A CRP teszt méri a C-reaktív fehérje szintjét a vérben. A máj CRP-t bocsát ki a véráramba válaszul a gyulladásra.A CRP tesztet a gyulladás számos különböző okának diagnosztizálására és monitorozására használják, mint például a fertőzések és bizonyos autoimmun állapotok. CRP értéket mutatjuk be közelebbről. Eláruljuk, hogy mit jelez, ha magas, és a milyen értékek mutatnak magas CRP-t. 

Mikor van szükség CRP tesztre?

Az kezelőorvos CRP-tesztet rendelhet, ha súlyos bakteriális fertőzés tünetei vannak, beleértve:

 • láz
 • hidegrázás
 • gyors légzés
 • gyors szívverés
 • hányinger és hányás

CRP-teszteket a kezelés nyomon követésére is használnak, ha már fertőzést vagy krónikus gyulladásos állapotot diagnosztizáltak. A CRP szintje nő és csökken attól függően, hogy milyen mértékű gyulladás van a szervezetében. Ha a CRP-szintje lecsökken, ez annak a jele, hogy a gyulladás kezelésére szolgáló kezelés eredményes.

Milyen tüneteket okoz?

Valójában nem ez okozza a tüneteket, hanem az aktív gyulladásos folyamat, amelynek során a CRP is magas – a kiváltó októl függően. Krónikusan magas CRP mellett az alábbi panaszok jelentkezhetnek:

- megmagyarázhatatlan kimerültség, erős fáradtságérzet

- hőemelkedés

- izomfájdalom, gyengeség és merevség

- fejfájás

- hányinger, emésztési zavarok

- álmatlanság

- akaratlan fogyás.

Akut esetben, ha a kiváltó ok például egy bakteriális fertőzés, az érintetteknél intenzívebb panaszok jelentkezhetnek magas CRP esetében:

- magas láz

- magas pulzus

- verejtékezés, hidegrázás

nehézlégzés

- szédülés.

Mit jelent a magas CRP szint?

A CRP a májban termelődik, és egy fertőzés során  a kórokozókhoz és az elhalt sejtekhez kapcsolódva segíti, hogy a falósejtek bekebelezzék azokat. Ebben az esetben a CRP értéke pár órán belül a tíz- vagy százszorosára is emelkedhet, majd hirtelen lecsökken, amikor enyhült vagy elmúlt a gyulladás. Arra azonban nem ad semmilyen utalást, hogy a gyulladás hol található a szervezetünkben. A CRP normál értékét 5mg/liter (0,5 mg/dl) alatt határozták meg. Ez a határérték minden korosztályra és minden nemre vonatkozik. Ha mérsékelten vagy súlyosan emelkedett CRP-szintje van, ez valószínűleg azt jelenti, hogy valamilyen gyulladása van. Emiatt az orvos valószínűleg további vizsgálatokat fog rendelni, ha az eredménye magas CRP-szintet mutat. Ugyancsak magas lehet a CRP szint rosszindulatú daganatos betegségekben. Ha magas a CRP érték, akkor a gyulladást kiváltó okokra minél előbb fényt kell deríteni.

Amennyiben 0, 5mg/dl fölötti a szintje, olyan okok állhatnak a háttérben, melyeket mindenféleképpen tisztázni kell.

Mérsékelt emelkedés

Az 1,0-10,0 milligramm/dl (mg/dL) CRP-teszt eredménye általában mérsékelten emelkedett szintnek számít. 

Jelzett magasság

A 10 mg/dl-nél nagyobb CRP-teszt eredménye általában jelentős emelkedésnek számít. Ez az eredmény a következő feltételek bármelyikét jelezheti:

Akut bakteriális fertőzések.

 • Vírusos fertőzések.
 • Szisztémás vasculitis .
 • Súlyos sérülés (trauma).

Súlyos emelkedés

Az 50 mg/dl-nél nagyobb CRP-teszt eredménye általában súlyos emelkedésnek minősül. Az 50 mg/l feletti eredmények az esetek 90%-ában akut bakteriális fertőzésekkel járnak.

Lényegében minden olyan folyamat, amikor az immunológiai folyamatokban résztvevő sejtek aktivizálódnak. Megfigyelték, hogy a magas CRP egyben a szívbetegségek kialakulásának fokozott kockázatát is jelzi.

Téma szakértője

Specialitások:
 • Magas vérnyomás specialista
 • Stroke utáni rehabilitáció
 • Agyi keringés
 • ABPM - szakorvosi kiértékelés
 • Holter EKG - szakorvosi kiértékelés
 • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Kapcsolódó cikkünk

Ingadozó vérnyomás? Ez lehet az oka!

Ingadozó vérnyomás? Ez lehet az oka!

Ha fáradtságot, szédülést, rossz közérzetet, fejfájást tapasztal, lehet, hogy a vérnyomás ingadozását kell keresni a tünetei mögött, bár ez gyakran tünetmentesen van jelen. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta elmondja, miért kell mégis kivizsgálni.

Létrehozás ideje: 2023.01.03
Utolsó módosítás: 2023.01.06