Szerző: KardioKözpont

A szívnek a működéséhez oxigénre és tápanyagokra van szüksége, melyek a véráramlással jutnak el hozzá a koszorúereken keresztül. Ez a vérellátás megfelelően csak akkor valósulhat meg, ha a szívet tápláló erek épek, azonban ha az erek belső falán lerakódások, plakkok jönnek létre, melyek az erek falát beszűkítik, csökken a vérellátottság és koszorúér szűkület jön létre. Az így kialakult érszűkület egy ellátási zavar, ami lehet tünetmentes, de a károsodás súlyos esetben infarktushoz, szívritmuszavarhoz vagy hirtelen szívhalálhoz is vezethet.

Általános áttekintő a koszorúerekről

Mi az a koszorúér-szűkület?

Hogyan alakul ki koszorúér-szűkület?

A koszorúér-szűkület tünetei

Kinél fordul elő gyakrabban koszorúér-szűkület?

A koszorúér-szűkület vizsgálata

Szívinfarktus, a koszorúér-szűkület gyakori következménye

Hogyan kezelhető a koszorúér-szűkület?

Koszorúér-szűkülettel kapcsolatos szolgáltatásaink

Általános áttekintő a koszorúerekről

A koszorúerek olyan artériák, amelyek a szív saját arteriái. A koszorúerek vagy más néven coronaria erek biztosítják a szív tápanyag- és oxigénellátottságát. Két nagy coronaria ér van, a jobb és a bal arteria coronaria. Ezek különböző ágaikkal biztosítják a szív teljes területének vérellátását.

 • Bal koszorúér (arteria coronaria sinistra): A bal koszorúér az egyik legfontosabb artéria a szív vérellátásában. Két fő ága van:
  • Elülső leszálló ág (left anterior descending artery, LAD): Ez az ág a bal koszorúér fő elágazása, és a szív elülső részét és a septumot (a szív két fele közötti elválasztó falat) látja el vérrel.
  • Körkörös artéria vagy circumflexa ág: Ez az ág a bal koszorúér másik fontos elágazása, és a szív bal oldalát és a hátsó falát látja el.
 • Jobb koszorúér (arteria coronaria dextra): A jobb koszorúér a szív hátsó részét és a jobb kamrát látja el vérrel. Ágai közé tartozik a jobb koszorúér fő törzse, amelyből elágazik a jobb marginális ág és a hátsó leszálló ág. Ezen kívül a jobb koszorúér ad ágat a szinusz-csomóhoz is.

Ezek a koszorúerek biztosítják a szív számára az oxigén- és tápanyagellátást, amely elengedhetetlen a szív megfelelő működéséhez. Ha ezek az artériák elzáródnak vagy beszűkülnek, az károsíthatja a szívizmot, és szívbetegségekhez, például szívinfarktushoz vagy anginához vezethet.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi az a koszorúér-szűkület?

A koszorúér-szűkület egy olyan állapot, amikor a koszorúerekben (melyek a szív vérellátását biztosítják) az áramlást akadályozó plakkok képződnek és felhalmozódnak. Ezek a plakkok főleg zsírok, koleszterin, kalcium és egyéb anyagok lerakódásából állnak, és az artéria belső falára tapadnak.

A koszorúér-szűkület vagy elzáródás különböző módon jelentkezhet, attól függően, hogy milyen mértékben és hol történik az elváltozás:

 • Kis mértékű koszorúér-szűkület: Ha a koszorúerekben csak kisebb mértékű lerakódások vagy plakkok alakulnak ki, akkor ez kezdetben nem okozhat jelentős tüneteket, viszont rendszeresen monitorozni kell a koleszterinszintet és csökkenteni azt, ugyanis az atherosclerotikus plakkok kialakulásának hátterében a magas koleszterinszint áll.
 • Közepes vagy súlyos koszorúér-szűkület: Amikor a koszorúerekben jelentős plakképződés figyelhető meg, és emellett úgynevezett instabil plakkok is jelen vannak, az már komolyabb problémákat okozhat. Ezáltal csökkenhet a szívizom vérátáramlása, ami angina (szívbillentyű betegség) vagy akár szívinfarktus kialakulásához is vezethet.

