A CRP teszt méri a C-reaktív fehérje mennyiségét a vérben. Ha a szervezetben gyulladás van a máj CRP kibocsátásával válaszol. A CRP tesztet a gyulladás számos különböző okának - mint például a fertőzések és bizonyos autoimmun állapotok – a diagnosztizálására és monitorozására használják. Az alábbi cikkben a CRP értéket mutatjuk be közelebbről, és azt is eláruljuk, hogy mit jelez a magas CRP érték kardiológiai szempontból.

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Kardio Központban
Mit jelent a magas CRP érték?
Milyen tüneteket okoz a magas CRP érték?
Mikor van szükség CRP tesztre?
Milyen más tesztek elvégzése javasolt a CRP érték mérése mellett?
Milyen betegségeket jelezhet a magas CRP érték?
Összefüggésben állhat a magas CRP érték a szív- és érrendszeri betegségekkel?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Kardio Központban

Mit jelent a magas CRP érték?

A CRP (C-reaktív fehérje) egy májban termelődő fehérje, aminek szintje a szervezet gyulladásos folyamataiban emelkedik meg. A CRP feladata, hogy védje a szervezetet; fertőzés során a kórokozókhoz és az elhalt sejtekhez kapcsolódva segíti, hogy a falósejtek bekebelezzék azokat, valamint a véralvadásban is szerepe lehet. Fertőzés esetén tehát a CRP értéke pár órán belül a tíz- vagy százszorosára is emelkedhet, majd hirtelen lecsökken, amikor enyhült vagy elmúlt a gyulladás. A CRP emelkedése tehát egy általános válaszreakció a szervezettől gyulladás esetén, arra azonban nem ad semmilyen választ a CRP értéke, hogy a gyulladás hol található a szervezetünkben. Lényegében minden olyan folyamat során emelkedik a CRP, amikor az immunológiai folyamatokban résztvevő sejtek aktivizálódnak. Megfigyelték, hogy a magas CRP egyben a szívbetegségek kialakulásának fokozott kockázatát is jelzi.

A CRP normál értékét 5 mg/liter (mg/L) alatt határozták meg. Ez a határérték minden korosztályra és minden nemre vonatkozik. A mérsékelten vagy súlyosan magas CRP érték gyulladásra utal, mely további kivizsgálást igényelhet. Ugyancsak lehet magas CRP érték rosszindulatú daganatos betegségekben. Magas CRP érték esetén a gyulladást kiváltó okokra minél előbb fényt kell deríteni!

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy milyen CRP érték számít kórosnak:

 • Mérsékelt emelkedés: A 0,1-1,0 milligramm/liter (mg/L) közötti CRP teszt eredménye általában mérsékelten emelkedett szintnek számít.
 • Jelentős emelkedés: Az 1 mg/L-nél nagyobb CRP érték általában jelentős emelkedésnek számít. Ez az eredmény a következő feltételek bármelyikét jelezheti:
  • Akut bakteriális fertőzések
  • Vírusos fertőzések
  • Szisztémás vasculitis
  • Súlyos sérülés (trauma)
 • Súlyos emelkedés: Az 5 mg/L-nél nagyobb CRP érték általában súlyos emelkedésnek minősül. Az 50 mg/l feletti eredmények az esetek 90%-ában akut bakteriális fertőzésekkel járnak.

  Kapcsolódó cikkünk

  A reflux nem csak mellkasi fájdalmat, de szívritmuszavart is okozhat

  A reflux nem csak mellkasi fájdalmat, de szívritmuszavart is okozhat

  Akik reflux-szal küzdenek, tudhatják, hogy ez a betegség mellkasi fájdalmat, sőt akár szívinfarktushoz hasonló tüneteket is képes produkálni. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint azonban a reflux valóban szerepet játszhat a szívritmuszavar kiváltásában is.

Milyen tüneteket okoz a magas CRP érték?

Önmagában a magas CRP érték nem okoz tüneteket, viszont a hátterében álló aktív gyulladásos folyamat igen. Magas CRP érték esetén tehát a szervezet gyulladásos folyamatainak tüneteit láthatjuk. Krónikusan magas CRP érték mellett az alábbi panaszok jelentkezhetnek:

 • megmagyarázhatatlan kimerültség, erős fáradtságérzet
 • hőemelkedés
 • izomfájdalom, gyengeség és merevség
 • fejfájás
 • hányinger, emésztési zavarok
 • álmatlanság
 • akaratlan fogyás

Akut esetben, ha a kiváltó ok például egy bakteriális fertőzés, az érintetteknél intenzívebb panaszok jelentkezhetnek magas CRP érték esetében, például:

Mikor van szükség CRP tesztre?

A CRP teszt segít meghatározni, hogy fennáll-e valamilyen fertőzés vagy gyulladásos folyamat a szervezetben. A CRP teszt azonban csak arról ad tájékoztatást, hogy gyulladás van, annak típusáról és helyéről nem. Így első vizsgálatként fontos információt nyújthat a CRP vizsgálat például súlyos bakteriális fertőzés gyanújakor, ám további vizsgálatok kellenek a későbbiekben a fertőzés pontos típusának és a kórokozó azonosításának érdekében.

CRP teszteket a kezelés nyomon követésére is használnak, miután már a fertőzést vagy krónikus gyulladásos állapotot diagnosztizálták. A CRP szintje nő és csökken attól függően, hogy milyen mértékű gyulladás van a szervezetében. Ha a CRP szintje lecsökken, ez annak a jele, hogy a gyulladás kezelésére szolgáló kezelés eredményes.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen más tesztek elvégzése javasolt a CRP érték mérése mellett?

