Szerző: KardioKözpont

A szúró mellkasi fájdalom kivizsgálása, kezelése különösen fontos 40 éves kor körül, megelőzendő a szívizom elhalást, súlyos következményeket. A tünetek mögött lehet ritmuszavar, koszorúér-betegség, magas vérnyomás, szívizomgyulladás mellett tüdő és más eredetű ok is.

Tartalom

Mi az a szúró mellkasi fájdalom?

Ez állhat a szúró mellkasi fájdalom hátterében

Szúró mellkasi fájdalom és a szívinfarktus

Szúró mellkasi fájdalom kivizsgálása

Szúró mellkasi fájdalom kezelése

Sürgősségi állapot - amikor azonnal mentőt kell hívni!

Kezeletlen szúró mellkasi fájdalom lehetséges szövődményei

Mi az a szúró mellkasi fájdalom?

A szúró mellkasi fájdalom egy éles, szúró vagy nyilalló érzés a mellkasban, amelyet sokféle dolog okozhat. A szúró mellkasi fájdalom lehet ártalmatlan, átmeneti jelenség, de lehet súlyos probléma tünete is, és orvosi vizsgálatot igényelhet.

Ez állhat a szúró mellkasi fájdalom hátterében

Szív eredetű okok a szúró mellkasi fájdalom hátterében

 • Magas pulzusszám
 • Magas vérnyomás
 • Koszorúér szűkület - általában terhelésre jelentkezik először. Szorító, markoló jellegű érzés, rossz közérzet, izgatottság, hányinger és légszomj kísérheti. Kisugározhat a nyakba, vállba, gyomor és a kezek irányába. Amennyiben pihenésre javul és a szorító érzés elmúlik általában angina (szívkoszorúér szűkület) okozza
 • Szívizomgyulladás - tünetei nagyon hasonlítanak a szívrohaméhoz, így ez is állhat a szúró mellkasi fájdalom hátterében, bár nem elzáródás áll fenn ebben az esetben. A gyulladás következtében kialakuló tünetek között van a láz, fáradtság, gyors szívverés és nehézlégzés is.
 • Szívroham - ugyancsak a leggyakoribb okok egyikeként számon tartott a szúró mellkasi fájdalomnál. Szívroham akkor következik be, amikor a szív véráramlása megáll valamilyen okból, például egy érelzáródás következtében. Szívroham bekövetkeztekor erős fájdalom lép fel a mellkas bal oldalán, amely a bal karba kisugárzik. A myokardiális infarktus (szívroham) esetében a mellkasi fájdalmat gyakran izzadás, hányinger vagy légszomj kíséri. SZÍVROHAM ESETÉN AZONNAL MENTŐT KELL HÍVNI -112

Nem szív eredetű okok, melyek miatt szúró mellkasi fájdalom lép fel

 • Fertőzéses tüdőbetegség - mint a tüdőgyulladás – állhat a szúró mellkasi fájdalom mögött. Általános tünetei, hogy mély légzésre, mozgásra és köhögésre súlyosbodik a fájdalom. További tünetek a láz, hidegrázás, légszomj, fejfájás és köhögés.
 • Meghúzódott izom is gyakran okoz élesen szúró mellkasi fájdalmakat. Az esetek többségében a mellkast körülvevő izmok meghúzódnak testedzés közben, vagy egy véletlen rossz mozdulat következtében. Ez éles mellkasi fájdalmat okoz, amit sokan a legrosszabb lehetőségekkel hoznak összefüggésbe.
 • Bordatörés is gyakori oka a szúró mellkasi fájdalomnak. Komolyabb esetekben a törött csont a rekeszizmokat és a tüdőt szúrja, amely további problémákhoz vezethet.
 • Mellhártyagyulladás esetén is jelentkezhet szúró mellkasi fájdalom. Ilyenkor a mellkast belülről kibélelő mellhártya megduzzad. Vírusos fertőzés következtében alakul ki a gyulladásos állapot, amely gyógyszeresen kezelhető. 
 • Gyomor- és emésztőrendszeri problémák: Gyomorfekély, gyomorsav-reflux vagy gasztroezofágus refluxbetegség (GERD) esetén a gyomorból eredő irritáció szintén mellkasi fájdalmat okozhat.
 • Csigolya- és gerincproblémák: A gerinclemezek sérvje vagy az izomzatok, ízületek problémái is okozhatnak hasonló tüneteket.
 • Idegi eredetű fájdalom: Az interkostális idegek irritációja vagy nyomása is szúró mellkasi fájdalmat eredményezhet.
 • Pszichogén okok: Stressz vagy pánikroham is meghúzódhat az időnként jelentkező szúró mellkafi fájdalom hátterében.