Ezen kívül a koszorúér-szűkület két fő típusát is meg kell említeni. Ez nem koszorúér-szűkület mértéke alapján osztályozza a szűkületet, hanem az eredet alapján:.

 • Atherosclerosis: Ez a koszorúér-szűkület leggyakoribb típusa, amely során plakkok alakulnak ki az artéria falán. Ezek a plakkok -ahogyan már korábban is említésre került-  zsírok, koleszterin, kalcium és egyéb anyagok lerakódásából származnak. Az idő előrehaladtával a plakkok fokozatosan növekedhetnek és beszűkíthetik az artériát, csökkentve ezzel a véráramlást a szívizomba.
 • Spasmus: Ez az állapot akkor következik be, amikor az koszorúér izomzata hirtelen összehúzódik, ami az artéria szűkületéhez vezethet. Ez általában időszakos, és a szívizom rövid ideig kisebb oxigénmennyiséget kap, ami angina (szív fájdalom) vagy akár szívinfarktus kialakulásához vezethet.

A koszorúér-szűkület súlyossága és hatása változó lehet. Kisebb szűkületek esetén az esetleges tünetek lehetnek enyhék vagy átmenetiek, például szívtáji szorító fájdalom vagy légszomj. Azonban súlyosabb esetekben a nagymértékben szűkült vagy elzáródott koszorúerek szívinfarktust vagy akár halált is okozhatnak.

A koszorúér-szűkület kockázati tényezői közé tartozik a dohányzás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, a mozgásszegény életmód és a túlsúly. Fontos azonban megjegyezni, hogy a koszorúér-szűkület bármelyikénél is van, fontos az időben történő felismerés és kezelés, hogy minimalizálják a szívbetegségek és a szívizom károsodásának kockázatát. A kezelés lehet gyógyszeres, életmódbeli változtatásokat, intervenciós eljárásokat (például angioplasztika) vagy szükség esetén szívsebészeti beavatkozásokat is magában foglalhat.

Kapcsolódó cikkünk

Mi a teendő, ha lezajlott egy csendes szívinfarktus?

Mi a teendő, ha lezajlott egy csendes szívinfarktus?

A szívinfarktusok nem elhanyagolható része nem produkál olyan feltűnő tüneteket, mint az erős mellkasi fájdalom, az izzadás és a légszomj. A lezajlott, úgynevezett csendes infarktusról sokszor csak véletlenül, egy utólagos EKG során értesülnek az érintettek. Dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa azt magyarázta el, miért fontos erről tudni és kinek érdemes kivizsgáláson részt vennie. 

Hogyan alakul ki koszorúér-szűkület?

Koszorúér-szűkület vagy betegség akkor van jelen, ha a szívet ellátó erek betegsége miatt károsodik a szív vérellátása. A koszorúér-szűkület okozta betegség lassan alakul ki, a szívet ellátó erek belső falán lerakódások, úgynevezett plakkok jönnek létre a magas vérzsír szint miatt. Ennek következtében az erek keresztmetszete beszűkül, az érfal elveszíti rugalmasságát, merevvé, keménnyé válik, ezáltal lelassul a véráramlás, csökken az életfontosságú szervek vér- és oxigénellátása. 

Az érfalba került zsírok idővel kalciumot kötnek meg, ilyenkor már meszes plakkról beszélünk, így érelmeszesedés (atherosclerosis) is kialakul. Az érelmeszesedés lassan alakul ki és addig nem okoz panaszokat, amíg a koszorúér-szűkület olyan mértékű nem lesz, hogy jelentősen károsodik a vérkeringési funkció és az oxigénellátás. Kialakulását és következményeit tekintve az érszűkület és érelmeszesedés kifejezések is használatosak a szívkoszorúér betegségre.

A koszorúér-szűkület tünetei

A szívkoszorúér betegség - koszorúér-szűkület - leggyakrabban mellkasi fájdalommal kezdődik, ami a szív oxigénhiányából ered, ezt nevezzük angina pectorisnak. A szegycsont mögötti, intenzív fájdalom gyakran sugárzik ki a bal karba, kisujjba, akár a hasba állkapocsba, erőssége mozgás hatására csak fokozódik.

