Szerző: KardioKözpont

A mindennapi életben, nyugodt körülmények között nem észlelhető a szívdobogás érzése egészséges embereknél. Vannak azonban bizonyos betegségek és szívritmuszavarok, amik olyan mellkasi érzést okozhatnak, mintha erősebben dobogna a szív. A szívdobogás érzés lehet folyamatos, de előfordulhat, hogy csak átmenetileg, néhány szívverés erejéig jelentkezik. A szívdobogás érzés a szorongással és stresszel is összefügghet.

Tartalom

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Kardio Központban
Mit jelent az erős szívdobogás érzés?
Mik az erős szívdobogás érzés kísérő tünetei?
Mik lehetnek az erős szívdobogás érzés okai?
Hogyan történik a szívdobogás érzés kivizsgálása?
Van mód a szívdobogás érzés kezelésére?
Erős szívdobogás érzés kivizsgálása a Kardio Központban

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Kardio Központban

Mit jelent az erős szívdobogás érzés?

A szívünk normál esetben 60-100-as frekvenciával ver percenként. Ez azt jelenti, hogy egyetlen perc alatt 60-100-szor húzódik össze és pumpálja ki a vért, hogy aztán az egész testünket ellássa oxigén- és tápanyagdús vérrel. Hihetetlen nagy munkát végez a szívünk, amiről mi egészséges esetben tudomást sem veszünk. Az egészséges pulzust és a vérnyomást nem érzékeljük, hacsak nem mérjük meg szándékosan az értékét. Normál esetben a szívünk működése, csendes, észrevétlen. Természetesen egy hosszú futás és testi megerőltetés után vagy stresszes helyzetben előfordulhat szívdobogás érzés, azonban nyugalomban ezt nem vesszük észre. A szívdobogás érzés akkor kóros, ha valakinél állandósul vagy nyugalomban is fennáll vagy más tünetek is jelentkeznek mellette. A szívdobogás érzés egy nagyon ijesztő tünet lehet. Olyan mintha felhangosítanák a szívünket.

Az erős szívdobogás érzés rendszerint hirtelen lép fel, minden különösebb előjel nélkül. A heves szívdobogás érzés – más néven palpitáció - előfordulhat önmagában, de gyakori, hogy egyéb panaszokkal is együtt jár. Amikor először jelentkezik erős szívdobogás érzés, mindenkin átsuhan a félelem, hogy valami komolyabb szívet érintő betegsége lehet. Valójában azonban az erős szívdobogás érzés többféle okból is adódhat. Általában a test reakciója lehet fizikai vagy érzelmi stresszre, túlzott koffeinfogyasztásra, fizikai aktivitásra vagy szorongásra. Egyes esetekben azonban komolyabb egészségügyi problémák, például szívritmuszavarok is okozhatják. A szívdobogás érzés hátterében meghúzódhat billentyűelégtelenség, szívritmuszavar vagy pajzsmirigy betegség is. Akinél gyakran fordul elő szívdobogás érzés vagy más tünetek is kapcsolódnak hozzá, annak érdemes felkeresnie egy orvost kivizsgálás céljából! Habár gyakran apró életmódbeli tényezők állnak a szívdobogás érzés hátterében, mindig fennáll a komolyabb betegség lehetősége is.

Kapcsolódó cikkünk

Mitől ugrálhat a pulzusunk?

Mitől ugrálhat a pulzusunk?

A pulzusunk hirtelen kiugrásának és fokozatos, hosszú távú emelkedésének is megvannak az okai. Dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a lehetőségeket vette számba és arra hívta fel a figyelmet, hogy a kisebb változásokat sem szabad félvállról venni. 

Mik az erős szívdobogás érzés kísérő tünetei?

 Az erős szívdobbanások érzete, a szívdobogás érzés előfordulhat önmagában is, de gyakori, hogy egyéb panaszokkal, kísérő tünetekkel is együtt jár. A szívdobogás érzés kísérő tünetei a következők lehetnek:

Ezek megjelenésével egyidejűleg jelentkezhetnek keringési panaszok is, például érezheti úgy a páciens, hogy szédül vagy fáj a feje. A szívdobogás érzés tünete és kiváltó oka is lehet a szorongás, pánikrohamban is előfordulhat szívdobogás érzés. Amennyiben a heves szívdobogás érzés mögött pszichológiai ok van, úgy érdemes pszichológushoz vagy pszichiáterhez fordulni, stresszkezelés céljából. További információt ide kattintva tudhat meg.

Mik lehetnek az erős szívdobogás érzés okai?

