Magas vérnyomás

Magas vérnyomás

Szerző: Kardioközpont Létrehozva: 2017.07.10 12:07 Módosítva: 2021.06.18 15:40

Az erekben folyó vér túlzottan megfeszíti a véredények falát magas vérnyomás esetén. Az optimális vérnyomás értéke 120/80 vagy alacsonyabb. A magas vérnyomás (vagyis a hipertónia) a legelterjetebb szív- és érrendszeri betegség. Az emelkedett vérnyomás panaszmentesen, észrevételenül is okozhat szervkárosodást.

A magas vérnyomás-betegség Magyarországon a felnőtt lakosság közel 40 százalékát érinti, idősebb korunkra - 60 év felett akár 60 százalékig nő ez az arány. 

Magas vérnyomás - azaz hipertónia

A magas vérnyomás okai

A magas vérnyomás veszélyei

A magas vérnyomás tünetei

A magas vérnyomás kivizsgálása

A magas vérnyomás kezelése

A magas vérnyomás megelőzése

 

 

Mikor beszélünk hipertóniáról, vagyis magas vérnyomásról?

Kategória Szisztolés érték Diasztolés érték

Optimális

<120 <80

Normális

120-129 80-84

Kismértékben emelkedett

130-139 85-89

1. fokú hipertenzió

140-159 90-99

2. fokú hipertenzió

160-179 100-109

3. fokú hipertenzió

>180 >110

Az optimális vényomás 120/80 vagy alacsonyabb érték. Ezen kívül több sáv és több elnevezés létezik, de az közös bennük, hogy mindkét paraméter (szisztolés, diasztolés) esetén, ha az egyik érték magasabb, akkor azt értékeljük.

Ha az otthoni vérnyomásmérővel mért vérnyomás érték rendszeresen 135/85 Hgmm vagy a fölötti, mindenképpen szakorvosi vizsgálat szükséges, hiszen az otthoni vérnyomásmérők sokkal pontatlanabbak az orvosi higanyos vérnyomásmérőknél. Fontos tudni, hogy a vérnyomásértékek emelkedésével arányosan nőnek a kardiológiai megbetegedések kockázatai is, mint a stroke, szívinfarktus, alvási apnoe stb.

A magas vérnyomás okai

A magas vérnyomás betegséget a kialakulás oka szerint két nagy csoportba oszthatjuk.

 • Elsõdleges vagy primer hipertónia esetében a magas vérnyomás kialakulása mögött nincsen kézzel fogható szervi elváltozás, az nem egy másik betegség, beavatkozás eredményeként jön létre. Több tényező felel ennek a kialakulásáért (öröklött hajlam, környezeti tényezők). Esszenciális hipertónia, amikor a vérnyomás emelkedés okaként nem lelhető fel más kórkép, ilyen a magas vérnyomásos betegségek 4/5-e.
 • Másodlagos vagy secunder hipertónia esetében a magas vérnyomásos állapot mögött kimutathatóan szervi, beavatkozási ok áll. Ilyen lehet például a vesertéria szűkület, phaeochromocytoma, steroidkezelés talaján kialakuló magasvérnyomás.

Másodlagos magas vényomás esetén az alapbetegséget kell gyógyítani, ami legtöbbször magával hozza a vérnyomás normalizálódását is. Továbbiakban a primer, elsõdleges hipertóniáról beszélünk.

Előfordul úgynevezett izolált magas vérnyomás is, ami elsősorban az idősebb embereket érinti, de a jelenség már fiatalabb korban is megjelenhet, és ugyanúgy kezelést igénylő szív-érrendszeri betegség. Ekkor ha az első érték magas csak, szisztolés izolált magas vérnyomásról, ha a második érték magas, diasztolés izolált magas vérnyomásról beszélünk.

Hírek, amelyeket mindenképp olvasson el!

A vérnyomást negatívan befolyásoló tényezők

 • életkor
 • elhízás
 • rossz táplálkozás
 • cukorbetegség
 • dohányzás
 • genetika
 • földrajzi és szociáldemográfiai jellemzők

A hipertónia veszélyei

Magas vérnyomás (hipertónia) esetén az erekben megnövekedett a nyomás, amit okozhat érszűkület, az erek falának megvastagodása és rugalmatlanná válása vagy egyéb okok. Az erek a szívverés pillanatában minél kevésbé képesek kitágulni, annál magasabb lesz a vérnyomás. A megnövekedett ellenállással szemben a szívnek erősebben kell pumpálnia, és az erek falának károsodásához vezethet. A nem kezelt magas vérnyomás eredményezhet értágulatot, szívinfartkust, stroke-ot, szívelégtelenséget vagy veseelégtelenséget. 

