Szúró mellkasi fájdalom
Szúró mellkasi fájdalom

Mi okozhat szúró mellkasi fájdalmat? Korra és nemre való tekintet nélkül számos ember érez mellkasi fájdalmat manapság. Bármilyen mellkasi fájdalomról is legyen szó, az mindig aggodalomra ad okot és nem lehet félvállról venni. A mellkasi fájdalomnak több fajtáját különböztetjük meg. A fájdalom széles skálán mozoghat, és lehet állandó és tompa, hirtelen nyilalló, vagy lüktető. Nyomó érzés ülhet a mellkasunkra vagy heves dobogásszerű érzetünk lehet a mellkasunkban. A mellkasi fájdalom lehet hirtelen, nyilalló vagy szúró, vagy hirtelen megjelenő és tovatűnő. Azonban a sornak nincs vége, a fájdalom sokszínűen képes megjelenni ezen a testtájékon, így akár égő fájdalom formájában is. Maga a fájdalom nem feltétlen mellkasi eredetű. Megeshet, hogy a fájdalom forrása máshol található és ide sugárzik ki, de természetesen annak is fennállhat a lehetősége, hogy a mellkas egy meghatározott szegletén írható körül.

Ha mihamarabb megoldást keres mellkasi panaszaira, jelentkezzen be "Mellkasi fájdalom vizsgálati csomagunkra"!

A "Mellkasi fájdalom vizsgálati csomag" tartalma:

 • szakorvosi vizit (tartalmazza az ultrahangot és a terheléses ekg vizsgálatot)
 • nagylabor vizsgálat(benne vércukor, ionok, máj -és vesefunkció, vérkép, vizelet)

A "Mellkasi fájdalom vizsgálati csomag" specialistája: Dr. Vaskó Péter, Dr. Svéd János

A "Mellkasi fájdalom vizsgálati csomag" ára:45.990,-

 

Bejelentkezés a Mellkasi fájdalom vizsgálati csomagra!

Budai KardioKözpont

+36 70 610 3847

 

 

 

 

Tehát a mellkasi fájdalmaknak számos formája és erőssége van. Mellkasi fájdalom érzete esetén az első gondolat, ami felrejlik az emberben, az a szívinfarktus vagy egyéb szívproblémák. Sok esetben más áll a fájdalom hátterében, például bordatörés, tüdőgyulladás, fertőzés vagy más okok. Akármi is okozza, a mellkasi fájdalmat mindig komolyan kell venni és azonnal orvoshoz kell fordulni.

A szúró mellkasi fájdalom és okai

A szúró vagy élesként leírt mellkasi fájdalom olyan, mintha kés vagy tű szúrná át a bőrünket. A szúró fájdalom, ha enyhülni kezd, akkor gyakran nem a szív elégtelen keringése áll a háttérben. Amennyiben a fájdalom rosszabbodik a légzés és mozgás hatására, úgy kicsi az esélye, hogy szívkoszorúér betegség okozza a gyakran ijesztő fájdalmat. Abban az esetben, amikor a fájdalom mozgás hatására javul vagy romlik, általában az izmok, bordák, tüdő vagy porcok valamelyike vétkes a kellemetlen érzetért.

Arra utaló jelek, hogy a szúró mellkasi fájdalom hátterében nem szívprobléma áll:

 • A szúró fájdalom csak néhány másodpercig áll fenn
 • Olyan jellegű fájdalom, amely légzés hatására romlik
 • Olyan fájdalom, amelyet súlyosbít a mellkas nyomása
 • Mozgás hatására rosszabbodó szúró fájdalom

Mi okozhat szúró mellkasi fájdalmat?

 1. Fertőzéses tüdőbetegség - mint a tüdőgyulladás – állhat a szúró mellkasi fájdalom mögött. Általános tünetei, hogy mély légzésre, mozgásra és köhögésre súlyosbodik a fájdalom. További tünetek a láz, hidegrázás, légszomj, fejfájás és köhögés.
 2. A meghúzódott izom és gyakran okoz élesen szúró mellkasi fájdalmakat. Az esetek többségében a mellkast körülvevő izmok meghúzódnak testedzés közben, vagy egy rossz mozdulat következtében. Ez éles mellkasi fájdalmat okoz, amit sokan a legrosszabb lehetőségekkel hoznak összefüggésbe.
 3. A bordatörés is gyakori oka a mellkasi fájdalomnak. Komolyabb esetekben a törött csont a rekeszizmokat és a tüdőt szúrja, amely további problémákhoz vezethet.
 4. A mellhártyagyulladás is mellkasi fájdalommal jár. Ilyenkor a mellkast belülről kibélelő mellhártya megduzzad. Vírusos fertőzés következtében alakul ki a gyulladásos állapot, amely gyógyszeresen kezelhető.
 5. Komoly egészségügyi probléma is állhat a szúró fájdalom mögött, mint amilyen minden koszorúér-betegség. A koszorúér betegségek jellemzője, hogy eltömődés jön létre az erekben. Az ér falán lerakodás jön létre, amelyek az erek szűkületét okozza. Ez mellkasi szúró fájdalmat okoz és súlyos egészségügyi komplikációkat okozhat, mint például a szívroham.
 6. A szívroham ugyancsak a leggyakoribb okok egyikeként számon tartott a szúró mellkasi fájdalomnál. Szívroham akkor következik be, amikor a szív véráramlása megáll valamilyen okból, például egy érelzáródás következtében. Szívroham bekövetkeztekor erős fájdalom lép fel a mellkas bal oldalán, amely a bal karba kisugárzik. A miokardiális infarktus (szívroham) esetében a mellkasi fájdalmat gyakran izzadás, hányinger vagy légszomj kíséri.
 7. A szívizomgyulladás tünetei nagyon hasonlítanak a szívrohaméhoz, így ez is állhat a szúró mellkasi fájdalom hátterében, bár nem elzáródás áll fenn ebben az esetben. A gyulladás következtében a tünetek között van a láz, fáradtság, gyors szívverés és nehézlégzés is.

 

Bejelentkezés

Budai KardioKözpont

+36 70 610 3847

 

Amennyiben a tipusos mellkasi fájdalom (szegycsont mögött) hosszú percekig fennáll és különösen akkor, ha az bal karba, nyakba sugárzik, verejtékezés, rendkivül rossz közérzet, szorongás vagy halálfélelem kíséri, akkor mentőt kell hívni!

A hirtelen kezdődő és spontán megszünő mellkasi fájdalom esetén kardiológiai kivizsgálás szükséges!