Szerző: KardioKözpont

Egészséges embereknél, nyugodt körülmények között, a szívdobogás a mindennapi életben nem érzékelhető. Egyes szívritmuszavarok azonban olyan mellkasi érzést okozhatnak, melynél az ember érzi, hogy erősen dobog a szíve. Ez a panasz lehet folyamatos, de előfordulhat, hogy csak átmenetileg, néhány szívverés erejéig jelentkezik.

Tartalom

Erős szívdobogást kísérő tünetek

Erős szívdobogás érzés okai

Erős szívdobogás kivizsgálása

Erős szívdobogás kezelése

Az erős szívdobogásérzés rendszerint hirtelen lép fel, minden különösebb előjel nélkül. A heves szívdobogásérzés – más néven palpitáció - előfordulhat önmagában, de gyakori, hogy egyéb panaszokkal is együtt jár. Hátterében meghúzódhat billentyűelégtelenség, szívritmuszavar vagy pajzsmirigy betegség is.

Erős szívdobogást kísérő tünetek

 Az erős szívdobbanások előfordulhatnak önmagukban, de gyakori, hogy egyéb panaszokkal is együtt járnak.

Kísérő tünetek lehetnek:

 • szorongás
 • félelem
 • izzadás
 • légszomj
 • mellkasi fájdalom

Ezek megjelenésével egyidejűleg jelentkezhetnek keringési panaszok is, amikor a páciens szédül, fáj a feje.

Amennyiben a heves szívdobogás érzésnek pszchológiai oka van, úgy érdemes pszichológushoz fordulni, stresszkezelés céljából. További információt ide kattintva tudhat meg. 

Erős szívdobogás érzés okai

Az erős szívdobogásérzés hátterében számos tényező állhat. Ez lehet "szív eredetű", ilyenkor a szív szerkezetében, illetve működésében található elváltozás, mint például koszorúér-szűkület, a szívbillentyű betegségek, vagy a szív- ingerképző- és elvezető rendszerének zavara. Állhatnak "szíven kívüli" okok is mögötte, többek között pajzsmirigybetegség, hormonális problémák, cukorbetegség vagy vesebetegség.  Az is elképzelhető, hogy az érzelmi élet zavara, pszichés betegségek, tudatmódosító szerek vagy gyógyszer mellékhatás okozza. Azt, hogy milyen nem kardiológiai eredetű betegség állhat a tünetek hátterében, kardiológus segítségével és laborvizsgálattal deríthető ki.

Az erős szívdobogás érzést számos kórállapot kiválthat, ezek tünetei lehetnek:

Az okok sokfélesége, közöttük akár életveszélyes állapotok is, mindenképpen szükségessé teszik az erős szívdobogás érzés kardiológiai kivizsgálását, az ok pontos beazonosítását, szükség esetén kezelését.

Kapcsolódó cikkünk

Szorong önmaga és a szerettei miatt? Ezeket gondolja végig

Szorong önmaga és a szerettei miatt? Ezeket gondolja végig

A járványhelyzettel kapcsolatosban számos, különböző forrása lehet a szorongásainknak. Dr. Révay Edit PhD, a KardioKözpont életvezetési tanácsadójának iránymutatásával a pszichés biztonság részben visszaszerezhető. 

Erős szívdobogás kivizsgálása

Erős szívdobogás érzés esetén a kivizsgálásnak a legsúlyosabb és leggyakoribb okok kizárásával kell indulnia, és haladnia a kevésbé veszélses, kevésbé gyakori okok felé.

Anamnézis

Az erős szívdobogás érzés kivizsgálásának legelső és legfontosabb lépcsője az anamnézis. Az orvossal pontosan át kell beszélni az erős szívdobogás érzés tünet jelentkezésének körülményeit, időpontját, tartamát, elmúlását, gyakoriságát. Át kell beszélni a korábbi betegségeket, a családban előforduló betegségeket, szedett gyógyszereket, használt élvezeti szereket. Szót kell ejteni az életritmusról, a fizikai aktivitásról és az étkezésről is.

Fizikális vizsgálat, pulzus tapintása, vérnyomás mérése, hallgatózás

Erős szívdobogás érzés kivizsgálásában következő lépés a fizikális vizsgálat, mely kiterjed a páciens bőrének, nyálkahártyáinak megtekintésére (színe, víztartalma, rugalmassága), a pulzus tapintására (mennyire egyenletes, a melléütések mennyire szabályosak, mennyi gyors, mennyire erős), a szív és a tüdő hallgatózására (jellemző zörejek keresése), a vérnyomás mérésére.

EKG 

Holter EKG, KardioközpontA következő lépés a 12 elvezetéses EKG, amely képet ad a szív ingerületvezetéséről, a szív összehúzódását kiváltó elektromos ingerület keletkezéséről (megfelelő helyen keletkezik-e, megfelelő ritmusban keletkezik-e) és az elektromos ingerület vezetéséről (szabályos úton halad-e vagy kitérőkkel, van-e akadály a haladásában).

