A koronavírus fertőzés rövid- és hosszútávú hatásairól szinte napról napra derülnek ki új információk, azonban látszik, hogy a fertőzés szövődményei nem csak az időseknél vagy a krónikus betegeknél jelentkezik, és olykor több hétig vagy akár hónapig is elhúzódhat.

A COVID influenza-szerű légúti fertőzés gyakran lázzal, köhögéssel, elhúzódó fáradtsággal, légúti váladék képződéssel és / vagy légszomjjal, íz- és szaglásvesztéssel járnak, azonban gyakran egyes tünetek hetekig-hónapokig is elhúzódhatnak. Már az enyhe, vagy mérsékelt súlyosságú lefolyásakor is szövődmények alakulhatnak ki, mint tüdőgyulladás, szívizomgyulladás, amiket fontos időben kezelni, hogy a beteg minél hamarabb vissza tudjuk térni a fertőzés előtti életritmushoz, kiváltképp a sportoláshoz.

Milyen tünetekkel kell orvoshoz fordulni?

A COVID-19 vírus ugyan elsődlegesen a tüdőt támadja, bár ahhoz is hozzájárulhat, hogy a szervezet túlzott immunválaszt produkáljon, ami fokozza a gyulladást szerte a testben. Emiatt az egyik leggyakoribb szövődménye a szívizomgyulladás, tünete lehet a szívritmuszavar (aritmia). Akár enyhe és mérsékelt tünetek elmúlta után, még a felépülés során is óvatosnak kell lenni, és érdemes orvoshoz fordulni amennyiben az alábbi tünetek továbbra is fennállnak:

Ha a fenti tüneteket tapasztalja koronavírus után, forduljon a témában jártas szakorvosainkhoz és válassza a COVID fertőzés utáni kardiológiai vizsgálati csomagot!

Milyen vizsgálatok szükségesek?

A British Journal os Sport Medicine lapban közölt összefoglaló szakmai cikk szerint a tünetek alapján az alábbi kardiológiai vizsgálatokkal lehet kizárni a COVID okozta szívizomgyulladást sportolóknál:

Tünetmentesség és enyhe tünetek esetén:

Az előző vizsgálatokon talált eltérés esetén további vizsgálatokra lehet szükség:

A további szükséges vizsgálatok meghatározása szakorvos feladata. A legújabb kutatások szerint a tüdő ultrahangos vizsgálata is segíthet a szívelégtelenség diagnózisának a megállapításában. A tüdő érintettsége esetén fontos lehet légzésfunkciós teszt elvégzése is. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Visszatérés a sportoláshoz koronavírus után

Mindenképpen kellő körültekintéssel kell kezelni a koronavírus utáni felépülést aktívan sportolók esetében (legyenek akár amatőr vagy elit sportolók!), hiszen a tünetek súlyossága és az esetleges szövődmények között még a kutatók sem látnak összefüggést. A rendszeres mozgást megelőzően számukra kifejezetten ajánlott kardiológiai vizsgálat a szívizomgyulladás kizárására még akkor is, ha a negatív tesztek után nincsenek már tünetek.

Kapcsolódó cikkünk

Szapora pulzus, mellkasi fájdalom is lehet a hosszú COVID tünete

Szapora pulzus, mellkasi fájdalom is lehet a hosszú COVID tünete

Ahogyan azt a kétéves tapasztalatok mutatják, a COVID-19 pandémiánál sok esetben számolni kell kardiológiai panaszokkal. A panaszok  jelentkezhetnek már közvetlenül a fertőzés közben, a fertőzés után (negatív PCR teszt  mellett) ún. post-COVID tünetegyüttesként, vagy akár hónapokkal később, ún. long-COVID szindrómaként.  Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa szerint sok esetben éppen a szív-és keringési rendszer az érintett, és olyan panaszok esetén, mint például a szapora pulzus, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, mindenképpen érdemes részt venni egy kiterjesztett kardiológiai vizsgálaton.

Létrehozás ideje: 2020.11.18
Utolsó módosítás: 2022.06.30