Szerző: KardioKözpont

Egészséges embereknél, nyugodt körülmények között, a szívdobogás a mindennapi életben nem érzékelhető. Egyes szívritmuszavarok azonban olyan mellkasi érzést okozhatnak, melynél az ember érzi, hogy erősebben dobog a szíve. Ez a panasz lehet folyamatos, de előfordulhat, hogy csak átmenetileg, néhány szívverés erejéig jelentkezik.

Tartalom

Erős szívdobogásérzés 

Az erős szívdobogásérzés kísérő tünetei

Erős szívdobogásérzés okai

Erős szívdobogásérzés kivizsgálása

Erős szívdobogásérzés kezelése

Erős szívdobogásérzés kivizsgálása a KardioKözpontban

Erős szívdobogásérzéssel összefüggő szolgáltatások a KardioKözpontban:

Online Bejelentkezés

KardioKözpont - Kolosy tér - 1036 Budapest, Lajos u. 66

Erős szívdobogásérzés 

Az erős szívdobogásérzés rendszerint hirtelen lép fel, minden különösebb előjel nélkül. A heves szívdobogásérzés – más néven palpitáció - előfordulhat önmagában, de gyakori, hogy egyéb panaszokkal is együtt jár. Hátterében meghúzódhat billentyűelégtelenség, szívritmuszavar vagy pajzsmirigy betegség is.

Az erős szívdobogásérzés kísérő tünetei

 Az erős szívdobbanások, a szívdobogásérzés előfordulhat önmagában is, de gyakori, hogy egyéb panaszokkal is együtt járnak.

Kísérő tünetek lehetnek:

Ezek megjelenésével egyidejűleg jelentkezhetnek keringési panaszok is, amikor a páciens szédül, fáj a feje.

Amennyiben a heves szívdobogásérzés mögött pszichológiai ok van, úgy érdemes pszichológushoz vagy pszichiáterhez fordulni, stresszkezelés céljából. További információt ide kattintva tudhat meg. 

Erős szívdobogásérzés okai

Az erős szívdobogásérzés hátterében számos tényező állhat. Ez lehet "szív eredetű", ilyenkor a szív szerkezetében, illetve működésében található elváltozás, mint például koszorúér-szűkület, a szívbillentyű betegségek, vagy a szív- ingerképző- és elvezető rendszerének zavara. Állhatnak "szíven kívüli" okok is mögötte, többek között pajzsmirigybetegség, hormonális problémák, cukorbetegség vagy vesebetegség.  Az is elképzelhető, hogy az érzelmi élet zavara, pszichés betegségek, tudatmódosító szerek vagy gyógyszer mellékhatás okozza. Azt, hogy milyen nem kardiológiai eredetű betegség állhat a tünetek hátterében, kardiológus segítségével és laborvizsgálattal deríthető ki.

Az erős szívdobogásérzés mögött számos kórállapot állhat, ezek tünetei lehetnek:

Az okok sokfélesége, közöttük akár életveszélyes állapotok is, mindenképpen szükségessé teszik a szívdobogásérzés kardiológiai kivizsgálását, az ok pontos beazonosítását, szükség esetén kezelését.

Kapcsolódó cikkünk

Szorong önmaga és a szerettei miatt? Ezeket gondolja végig

Szorong önmaga és a szerettei miatt? Ezeket gondolja végig

A járványhelyzettel kapcsolatosban számos, különböző forrása lehet a szorongásainknak. Dr. Révay Edit PhD, a KardioKözpont életvezetési tanácsadójának iránymutatásával a pszichés biztonság részben visszaszerezhető. 

Erős szívdobogásérzés kivizsgálása

Erős szívdobogásérzés esetén a kivizsgálásnak a legsúlyosabb és leggyakoribb okok kizárásával kell indulnia, és haladnia a kevésbé veszélyes, kevésbé gyakori okok felé.

Anamnézis

Az erős szívdobogásérzés kivizsgálásának legelső és legfontosabb lépcsője az anamnézis. Az orvossal pontosan át kell beszélni az erős szívdobogásérzés tünet jelentkezésének körülményeit, időpontját, tartamát, elmúlását, gyakoriságát. Át kell beszélni a korábbi betegségeket, a családban előforduló betegségeket, szedett gyógyszereket, használt élvezeti szereket. Szót kell ejteni az életritmusról, a fizikai aktivitásról és az étkezésről is.

Fizikális vizsgálat, pulzus tapintása, vérnyomás mérése, hallgatózás

Az erős szívdobogásérzés kivizsgálásában következő lépés a fizikális vizsgálat, mely kiterjed a páciens bőrének, nyálkahártyáinak megtekintésére (színe, víztartalma, rugalmassága), a pulzus tapintására (mennyire egyenletes, a melléütések mennyire szabályosak, mennyi gyors, mennyire erős), a szív és a tüdő hallgatózására (jellemző zörejek keresése), a vérnyomás mérésére.

EKG 

A következő lépés a 12 elvezetéses EKG, amely képet ad a szív ingerületvezetéséről, a szív összehúzódását kiváltó elektromos ingerület keletkezéséről (megfelelő helyen keletkezik-e, megfelelő ritmusban keletkezik-e) és az elektromos ingerület vezetéséről (szabályos úton halad-e vagy kitérőkkel, van-e akadály a haladásában).

