Világszerte az egyik legelterjedtebb betegség a magas vérnyomás. A gyakorisága ellenére a magas vérnyomás tünetei nem olyan ismertek, és nem kerülnek időben felismerésre. A legtöbben nem veszik észre a magas vérnyomás tüneteit korai fázisban, csak akkor, amikor az már komoly egészségügyi következményekkel jár. A magas vérnyomás ugyanis hosszútávon szervkárosodáshoz és korai halálozáshoz vezethet. A magas vérnyomás tüneteinek időben történő felismerése tehát rendkívül fontos.

Tartalom

Mit jelent a magas vérnyomás?
Miért alakul ki a magas vérnyomás?
Mik a magas vérnyomás tünetei?
Mik a régóta fennálló magas vérnyomás tünetei?
Mik a magas vérnyomás tünetei között a leginkább veszélyesek?
Mit lehet tenni a magas vérnyomás ellen?

Online Bejelentkezés

KardioKözpont - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Magas vérnyomással kapcsolatos szolgáltatásaink a Kardio Központban

Mit jelent a magas vérnyomás?

A magas vérnyomás, más néven hipertónia egy olyan állapot, amikor a vérnyomás a normál értékeknél magasabb. A vérnyomás azt jelzi, hogy milyen erővel pumpálja a szív a vért az érrendszeren keresztül. Két fő értékkel jellemezhető a vérnyomás: a szisztolés és a diasztolés nyomással.

 • Szisztolés nyomás: Ez az érték azt mutatja, hogy a szív összehúzódásakor a vér milyen erővel pumpálódik az artériákba.
 • Diasztolés nyomás: Ez az érték azt mutatja, hogy a szív elernyedésekor az artériákban lévő nyomás mennyire marad fenn.

Az egészséges vérnyomás értéke általában 120/80 Hgmm vagy alatta van. A magas vérnyomás esetén a szisztolés nyomás 130 Hgmm vagy magasabb, és/vagy a diasztolés nyomás 80 Hgmm vagy magasabb.

A magas vérnyomás hosszú távon súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, például szív- és érrendszeri betegségekhez, agyvérzéshez, vesebetegségekhez és más komplikációkhoz. Fontos azonban megjegyezni, hogy a magas vérnyomás kezelhető életmódbeli változtatásokkal, gyógyszerekkel és rendszeres orvosi ellenőrzéssel.

Miért alakul ki a magas vérnyomás?

A magas vérnyomás kialakulás általában számos okra vezethető vissza. A magas vérnyomás hátterében azonosíthatóak genetikai faktorok, az öröklődés és a családi hajlam, valamint bizonyos monogénes betegségek. A magas vérnyomás jelentkezhet valamilyen más betegség tüneteként vagy szövődményeként. Ilyen betegségek lehetnek például a Cushing-kór, hiperthyreosis, pheochromocytoma, coarctatio aortae, vesebetegségek stb. A magas vérnyomás kialakulásában azonban az egyik legfontosabb tényező az életmód. Ez azért is számít az egyik legfontosabb tényezőnek, mert erre hatással tudunk lenni. Az életmód megváltoztatásával csökkenthetjük a magas vérnyomás kialakulásának kockázatot. A magas vérnyomás gyakoribb azok között, akik egészségtelen módon sok sót, zsírt és alkoholt fogyasztanak, akik dohányoznak, akiknek mozgásszegény az életmódjuk, akik elhízottak vagy cukorbetegségben szenvednek. A magas vérnyomás legtöbb esete a fent felsorolt okok miatt alakul ki, azok együttes előfordulása pedig nagyobb hajlamot jelent a magas vérnyomás betegség kialakulására.

Kapcsolódó cikkünk

Miért alacsony a pulzusa? - Kardioközpont

Miért alacsony a pulzusa? - Kardioközpont

Az alacsony pulzus többnyire nem jár feltűnő tünetekkel, de a fejfájás, szédülés, gyengeség utalhat erre a problémára. Ha pedig többször is alacsony pulzust mérünk, dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint feltétlenül indokolt a kivizsgálás.

Mik a magas vérnyomás tünetei?

A magas vérnyomás tünetei eleinte nem, vagy csak alig észrevehetőek. Így gyakran tünet helyett már a magas vérnyomás káros következményeit érzékeli a páciens.

