Az érelmeszesedés az artériák megkeményedése, amelyet a plakk fokozatos felhalmozódása okoz. A kockázati tényezők közé tartozik a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a dohányzás, az elhízás, a mozgáshiány és a telített zsírokban gazdag étrend. Az érelmeszesedés idővel kialakul, és előfordulhat, hogy nem mutat tüneteket, amíg olyan szövődmények nem lépnek fel, mint a szívroham vagy a szélütés.

Mi az érelmeszesedés?

Az érelmeszesedés egy olyan betegség, amely akkor fordul elő, amikor plakk halmozódik fel az artériák belső falán. Az artériák olyan vérerek , amelyek vért és oxigént szállítanak a szívből a test többi részébe.

A plakk zsírból, koleszterinből, kalciumból és más anyagokból álló ragadós anyag. Ahogy a lepedék felhalmozódik, az artériák kemények és szűkek lesznek.

Hogyan hathat a testre az artériák megkeményedése?

Az artériák megkeményedése számos problémát okozhat. A szűk vagy elzáródott artériák nem tudnak elegendő vért, oxigént és tápanyagot szállítani a test többi részébe. Az elzáródások végül szövetelhaláshoz vagy fertőzéshez vezethetnek a karokban, lábakban vagy más testrészekben. Egy plakkdarab kiszabadulhat, majd megakadhat valahol a testben, és kárt okozhat. Ezenkívül vérrög képződhet egy szűk artériában. Végül meglazulhat, és áthaladhat az artérián. Az érelmeszesedés gyermekkorban kezdődhet, és idővel súlyosbodik.

Az érelmeszesedés súlyos egészségügyi problémákhoz és orvosi vészhelyzetekhez vezethet, beleértve:

Melyek az érelmeszesedés szakaszai?

Az érelmeszesedésnek több szakasza van. Minden szakaszban változások következnek be az artéria falában. Ezek a változások olyan aprók, hogy mikroszkóp nélkül a legtöbbjük nem látható. De összeadódnak, és súlyos károkat okoznak az artériában. Az érelmeszesedés stádiumai sok éven át zajlanak. És gyakran észrevétlenül maradnak.

Egyes állapotok növelhetik az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. Ezek tartalmazzák:

Mik az érelmeszesedés tünetei? stroke, Kardioközpont

Az érelmeszesedés gyakran nem okoz tüneteket, amíg az artéria nagyon szűk vagy teljesen el nem záródik. Sokan nem is tudják, hogy fennáll a betegség, amíg egy orvosi vészhelyzetben, például szívinfarktusban vagy szélütésben nem szenvednek. Az elzáródás miatt a véráramlás lelassul. Ennek eredményeként a szervezet nem kap elegendő oxigént.

Néhány korai figyelmeztető jel:

 • Mellkasi fájdalom edzés közben. Ez a fájdalom megszűnik, ha pihen.
 • Lábgörcsök járás közben
 • Átmeneti ischaemiás roham. Ez egy „mini stroke”, amelynek ugyanazok a tünetei vannak, mint a stroke-nak. De egy napon belül elmúlik, és nem károsítja az agyat. Ha TIA-ja van, fennáll a veszélye, hogy napokon vagy heteken belül stroke-ot kap.
 • Ha vérrög vagy hirtelen elzáródás lép fel, szívrohamot vagy szélütést kaphat.

A szívroham tünetei a következők :

 • Mellkasi fájdalom. Lehet enyhe kényelmetlenség vagy súlyos, zúzó fájdalom.
 • Fájdalom az egyik vagy mindkét karban vagy vállban.
 • Kellemetlen érzés a nyakában vagy az állkapcsában.
 • Hányinger vagy hányás.
 • Szívdobogás .
 • Szorongás vagy a „közelgő végzet” érzése.
 • Izzadó.
 • Szédülés vagy ájulás .

Kapcsolódó cikkünk

Télen nagyobb a szívbetegségek kockázata

Télen nagyobb a szívbetegségek kockázata

Régóta bizonyított, hogy a szív-érrendszeri betegségek előfordulásában télen egy kiugrás tapasztalható. Az okok nem teljesen egyértelműek, de dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa szerint fontos ismerni a rizikófaktorokat, hiszen így a szívbetegek nagyobb biztonságban lehetnek a hideg hónapokban is.

Létrehozás ideje: 2022.12.05
Utolsó módosítás: 2022.12.05