Az érelmeszesedés az artériák megkeményedése, amelyet a plakk fokozatos felhalmozódása okoz. A kockázati tényezők közé tartozik a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a dohányzás, az elhízás, a mozgáshiány és a telített zsírokban gazdag étrend. Az érelmeszesedés idővel kialakul, és előfordulhat, hogy nem mutat tüneteket, amíg olyan szövődmények nem lépnek fel, mint a szívroham vagy a szélütés.

Tartalom

Mi az érelmeszesedés?

Hogyan hathat a testre az artériák megkeményedése?

Melyek az érelmeszesedés szakaszai?

Mik az érelmeszesedés tünetei? 

Hol alakulhat ki érelmeszesedés?

Az érelmeszesedés kezelési lehetőségei

Mi az érelmeszesedés?

Az érelmeszesedés egy olyan betegség, amely akkor fordul elő, amikor plakk halmozódik fel az artériák belső falán. Az artériák olyan vérerek , amelyek vért és oxigént szállítanak a szívből a test többi részébe.

A plakk, zsírból, koleszterinből, kalciumból és más anyagokból álló ragadós anyag. Ahogy a lepedék felhalmozódik, az artériák kemények és szűkek lesznek. Ennek az az oka, hogy a plakkok miatt elveszik az artériák rugalmassága, illetve szűkítik is az erek térfogatát. Gyakorlatilag ez maga az érszűkület, érelmeszesedés. Az érelmeszesedés nem gyógyítható, azonban kezelésére léteznek módszerek, melyek időben történő elkezdésével megelőzhetők lehetnek a súlyos, akár életveszélyes állapotok, mint például a szívinfarktus.

Hogyan hathat a testre az érelmeszesedés?

Az artériák megkeményedése, vagyis az érelmeszesedés számos problémát okozhat. A szűk vagy (részlegesen) elzáródott artériák nem tudnak elegendő vért, oxigént és tápanyagot szállítani a test többi részébe. Az elzáródások végül szövetelhaláshoz vagy fertőzéshez vezethetnek a karokban, lábakban vagy más testrészekben. Egy plakkdarab kiszabadulhat, majd megakadhat valahol a testben, és kárt okozhat. Ezenkívül vérrög képződhet egy szűkebb artériában is. Végül meglazulhat, és áthaladhat az artérián. Az érelmeszesedés gyermekkorban is kezdődhet, és idővel súlyosbodik.

Az érelmeszesedés súlyos egészségügyi problémákhoz és orvosi vészhelyzetekhez vezethet, beleértve:

Melyek az érelmeszesedés szakaszai?

Az érelmeszesedés több szakaszból áll. Minden szakaszban változások következnek be az artéria falában. Ezek a változások olyan aprók, hogy mikroszkóp nélkül a legtöbbjük nem látható, de összeadódnak, és súlyos károkat okoznak az artériában. Az érelmeszesedés stádiumai sok éven át zajlanak. És gyakran sokáig észrevétlenül maradnak.

Egyes állapotok növelhetik az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.

Mik az érelmeszesedés tünetei? 

Az érelmeszesedés gyakran nem okoz tüneteket, amíg az artéria nagyon szűk vagy teljesen el nem záródik. Sokan nem is tudják, hogy fennáll a betegség, amíg egy orvosi vészhelyzetben, például szívinfarktusban vagy szélütésben nem szenvednek. Az elzáródás miatt a véráramlás lelassul, ennek eredményeként pedig a szervezet nem kap elegendő oxigént.

Néhány korai figyelmeztető jel:

 • Mellkasi fájdalom edzés közben. Ez a fájdalom megszűnik, ha pihen.
 • Lábgörcsök járás közben
 • Átmeneti ischaemiás roham. Ez egy „mini stroke”, amelynek ugyanazok a tünetei vannak, mint a stroke-nak. De egy napon belül elmúlik, és nem károsítja az agyat. Ha TIA-ja van, fennáll a veszélye, hogy napokon vagy heteken belül stroke-ot kap.
 • Ha vérrög vagy hirtelen elzáródás lép fel, szívrohamot vagy szélütést kaphat.

A szívroham tünetei a következők :

 • Mellkasi fájdalom. Lehet enyhe kényelmetlenség vagy súlyos, zúzó fájdalom.
 • Fájdalom az egyik vagy mindkét karban vagy vállban.
 • Kellemetlen érzés a nyakában vagy az állkapcsában.
 • Hányinger vagy hányás.
 • Szívdobogás .
 • Szorongás vagy a „közelgő végzet” érzése.
 • Izzadó.
 • Szédülés vagy ájulás .

Hol alakulhat ki érelmeszesedés?

Érelmeszesedés kialakulhat a végtagokban, és a nyaki erekben is. Utóbbi különösen veszélyes lehet, hiszen a nyaki erek károsodása hatással van az agy vérellátására is. Így, ha ez megtörténik, úgy neurológiai tünetek lehetnek tapasztalhatók. A nyaki érelmeszesedés tünetei közé tartozik a nagyon erős fejfájás, beszédzavarok, az arc izmainak gyengesége, ernyedése.

A végtagokban jelentkező érelmeszesedés idővel zsibbadást, súlyos, előrehaladott állapotban akár teljes érzéketlenség tapasztalható az érintett végtagban. Jellemzően az alsó végtagokat érinti.

Az érelmeszesedés kezelési lehetőségei

A korán felismert érelmeszesedés esetében - mely még nem jelent potenciális veszélyforrást, nem okoz panaszokat -, elegendő lehet az életmódváltás is. Ennek célja a koleszterin bevitelének csökkentése, mellyel a plakk-képződés kockázata is csökken, illetve lassul a folyamata.  A kezelés gyakran kiegészülhet gyógyszerekkel is, főként koleszterincsökkentők szedése lehet javasolt. Javasolt a rendszeres mozgás bevezetése is, akár séta, akár intenzívebb mozgás formájában.

Műtéti kezelés csak akkor jön szóba, amennyiben a plakkok miatt az erek olyan mértékben elzáródtak, hogy súlyos panaszokat okoznak, és fennáll a trombózis lehetősége.

Az érelmeszesedés tehát kezelhető, szövődményei megelőzhetők, ám fontos a korai felismerés és a szükséges kezelés, életmódváltás időben történő kezelése.

 

Módosítás: 2023.11.28 10:59