Koleszterinszint-emelkedés

Koleszterinszint-emelkedés

Lipidszintek emelkedése Magyarországon majdnem minden második embernél kimutatható. Pedig az emelkedett szintnek igen komoly szövődményei, következményei lehetnek: érszűkület, szívinfarktus, magsavérnyomás, lábelhalás, agyi infarktus.

A koleszterin fontos zsírféleség szervezetünkben, mely számos biológiai működésben szerepet játszik

  • lebomlásával energiát szolgáltat
  • egyes sejtek működéséhez tápanyagul szolgál
  • alkotórésze egyes hormonoknak
  • a vér egyik összetevője

A vérben megtalálható koleszterin többsége (80%-a) a májunkban termelődik, a többi (20%) táplálkozás útján kerül szervezetünkbe. A koleszterinszint nagyban függvénye az életmódnak.

Magas koleszterin

Az általánosan magas koleszterinszint más vegyületekkel együtt felhalmozódik az artériák belhártyája alatt, és így szűkítik az erek átmérőjét. Ezek a felhalmozódások érszűkülethez vezetnek és így csökken a véráramlás, vagy teljes érelzáródásokhoz vezetnek. A panaszok és az okozott betegségek attól függnek, hogy melyik erekben történik a lerakodás és érelzáródás. A magas koleszterinszint stroke-hoz vezethet, amennyiben agyi vagy nyaki erek záródnak el. A szív koszorúereiben kialakult érelzáródás pedig szívinfarktust eredményez.

HDL koleszterin és LDL koleszterin

A koleszterin-anyagcserében kétféle koleszterint különböztetünk meg, HDL (High Density Lipoprotein) és LDL (Low Density Lipoprotein). Az LDL lerakódhat az artériák belhártyája alatt, érelzáródást, érelmeszesedést eredményezhet, míg a HDL az egyes vérzsírokat, így az LDL-t kivonja a vérből és visszaszállítja a májba, ahol feldolgozásra kerül. A szív- és érrendszerünk egészségének tehát előnyös, hogyha a HDL-LDL egymáshoz viszonyított arányában minél magasabb a HDL.

Koleszterin érték

Értékek Állapot Teendő
5,2 mmol/l-nél alacsonyabb normális 2 évente ellenőrizni
5,2 - 6,5 mmol/l között kissé magas Orvosi konzultáció
6,5 - 7,8 mmol/l között magas Azonnali orvosi konzultáció

A koleszterinszint csökkentése

A koleszterinszint normalizálásban nagy jelentősége van az életmódnak, táplálkozásnak és mozgásnak egyaránt. Az orvosilag bizonyított táplálkozási ajánlások javasolják a telített zsírok és a koleszterin mennyiségének étkezésbeli csökkentését és az elfogyasztott rostmennyiség növelését.

  • Napi 6 gramm béta-glukán 6 hétig történő rendszeres fogyasztása jelentős mértékben csökkenti az összkoleszterin szintet és az LDL koleszterin értékét is.
  • Növényi szterinek fogyasztása csökkenti az összekoleszterin és LDL koleszterin szintet.
  • Napi 2 gramm növényi szterin bevitel közel 10%-ban csökkentheti az LDL koleszterin szintet.

A mozgásra irányuló életmód orvosi ajánlások a heti 5x30 perc közepes intenzitású aerob mozgás a maximális pulzusszám 70-85%-án kiegészítve közepes-erős intenzitású (75-85% 1 RM) izomerő növelő edzéssel javasolnak.

FACEBOOK CSOPORTOK