A magas vérnyomás jellemző tünetei:

Magas vérnyomás tünetei - Kardioközpont

 • Fejfájás: A gyakori, pulzáló fejfájás lehet az egyik első jel, hogy a vérnyomásunk emelkedett. A fejfájás tompa tarkótáji vagy halántéktáji lüktetés formájában gyakori. Az agy az erekbe pumpált vérnyomásnak van kitéve, és ha ez túl magas, fejfájást okozhat. Ez a fejfájás általában a reggeli órákban jelentkezik, amikor a vérnyomás természetesen emelkedik. 
 • Szédülés és zavartság: A szédülés és zavartság is gyakoriak lehetnek a magas vérnyomás tünetei között. A megemelkedett vérnyomás csökkentheti az agyba áramló vért, ami szédüléshez és egyensúlyzavarhoz vezethet.
 • Légzési nehézségek: A magas vérnyomás a szív munkáját is nehezítheti, ami légszomjat okozhat, különösen fizikai aktivitás során. Ha észleli a légzési nehézségeket, azonnal forduljon orvoshoz.
 • Mellkasi fájdalom: A mellkasi fájdalom és mellkasi szorítás, nyomásérzés, erős szívdobogás érzés szintén figyelmeztető jel lehet a magas vérnyomás fennállására. Az emelkedett vérnyomás növeli a szív terhelését, ami hosszú távon szívbetegségekhez vezethet.
 • Látásproblémák: A magas vérnyomás károsíthatja a szemek ereit, ami látásproblémákat okozhat. Homályos látás, kettőslátás vagy még a vakság is előfordulhat a magas vérnyomás tünetei között. A magas vérnyomás először a szemfenéki érrendszert érinti érinti, ezért ez alapján szervezet érrendszerének állapotára lehet következtetni.
 • Vérzés, köztük orrvérzés: Az emelkedett vérnyomás sérüléseket okozhat az erek belsejében, ami orrvérzéshez és véres vizelethez vezethet. Ha gyakran tapasztal ilyen tüneteket, ne hagyja figyelmen kívül, és forduljon orvoshoz.
 • Veseproblémák: A magas vérnyomás a vesék számára is veszélyt jelenthet. Hosszú távon károsíthatja a veséket, ami veseelégtelenséghez vezethet.

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mik a régóta fennálló magas vérnyomás tünetei?

Ha már jól érzékelhetőek a magas vérnyomás tünetei, akkor a betegség előrehaladott állapotban van. Amennyiben lábdagadást, ödémásodását észlelünk az a vesék károsodására utal. A végtagok, elsősorban a láb kihűlése, vagy a terhelés, sétálás esetén jelentkező lábfájdalmak a keringés romlása miatt jelentkeznek.

A magas vérnyomás tünetei, szövődményei hosszútávon:

 • Szív- és érrendszeri betegségek: Magas vérnyomás esetén növekszik a szív terhelése, ami hosszú távon szívbetegségekhez, szívizom infarktushoz (szívinfarktus) és szívelégtelenséghez vezethet. A szívinfarktus tünetei a szorító mellkasi (jellemzően bal karba sugárzó) fájdalom, a hányinger, hányás, nehézlégzés, eszméletvesztés és verejtékezés lehetnek. A szívelégtelenségre utalnak a kisebb terhelésre is jelentkező fáradtság, gyengeség érzése, a nehézlégzés, köhögés, ödéma, szívritmus zavarok.
 • Stroke (agyvérzés): A magas vérnyomás az érrendszeri falak károsodását okozhatja, ami stroke-hoz vezethet. Agyi érkatasztrófák következhetnek be, ha az agyi erek elzáródnak vagy elszakadnak. A stroke tünetei a kialakulási helytől függően a hirtelen jelentkező látás, beszéd vagy mozgászavar, szédülés, egyensúlyvesztés, zsibbadás, fejfájás stb. lehetnek.
 • Vesebetegségek: A veseerek károsodhatnak a magas vérnyomás következtében, ami krónikus vesebetegséghez vezethet. A vese védelme érdekében fontos a magas vérnyomás kezelése. A krónikus veseelégtelenség a folyadékháztartásra, az ionháztartásra, a csontokra, a vérképzésre és számos egyéb szervrendszerre hat.
 • Szemproblémák: A retina károsodása következtében kialakulhatnak szemproblémák, például retinopathia, ami a látásromláshoz vagy vaksághoz vezethet.
 • Érelzáródások, aneurisma: A magas vérnyomás következtében nemcsak stroke és szívinfarktus léphet fel, hanem elzáródhatnak kisebb erek testszerte, vagy kialakulhatnak aneurizmák.
 • Memóriazavar: A kontrollálatlanul magas vérnyomás befolyásolhatja a gondolkodási, emlékezeti és tanulási képességet, melynek következtében kialakulhat memóriazavar.
 • Demencia: A szűkült vagy elzáródott artériák korlátozhatják az agy vérellátását. Ez a demencia egy bizonyos típusát, az úgynevezett vaszkuláris demenciát okozhatja. Az agy vérellátását megszakító stroke szintén okozhat vaszkuláris demenciát.
 • Életminőség csökkenése: A magas vérnyomás számos olyan tünettel járhat, mint például fejfájás, szédülés és fáradtság, amelyek az életminőség csökkenéséhez vezethetnek.

