Szerző: KardioKözpont

A pitvarfibrilláció az egyik leggyakrabban előforduló szívritmuszavar.  Ebben a szívműködési zavarban a szív regulációs funkciója sérült, az úgynevezett szinusz-csomó működése kiesik, amely egyébként a szívkontrakciós ingert kiváltaná, ennek hatására a kamrák veszik át a szabályozó, szerepet.

Tartalom

Pitvarfibrilláció tünetei

A pitvarfibrilláció okai

A pitvarfibrilláció stádiumai, típusai

A pitvarfibrilláció diagnosztikája

Pitvarfibrilláció kezelési lehetőségei

Életkilátások pitvarfibrilláció esetén

Pitvarfibrillációval kapcsolatos szolgáltatásaink

Általában szapora, és rendszertelen lesz a szívösszehúzódás. Ez a szabálytalan szívverés komoly egészségügyi következményekkel járhat, a helytelenül kezelt pitvarfibrilláció akár embólia kialakulásához is vezethet.

A pitvarfibrilláció a 65 év feletti lakosság 3-5%-ánál fordul elő, Magyarországon körülbelül 200 000 embert érint. Gyakorisága az életkor növekedésével fokozódik, ezért a középkorúak és idősek körében kiemelten fontos a rendszeres szakorvosi kontroll.  A 70 év fölöttiek közül minden 10. embernél előfordul.

Pitvarfibrilláció tünetei

A pitvarfibrilláció sok esetben lehet tünetmentes, de kardiológiai vizsgálat során igazolható. Fontos előrejelzője lehet az otthoni pulzusmérés is – egyes modern pulzusmérő okosórák már alkalmasak a veszélyének jelzésére. Tünetmentes pitvarfibrilláció alatt is fennáll az embólia veszélye.

Jellegzetes tünetei lehetnek:

A pitvarfibrilláció okai

A pitvarfibrilláció  szív eredetű okainál a mitrális szívbillentyű betegsége (főleg fiataloknál) a leggyakoribb ok. Koszorúér betegségben, szívinfarktusban, szívizomgyulladásakor, szívműtétet követően szintén előfordulhat a ritmuszavar. Az a pontos ok nem állapítható meg az esetek 15%-ban, ilyenkor szervi elváltozás nem látható.

A pitvarfibrillációra további okai lehetnek:

 • magas vérnyomás
 • tüdőgyulladás
 • tüdőembólia
 • pajzsmirigy túlműködés
 • túlzott koffein és alkoholfogyasztás
 • gyógyszermérgezés
 • szén-monoxid mérgezés 

  Kapcsolódó cikkünk

  Veszélyes, ha az éjszakai magas pulzus mellett más tünet is jelentkezik

  Veszélyes, ha az éjszakai magas pulzus mellett más tünet is jelentkezik

  Ha éjszaka erős szívdobogásra ébredünk, annak számos életmódbeli oka lehet, ugyanakkor betegségek is okozhatnak ilyen tünetet. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa szerint mindenképpen ajánlatos a jelenséget kardiológiailag kivizsgálni, amennyiben pedig más tünetek is mutatkoznak a magas pulzus mellett, a vizsgálat feltétlenül szükséges. 

A pitvarfibrilláció stádiumai, típusai

Az Európai Szívritmus Társaság négy stádiumba sorolja a pitvarfibrillációs zavarokat:

 1. stádium: tünetmentes
 2. stádium: méréskelt tünetek jelennek meg, nem befolyásolja a normális napi tevékenységet
 3. stádium: súlyos tünetek megjelennek, a napi tevékenységet zavarja
 4. stádium: nagyon súlyos tünetek, amelyek miatt a napi tevékenységekre képtelen a páciens

A pitvarfibrillációnak számos típusát különböztetjük meg a fennállás időtartama, ismétlődése és folytonossága szerint. Fontos meghatározni, hogy mely típusba tartozik, hiszen ez befolyásolja a kezelést is.

A pitvarfibrilláció típusai:

A pitvarfibrilláció diagnosztikája

Kardiológiai vizsgálat során a pitvarfibrilláció a tapintható szabálytalan, gyors pulzus és az EKG-n látható típusos kép alapján általában hamar diagnosztizálható. Fontos azonban a kiváltó okok felfedése, ami további vizsgálatokat igényel.

 • A Holter-EKG vizsgálat 24 órán keresztül monitorozza a szívműködést, így képes felfedni a mindennapok közben előforduló szívritmuszavarokat is
 • Szívultrahang készítésekor az esetlegesen előforduló vérrögök is láthatóak
 • Mellkas röntgent is indokolt lehet a szív vizsgálatakor
 • Laborvizsgálatok során a pajzsmirigyfunkciók ellenőrzésére, vese és máj funkcióinak nyomon követésére is fontos az okok feltárásában

Pitvarfibrilláció kezelési lehetőségei

A pitvarfibrilláció minden esetben azonnali orvosi kezelést igényel. Gyógyszeres kezelésében a hazai szakmai ajánlásoknak megfelelően általában béta-blokkolókat, amiodaront, verapamil hatóanyagokat adnak, amik szabályozzák a szívritmust.

A pitvarfibrilláció gyógyszeres kezelésében a véralvadásgátlóknak is kiemelt szerepük van, hiszen a kardiovaszkuláris megbetegedések egyik legsúlyosabb formája a trombózis kialakulása, a véralvadásgátlók adása által a cél a pitvarfibrilláció okozta stroke (szélütés) elkerülése.

Egyes pácienseknél szükség lehet elektromos szívritmus beállítására is, ez az elektromos kardioverzió. Altatásban végzik, a beteg szívritmusát elektromos impulzusokkal állítják helyre.

Az úgynevezett katéter abláció alkalmakor a páciens szívében lévő szabálytalan frekvenciát generáló gócot rádiófrekvenciával elroncsolják, így nem halad tovább a szabálytalan inger.

Életkilátások pitvarfibrilláció esetén

A kezeletlen pitvarfibrilláció szövődményekhez vezethet, súlyosabb esetben szívelégtelenség vagy a szélütés (stroke) is kialakulhat. A stroke a szívből kiinduló vérrög, embólia következtében jöhet létre. Pitvarfibrilláció a szélütés kockázatát négy-ötszörösre emelheti. Szívelégtelenség is gyakrabban alakul ki pitvarfibrillációval rendelkező személyeknél.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Létrehozás ideje: 2019.05.09
Utolsó módosítás: 2023.11.23