Szívultrahang 

Az erős szívdobogás érzés mögött gyakran fordul elő billentyű hiba, illetve vannak olyan egyéb okok (pl szívmegnagyobbodás, kiáramlási akadály), amiket szívultrahang vizsgálattal lehet kimutatni.

Szívultrahang vizsgálatról itt olvashat bővebben: SZÍVULTRAHANG VIZSGÁLAT

24 órás Holter EKG

Előfordulhat, hogy az erős szívdobogás érzés kivizsgálásakor sem a nyugalmi EKG, sem a fizikális vizsgálat, sem a szívultrahang vizsgálat nem mutat ki semmi eltérést. Ilyenkor 24 órás EKG vizsgálattal lehet olyan ritmuszavarokat felfedezni, melyek ritkábban fordulnak elő, éjszaka jellemzőek, vagy éppen bizonyos mozdulatoknál jelentkeznek, stb.

24 órás Holter EKG vizsgálatról itt olvashat bővebben: 24 ÓRÁS HOLTER EKG VIZSGÁLAT

Laborvizsgálat 

Palpitáció jelentkezhet típusosan pajzsmirigy túlműködésnél, ionzavaroknál, és egyéb eltéréseknél, amik kimutatásában laborvizsgálat segíthet.

Egyéb vizsgálatok 

Erős szívdobogás érzés kivizsgálásában a fentiek kiegészítésére avagy ok nem találása esetén kiterjesztésére az orvos számos más vizsgálatot, más szakorvosoktól szakvizsgálatot kérhet. Ilyenek lehetnek – a teljesség igénye nélkül – a nyaki-pajzsmirigy illetve hasi ultrahang, röntgen, CT, MR, 24 órás vérnyomásmérés, endokrinológiai konzílium, tüdőgyógyászati konzílium vagy hematológiai konzílium.

Erős szívdobogás érzés - más néven palpitáció ijesztő jelenség lehet. Hátterében olyan okok húzódhatnak meg, mint billentyűelégtelenség, szívritmuszavar, pajzsmirigy betegség. Rendszeres előfordulása mindenképpen kivizsgálást igényel!

Alap esetben a szívének ütései nem érezhetőek, nem tudatosulnak. Ritkán előfordulhat egy-egy úgynevezett "mellé ütés" - erős szívdobogás érzés -, amit az ember megérez, de ez nem okoz egészségügyi problémát. Viszont ha a "mellé ütés" gyakran előfordul vagy heves, szabálytalan szívdobogást vesz észre önmagán mindenképpen kardiológiai kivizsgálás szükséges. Ha ezt a kiugrást rendelői környezetben nem tudják diagnosztizálni, szükséges lehet egy 24 órás EKG felhelyezése, amin nyomon tudják követni szívének minden ütését és értékét. Ezzel az eszközzel könnyebben megállapítható a kiváltó ok is. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Erős szívdobogás kezelése

Amint azonosításra került az erős szívdobogás érzés oka, a kezelés célzottan megtörténhet, akár szívgyógyszerekkel, szívritmus-szabályozással, pajzsmirigy kezeléssel, vaspótlással vagy a vércukorszint kezelésével.

A kardiológus szakorvos javasolni fogja, hogy állapottól függően, megadott időközönként ellenőrző vizsgálatokra kerüljön sor annak érdekében, hogy az esetleges állapotromlást idejében fel tudja fedezni és kezelni tudja. Ilyenkor vizsgálja a szív koszorúereinek állapotát, esetleges szűkületeket, a szívbillentyűk működését, a vérnyomást, a szív összehúzódó képességét, figyeli a pumpafunkciót rontani tudó szívritmuszavarokat. A folyamatos kardiológiai ellenőrzés és az idejében megkezdett kezelés nemcsak a szívproblémák további romlását, de a súlyos, akár életveszélyes következmények kialakulását is megelőzhetik. Mint minden betegségnél, itt is fontos a megelőzés. Egészséges táplálkozással, mozgással, az élvezeti szerek (alkohol, dohányzás, koffein tartalmú italok stb.) kerülésével számos rizikótényező kiiktatható.

Erős szívdobogás érzés kivizsgálása a KardioKözpontban

Erős szívdobogás érzés kivizsgálásához az alábbi vizsgálatokat szükséges elvégezni:

 • szívultrahang,
 • nyugalmi EKG,
 • 24 órás Holter EKG,
 • 24 órás vérnyomásmérés,
 • terheléses EKG,
 • teljeskörő laborvizsgálatok

Szükség esetén más szakorvosi vizsgálatokat a Prima Medica EgészségCsoporthoz tartozó többi kiemelt szakmai központban meg tudjuk szervezni, el tudjuk végezni. Így biztosítani tudjuk az alábbi szakvizsgálatokat:

 • ultrahang vizsgálat és más képalkotó vizsglatok
 • endokrinológia
 • tüdőgyógyászat
 • hematológia
 • fül-orr-gégészet
 • diabetológia

Az erős szívdobogás érzés kivizsgálására ajánljuk Ritmuszavar viszgálati csomagunkat.

Létrehozás ideje: 2017.07.10
Utolsó módosítás: 2023.08.24