Szerző: Kardioközpont

Az erekben folyó vér túlzottan megfeszíti a véredények falát magas vérnyomás esetén. Az optimális vérnyomás értéke 120/80 vagy alacsonyabb. A magas vérnyomás (vagyis a hipertónia) a legelterjetebb szív- és érrendszeri betegség. Az emelkedett vérnyomás panaszmentesen, észrevételenül is okozhat szervkárosodást. A magas vérnyomás-betegség Magyarországon a felnőtt lakosság közel 40 százalékát érinti, idősebb korunkra - 60 év felett akár 60 százalékig nő ez az arány. 

Magas vérnyomással kapcsolatos szolgáltatásaink

Online Bejelentkezés

KardioKözpont - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Magas vérnyomás - azaz hipertónia

A magas vérnyomás veszélyei

A magas vérnyomás kivizsgálása

A magas vérnyomás kezelése

A magas vérnyomás megelőzése

Mikor beszélünk hipertóniáról, vagyis magas vérnyomásról?

Kategória Szisztolés érték Diasztolés érték

Optimális

<120 <80

Normális

120-129 80-84

Kismértékben emelkedett

130-139 85-89

1. fokú hipertenzió

140-159 90-99

2. fokú hipertenzió

160-179 100-109

3. fokú hipertenzió

>180 >110

Az optimális vényomás 120/80 vagy alacsonyabb érték. Ezen kívül több sáv és több elnevezés létezik, de az közös bennük, hogy mindkét paraméter (szisztolés, diasztolés) esetén, ha az egyik érték magasabb, akkor azt értékeljük.

Ha az otthoni vérnyomásmérővel mért vérnyomás érték rendszeresen 135/85 Hgmm vagy a fölötti, mindenképpen kardiológus szakorvosi vizsgálat szükséges, hiszen az otthoni vérnyomásmérők sokkal pontatlanabbak az orvosi higanyos vérnyomásmérőknél. Fontos tudni, hogy a vérnyomásértékek emelkedésével arányosan nőnek a kardiológiai megbetegedések kockázatai is, mint a stroke, szívinfarktus, alvási apnoe stb.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A magas vérnyomás veszélyei

Magas vérnyomás (hipertónia) esetén az erekben megnövekedett a nyomás, amit okozhat érszűkület, az erek falának megvastagodása és rugalmatlanná válása vagy egyéb okok. Az erek a szívverés pillanatában minél kevésbé képesek kitágulni, annál magasabb lesz a vérnyomás. A megnövekedett ellenállással szemben a szívnek erősebben kell pumpálnia, és az erek falának károsodásához vezethet. A nem kezelt magas vérnyomás eredményezhet értágulatot, szívinfarktust, stroke-ot, szívelégtelenséget  vagy veseelégtelenséget

A magas vérnyomás kivizsgálása

Mivel a hipertóniának többnyire nincsenek előzetes tünetei, különösen fontos a gyakori ellenőrzés. A vérnyomás rendszeres mérése a szűrés alapja. Egyetlen mérés azonban nem biztos, hogy megbízható információval szolgál. A hétköznapi környezetben, a napi teendők között elvégzett, napi többszöri mérések pontosabb képet adnak.  

Kivizsgálásnál 40 év felett mindenképpen javasolt:

  • ABPM - 24 órás vérnyomásmérés
  • terheléses EKG - a szív működésének, vérellátásának megítélésére továbbá a mozgásra emelkedő vérnyomás kiszűrésére

További vizsgálatok:

A magas vérnyomás kezelése

A magas vérnyomás kezelésének alapja az életmódterápia, amelyet szükség esetén gyógyszeres kezeléssel szükséges kiegészíteni.

Életmódterápia

 A magas vérnyomás kezelésének 160 Hgmm szisztole érték alatt első lépése az önállóan alkalmazott életmódterápia. Amennyiben ez 3-6 hónap elteltével nem hoz eredményt, úgy gyógyszeres kezeléssel kell kiegészíteni.

A magas vérnyomás kezelése életmóddal:

A kezelés elemei Ajánlás Szisztolés vérnyomás csökkentése
Testsúlycsökkentés BMI < 25kg/m2  5-20 Hgmm/10 kg 
Sófogyasztás <5g/nap 2-8 Hgmm
Mediterrán étrend Zöldség, gyümölcs,
zsírszegény termékek
fogyasztása
8-14 Hgmm
Fizikai aktivitás 30-60 perc/nap 4-9 Hgmm
Alkoholfogyasztás Nem több,
mint 2 ital/nap/férfi,
vagy 1 ital/nap/nő

2-10 Hgmm

A kezelésnek mindig személyre szabottan kell történnie! Az étrend kialakításában célszerű dietetikus szakember segítségét kérni, míg a mozgásterápia összeállításához érdemes magas vérnyomás kezelésében jártas mozgásszakemberhez fordulni. Néhány jótanács és tudni való arról, hogyan sportoljon/mozogjon magas vérnyomással! 

Gyógyszeres kezelés

Amennyiben az életmód-kezelés önmagában nem elegendő, vagy a vérnyomás szisztolés értéke 160 Hgmm felett van, vagy egyéb okok állnak fent, a magas vérnyomást gyógyszeresen is szükséges kezelni. Gyógyszerek között megtalálható a renin-angiotenzin rendszerre ható gyógyszerek, a béteblokkolók, a vízhajtók és egyéb gyógyszerek.

A magas vérnyomás megelőzése

Hipertónia egy része genetikusan meghatározott, de a 80%-a életmóddal összefüggő. Így megelőzésében elsősorban életmód tényezők játszanak szerepet:

  • mozogjon rendszeresen - heti legalább 150 perc közepes intenzitású kardio mozgás + 2x30 perc izomerő növelés
  • étkezzen egészségesen - kevés só, sok zöldség, kevés alkohol, kevés vörös hús
  • kerülje a dohányzást

Téma szakértője

Specialitások:

Ellátás magyar, orosz és ukrán nyelven is!

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Kapcsolódó cikkünk

Ingadozó vérnyomás? Ez lehet az oka!

Ingadozó vérnyomás? Ez lehet az oka!

Ha fáradtságot, szédülést, rossz közérzetet, fejfájást tapasztal, lehet, hogy a vérnyomás ingadozását kell keresni a tünetei mögött, bár ez gyakran tünetmentesen van jelen. Dr. Petróczy Natália, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta elmondja, miért kell mégis kivizsgálni.

Módosítás: 2024.04.30 15:53