Magas vérnyomás szövődményei között megtalálhatóak:

 • stroke, agyvérzés
 • szívinfarktus
 • szívelégtelenség
 • veseelégtelenség

A magas vérnyomás tünetei

A magas vérnyomás eleinte nem, vagy csak alig észlelhetően okoz tüneteket. Így gyakran tünet helyett már a hipertónia káros következményeit érzékeli a páciens. Ezért kiemelten fontos a megelőzés. Amennyiben az alábbi tüneteket észleli, forduljon mielőbb orvoshoz: 

 • reggeli fejfájás
 • tarkótáji nyomás
 • gyengesség
 • koncentrációzavar

Kapcsolódó cikkünk

A szorongás is felviheti a vérnyomást

A szorongás és a magas vérnyomás sokszor kéz a kézben járnak, sőt az összefüggésük kétirányú. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a koronavírus miatt szorongó magasvérnyomás betegeknek igyekszik segíteni. 

A magas vérnyomás kivizsgálása

Mivel a hipertónia többnyire nincsenek előzetes tünetei, különösen fontos a gyakori ellenőrzés. A vérnyomás rendszeres mérése a szürés alapja. Egyetlen mérés azonban nem biztos, hogy megbízható inormációval szolgál. A hétköznapi környezetben, a napi teendők között elvégzett, napi többszöri mérések pontosabb képet adnak.  

Kivizsgálásnál 40 év felett mindenképpen javasolt:

 • ABPM - 24 órás vérnyomásmérés
 • terheléses EKG - a szív működésének, vérellátásának megítélésére továbbá a mozgásra emelkedő vérnyomás kiszűrésére

Szóba jöhető további vizsgálatok:

A magas vérnyomás kezelése

A magas vérnyomás kezelésének alapja az életmód-terápia, amelyet szükség esetén gyógyszeres kezeléssel egészítünk ki

Életmódterápia

 A magas vérnyomás kezelésének 160 Hgmm szisztole érték alatt első lépése az önállóan alkalmazott életmód terápia. Amennyiben ez 3-6 hónap elteltével nem hoz eredményt, úgy gyógyszeres kezeléssel kell kiegészíteni.

A magas vérnyomás kezelése életmóddal:

A kezelés elemei Ajánlás Szisztolés vérnyomás csökkentése
Testsúlycsökkentés BMI < 25kg/m2  5-20 Hgmm/10 kg 
Sófogyasztás <5g/nap 2-8 Hgmm
Mediterrán étrend Zöldség, gyümölcs,
zsírszegény termékek
fogyasztása
8-14 Hgmm
Fizikai aktivitás 30-60 perc/nap 4-9 Hgmm
Alkoholfogyasztás Nem több,
mint 2 ital/nap/férfi,
vagy 1 ital/nap/nő

2-10 Hgmm

A kezelésnek mindig személyre szabottan kell történnie! Az étrend kialakításában célszerű dietetikus szakember segítségét kérni, míg a mozgásterápia összeállításához érdemes magas vérnyomás kezelésében jártas mozgásszakemberhez fordulni.

Néhány jótanács és tudni való arról, hogyan sportoljon/mozogjon magas vérnyomással! 

Gyógyszeres kezelés

Amennyiben az életmód-kezelés önmagában nem elegendő, vagy a vérnyomás szisztolés értéke 160 Hgmm felett van, vagy egyéb okbok állnak fent, a magas vérnyomást gyógyszeresen is szükséges kezelni. Gyógyszerek között megtalálható a renin-angiotenzin rendszerre ható gyógyszerek, a béteblokkolók, a vízhajtók és egyéb gyógyszerek.

magas vérnyomás kezelése, magas vérnyomás kivizsgálása, Kardioközpont

A magas vérnyomás megelőzése

Hipertónia egy része genetikusan meghatározott, de a 80%-a életmóddal összefüggő. Így megelőzésében elsősorban életmód tényezők játszanak szerepet:

 • mozogjon rendszeresen - heti legalább 150 perc közepes intenzitású kardio mozgás + 2x30 perc izomerő növelés
 • étkezzen egészségesen - kevés só, sok zöldség, kevés alkohol, kevés vörös hús
 • kerülje a dohányzást

Téma szakértői

dr. Kapocsi Judit PhD

dr. Kapocsi Judit PhD

magas vérnyomás és érkockázat specialista
Dr. Vernes Réka

Dr. Vernes Réka

háziorvos, hipertonológus, sportorvos, életmód orvos
dr. Sztancsik Ilona

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus, sportkardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat