Az alacsony pulzus, amelyet orvosi szaknyelven bradycardiának neveznek, az a jelenség, amikor a szívverésszám lassú. Bár a normál pulzustartomány egyénenként változó, az alacsony pulzus tüneteket okozhat és egészségügyi problémákat jelezhet. Ezért fontos megérteni ennek az állapotnak az okait és kezelési lehetőségeit.

 

Mi az a pulzus?

Mennyi a normál pulzus?

Mi az az alacsony pulzus?

Alacsony pulzus endokrin okai

Alacsony pulzus tünetei

Miért baj az alacsony pulzus?

Alacsony pulzus kezelése

Alacsony pulzussal kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a pulzus?

A pulzus egy olyan élettani paraméter, amely a szívverések számát méri egy adott időegység alatt. Általában ütem/perc mértékegységben fejezik ki. A pulzus a szív ereiben futó vér lökésszerű áramlásával van összefüggésben, és az életkor, az egészségi állapot és más tényezők alapján változik.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mennyi a normál pulzus?

A normál pulzusszám az egészséges felnőtteknél általában 60 és 100 ütés per perc között van. Ez az általános tartomány, amelyet a nyugalmi állapotra értünk, vagyis amikor az ember pihen, nem végez fizikai tevékenységet vagy éppen nincs stresszes helyzetben. Fontos azonban megjegyezni, hogy egyéni eltérések előfordulhatnak, és a pulzusszámot számos tényező befolyásolhatja, például az életkor, az általános egészségi állapot, a fizikai aktivitás szintje, a gyógyszerek szedése és a stressz.

Például a rendszeres testmozgást végző sportolóknál az alacsony pulzus jellemző lehet, mivel a szívük hatékonyabban működik, edzettebb. Emellett az idősebb emberek esetében általában magasabb a pulzusszám, és a csecsemők és gyermekek pulzusszáma is eltérő lehet a felnőttekétől.

Kapcsolódó cikkünk

Miért érezhetjük a gyors pulzust a nyakunkon, fejünkben?

Miért érezhetjük a gyors pulzust a nyakunkon, fejünkben?

A gyors pulzust, az erős szívdobogást időnként nem csak a mellkasunkban, de a nyakunkon, a fejünkben is érezhetjük, bizonyos esetekben nagyon jelentős pulzálással. De vajon veszélyes ez a jelenség? Befolyásolhatja a stressz vagy a koffeinfogyasztás? Mikor van szükség kivizsgálásra? Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta válaszolt a kérdésekre.

Mi az az alacsony pulzus?

Az alacsony pulzus az, amikor a szívverések száma percek alatt lassú vagy ritka a normálhoz képest. Az alacsony pulzus nem minden esetben bír klinikai jelentőséggel vagy egészségügyi problémával járó következménnyel, mivel egyes embereknél természetes módon alacsony pulzus jellemző, például azoknál, akik rendszeresen sportolnak vagy fizikailag aktívak. Az alacsony pulzus viszont problémákat okozhat, ha a szív nem képes elegendő vért pumpálni a testbe, ami oxigénhiányhoz vagy más tünetekhez vezethet.

Az általánosan elfogadott alsó határérték a pulzusszámra nézve 60 ütés per perc. Ez azért fontos, mert ez az általánosan elfogadott érték a normál pulzus tartományában van, amely a megfelelő véráramlás fenntartásához szükséges az egészséges felnőtteknél. Ha a pulzus tartósan vagy jelentősen alacsonyabb ennél az értéknél, akkor ez alacsony pulzust jelenthet, és érdemes lehet orvoshoz fordulni a kiváltó okok kivizsgálása és kezelése érdekében.

Az alacsony pulzus számos lehetséges okra vezethető vissza. Néhány gyakori ok közé tartozik:

