COVID-19 fertőzés utáni kiterjesztett kardiológiai szakorvosi vizit

COVID-19 fertőzés utáni kiterjesztett kardiológiai szakorvosi vizit

Létrehozva: 2020.11.18 17:23 Módosítva: 2021.04.15 14:42

A koronavírus fertőzés rövid- és hosszútávú hatásairól szinte napról napra derülnek ki új információk, azonban látszik, hogy a fertőzés szövődményei nem csak az időseknél vagy a krónikus betegeknél jelentkezik, és olykor több hétig vagy akár hónapig is elhúzódhat.

A COVID influenza-szerű légúti fertőzés gyakran lázzal, köhögéssel, elhúzódó fáradtsággal, légúti váladék képződéssel és / vagy légszomjjal, íz- és szaglásvesztéssel járnak, azonban gyakran egyes tünetek hetekig-hónapokig is elhúzódhatnak. Már az enyhe, vagy mérsékelt súlyosságú lefolyásakor is szövődmények alakulhatnak ki, mint tüdőgyulladás, szívizomgyulladás, amiket fontos időben kezelni, hogy a beteg minél hamarabb vissza tudjuk térni a fertőzés előtti életritmushoz, kiváltképp a sportoláshoz.

Milyen tünetekkel kell orvoshoz fordulni?

A COVID-19 vírus ugyan elsődlegesen a tüdőt támadja, bár ahhoz is hozzájárulhat, hogy a szervezet túlzott immunválaszt produkáljon, ami fokozza a gyulladást szerte a testben. Emiatt az egyik leggyakoribb szövődménye a szívizomgyulladás, tünete lehet a szívritmuszavar (aritmia). Akár enyhe és mérsékelt tünetek elmúlta után, még a felépülés során is óvatosnak kell lenni, és érdemes orvoshoz fordulni amennyiben az alábbi tünetek továbbra is fennállnak:

 

Ha a fenti tüneteket tapasztalja koronavírus után, forduljon a témában jártas szakorvosainkhoz és válassza a COVID fertőzés utáni kardiológiai vizsgálati csomagot!

Milyen vizsgálatok szükségesek?

A British Journal os Sport Medicine lapban közölt összefoglaló szakmai cikk szerint a tünetek alapján az alábbi kardiológiai vizsgálatokkal lehet kizárni a COVID okozta szívizomgyulladást sportolóknál:

Tünetmentesség és enyhe tünetek esetén:

 

Az előző vizsgálatokon talált eltérés esetén további vizsgálatokra lehet szükség:

 

A további szükséges vizsgálatok meghatározása szakorvos feladata. A legújabb kutatások szerint a tüdő ultrahangos vizsgálata is segíthet a szívelégtelenség diagnózisának a megállapításában. A tüdő érintettsége esetén fontos lehet légzésfunkciós teszt elvégzése is.

Visszatérés a sportoláshoz koronavírus után

Mindenképpen kellő körültekintéssel kell kezelni a koronavírus utáni felépülést aktívan sportolók esetében (legyenek akár amatőr vagy elit sportolók!), hiszen a tünetek súlyossága és az esetleges szövődmények között még a kutatók sem látnak összefüggést. A rendszeres mozgást megelőzően számukra kifejezetten ajánlott kardiológiai vizsgálat a szívizomgyulladás kizárására még akkor is, ha a negatív tesztek után nincsenek már tünetek.

Téma szakértői

dr. Müller Gábor

dr. Müller Gábor

belgyógyász, kardiológus
dr. Vaskó Péter

dr. Vaskó Péter

kardiológus, belgyógyász
dr. Ferenczy Péter

dr. Ferenczy Péter

kardiológus, belgyógyász

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!