Mik a magas vérnyomás tünetei között a leginkább veszélyesek?

A hipertenzív krízis ritka eset, mely kiugróan magas vérnyomás, valamint hirtelen kiugró vérnyomás érték esetén alakulhat ki. Ez a tünet együttes, akkor fordul elő, ha a szisztolés vérnyomás 180 Hgmm vagy, ha a diasztolés vérnyomás 120 Hgmm felett van. A hipertenzív krízis hátterében állhat a magas vérnyomás nem megfelelő kezelése, a gyógyszeres terápia hirtelen abbahagyása, vagy más egészségügyi problémák, például vesebetegség vagy endokrin rendellenességek. Fontos, hogy az egyén, aki ilyen tüneteket tapasztal, azonnal keresse fel az orvost a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében. A hipertenzív krízis életveszélyes lehet, a betegnek azonnali orvos ellátásra van szüksége! Legsúlyosabb következményként stroke is létrejöhet, valamint a szívinfarktus kialakulásának a kockázata is növekszik.

A hipertenzív krízis tünetei közé tartozhatnak:

 • Erős fejfájás: Gyakran lüktető jellegű, és az egész fejben érezhető.
 • Tarkótáji nyomás: A hipertenzív krízis gyakori tünete a tarkótáji nyomás, az agyi erek nagyobb nyomás miatt alakul ki.
 • Szédülés vagy zavartság, koncentrációzavar: A magas vérnyomás befolyásolhatja az agyi funkciókat és szédüléshez, valamint koncentrációzavarhoz vezethet.
 • Légzési nehézség: A szív terhelése növekszik, és ez légszomjhoz vezethet.
 • Mellkasi fájdalom: A szívizomnak a magas vérnyomás miatt növekvő igénye fájdalmat okozhat.
 • Látásproblémák: Ideiglenes látásvesztés vagy homályos látás is előfordulhat.
 • Gyengeség érzése: A betegek hirtelen nagyon gyengének érezhetik magukat vérnyomás kiugrás esetén.

Amennyiben a fenti tüneteket észleli, forduljon mielőbb orvoshoz!

Mit lehet tenni a magas vérnyomás ellen?

A magas vérnyomás tünetei gyakran csendesek és alattomosak lehetnek. Fontos azonban, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a fent említett jeleket, és rendszeresen ellenőrizzük vérnyomásunkat. Az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás és az egészséges étrend mind hozzájárulhatnak a magas vérnyomás megelőzéséhez, valamint a csökkentéséhez, amennyiben már fennáll a magas vérnyomás. Ha gyanú merül fel, konzultáljon orvosával, aki szükség esetén további vizsgálatokat rendelhet el, és megfelelő kezelést javasol. A magas vérnyomás szinten tartható gyógyszerekkel, de a szövődmények elkerülése érdekében az életmódváltás minden betegnek javasolt. A legjobb terápia ezek kombinációjával érhető el.

Téma szakértője

Specialitások:

Ellátás magyar, orosz és ukrán nyelven is!

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Módosítás: 2024.04.30 16:01