Az erős szívdobogás érzés hátterében számos tényező állhat. Ezek egyik csoportja a "szív eredetű" betegségek, ilyenkor a szív szerkezetében, illetve működésében található elváltozás. Ide sorolható például a koszorúér-szűkület, a szívbillentyű betegségek vagy a szív ingerképző- és elvezető rendszerének zavara. Állhatnak "szíven kívüli" okok is a szívdobogás érzés mögött, többek között pajzsmirigybetegség, hormonális problémák, cukorbetegség vagy vesebetegség.  Az is elképzelhető, hogy az érzelmi élet zavara, pszichés betegségek, tudatmódosító szerek vagy gyógyszer mellékhatás okozza. Azt, hogy milyen nem kardiológiai eredetű betegség állhat a tünetek hátterében, kardiológus segítségével és laborvizsgálattal deríthető ki.

Az erős szívdobogás érzés mögött számos kórállapot állhat, például a következők:

Amint látható tehát a szívdobogás érzés hátterében rendkívül sokféle ok állhat, közöttük akár életveszélyes állapotok is. A szívdobogás érzés egy igencsak ijesztő tünet lehet, de ez egyben egy figyelmeztető tünet is. Arra utal, hogy komolyabb betegség állhat fent a szervezetben. Ez mindenképpen szükségessé teszik a szívdobogás érzés kardiológiai kivizsgálását, az ok pontos beazonosítását és szükség esetén kezelését.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan történik a szívdobogás érzés kivizsgálása?

Erős szívdobogás érzés esetén a kivizsgálásnak a legsúlyosabb és leggyakoribb okok kizárásával kell indulnia, és haladnia a kevésbé veszélyes, kevésbé gyakori okok felé. Ha ugyanis a szívdobogás érzés hátterében valamilyen életveszélyes betegség áll fent, azt azonnal el kell látni.

Anamnézis felvétele

Az erős szívdobogás érzés kivizsgálásának legelső és legfontosabb lépése az anamnézis pontos felvétele. Az orvossal pontosan át kell beszélni az erős szívdobogás érzés tünet jelentkezésének körülményeit, időpontját, tartamát, elmúlását, gyakoriságát. Át kell beszélni a korábbi betegségeket, a családban előforduló betegségeket, szedett gyógyszereket, használt élvezeti szereket. Szót kell ejteni az életritmusról, a fizikai aktivitásról és az étkezésekről is.

Fizikális vizsgálat, pulzus tapintása, vérnyomás mérése, hallgatózás

Az erős szívdobogás érzés kivizsgálásában következő lépés a fizikális vizsgálat, mely kiterjed a páciens bőrének, nyálkahártyáinak megtekintésére (színe, víztartalma, rugalmassága), a pulzus tapintására (mennyire egyenletes, a melléütések mennyire szabályosak, mennyi gyors, mennyire erős), a szív és a tüdő hallgatózására (jellemző zörejek keresése), a vérnyomás mérésére.

EKG vizsgálatSzívdobogás érzés - Kardio Központ

A következő lépés a 12 elvezetéses EKG vizsgálat, amely képet ad a szív ingerületvezetéséről, a szív összehúzódását kiváltó elektromos ingerület keletkezéséről (megfelelő helyen keletkezik-e, megfelelő ritmusban keletkezik-e) és az elektromos ingerület vezetéséről (szabályos úton halad-e vagy kitérőkkel, van-e akadály a haladásában).

Szívultrahang vizsgálat

Az erős szívdobogás érzés mögött gyakran fordul elő billentyűhiba, illetve vannak olyan egyéb okok (pl szívmegnagyobbodás, kiáramlási akadály), amiket szívultrahang vizsgálattal lehet kimutatni.

Szívultrahang vizsgálatról itt olvashat bővebben: SZÍVULTRAHANG VIZSGÁLAT

24 órás Holter EKG

Előfordulhat, hogy az erős szívdobogás érzés kivizsgálásakor sem a nyugalmi EKG, sem a fizikális vizsgálat, sem a szívultrahang vizsgálat nem mutat ki semmilyen eltérést. Ilyenkor 24 órás EKG vizsgálattal lehet olyan ritmuszavarokat felfedezni, melyek ritkábban fordulnak elő, éjszaka jellemzőek, vagy éppen bizonyos mozdulatoknál jelentkeznek, stb.