Mivel a szúró mellkasi fájdalom számos kiváltó okkal rendelkezhet, fontos, hogy az orvos alapos kivizsgálást végezzen a pontos diagnózis érdekében. Ha valaki szúró mellkasi fájdalommal küzd, különösen, ha a tünetek tartósak vagy súlyosak, azonnal konzultáljon egészségügyi szakemberrel.

Szúró mellkasi fájdalom és a szívinfarktus

A szúró mellkasi fájdalom lehet sokféle okból származó tünet, és egyike lehet a szívinfarktusnak is. A szívinfarktus (más néven szívizominfarktus vagy szívizomelhalás) akkor következik be, amikor a szívizomnak a vérellátása hirtelen és jelentős mértékben csökken vagy megszűnik, általában egy koszorúér elzáródása miatt.

A szívinfarktusra jellemző tünetek között szerepelhetnek az alábbiak is a szúró mellkasi fájdalom mellett:

 • Mellkasi fájdalom vagy kellemetlenség: A mellkasi fájdalom gyakran érezhető a szegycsont mögött, és lehet szúró, nyomó, égő vagy tompa érzésű.
 • Kisugárzó fájdalom: A fájdalom terjedhet a mellkasból más területekre, például a bal karba, a nyakba, az állba, a háton vagy a felső hasba.
 • Légszomj: Nehézlégzés, légszomj vagy gyors légzés jelentkezhet.
 • Hányinger és hányás: Egyes esetekben a szívinfarktust émelygés vagy hányás is kísérheti.
 • Hideg verejtékezés: A hideg verejtékezés és a hidegrázás is előfordulhat.
 • Gyengeség és szédülés: Az érintett személy gyengeséget vagy szédülést is tapasztalhat.

A szívinfarktus során nem mindig jelentkezik szúró mellkasi fájdalom, és a tünetek sokszor egyedi módon jelentkezhetnek. Mindenesetre a szúró mellkasi fájdalom, különösen, ha más szív- vagy légzési tünetek is társulnak hozzá, sürgős orvosi figyelmet igényel. Ha úgy gondolod, hogy szívinfarktusod lehet, azonnal hívd a sürgősségi segélyszámot (112 vagy a helyi sürgősségi számot) és keresd fel az orvosodat minél előbb. Az időben megkezdett kezelés kulcsfontosságú a szívinfarktus súlyosságának és szövődményeinek minimalizálásában.

A szúró mellkasi fájdalom kivizsgálása

Szúró mellkasi fájdalom esetén legelső és legfontosabb a szív eredetű ok kizárása / meghatározása.

Így a kardiológiai vizsgálat elemei:

 • 24-48-72 órás Holter EKG vizsgálat
 • 12 elvezetéses EKG készítése - szívritmus, ingerületvezetés vizsgálata
 • szív hallgatózása fonendoszkóppal - szívben véráramlás, szívritmus vizsgálata
 • szív ultrahangos vizsgálata - billentyűk mozgásának, szívfal mozgásának meghatározása
 • szív terheléses EKG vizsgálata - koszorúér állapotának felmérése
 • laborvizsgálat, azon belül vérkép, pajzsmirigy - vérszegénység vizsgálata
 • ABPM - 24 órás vérnyomásmérésSzúró mellkasi fájdalom - Kardioközpont

Szükség esetén kiegészítő vizsgálatok lehetnek

 • koszorúér-festés
 • PET-CT
 • mellkas röntgen
 • egyéb képalkotó vizsgálatok
 • egyéb laborvizsgálatok

A szúró mellkasi fájdalom kivizsgálására a Kardioközpontban speciális vizsgálati csomagot állítottunk össze: "Mellkasi fájdalom vizsgálati csomag" 

Amennyiben a szúró melllkasi fájdalom mögött nem szív eredetű okok állnak, szakorvosaink további vizsgálatokat indikálnak, szükség esetén társ orvosi intézményeinkbe továbbirányítják Önt.

