Pitvarfibrilláció

Pitvarfibrilláció
Szerző: KardioKözpont Létrehozva: 2019.05.09 15:42 Módosítva: 2019.05.13 15:49

A pitvarfibrilláció az egyik leggyakrabban előforduló szívritmuszavar.  Ebben a szívműködési zavarban a szív regulációs funkciója sérült, az úgynevezett szinusz-csomó működése kiesik, amely egyébként a szívkontrakciós ingert kiváltaná, ennek hatására a kamrák veszik át a szabályozó, szerepet.

Általában szapora, és rendszertelen lesz a szívösszehúzódás. Ez a szabálytalan szívverés komoly egészségügyi következményekkel járhat, a helytelenül kezelt pitvarfibrilláció akár embólia kialakulásához is vezethet.

A pitvarfibrilláció a 65 év feletti lakosság 3-5%-ánál fordul elő, Magyarországon körülbelül 200 000 embert érint. Gyakorisága az életkor növekedésével fokozódik, ezért a középkorúak és idősek körében kiemelten fontos a rendszeres szakorvosi kontroll.  A 70 év fölöttiek közül minden 10. embernél előfordul.

Pitvarfibrilláció tünetei

A pitvarfibrilláció sok esetben lehet tünetmentes, de kardiológiai vizsgálat során igazolható. Fontos előrejelzője lehet az otthoni pulzusmérés is – egyes modern pulzusmérő okosórák már alkalmasak a veszélyének jelzésére. Tünetmentes pitvarfibrilláció alatt is fennáll az embólia veszélye.

Jellegzetes tünetei lehetnek:

A pitvarfibrilláció okai

A pitvarfibrilláció  szív eredetű okainál a mitrális szívbillentyű betegsége (főleg fiataloknál) a leggyakoribb ok. Koszorúér betegségben, szívinfarktusban, szívizomgyulladásakor, szívműtétet követően szintén előfordulhat a ritmuszavar. Az a pontos ok nem állapítható meg az esetek 15%-ban, ilyenkor szervi elváltozás nem látható.

A pitvarfibrillációra további okai lehetnek:Pitvarfibrilláció kivizsgálása

 • magas vérnyomás
 • tüdőgyulladás
 • tüdőembólia
 • pajzsmirigy túlműködés
 • túlzott koffein és alkoholfogyasztás
 • gyógyszermérgezés
 • szén-monoxid mérgezés

A pitvarfibrilláció stádiumai, típusai

Az Európai Szívritmus Társaság négy stádiumba sorolja a pitvarfibrillációs zavarokat:

 1. stádium: tünetmentes
 2. stádium: méréskelt tünetek jelennek meg, nem befolyásolja a normális napi tevékenységet
 3. stádium: súlyos tünetek megjelennek, a napi tevékenységet zavarja
 4. stádium: nagyon súlyos tünetek, amelyek miatt a napi tevékenységekre képtelen a páciens

A pitvarfibrillációnak számos típusát különböztetjük meg a fennállás időtartama, ismétlődése és folytonossága szerint. Fontos meghatározni, hogy mely típusba tartozik, hiszen ez befolyásolja a kezelést is.

A pitvarfibrilláció típusai:

 • Jelenleg diagnosztizált pitvarfibrilláció
 • Visszatérő pitvarfibrilláció: két vagy több alkalommal visszatérő szívritmuszavar
 • Paroxizmális pitvarfibrilláció: a szívritmuszavar 48 óra múlva, de legkésőbb 7 nap elteltével spontán módon megszűnik
 • Perzisztens pitvarfibrilláció: 7 napnál tovább fennálló pitvarfibrilláció
 • Hosszan fennálló pitvarfibrilláció
 • Állandóan fennálló pitvarfibrilláció
Hírek, amelyeket mindenképp olvass el!

A pitvarfibrilláció diagnosztikája

Kardiológiai vizsgálat során a pitvarfibrilláció a tapintható szabálytalan, gyors pulzus és az EKG-n látható típusos kép alapján általában hamar diagnosztizálható. Fontos azonban a kiváltó okok felfedése, ami további vizsgálatokat igényel.

 • A Holter-EKG vizsgálat 24 órán keresztül monitorozza a szívműködést, így képes felfedni a mindennapok közben előforduló szívritmuszavarokat is
 • Szívultrahang készítésekor az esetlegesen előforduló vérrögök is láthatóak
 • Mellkas röntgent is indokolt lehet a szív vizsgálatakor
 • Laborvizsgálatok során a pajzsmirigyfunkciók ellenőrzésére, vese és máj funkcióinak nyomon követésére is fontos az okok feltárásában

Pitvarfibrilláció kezelési lehetőségei

A pitvarfibrilláció minden esetben azonnali orvosi kezelést igényel. Gyógyszeres kezelésében a hazai szakmai ajánlásoknak megfelelően általában béta-blokkolókat, amiodaront, verapamil hatóanyagokat adnak, amik szabályozzák a szívritmust.

A pitvarfibrilláció gyógyszeres kezelésében a véralvadásgátlóknak is kiemelt szerepük van, hiszen a kardiovaszkuláris megbetegedések egyik legsúlyosabb formája a trombózis kialakulása, a véralvadásgátlók adása által a cél a pitvarfibrilláció okozta stroke (szélütés) elkerülése.

Egyes pácienseknél szükség lehet elektromos szívritmus beállítására is, ez az elektromos kardioverzió. Altatásban végzik, a beteg szívritmusát elektromos impulzusokkal állítják helyre.

Az úgynevezett katéter abláció alkalmakor a páciens szívében lévő szabálytalan frekvenciát generáló gócot rádiófrekvenciával elroncsolják, így nem halad tovább a szabálytalan inger.

Életkilátások pitvarfibrillációval

A kezeletlen pitvarfibrilláció szövődményekhez vezethet, súlyosabb esetben szívelégtelenség vagy a szélütés (stroke) is kialakulhat. A stroke a szívből kiinduló vérrög, embólia következtében jöhet létre. Pitvarfibrilláció a szélütés kockázatát négy-ötszörösre emelheti. Szívelégtelenség is gyakrabban alakul ki pitvarfibrillációval rendelkező személyeknél.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetnek:
Bejelentkezés a Pitvarfibrilláció kivizsgálására:

 KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Pitvarfibrilláció kivizsgálása

FACEBOOK CSOPORTOK