24 órás Holter EKG vizsgálatról itt olvashat bővebben: 24 ÓRÁS HOLTER EKG VIZSGÁLAT

Laborvizsgálat

Szívdobogás érzés jelentkezhet típusosan pajzsmirigy túlműködésnél, ionzavaroknál, és egyéb eltéréseknél, amik kimutatásában a laborvizsgálat segíthet.

Egyéb vizsgálatok

Az erős szívdobogás érzés diagnosztikája kiegészíthető egyéb vizsgálatokkal vagy más szakterületek bevonásával. Erre akkor is szükség lehet, ha a fenti vizsgálatok alapján nem sikerült egyértelműen azonosítani a szívdobogás érzés okát. Ilyen kiegészítő vizsgálatok lehetnek – a teljesség igénye nélkül – a nyaki-pajzsmirigy illetve hasi ultrahang, röntgen, CT, MR, 24 órás vérnyomásmérés, endokrinológiai konzílium, tüdőgyógyászati konzílium vagy hematológiai konzílium.

Van mód a szívdobogás érzés kezelésére?

Ha a kivizsgálás során pontosan meg tudták határozni az erős szívdobogás érzés okát, megkezdődhet a kezelés. A szívdobogás érzés kezelése célzottan történik. Szív eredetű problémák esetén szívgyógyszerekkel, szívritmus-szabályozással és életmódi tanácsokkal kezelhető a szívdobogás érzés. Szükség esetén műtétre is sor kerülhet. Amennyiben a szívdobogás érzés hátterében más jellegű probléma állt, azt is célzottan kell kezelni például pajzsmirigy terápiával, vaspótlással vagy a vércukorszint kezelésével.

A kardiológus szakorvos javasolni fogja, hogy állapottól függően, megadott időközönként ellenőrző vizsgálatokra is sor kerüljön annak érdekében, hogy az esetleges állapotromlást idejében fel tudja fedezni és kezelni tudja. Ilyenkor vizsgálja a szív koszorúereinek állapotát, esetleges szűkületeket, a szívbillentyűk működését, a vérnyomást, a szív összehúzódó képességét, figyeli a pumpafunkciót rontani tudó szívritmuszavarokat. A folyamatos kardiológiai ellenőrzés és az idejében megkezdett kezelés nemcsak a szívproblémák további romlását, de a súlyos, akár életveszélyes következmények kialakulását is megelőzhetik. Mint minden betegségnél, szívdobogás érzés esetén is fontos a megelőzés. Egészséges táplálkozással, mozgással, és az élvezeti szerek (alkohol, dohányzás, koffein tartalmú italok stb.) kerülésével számos rizikótényező kiiktatható.

Erős szívdobogás érzés kivizsgálása a Kardio Központban

Alapesetben a szívének ütései nem érezhetőek, nem tudatosulnak. Ritkán előfordulhat egy-egy úgynevezett "mellé ütés" - erős szívdobogás érzés -, amit az ember megérez, de ez nem okoz egészségügyi problémát. Viszont ha a "mellé ütés" gyakran előfordul vagy heves, szabálytalan szívdobogást vesz észre önmagán mindenképpen kardiológiai kivizsgálás szükséges. Ha ezt a kiugrást rendelői környezetben nem tudják diagnosztizálni, szükséges lehet egy 24 órás EKG felhelyezése, amin nyomon tudják követni szívének minden ütését és értékét. Ezzel az eszközzel könnyebben megállapítható a kiváltó ok is. Erős szívdobogás érzés kivizsgálásához az alábbi vizsgálatokat szükséges elvégezni:

 • szívultrahang,
 • nyugalmi EKG,
 • 24 órás Holter EKG,
 • 24 órás vérnyomásmérés,
 • terheléses EKG,
 • teljeskörű laborvizsgálatok

Szükség esetén más szakorvosi vizsgálatokat a Prima Medica EgészségHálózathoz tartozó többi kiemelt szakmai központban is meg tudjuk szervezni, el tudjuk végezni. Így biztosítani tudjuk az alábbi szakvizsgálatokat:

 • ultrahang vizsgálat és más képalkotó vizsgálatok
 • endokrinológia
 • tüdőgyógyászat
 • hematológia
 • fül-orr-gégészet
 • diabetológia

Az erős szívdobogás érzés kivizsgálására ajánljuk Ritmuszavar vizsgálati csomagunkat.

Téma szakértője

Specialitások:
 • Lábdagadás kardiológiai okainak kivizsgálása
 • Merevedési zavar kardiológiai okainak felderítése (szexuálkardiológia)
 • Krónikus szívbetegségek
 • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Telefonszám: +36 70 940 0099

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Módosítás: 2024.05.21 16:48