magas vérnyomás
magas vérnyomás

Csatlakozon Ön is Szívbetegséggel-teljeses életet Facebook csoportunkhoz! A közösségben egymás támogatásával és a KardioKözpont szakmai hátterével kap hasznos tanácsokat! https://www.facebook.com/groups/249975295430705/

Magas vérnyomás vizsgálati csomag

Hogy Önnek kényelmes, gyors megoldást tudjunk adni magas vérnyomás kivizsgálására, kezelés beállítására, vegye igénybe "Magas vérnyomás vizsgálati csomagunkat"!

A magas vérnyomás vizsgálati csomag tartalma:

 • 24 órás vérnyomásmérés
 • nagylabor vizsgálat (benne vércukor, koleszterin, vesefunkciók, májfunkciók, pajzsmirigyműködés, vérkép, vizelet)
 • nyugalmi vérnyomásmérés
 • EKG
 • BMI
 • igény szerint arteriogárfia

A "Magas vérnyomás vizsgálati csomag" specialistái: dr. Kapocsi Judit PhD, dr. Sztancsik Ilona

A "Magas vérnyomás vizsgálati csomag" ára: 39.990,-

 

Bejelentkezés Magas vérnyomás vizsgálati csomagra!

Budai KardioKözpont

+36 70 610 3847

 

A magas vérnyomás

Magas vérnyomás a lakosság körében minden harmadik embert érint, miközben alig vagy csak már túl későn kezdik el ezek a betegek a kezelést. A hypertónia a legjelentősebb kockázat a szív-érrendszeri betegségek tekintetében.

A magas vérnyomás korunk egyik népbetegsége, a legelterjedtebb szív-érrendszeri betegség. A maga vérnyomás sokáig nem eredményez érezhető tüneteket, de csendben folyamatosan károsító és leépítő hatást fejt ki a szervezetre, a szervekre. Magas vérnyomás esetén minél hamarabb érdemes felfedezni és kezelni a betegséget, így nem szabad megvárni a tünetek megjelenését, érdemes rendszeresen mérni azt.

Néhány jótanácst és tudni való arról, hogyan sportoljon/mozogjon magas vérnyomással!

A magas vérnyomás okai

A magas vérnyomás lehet elsődleges és másodlagos. Elsődlegese hipertóniáról akkor beszélünk, hogyha önállóan jelentkezik a betegség, magasvérnyomás-betegségnek is nevezik. Több tényező felel ennek a kialakulásáért (öröklött hajlam, környezeti tényezők). Esszenciális hipertónia, amikor a vérnyomás emelkedés okaként nem lelhető fel más kórkép, ilyen a magas vérnyomásos betegségek 4/5-e.
Magas vérnyomásra hajlamosító környezeti és életviteli tényezők:

 • stressz
 • mozgáshiányos életmód
 • túlsúly
 • dohányzás
 • egészségtelen táplálkozás

Másodlagos hipertónia esetén a magas vérnyomást egy másik kórkép okozza, annak hatására jön létre. Ebben az esetben a kiváltó okot kell megszüntetni, az alapbetegséget kell kezelni.

Mikor beszélünk magas vérnyomásról?

Az optimális vérnyomás 120/80 vagy alacsonyabb érték. Ezt meghaladóan több sáv és több elnevezés létezik, mindbe közös hogy mind két paraméter (szisztolés, diasztolés) esetén ha az egyik érték magasabb akkor azt az értéket értékeljük.

Kategória Diasztolés érték Szisztolés érték

Optimális

<120 <80

Normális

120-129 80-84

Kismértékben emelkedett

130-139 85-89

1. fokú hipertenzió

140-159 90-99

2. fokú hipertenzió

160-179 100-109

3. fokú hipertenzió

>180 >110

A vérnyomást negítívan befolyásoló tényezők:

 • életkor
 • elhízás
 • rossz táplálkozás
 • cukorbetegség
 • dohányzás
 • genetika
 • földrajzi és szociáldemográfiai jellemzők

Ha az otthoni vérnyomásmérővel mért vérnyomás érték rendszeresen 135/85 Hgmm vagy a fölötti, mindenképpen szakorvosi vizsgálat szükséges, hiszen az otthoni vérnyomásmérők sokkal pontatlanabbak az orvosi higanyos vérnyomásmérőknél. Fontos tudni, hogy a vérnyomásértékek emelkedésével arányosan nőnek a kardiológiai megbetegedések kockázatai is, mint a stroke, szívinfarktus, alvási apnoe stb.

