Szerző: KardioKözpont

A szívnek a működéséhez oxigénre és tápanyagokra van szüksége, melyek a véráramlással jutnak el hozzá a koszorúereken keresztül. Ez a vérellátás megfelelően csak akkor valósulhat meg, ha a szívet tápláló erek épek, azonban ha az erek belső falán lerakódások, plakkok jönnek létre, melyek az erek falát beszűkítik, csökken a vérellátottság és koszorúér szűkület jön létre. Az így kialakult érszűkület egy ellátási zavar, ami lehet tünetmentes, de a károsodás súlyos esetben infarktushoz, szívritmuszavarhoz vagy hirtelen szívhalálhoz is vezethet.

Tartalom

Hogyan alakul ki koszorúér szűkület?

A koszorúér szűkület tünetei

Kinél fordul elő gyakrabban koszorúér szűkület?

A koszorúér szűkület vizsgálata

Szívinfarktus, a koszorúér szűkület gyakori következménye

Hogyan kezelhető a koszorúér szűkület?

Koszorúér szűkülettel kapcsolatos szolgáltatásaink

Hogyan alakul ki koszorúér szűkület?

Koszorúér szűkületről vagy betegségről akkor beszélünk, ha a szívet ellátó erek betegsége miatt károsodik a szív vérellátása. A betegség lassan alakul ki, a szívet ellátó erek belső falán lerakódások, úgynevezett plakkok jönnek létre a magas vérzsír szint miatt. Ennek következtében az erek keresztmetszete beszűkül, az érfal elveszíti rugalmasságát, merevvé, keménnyé válik, ezáltal lelassul a véráramlás, csökken az életfontosságú szervek vér- és oxigénellátása. 

Az érfalba került zsírok idővel kalciumot kötnek meg, ilyenkor már meszes plakkról beszélünk, így érelmeszesedés (atherosclerosis) is kialakul. Az érelmeszesedés lassan alakul ki és addig nem okoz panaszokat, amíg a koszorúér szűkület olyan mértékű nem lesz, hogy jelentősen károsodik a vérkeringési funkció és az oxigénellátás. Kialakulását és következményeit tekintve az érszűkület és érelmeszesedés kifejezések is használatosak a szívkoszorúér betegségre.

A koszorúér szűkület tünetei

A szívkoszorúér betegség - koszorúér szűkület - leggyakrabban mellkasi fájdalommal kezdődik, ami a szív oxigénhiányából ered, ezt nevezzük angina pectorisnak. A szegycsont mögötti, intenzív fájdalom gyakran sugárzik ki a bal karba, kisujjba, akár a hasba állkapocsba, erőssége mozgás hatására csak fokozódik.

Gyakori tünete a roham előtti nehézlégzés,légszomj és heves szívdobogásérzés is a koszorúér szűkületnek. Először terhelésre, majd az elváltozás súlyosságának előrehaladásával nyugalomban is jelentkeznek az érszűkület tünetei. Azonban a szívkoszorúér betegség első tünete az esetek felénél az angina pectoris, negyed arányban a szívinfarktus, és sajnos az esetek egy ötödében, hirtelen szívhalál jelentkezik.Koszorúér szűkület - KardioKözpont

Kinél fordul elő gyakrabban koszorúér szűkület?

Az érelmeszesedés kockázata az életkor előrehaladtával növekszik, férfiaknál gyorsabban, nőknél lassabban megy végbe, majd a hölgyeknél a változókor beköszöntével ezek a különbségek kiegyenlítődnek. A koszorúér szűkület okai között a genetikai tényező is szerepet játszik.

További hajlamosító tényezők érszűkületre, koszorúér szűkületre:

A koszorúér szűkület vizsgálata

A diagnózis felállításához a panaszok pontos ismerete és a szívkoszorúér meszesedésének felmérése egyaránt fontos, mivel a tünetek erőssége nem mindig áll arányban a kóros eltérés mértékével. A panaszok fellépésének körülményei, a fájdalom helye, időtartama és a tünetek megszűnésének körülményei, jellegzetességei alapján az érszűkület súlyossága meghatározható, majd az eszközös vizsgálatokkal igazolható.

A koszorúér szűkület kimutatására a leggyakoribb módszer a nyugalmi EKG, és a terheléses EKG vizsgálat. A képalkotó eszközök közül fontos még a terheléses szívultrahang, ahol fizikai, vagy gyógyszerrel elért terhelés hatására ultrahanggal figyelik a szív-kamrák falának mozgását.

A nyugalomban és terhelés alatt végzett szívizom izotópos vizsgálata szintén segíti a koszorúér szűkület kimutatását azáltal, hogy információt nyújt a szívizom vérellátásnak eltéréseiről. A koszorúereket katéteres beavatkozás nélkül is láthatóvá lehet tenni CT-berendezéssel. Szükséges lehet továbbá a 24 órás Holter-EKG vizsgálat is.

Szívinfarktus, a koszorúér szűkület gyakori következménye

A szívkoszorúerek teljes elzáródása szívinfarktust okoz, ekkor a szívizomzat egy területének vérellátása megszűnik. Az oxigénhiány miatt a szívizomrész elhal, így romlik a szív pumpafunkciója, a test szövetei nem kapnak megfelelő mennyiségű oxigént. Jellemzően a szegycsont mögött szorító, nyomó, markoló jellegű mellkasi fájdalom jelentkezik, mely a bal vállba is sugározhat.

Eközben a szívinfarktus elszenvedője gyenge, erőtlen, fullad, verítékezik. A panaszok nem szűnnek meg idővel, és amíg a pánikroham nem veszélyezteti az életet, a szívinfarktusnak halálos kimenetele is lehet. Érdemes ezért megelőzni a szívinfarktust már az érszűkület kivizsgálásával és kezelésével.

Hogyan kezelhető a koszorúér szűkület?

A koszorúér szűkület súlyos következményeinek elkerülésére elsődleges az életmódváltás. Ennek elemei elsősorban:

A koszorúér szűkület direkt kezelése szívkatéterezéssel és koszúér tágítással történhet, melynek során az eret a szűkületnél az érbe bevezetett ballon segítségével megtágítják, és egy fémből készült hálót, ún. stent-et behelyeznek az érintett érszakaszra.

Használatos még a bypass műtét, amikor a szívsebész a láb vénáiból, vagy a mellkasfalon futó verőerekből készít áthidalást, melyeken a vér a szűkületeket megkerülve jut a szívizomhoz.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Kapcsolódó cikkek, amelyek érdekelhetik Önt

Létrehozás ideje: 2019.05.14
Utolsó módosítás: 2023.11.23