Magas vérnyomás okozta szemproblémák

Magas vérnyomás okozta szemproblémák

Szerző: KardioKözpont Létrehozva: 2021.02.09 11:51 Módosítva: 2022.04.08 10:48

A tartósan fennálló, kezeletlen magas vérnyomás a test érhálózatában elváltozásokat eredményez, hiszen hatására az erek elvesztik rugalmasságukat, merevebbé válnak: sérülések vagy meszesedés is kialakulhat rajtuk. Érvényes ez a szemben futó hajszálerekre is, így a magas vérnyomás akut és krónikus jellegű szemészeti problémákat is okozhat a szemfenéki ereken és az ideghártyán attól függően, milyen régóta áll fenn a megbetegedés.

Vérnyomáskiugrás jele a szemfelszínen

Sok esetben a betegeknél még nem ismert a magas vérnyomás, de az első, figyelmeztető jele lehet egy kötőhártyában futó ér megpattanása, majd a kötőhártya alatti bevérzés. Ez ugyan a látást nem befolyásolja, és a legtöbb esetben magától felszívódik, azonban mindenképp fontos az okok kivizsgálása. Szemészeti vizsgálaton a réslámpával lehet nagyfelbontásban megnézni a felszínes érhálózat állapotát.

A hipertenzív retinopátia

A régóta fennálló magas vérnyomás által okozott károsodást hipertenzív retinopátia-nak hívják, ami viszonylag gyakori kezeletlen hipertónia esetén, ám jól beállított értékek esetén is előfordulhat. Ekkor az erek fala a tartósan magas értékek miatt megvastagodik, emiatt beszűkül az átmérő, és ez pedig a retina vérellátását akadályozza.

Súlyosságát egy háromstádiumú beosztás alapján lehet megítélni, ahol:

1. stádium (enyhe fokozat), amikor az érfalak és az erek tágassága nem megfelelő

2. stádium (közepes súlyosság) során vérzés és folyadékgyülem jelenik meg a szemben

3. stádium (súlyos fokozat) esetén a látóidegfő duzzanata jelentkezik

 

JELENTKEZZEN BE ONLINE SZEMFENÉK VIZSGÁLATRA!

Retina érhálózatának vizsgálata

Modern vizsgálati eszközökkel, mint Fundus kamera vagy biomikroszkópos szemtükrözés, ma már könnyen vizsgálható fotózással vagy dinamikus felvételek készítésével a szem érhálózatának állapota. Ennek előnye:

Retina érhálózatának vizsgálata Funduskamerával

  • Egyszerű és gyors vizsgálatokkal ki lehet szűrni bizonyos kardiológiai problémákat
  • Már a finom változások is követhetőek, a képek eltárolhatóak
  • Dinamikus felvételek az ereket működés közben mutatja, így elemezhető a nem csak az erek átmérője és falvastagsága, de a rugalmassága is, ami a magas vérnyomásra enged következtetni
  • Könnyen összehasonlítható a két szem ereinek állapota

A hajszálerek –  arteriolák és venulák –  állapota könnyedén megfigyelhető a szemfenék vizsgálat során. A szemfenék az egyetlen hely az emberi  szervezetben, ahol az érrendszer állapotát úgy lehet vizsgálni és nyomon követni, hogy azzal következtetni lehet az egész testet behálózó érrendszerre. Szemfenék vizsgálattal így az érelmeszesedés és a magas vérnyomás betegség is kiszűrhető.

Retionapthia diabetica

A magas vérnyomás mellett gyakran fellép a cukorbetegség is, ezért sokszor nem is lehet a két okot különválasztani. A cukorbeteg retinopátia tovább növelheti a szem hajszálerek állapotának romlását magas vérnyomás esetén. A hosszú ideig fennálló, túl magas vércukorszint miatt károsodik az érfal, és az elváltozások  érelzáródásokat okozhatnak, ami oxigénhiányos állapotokhoz vezet. Ez a szem  ideghártyáját érintik a legérzékenyebben, ami akár szemfenéki  bevérzést vagy látásvesztést is okozhat (cukorbetegek között 25-ször gyakrabban alakul ki vakság).

Kialakulásakor először a betegek még panaszmentesek, majd úszó, homályos területek jelennek meg, később látásromlás tapasztalható.

Szemfenéki érelzáródások

Szédüléskor gyakran „elsötétedik a világ”, aminek oka, hogy a vérnyomás hirtelen leesése esetén (például hirtelen felálláskor) a látóhártyához nem jut elég vér. Rendszerint ez az állapot a vérnyomás visszaállásával meg is szűnik, azonban figyelmeztető jel lehet a szemfenék hajszálereinek elzáródására.

retina vizsgálata

Megkülönböztethető vénás és artériás elzáródás. Vénás elzáródás jellemző tünete a kar vénáinak megdagadása, a kéz duzzanata, majd fokozatos, akár napok vagy hetek alatti látásromlás. Artériás elzáródáskor egy vérrög zárhatja el a hajszálereket a látóhártyában, ami akár fájdalommentes, de teljes látásvesztést okozhat rövid idő alatt az egyik szemben.

Időskori maculadegeneráció

A betegség az 50 év felettieket érinti, jellemző tünete az éleslátás elvesztése: a betegek az egyenes vonalak torzulását élik meg kezdetben, majd az olvasási és arcfelismerési képességük folyamatosan, akár évtizedek alatt romlik, miközben általában a periférián tökéletes marad a látásuk. A betegség lefolyása tanulmányok szerint csökkenthető speciális étrend-kiegészítő hosszan tartó szedésével.

 

Források:

Resch, M., Süvges, I., Németh, J. (2013). Magas vérnyomás szemészeti következményei. Orv. Hetil., 154(45), 1773–1780.

Süveges Ildikó (2021, szerk.) Szemészet. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest

Téma szakértői

dr. Ferenczy Péter

dr. Ferenczy Péter

kardiológus, belgyógyász
Dr. Fehér Ágnes

Dr. Fehér Ágnes

belgyógyász
dr. Sztancsik Ilona

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus, sportkardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta

 

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!