 • Sportolói szív: Rendszeres testmozgást végző sportolóknál vagy rendszeresen aktív életmódot folytató embereknél az alacsony pulzus természetes lehet. Az erőteljes fizikai aktivitás hatására a szív hatékonyabban működik, és kevesebb ütésre van szüksége a szükséges véráramlás fenntartásához.
 • Egészséges szív: Egészséges felnőtteknél is előfordulhat alacsony pulzus, amelynek nincs klinikai jelentősége vagy tünetei. Ez általában azt jelzi, hogy a szív jól működik és hatékonyan pumpálja a vért.
 • Vagus ideg túlműködése: A vagus ideg az autonóm idegrendszer része, és szabályozza a szívritmust. Ha a vagus ideg túlműködik, akkor alacsony pulzis jelentkezhet. Ez előfordulhat például relaxáció vagy meditáció során, illetve a vagális reflexeket serkentő tényezők hatására, például a hosszan tartó feszültség, hasprés vagy köhögés során.
 • Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, például béta-blokkolók, szívritmus-szabályozók vagy vérnyomáscsökkentők, alacsony pulzust okozhatnak mellékhatásként.
 • Hypothyreosis: A pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis) lassíthatja az anyagcserét és befolyásolhatja a szívritmust, ami alacsony pulzust eredményezhet.
 • Szívbetegségek: Bizonyos szívbetegségek, például szívritmuszavarok, szívizomgyengeség vagy szívblokk is alacsony pulzusszámot eredményezhetnek.

Alacsony pulzus endokrin okai

Az alacsony pulzus endokrin (azaz hormonális rendszerrel kapcsolatos) okai közé tartozhatnak az alábbiak:Alacsony pulzus - KardioKözpont

 • Hypothyreosis: A pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis) esetén a pajzsmirigy nem termel elegendő pajzsmirigyhormont, ami befolyásolhatja az anyagcserét és a szívritmust. Ez lehet alacsony pulzus oka.
 • Hypopituitarismus: A hipofízis, az agyalapi mirigy elégtelen működése (hypopituitarismus) esetén a hormonok szabályozása zavart szenvedhet. Az alacsony szintű adrenokortikotrop hormon (ACTH) vagy más hormonhiányok alacsony pulzushoz vezethetnek.
 • Addison-kór: Az Addison-kór egy olyan endokrin rendellenesség, amelyben a mellékvesekéreg nem termel elegendő kortizolt és más szükséges hormonokat. Ez befolyásolhatja a szívritmust és alacsony pulzus alakulhat ki.
 • Hypoglikémia: Az alacsony vércukorszint (hypoglikémia) olyan állapot, amelyben a vérben a glükózszint túl alacsony. Ez az állapot negatívan befolyásolhatja az agy és a szív működését, és alacsony pulzust eredményezhet.
 • Mellékpajzsmirigy-hormon hiány: A mellékpajzsmirigyek alulműködése vagy mellékpajzsmirigy-hormon alacsony szintje (hypoparathyreosis) károsíthatja a szívizom összehúzódását és az elektromos ingerületátvitelt, ami lassabb pulzust okozhat.

Alacsony pulzus tünetei

Az alacsony pulzus különböző tünetekkel járhat, amelyeket az alacsonyabb szívverésszám és a véráramlás csökkenése okozhat. Néhány gyakori tünet az alábbiak lehetnek:

 • Szédülés vagy ájulásérzés: Az alacsony pulzus miatt a véráramlás csökkenhet, ami szédülést vagy ájulásérzést okozhat.
 • Szívritmuszavarok: Alacsony pulzus esetén a szívritmuszavarok gyakrabban jelentkezhetnek, például extraszisztolék (szívritmuszavarok) vagy bradycardia (lassú szívritmus).
 • Gyengeség vagy fáradtság: Az alacsony pulzus miatt a szervezet kevesebb oxigént és tápanyagot juttathat a szövetekhez, ami gyengeséget vagy fáradtságot eredményezhet.
 • Hideg végtagok: Az alacsony pulzus következtében a véráramlás csökkenhet, különösen a végtagokban, ami hideg érzést eredményezhet a kezekben és lábakban.
 • Szorongás vagy zavartság: Az alacsony pulzus miatt az agy kevésbé juthat oxigénhez, ami szorongást vagy zavartságot okozhat.
 • Légzési nehézség: Az alacsony pulzus következtében a tüdőbe áramló vér mennyisége csökkenhet, ami légzési nehézségeket okozhat.

Miért baj az alacsony pulzus?

