Az elmúlt napokban több cikk jelent meg az mRNS (Pfizer, Moderna) oltások és a szívizom-gyulladás esetleges kapcsolatáról, miközben korábban a koronavírus fertőzés okozta szívizom-gyulladásos esetekre derült fény. Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus áttekintette a helyzetet.

Így okozhat szívizom-gyulladást a COVID-19

A Jama Cardiology című szaklapban már 2020-ban megjelentek olyan tanulmányok, amelyek arra hívták fel a figyelmet, hogy a COVID-19 vírusfertőzésből felépült páciensek akár hetekkel, hónapokkal később is mutathatják szívkárosodás jeleit.
Mellkasi fájdalom, nehézlégzés, fáradtság is utalhat szívizom-gyulladásra.A vírusok ugyanis közvetlenül a sejteket fertőzik meg, a COVID-19 vírusa például elsődlegesen a tüdőt támadja, bár ahhoz is hozzájárulhat, hogy a szervezet túlzott immunválaszt produkáljon, ami testszerte fokozza a gyulladáshajlamot. Ha pedig a szívizomban jelentkezik gyulladás, akkor romlik a szív pumpafunkciója és az elektromos jelek továbbításának képessége is. Kialakulhat tehát a myocarditis, vagyis a szívizom-gyulladás, ami súlyosabb formában akár szívritmuszavarhoz, szívelégtelenséghez is vezethet. Egyes kutatási eredmények szerint még az enyhébb lefolyású fertőzés sem jelent e tekintetben biztonságot, hiszen az is okozhat gyulladást és károsíthatja a szívet. (A tisztánlátás végett hozzá kell tenni, hogy ez bármilyen vírusfertőzés következményeként kialakulhat, és az esetek többségében tünetek nélkül, magától gyógyul.)
A tudósok úgy látják, a COVID-19 két módon is hatással lehet a szívre. Közvetlenül okozhat szívizom-gyulladást és fokozhatja a vérrögök kialakulásának esélyét, közvetetten pedig ronthatja a szív-érrendszeri betegségek állapotát. Amennyiben tehát valakinél beigazolódik a koronavírus fertőzés, mindenképpen értesítenie kell az orvosát – akár a betegség alatt, akár már a gyógyulás után is -, ha az alábbi jeleket tapasztalja magán:

  • nagyfokú fáradtság,
  • légzési nehézség,
  • ödémák kialakulása,
  • mellkasi fájdalom, diszkomfort.

Ez történhet az mRNS oltások után

Az utóbbi hetekben az amerikai FDA (élelmiszer- és gyógyszerbiztonságért felelős hivatal) módosította a COVID fertőzés és oltás után is fontos a kardiológiai vizsgálat tünetek esetén.Pfizer- és Moderna-vakcina tájékoztatóit, melyekben ezek után a kockázatok közt a szívizom-gyulladásra és a szívburok-gyulladásra (pericarditis) erőteljesebben is felhívják a figyelmet. Az egészségügyben dolgozók számára azt is megfogalmazták, mi a teendő, ha egy páciensnél erre utaló tünetek jelennek meg.
A változtatás előzménye, hogy az Egyesült Államokban a 140 millió, Pfizerrel vagy Modernával oltott személy közül 300 esetet találtak a 12-29 évesek közt, akiknél szívizom-gyulladás alakult ki. Ez az elsősorban tinédzserkorú és fiatal férfiakat érintő probléma jellemzően kevésbé súlyos, mint a „hagyományos” myocarditis, de természetesen a hatóságok arra hívták fel a figyelmet, hogy minden esetben orvoshoz kell fordulni, ha fájdalom-, nyomás-, kellemetlen érzés alakul ki a mellkasban, ha fulladásérzet, erős szívdobogás (palpitáció) jelentkezik, a szakemberek tudják, milyen kezelés lehet szükséges.
Minden szakértő egyetért azonban abban, hogy az oltás előnyei messze felülmúlják az esetleges kockázatokat, az mRNS-vakcinák hatásossága 95%.

Mit tehetnek a szív-érrendszeri betegek?

- Mind a kardiovaszkuláris betegeknél, mind a magasvérnyomás betegeknél a fő cél, hogy a lehető legjobb állapotban legyenek, a lehető legjobban karbantartott immunrendszerrel és alapbetegséggel. Szív-érrendszeri betegeknek a rendszeresen kontrollokon kívül is ajánlatos kardiológiai vizsgálaton részt venni, ha szokatlan tüneteket tapasztalnak akár oltás után, akár annak hiányában – hangsúlyozza dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus. – Aki pedig még hezitál az oltás felvételével kapcsolatban, annak mindenképpen érdemes szakorvostól tanácsot kérnie, és a lehető legkisebb kockázattal járó megoldást választani, bár a kardiológusok döntő többsége szerint ez mindenképpen valamelyik oltás felvételét jelenti.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Szép napot! A kérdésem a következő hogy covidos voltam ,október 24 én lett pozitiv a tesztem.Azóta folyamatos mellkhas fàjdalmam van hol erössebben,hol gyengébb de ha megyekbjobban érezhető a fajdalom pihenésre aláb hagy.Èppen csepelre mentem tesztre amit elvégeztek és negativ lett mikor fel ment a vérnyomásom 270 re és mentot hivtak be vittek a dél pestibe ahol nem allapitottak meg semmit de sajnos a fájdalmam azóra sem szunt meg.
Elek Krisztina

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Elek Krisztina!

Az elmondottak alapján a mellkasi fajdalom pontos okáról nem lehet sajnos nyilatkozni/diagnózist mondani. Ehhez ismerni kellene az Ön kórelőzményét, szív-érrendszeri rizikó-faktorait, esetleges társuló tüneteket vagy panaszokat (nehézlégzés, ritmuszavar, stb) es persze műszeres vizsgalatok is szükségesek. Varjuk rendelésünkön.

Üdvözlettel

Dr. Ferenczy Péter

Páciensek mondták

Rendkívüli szaktudás és empátia

Ferenczy főorvos úrhoz hasonló orvossal még nem találkoztam! Rendkívüli szaktudása mellett, empátiával és türelemmel fordul a betegéhez!

dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter
kardiológus, szexuálkardiológus, belgyógyász
Módosítás: 2021.07.20 15:34