szédüléses rosszulléteket panaszoltam) a kezelőorvos már gyógyultnak minősítette a mitralis prolapsust. Decemberben azonban ismét szédüléssel, vérnyomás kiugrással járó panaszaim valamint rendetlen szívdobogásérzéseim voltak, és újabb kardiológiai vizsgálat történt, ahol ismét szív UH történt: vizsgálat közben is ES-k, rövid tachyarrythmiás futamok. Aortagyök: 25 mm. Aorta ascendens :30 mm. Az aorta billentyű nyitási amplitudója:14 mm. A jobb kamra:30-24mm. A bal pitvar:35 mm (norm. haránt) <40 mm, hossz <50 mm) A mitrális billentyű : mellső vitorlán prolapsus. MI: jelzett. E/A: 1/0,7. A bal kamra 53-31 mm. (norm <40-50 mm). EF:72%. (norm. >50%). Fs:41%. A septum és hátsó fal: 10-9 mm (norm. <12 mm. PF: nincs. Segment. falmoztásszavar nincs.
Tachycardia miatt 1x2,5 mg Concor szedését javasolták.
1,25 mg Concorral kezdtem , mivel pár éve mikor szedtem, a 2,5 mg Concortól 45-ös pulsusom lett. Most annyi panaszom volt, hogy beszedtem az 1,25 mg Concort és egész napon át tartó nehézlégésem volt. Két napig szedtem, majd a háziorvos Betaloc 10 mg -t írt, melyből 2x1 tablettát javasolt, de ebből is 2x2,5 mg-t szedek kezdetnek, mert nem akarok attól rosszul lenni, hogy nagyon leviszi a vérnyomásomat. A vérnyomásomat mérem naponta többször, eddig úgy látszik, hogy elég ez a mennyiség.
Reggel viszont ha felkelek, gyógyszer bevétel előtt, valamint este, szintén gyógyszer bevétel előtt, minden mozgásnál nehezebb a levegő vétel, egészen addig míg be nem veszem a gyógyszert.
Szeretnék valamilyen tornát végezni, mivel a súlyom 90 kg körül mozog szülés után.
Kérdésem az lenne, hogy a szív UH milyen információtartalommal bír hétköznapi nyelven? (mivel felvilágosítást nem kaptam róla, csak tényként a gyógyszerszedést) valamint milyen mozgást végezhetek, ill. normális -e hogy a gyógyszerszedés előtt (mert azt mondta a háziorvos, hogy a Betaloc nem hosszú hatóidejű), hogy mozgás hatására nehezedik a légzés, valamint, emelnem kell - e esetlegesen a Betaloc adagot, vagy maradhat -e ilyen kevés ha a vérnyomás és a pulzus jó tőle.

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Betti!

Panaszai alapján, ill. a rendszeres testmozgás elkezdése előtt mindenképpen kivizsgálás szükséges, melyet központunkban el tudunk végezni. Problémája megoldásában a vizsgálati eredmények ismeretében tudunk tanácsot adni.

Üdvözlettel.
Dr. Sztancsik Ilona

FACEBOOK CSOPORTOK