Az alacsony pulzus különböző következményekkel járhat, és bizonyos esetekben jelenthet egészségügyi problémát. A következőkben néhány lehetséges probléma és komplikáció, amelyek társulhatnak az alacsony pulzus meglétéhez:

 • Csökkent véráramlás: Az alacsony pulzus miatt a szív kevesebb vért pumpál, és ennek eredményeként a véráramlás csökkenhet. Ez azt jelenti, hogy a szervezet kisebb mennyiségű oxigént és tápanyagot juttathat a szövetekhez, amelyek számára ezek nélkülözhetetlenek. Ez gyengeséget, fáradtságot és más tüneteket eredményezhet.
 • Szédülés és ájulás: Az alacsony pulzus miatt a vérkeringés csökkenhet, különösen a fej területén, ami szédülést vagy akár ájulást okozhat. Az agy megfelelő vérellátásának hiánya problémákat okozhat.
 • Szívritmuszavarok: Alacsony pulzus esetén a szívritmuszavarok kialakulása gyakoribb lehet. A szívritmuszavarok, például extraszisztolék vagy bradycardia, tovább ronthatják a szív teljesítményét és a véráramlást.
 • Szövődmények terápia során: Bizonyos esetekben az alacsony pulzust okozhatják az alkalmazott terápiák vagy gyógyszerek mellékhatásai. Például, a szívritmuszavarok kezelésére alkalmazott gyógyszerek, mint a béta-blokkolók, csökkenthetik a pulzusszámot.
 • Időskori szövődmények: Az idősebb emberek gyakran tapasztalnak magasabb pulzusértékeket, így az alacsony pulzus nagyobb kockázatot jelenthet számukra. Az idősebbeknél az alacsony pulzus összefüggésbe hozható a csökkent vérkeringéssel és az általános egészségi állapot romlásával.

Az alacsony pulzus nem minden esetben jár klinikai jelentőséggel vagy egészségügyi problémával járó következménnyel. Az egyéni klinikai kép és az alapbetegségek befolyásolhatják az alacsony pulzus egészségügyi hatásait. Mindig érdemes egyeztetni egy egészségügyi szakemberrel, ha kétségek merülnek fel.

Alacsony pulzus kezelése

Az alacsony pulzus kezelése attól függ, hogy mi okozza és milyen tüneteket okoz. Ha az alacsony pulzus nem okoz tüneteket és az ember általános egészségi állapota jó, akkor nem feltétlenül szükséges kezelés. Azonban, ha az alacsony pulzus kellemetlen tünetekkel jár, vagy az egészségre negatív hatással van, akkor kezelésre van szükség. A következők néhány lehetséges kezelési mód:

 • Alapbetegség kezelése: Ha az alacsony pulzus egy másik alapbetegség, például pajzsmirigy-alulműködés vagy szívprobléma eredménye, akkor az alapbetegség kezelése fontos. Ez lehet gyógyszeres terápia, hormonpótlás vagy más kezelési módszerek, amelyek célja az alapbetegség rendezése.
 • Gyógyszerek módosítása: Ha a tüneteket gyógyszerek mellékhatása okozza, akkor az orvos módosíthatja vagy felülvizsgálhatja a jelenleg szedett gyógyszerek adagját vagy típusát. Például, béta-blokkolók vagy más olyan gyógyszerek, amelyek lassítják a szívritmust, esetleg csökkenthetők vagy helyettesíthetők.
 • Pacemaker beültetése: Súlyos esetekben, amikor az alacsony pulzus komoly tüneteket vagy egészségügyi kockázatot jelent, pacemaker beültetése lehet szükséges. A pacemaker egy kis eszköz, amelyet a mellkasba helyeznek el, és segít a szív ritmusának szabályozásában. A pacemaker elektromos impulzusokat küld a szívbe, hogy fenntartsa a megfelelő pulzusszámot.

Fontos az orvosi konzultáció és diagnózis az alacsony pulzus kezelésében. Az orvos felméri a beteg egészségi állapotát, tüneteit és a lehetséges okokat, és ennek alapján javasolja a megfelelő kezelést. Ne felejtsük el, hogy minden eset egyedi, és az orvos dönti el, hogy milyen kezelési stratégiát kell alkalmazni az adott személy esetében.

Összefoglalva tehát, az alacsony pulzus (bradycardia) alacsony szívverésszámot jelent, amely különböző okokból adódhat. Az alacsony pulzusnak lehetnek tünetei, mint például szédülés, ájulásérzés, gyengeség vagy fáradtság. Az alacsony pulzus okai közé tartozhatnak szívproblémák, endokrin rendellenességek, gyógyszerek mellékhatásai vagy más egészségügyi problémák.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helye: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Módosítás: 2024.04.16 10:47