A szúró mellkasi fájdalom kezelése

A szúró mellkasi fájdalom kezelése a mögötte lévő ok kezelése. Így

 • Magas vérnyomás esetén, életmódbeli változtatások, vérnyomás és béta-blokkolók alkalmazása. Másodlagos magas vérnyomás esetén a kiváltó ok kezelése szükséges.
 • Ritmuszavar esetén, amennnyiben nem derül ki mi okzza a panaszt, életmódváltás, rendszeres étkezés, koffein tartalmú italok kerülése, napi 2-3 liter folyadék fogyasztása, heti 3x sportolás, valamilyen mozgás végzése javasolt. Amennyiben kardiológiai háttere bizonyított antiarritmiás gyógyszerek alkalmazása lehet indokolt.
 • Szívbillentyű betegség esetén belgyógyászati és sebészeti kezelésre van szükség. Belgyógyászati kezelés esetén ACE-gátlók, Béta-blokkolók, véralvadásgátló tabletták alkamazása fontos.Sebészeti kezelés esetén billentyű megtartó eljárások, műbillenytűk behelyezése történhet
 • Koszorúér betegség esetén életmódbeli változtatások, gyógyszeres kezelések, szükség esetén koszorúér-tágítás.

Sürgősségi állapot

Amennyiben a tipusos mellkasi fájdalom (szegycsont mögött) hosszú percekig fennáll és különösen akkor, ha az bal karba, nyakba, esetleg az állkapocsba sugárzik, verejtékezés, rendkivül rossz közérzet, szorongás vagy halálfélelem kíséri, akkor mentőt kell hívni! A hirtelen kezdődő és spontán megszűnő szúró mellkasi fájdalom esetén kardiológiai kivizsgálás szükséges!

Kezeletlen szúró mellkasi fájdalom lehetséges szövődményei

A kezeletlen szúró mellkasi fájdalom számos potenciális szövődményt okozhat, mivel a fájdalom egy tünet lehet, amely valamilyen alapbetegségre vagy problémára utal. A szúró mellkasi fájdalom kezelésének elmaradása vagy az alapbetegség kezelésének hiánya súlyos következményekkel járhat. Néhány lehetséges szövődmény:

 1. Alapbetegség progressziója: Ha a mellkasi fájdalom hátterében álló alapbetegség, például szívproblémák vagy tüdőbetegségek, nem kezelik, azok tovább fejlődhetnek, súlyosbodhatnak, és további szövődményeket okozhatnak.
 2. Szívizomkárosodás: Ha a szúró mellkasi fájdalom szívproblémára utal, mint például a szívinfarktus, és a kezelés nem indul el időben, a szívizom károsodhat, ami hosszú távon szívelégtelenséghez vezethet.
 3. Tüdőszövődmények: A szúró mellkasi fájdalom hátterében tüdőproblémák állhatnak, például tüdőgyulladás vagy pleuritis. Ha ezeket nem kezelik, súlyos tüdőszövődmények alakulhatnak ki.
 4. Szövődmények a gerincen vagy az izmokban: Ha az ok az izmokban vagy a gerincben található, azok szövődményei lehetnek, mint például tartós izomfeszülés, gerincproblémák vagy idegkárosodás.
 5. Krónikus fájdalom szindróma: Ha a szúró mellkasi fájdalom krónikussá válik, akár pszichológiai hatásokkal is járhat, mint például a krónikus fájdalom szindróma, ami az életminőséget jelentősen csökkentheti.
 6. Életveszélyes szövődmények: Bizonyos esetekben, például a szívinfarktusnál, a kezeletlen állapot életveszélyes lehet, és akár halálos is lehet.

A szúró mellkasi fájdalom egy olyan tünet, amelyet komolyan kell venni, és a lehetséges okok mielőbbi orvosi vizsgálatot igényelnek, különösen akkor, ha hosszantartó vagy gyakori jelenség.. A korai diagnózis és kezelés rendkívül fontos a szövődmények minimalizálása és a gyógyulás szempontjából. Ha bármilyen mellkasi fájdalommal küzdesz, sürgősen konzultálj az orvosoddal a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében.

 

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Módosítás: 2024.04.08 15:09