A magas vérnyomás veszélyei

magas vérnyomás kezelése a Kardioközpontban

Magas vérnyomás esetén az erekben megnövekedett a nyomás, amit okozhat érszűkület, az erek falának megvastagodása és rugalmatlanná válása vagy egyéb okok. Az erek a szívverés pillanatában minél kevésbé képesek kitágulni, annál magasabb lesz a vérnyomás. A megnövekedett ellenállással szemben a szívnek erősebben kell pumpálnia, és az erek falának károsodásához vezethet. A nem kezelt magas vérnyomás eredményezhet értágulatot, szívinfartkust, stroke-ot, szívelégtelenséget vagy veseelégtelenséget. 

 

Magas vérnyomás kezelése

Hypertónia kezelésének célja, hogy meggátoljuk a szervek károsodását, a szövődményeket csökkentsük. Attól függően, hogy milyen fokú a hipertónia és a milyen életviteli / környezeti befolyásoló tényezők állnak fenn kezdődhet meg a kezelés. Bizonyos esetekben elkerülhetetlen a gyógyszeres kezelés. A gyógyszerek mennyiségének csökkentése érdekében - ezzel minimalizálva a gyógyszerek esetleges mellékhatásait - általában többféle gyógyszer kombinációját írja fel az orvos. Azonban a leghatékonyabb gyógyszerkombináció megtalálása, finomhangolása időigényes. A gyógyszeres kezelés alatt is a legfőbb cél a kiváltó ok megszüntetése.magas vérnyomás kezelése Kardiközpont

   Első lépés: A páciens életmódjának optimalizálása a megfelelő táplálkozással, dohányzás leszoktatásssal, egyénreszabott mozgásforma bevezetésével. A táplálkozásban segítséget nyújt szakképzett és tapasztalt dietetikusunk aki segít összeállítani egy megfelelő étrendet figyelembe véve az egyént és annak igényeit. Itt fő hangsúly a só és zsírfogyasztás visszaszorítására esik, de segítenek az ideális túlsúly elérésében is. Ezt követi a mozgásterapeuta által koordinált mozgás bevezetése. Mindezt folyamatos szakorvosi kontrol mellett.
Részletekről tájékozódjon kollégáinknál a +36 70 610 3847 -es telefonszámon vagy szakmai partnerünknél a www.eletmodorvosikozpont.hu olalon.

   Második lépés: Ha a magas vérnyomás (>140/90) mellett más alapbetegsége is van a páciensenek (cukorbetegség, szívritmus zavar stb.) és az életmód váltás önmagában nem elég, úgy kiegészítő kezeléként a beteg vérnyomáscsökkentő gyógyszeres kezelést kaphat. Ezt mindig a kezelő orvos határozza meg, de fontos kihangsúlyozni, hogy ebben az esetben is kiemelt fontossága van az életmód váltásnak. 

Evidencia szintje A kezelés elemei Ajánlás Szisztolés vérnyomás csökkentése
A Testsúlycsökkentés Optimális, BMI < 25kg/m2 elérése vagy fenntartása 5-20 Hgmm / 10 kg fogyás
A Sóbevitel redukciója Sófelvétel csökkentéése < 5g/nap 2-8 Hgmm
B Mediterrán étrend alapelvei szerinti étkezés Zöldség, gyümölcs, zsírszegéy tejtermékek fogyasztása, telitett zsírok fogyasztásának csökkentése, K-, Ca-fogyasztás növelése 8-14 Hgmm
A Fizikai aktivitás Rendszeres fizikai aktivitás (30-60 perc/nap) lehetőleg minden nap 4-9 Hgmm
B Alkoholfogyasztás Nem több mint 2 ital/nap/férfi (25g alkohol), vagy 1 ital/nap/nő (12,5 g alkohol) 2-10 Hgmm

 

 

Bejelentkezés szakorvosi konzultációra!

Budai KardioKözpont

+36 70 610 3847