Szerző: KardioKözpont

Magyarországon a szív- és érrendszeri kórképek állnak a halálozási statisztikák élén, sőt vannak olyan országok az európai régióban, melyekkel összehasonlítva, hazánkban ötször annyi megbetegedést regisztráltak. Emiatt kiemelten fontos a szívinfarktus megelőzése, illetve megtörténte esetén az intenzív életmódterápia, szoros szakorvosi kontroll.

Tartalom

Mi a szívinfarktus?

A szívinfarktus tünetei

Szívinfarktus akut kezelése

Infarktus utáni rehabilitáció

A szívinfarktus lehetséges szövődményei

Szívinfarktus megelőző szűrőcsomag

Mi a szívinfarktus?

Szívinfarktus érelmeszesedés következtében, a koszorúér belsejében kialakuló szűkület miatt következik be. Ilyenkor az ér belsejében lévő meszes plakk megreped és elzárja a véráram útját. Mivel az ér által ellátott szívizom nem kap elegendő vért és az oxigén ellátása elégtelen lesz, egy idő után végleges károsodást szenved, elhal. Szívinfarktus esetében a halálos veszélyt a szív pumpafunkciójának drasztikus romlása, ezáltal a szervezet vérellátásának megszűnése jelenti. A szív pumpafunkciója két okból is romolhat, melyek mindegyikéért a csökkent oxigénellátás a felelős. Egyik ok az oxigénhiányos szívizom összehúzódási képességének csökkenése, másik pedig a ritmusos szívműködés ritmustalanná válása.

A szívinfarktus tünetei

A szívinfarktus kezelésének első és legfontosabb lépése a szívinfarktus tüneteinek felismerése. Ez sok esetben a tapasztalt orvosoknak is nehézséget okoz, hiszen nem minden esetben okoz tüneteket, vagy épp egyes tünetek elmaradnak. Továbbá a szívinfarktus tünetei nagymértékben függnek a beteg korától, társbetegségeitől, az infarktus helyétől s az érintett szívizomterület nagyságától.

Jellemző szívinfarktus tünetek:

Egyes esetekben a felsorolt tünetek összetéveszthetőek a mellkasi fájdalommal, az angina pectoris-al. Az angina pectoris esetén a szív számára szükségesnél kevesebb oxigén érkezik az artériákból, általában koszorúér szűkület miatt. A két betegség között a legnagyobb különbség, hogy a szívinfarktus esetében visszafordíthatatlan szívizom elhalás történik, míg a mellkasi fájdalom esetében nem.

A hibernált szívizom akkor alakul ki, amikor a koszorúér elég lassan záródik el ahhoz, hogy a szívizomszövet energiatartalékai kimerüljenek, de nem elég hosszú ideig, hogy szívizomelhalás következzen be. Így ezek a részek nem halnak el, csak beszüntetik a működésüket, „hibernálódnak”. Ha ismét normális vérellátáshoz jutnak beavatkozások útján, akkor újra aktivizálódhatnak.

Fontos, hogy a fenti tünetek tapasztalása esetén azonnal hívjon mentőt és tájékoztassa a diszpécsert, hogy úgy érzi szívinfarktusa van!

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Szívinfarktus akut kezelése

A szívinfarktus kezelésének lényege az érintett szívizomterület vérellátásának a helyreállítása a lehető legrövidebb időn belül. Ennek lehetőségei a következők:

Szívinfarktus utáni rehabilitáció

Szívinfarktus után mindenképpen fontos rehabilitációban részt venni. Ez ugyanis biztonságosan felgyorsítja a felépülést, hiszen olyan szakemberek segítik a gyógyulást, akik kifejezetten erre specializálódtak. A rehabilitáció további fontos célja, hogy megakadályozza a további szív-érrendszeri katasztrófák kialakulását, beleértve az újabb szívinfarktus lehetőségét, hogy a páciens visszanyerje egészségét és visszatérhessen a mindennapi életébe.

A szívinfarktus utáni rehabilitáció területei 

  • Mozgásterápia
  • Táplálkozásterápia
  • Stresszkezelés
  • Dohányzásról leszokás
  • Testsúlycsökkentés
  • Társbetegségek kezelése

Ezen területek (és a területek szakembereinek bevonásával) együttes szemléletére van szükség egy jól felépített életmódváltó program kialakításához, ugyanis csak így érhető el a teljes felépülés, és a későbbi szív-érrendszeri traumák kialakulása.

A szívinfarktus lehetséges szövődményei

A szívinfarktus szövődményei súlyosak is lehetnek, vagy hosszú távú egészségügyi problémákat is okozhat, ez azonban elsősorban attól függ, hogy a szívizom elhalása mekkora területet érint. A szövődmények egy része, magából az izom egy részének elhalásából fakad. Így előfordulhat szívelégtelenség, melynek során a szív nem tudja olyan hatékonyan pumpálni a vért.

Gyakori szövődmény még szívinfarktus után, az úgynevezett posztinfarktus angina. Ennek következtében a szívinfarktuson átesett személy gyakori mellkasi fájdalmat, esetleg szorítást tapasztal.

A különféle szövődmények elkerülése, de legalábbis minimalizálásának érdekében is kiemelten fontos az azonnali, orvosi beavatkozás!

Szívinfarktus megelőző szűrőcsomag

Akinek a családjában előfordult már szívbetegség, szívinfarktus, fokozott stressznek van kitéve, dohányzik és szeretné megelőzni, kiszűrni a kardiológiai megbetegedéseket, érdemes megelőznie a bajt. Az életmódváltás a szívinfarktus megelőzésében is kiemelten fontos, és ennek első lépése egy teljeskörű kivizsgálás. A KardioKözpontban az erre speciálisan kialakított Szívinfarktus megelőző szűrőcsomag tartalmazza:

Téma szakértője

Specialitások:

Létrehozás ideje: 2017.07.10
Utolsó módosítás: 2023.11.23