Szívultrahang 

Az erős szívdobogásérzés mögött gyakran fordul elő billentyűhiba, illetve vannak olyan egyéb okok (pl szívmegnagyobbodás, kiáramlási akadály), amiket szívultrahang vizsgálattal lehet kimutatni.

Szívultrahang vizsgálatról itt olvashat bővebben: SZÍVULTRAHANG VIZSGÁLAT

24 órás Holter EKG

Előfordulhat, hogy az erős szívdobogásérzés kivizsgálásakor sem a nyugalmi EKG, sem a fizikális vizsgálat, sem a szívultrahang vizsgálat nem mutat ki semmi eltérést. Ilyenkor 24 órás EKG vizsgálattal lehet olyan ritmuszavarokat felfedezni, melyek ritkábban fordulnak elő, éjszaka jellemzőek, vagy éppen bizonyos mozdulatoknál jelentkeznek, stb.

24 órás Holter EKG vizsgálatról itt olvashat bővebben: 24 ÓRÁS HOLTER EKG VIZSGÁLAT

Laborvizsgálat 

Palpitáció jelentkezhet típusosan pajzsmirigy túlműködésnél, ionzavaroknál, és egyéb eltéréseknél, amik kimutatásában laborvizsgálat segíthet.

Egyéb vizsgálatok 

Erős szívdobogásérzés kivizsgálásában a fentiek kiegészítésére avagy ok nem találása esetén kiterjesztésére az orvos számos más vizsgálatot, más szakorvosoktól szakvizsgálatot kérhet. Ilyenek lehetnek – a teljesség igénye nélkül – a nyaki-pajzsmirigy illetve hasi ultrahang, röntgen, CT, MR, 24 órás vérnyomásmérés, endokrinológiai konzílium, tüdőgyógyászati konzílium vagy hematológiai konzílium.

Erős szívdobogásérzés - más néven palpitáció ijesztő jelenség lehet. Hátterében olyan okok húzódhatnak meg, mint billentyűelégtelenség, szívritmuszavar, pajzsmirigy betegség. Rendszeres előfordulása mindenképpen kivizsgálást igényel!

Alapesetben a szívének ütései nem érezhetőek, nem tudatosulnak. Ritkán előfordulhat egy-egy úgynevezett "mellé ütés" - erős szívdobogásérzés -, amit az ember megérez, de ez nem okoz egészségügyi problémát. Viszont ha a "mellé ütés" gyakran előfordul vagy heves, szabálytalan szívdobogást vesz észre önmagán mindenképpen kardiológiai kivizsgálás szükséges. Ha ezt a kiugrást rendelői környezetben nem tudják diagnosztizálni, szükséges lehet egy 24 órás EKG felhelyezése, amin nyomon tudják követni szívének minden ütését és értékét. Ezzel az eszközzel könnyebben megállapítható a kiváltó ok is. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Erős szívdobogásérzés kezelése

Amint azonosításra került az erős szívdobogás érzés oka, a kezelés célzottan megtörténhet, akár szívgyógyszerekkel, szívritmus-szabályozással, pajzsmirigy kezeléssel, vaspótlással vagy a vércukorszint kezelésével.

A kardiológus szakorvos javasolni fogja, hogy állapottól függően, megadott időközönként ellenőrző vizsgálatokra kerüljön sor annak érdekében, hogy az esetleges állapotromlást idejében fel tudja fedezni és kezelni tudja. Ilyenkor vizsgálja a szív koszorúereinek állapotát, esetleges szűkületeket, a szívbillentyűk működését, a vérnyomást, a szív összehúzódó képességét, figyeli a pumpafunkciót rontani tudó szívritmuszavarokat. A folyamatos kardiológiai ellenőrzés és az idejében megkezdett kezelés nemcsak a szívproblémák további romlását, de a súlyos, akár életveszélyes következmények kialakulását is megelőzhetik. Mint minden betegségnél, itt is fontos a megelőzés. Egészséges táplálkozással, mozgással, az élvezeti szerek (alkohol, dohányzás, koffein tartalmú italok stb.) kerülésével számos rizikótényező kiiktatható.

Erős szívdobogásérzés kivizsgálása a KardioKözpontban

Erős szívdobogásérzés kivizsgálásához az alábbi vizsgálatokat szükséges elvégezni:

 • szívultrahang,
 • nyugalmi EKG,
 • 24 órás Holter EKG,
 • 24 órás vérnyomásmérés,
 • terheléses EKG,
 • teljeskörő laborvizsgálatok

Szükség esetén más szakorvosi vizsgálatokat a Prima Medica EgészségCsoporthoz tartozó többi kiemelt szakmai központban meg tudjuk szervezni, el tudjuk végezni. Így biztosítani tudjuk az alábbi szakvizsgálatokat:

 • ultrahang vizsgálat és más képalkotó vizsglatok
 • endokrinológia
 • tüdőgyógyászat
 • hematológia
 • fül-orr-gégészet
 • diabetológia

Az erős szívdobogásérzés kivizsgálására ajánljuk Ritmuszavar viszgálati csomagunkat.

Téma szakértője

Specialitások:
 • Lábdagadás kardiológiai okainak kivizsgálása
 • Merevedési zavar kardiológiai okainak felderítése (szexuálkardiológia)
 • Krónikus szívbetegségek
 • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Telefonszám: +36 70 940 0099

Rendelés helyszíne: 1036 Budapest, Lajos u. 66. B lépcsőház, 5. emelet - Buda Square Irodaház

Létrehozás ideje: 2017.07.10
Utolsó módosítás: 2023.11.28