Gyakori tünete a roham előtti nehézlégzés,légszomj és heves szívdobogásérzés is a koszorúér-szűkületnek. Először terhelésre, majd az elváltozás súlyosságának előrehaladásával nyugalomban is jelentkeznek az érszűkület tünetei. Azonban a szívkoszorúér betegség első tünete az esetek felénél az angina pectoris, negyed arányban a szívinfarktus, és sajnos az esetek egy ötödében, hirtelen szívhalál jelentkezik.Koszorúér szűkület - KardioKözpont

Kinél fordul elő gyakrabban koszorúér-szűkület?

Az érelmeszesedés -és így a koszorúér-szűkület - kockázata az életkor előrehaladtával növekszik, férfiaknál gyorsabban, nőknél lassabban megy végbe, majd a hölgyeknél a változókor beköszöntével ezek a különbségek kiegyenlítődnek. A koszorúér-szűkület okai között a genetikai tényező is szerepet játszik.

További hajlamosító tényezők, melyek koszorúér-szűkület kialakulását okozhatják:

 • zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin, trigliceridszint)
 • elhízás
 • magas vérnyomás
 • cukorbetegség
 • dohányzás
 • mozgáshiány
 • gyakori stressz
 • egészségtelen táplálkozási szokások 

A koszorúér-szűkület vizsgálata

A koszorúér-szűkület diagnózis felállításához a panaszok pontos ismerete és a szívkoszorúér meszesedésének felmérése egyaránt fontos, mivel a tünetek erőssége nem mindig áll arányban a kóros eltérés mértékével. A panaszok fellépésének körülményei, a fájdalom helye, időtartama és a tünetek megszűnésének körülményei, jellegzetességei alapján a koszorúér-szűkület súlyossága meghatározható, majd az eszközös vizsgálatokkal igazolható.

A koszorúér-szűkület kimutatására a leggyakoribb módszer a nyugalmi EKG, és a terheléses EKG vizsgálat. A képalkotó eszközök közül fontos még a terheléses szívultrahang, ahol fizikai, vagy gyógyszerrel elért terhelés hatására ultrahanggal figyelik a szív-kamrák falának mozgását.

A nyugalomban és terhelés alatt végzett szívizom izotópos vizsgálata szintén segíti a koszorúér-szűkület kimutatását azáltal, hogy információt nyújt a szívizom vérellátásnak eltéréseiről. A koszorúereket katéteres beavatkozás nélkül is láthatóvá lehet tenni CT-berendezéssel. Szükséges lehet továbbá a 24 órás Holter-EKG vizsgálat is.

Szívinfarktus, a koszorúér-szűkület gyakori következménye

A szívkoszorúerek teljes elzáródása szívinfarktust okoz, ekkor a szívizomzat egy területének vérellátása megszűnik. Az oxigénhiány miatt a szívizomrész elhal, így romlik a szív pumpafunkciója, a test szövetei nem kapnak megfelelő mennyiségű oxigént. Jellemzően a szegycsont mögött szorító, nyomó, markoló jellegű mellkasi fájdalom jelentkezik, mely a bal vállba is sugározhat.

Eközben a szívinfarktus elszenvedője gyenge, erőtlen, fullad, verítékezik. A panaszok nem szűnnek meg idővel, és amíg a pánikroham nem veszélyezteti az életet, a szívinfarktusnak halálos kimenetele is lehet. Érdemes ezért megelőzni a szívinfarktust már az érszűkület kivizsgálásával és kezelésével.

Hogyan kezelhető a koszorúér-szűkület?

A koszorúér-szűkület súlyos következményeinek elkerülésére elsődleges az életmódváltás. Ennek elemei elsősorban:

A koszorúér-szűkület direkt kezelése szívkatéterezéssel és koszúér tágítással történhet, melynek során az eret a szűkületnél az érbe bevezetett ballon segítségével megtágítják, és egy fémből készült hálót, ún. stent-et behelyeznek az érintett érszakaszra.

Használatos még a bypass műtét, amikor a szívsebész a láb vénáiból, vagy a mellkasfalon futó verőerekből készít áthidalást, melyeken a vér a koszorúér-szűkület eit megkerülve jut a szívizomhoz.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Módosítás: 2024.04.30 16:16