Számos oka lehet növényi alapú (vegetáriánus vagy vegán) táplálkozás követésének, viszont októl függetlenül az étrendben kulcsfontosságú tápanyagok, és az összeállítás alapelvei megegyeznek. Növényi étrend követésével, több növényi eredetű alapanyag étrendbe illesztésével számos szív- és érrendszeri rizikófaktor csökkenthető. A tapasztalatok szerint sokszor nehézségbe ütközik az étrenddel kapcsolatos információk átültetése a gyakorlatba, ebben segít a Kardioközpont szakembere, Vajdovich Dorottya dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember, PhD hallgató, egy interaktív workshop során. Vajdovich Dorottyát kérdeztük a téma szív-és érrendszeri vonatkozásairól, melyekre a workshop során is kitér.

Teljes mértékben növényi eredetű étrendre kell váltanom?

Sem az összes állati eredetű alapanyag, sem egy konkrét állati eredetű nyersanyagcsoport kizárása nem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a szív-és érrendszeri rizikótényezőkre gyakorolt előnyös hatás kifejeződhessen. A szükséges változtatásokat mindig személyre szabottan, dietetikus segítségével érdemes meghatározni, de általánosságban elmondható, hogy a növényi eredetű alapanyagok (zöldségek, gyümölcsök, teljes értékű gabonafélék, hüvelyes zöldségek, olajos magvak) arányának növelése, az állati eredetű alapanyagok tekintetében pedig a bevitel csökkentése célszerű.

Milyen előnyei lesznek számomra a több növényi alapanyagnak?

Folyamatosan gyarapodó tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy a növényi alapú étrend mind a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, mind a kezelésben is nagy jelentőséggel bír a kockázati tényezők, és bizonyos folyamatok befolyásolásán keresztül.

Ilyenek például:

Az optimális összetételű növényi alapú étrendet folytatók esetén jellemző a vitaminok, ásványi anyagok, rostok, antioxidánsok magasabb bevitele, illetve alacsonyabb a telített zsírsav-, koleszterin-, egyszerű cukorbevitel, ezek pedig összességében elősegítik a szív-és érrendszeri betegségek megelőzését, illetve kulcsfontosságúak a kezelésben.

Ha növényi eredetű, akkor biztosan egészséges?

Gyakori tévhit, hogy ha egy termék állati eredetű összetevőktől mentes, akkor biztosan tápanyagban gazdag és minőségi alapanyagokat tartalmaz. A növényi alapú táplálkozási ajánlások ilyen téren megegyeznek a vegyes táplálkozás kapcsán megfogalmazott javaslattal: érdemes arra törekedni, hogy a lehető legkevesebb feldolgozott termék kerüljön a tányérra, és részesítsük előnyben a természetes, feldolgozatlan alapanyagokat.

Élelmiszercímke tanulmányozása során láthatjuk, hogy pl. egy rántott, húshelyettesítő termék vagy növényi „sajt” összetevőire általában jellemző, hogy:

  • egyrészt főként telített zsírok (kókuszolaj/pálmaolaj) jellemzőek, sokszor nagy mennyiségben, amelyek szerepet játszanak a magas koleszterinszint kialakulásában
  • másrészt jellemzően magas a sótartalom, amely hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához
  • harmadrészt számos olyan adalékanyag (pl. tartósítószer, színezék, ízesítő, állagjavító, sűrítóanyag, stabilizátor, aroma) szerepel, amelyek a hasznos tápanyagtartalomhoz nem járulnak hozzá

 

Érdemes tehát minden esetben megnézni az élelmiszercímkét, és mérlegelni, hogy adott feldolgozott termék helyett milyen természetes alapanyag lehet alternatíva. Ha több sor, kis betűmérettel feltüntetett összetevőt látunk, jó eséllyel egy erősen feldolgozott élelmiszerről van szó, ezek fogyasztását érdemes minimalizálni növényi és állati eredet esetén egyaránt.

A workshop a zoom rendszerén keresztül zajlik, időpontja október 12., 17:00-19:00.

További információ és jelentkezés a workshopra ide kattintva elérhető. A résztvevők létszáma limitált, biztosítsd be a helyed még ma!

Online Bejelentkezés

KardioKözpont - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Téma szakértője

Specialitások:
  • testsúlycsökkentés
  • koleszterin-csökkentő étrend
  • vérnyomás-csökkentő étrend
  • kizárólag felnőtt ellátás
Módosítás: 2023.09.29 15:47