Ahogy az előző bekezdésben is bemutattuk a CRP érték mérése egy fontos diagnosztikai eszköz lehet, amely az általános gyulladás jelenlétét mutatja ki a szervezetben. Azonban a CRP érték önmagában nem ad teljes képet az egészségi állapotról. Más tesztek és vizsgálatok is szükségesek lehetnek a diagnózis megalkotásához és az egészségi állapot felméréséhez. Magas CRP érték esetén javasolt tesztek és vizsgálatok lehetnek a következőek:Magas CRP - Kardio Központ

 • Teljes vérkép: Ez az általános egészségi állapot felmérésére használt vizsgálat, segít kimutatni az esetleges fertőzéseket, vérszegénységet vagy más problémákat.
 • Fehérvérsejt értékek és arányok: A teljes vérkép elemzésen belül külön figyelmet kell fordítani a fehérvérsejt értékek és arányok vizsgálatára, ugyanis gyulladás esetén a fehérvérsejtszám is megnő.
 • D-dimer teszt: Ez a teszt a vérrögök lebontásakor keletkező anyag szintjét méri a vérében. Segíthet a vérrögök diagnosztizálásában.
 • Prokalcitonin (PCT) szint: Ez a teszt egy olyan hormon szintjét méri a vérben, amelyet a szervezet baktériumfertőzés esetén termel. Segíthet a bakteriális fertőzések diagnosztizálásában.
 • Lipidprofil teszt: Megmutatja a vér koleszterin- és triglicerid-szintjét, ami fontos az érrendszeri egészség szempontjából.
 • Vérkép glükózteszt: Kiderítheti a vércukorszintet, ami fontos a cukorbetegség diagnosztizálásában és kezelésében.
 • Vérnyomásmérés: Az esetleges magas vérnyomás vagy más kardiovaszkuláris problémák felismerésére szolgál.
 • Vizeletvizsgálat: Segíthet az esetleges vesebetegségek vagy húgyúti problémák diagnosztizálásában.
 • Májenzimek tesztje: Megmutathatja, hogy van-e májprobléma vagy más májfunkcióval kapcsolatos probléma.
 • Specifikus immuntesztek: A magas CRP érték mellett más gyulladásos markerek, például a sedimentációs arány (SR), az interleukin-6 (IL-6) vagy más specifikus immuntesztek mérése segíthet a gyulladás okának és súlyosságának pontosabb meghatározásában.

Milyen betegségeket jelezhet a magas CRP érték?

A magas CRP érték gyulladásra utal, a gyulladás pedig az immunrendszer válasza valamilyen irritáló vagy fertőző tényezőre. Magas CRP szintet okozhatnak:

 • Fertőzések: A bakteriális, vírusos és gombás fertőzések mind okozhatnak magas CRP értéket. A fertőzések leggyakoribb típusai, amelyeket a magas CRP érték jelezhet, a következők:
  • Tüdőgyulladás
  • Bronhitisz
  • Húgyúti fertőzések
  • Bőrinfekciók
  • Gasztroenteritisz
  • Meningitisz
  • Endokarditisz
 • Autoimmun betegségek: Az autoimmun betegségek olyan állapotok, amelyekben az immunrendszer megtámadja a szervezet saját egészséges szöveteit. Számos autoimmun betegség miatt lehet magas CRP érték, beleértve a következőket:
 • Rák: Bizonyos rákos megbetegedések szintén okozhatnak magas CRP értéket. Ez azért van, mert a rákos sejtek gyulladást okoznak a szervezetben. A leggyakoribb rákos megbetegedések, amelyeket a magas CRP érték jelezhet, a következők:
 • Egyéb állapotok: Számos más állapot is okozhat magas CRP szintet, beleértve a következőket:

A magas CRP érték nem feltétlenül jelenti azt, hogy súlyos betegsége van. Számos más tényező is okozhatja a CRP szint emelkedését, például a terhesség, a műtét vagy a fokozott fizikai aktivitás.

Összefüggésben állhat a magas CRP érték a szív- és érrendszeri betegségekkel?

A vér magas CRP szintje a szívroham fokozott kockázatával is összefüggésbe hozható. A szívrohamon átesett embereknél is nagyobb a valószínűsége egy újabb szívrohamnak, ha magas a CRP szintjük. A kockázatuk azonban csökken, ha a CRP szint tartósan a normál tartományban van. A magas CRP érték tehát tekinthető szív- és érrendszeri kockázati tényezőnek, aminek vizsgálata segítheti a korai felismerést. Érdemes azonban tudni, hogy CRP teszt nem mindenkinek való. A teszt nem mutatja meg a gyulladás okát, így lehetséges, hogy a magas CRP érték hátterében nem szív eredetű betegség áll. Fiatalok esetében a magas CRP hátterében valószínűbbek más okok. A CRP teszt leginkább a szív- és érrendszeri szempontból közepes kockázatúak (akiknél a következő 10 éven belül 10-20% az esélye annak, hogy szívrohamot kapnak) számára lehet hasznos. Esetükben a CRP érték segít jobban meghatározni a szívbetegségek kockázatát. Kevesebb, mint 2,0 mg/L CRP szint alacsony kockázatnak minősül kardiológiai szempontból. A 2,0 mg/L feletti értékek a szívinfarktus fokozott kockázatát vagy az ismételt szívinfarktus kockázatát jelenthetik. Érdemes tudni, hogy a koszorúér-betegség kockázatának felmérését két CRP vizsgálat átlaga alapján kell elvégezni. A legjobb, ha két hét különbséggel végzik el őket. A szívbetegség kialakulási kockázatának meghatározásában azonban más vizsgálatokat is javasolt elvégezni. Magas CRP érték esetén az életmódváltás vagy a gyógyszerek segíthetnek csökkenteni a szívroham kockázatát.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helye: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Módosítás: 2024.05.23 15:25