Szapora szívverés, magas pulzus
Szapora szívverés, magas pulzus

Mára a népesség fele hal meg szív- és érrendszeri betegségekben, ez a betegségegyüttes a korai halálozás egyik vezető oka, ezért is fontos kellő figyelmet fordítani a betegségek megelőzésére és hatékony kezelésére. Az orvosi szakvélemény szerint több száz rizikófaktor létezik, amelyek szerepet játszhatnak a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásában. A szívbetegségek zöme krónikusan, lassú folyamatként alakul ki, ezért a rendszeres kardiológiai kivizsgálással időben kezelhetővé válnak.

 

Szapora szívverés, magas pulzus

A szapora szívverés, magas pulzus kivizsgálása

 

Szapora szívverés, magas pulzus

Szapora pulzusról akkor beszélhetünk, ha nyugalmi állapotban az értéke >120 ütés/perc. llyen esetben azonnal forduljon orvoshoz!

Amennyiben, minden kiváltó ok nélkül, a 2-3 napon keresztül mért pulzus száma átlagban 100 ütés/perc felett van, vizsgáltassa ki magát kardiológussal. A szapora szabálytalan pulzust több kardiológiai betegség is okozhatja, ennek kiderítése és megszűntetése minden esetben kardiológus feladata.

Közel 100 féle ritmuszavar van, pontosan meghatározni csak EKG-val lehet. A szívritmuszavaroknak egy része jár csak szapora szívműködéssel: tachycardia. (A súlyosan lassú szívverés is ritmuszavar!) 

A szapora szívverésnek is több fajtája lehet. Az egyik típus, amikor 1-1 erős ütést, szabálytalan beütést, dobbanást, vagy hosszabb szünetet észlel a beteg - ez általában az ún. extrasystole. A másik tünet típus, amikor hosszabb-rövidebb ideig szapora a szívműködés (100 ütés /perc felett). Amennyiben ez a nagyon szapora és kellemetlen szívműködés sokáig áll fenn, akkor orvoshoz kell fordulni vagy mentőt kell hívni - különösen akkor, ha  más tünetek (hányinger, szédülés, fájdalom nélkül) is társulnak hozzá

Alacsony pulzusnál, ha értéke <40 ütés/perc alatt van, akkor is azonnali orvosi beavatkozás szükséges. 

A szapora szívverés, magas pulzus kivizsgálása

  • szakorvosi vizit
  • nagylabor vizsgálat ( benne vércukor, ionok, máj, -és vesefunkció, vérkép, vizelet, pajzsmirigy funkció)
  • pajzsmirigy ultrahang
  • nyugalmi ekg
  • 24 órás Holter ekg

Amennyiben gyorsabb vagy lassabb szívverést tapasztal, extra dobbanásokat észlel illetve úgy érzi, hogy kihagy a szívverése jelentkezzen Ritmuszavar vizsgálati csomagunkra!

Bejelentkezés

Budai KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

FACEBOOK CSOPORTOK