Tartalom

A szívbetegségek jelei

A szívbetegségek egyéb jelei

Szívbetegségek jelei az arcon és bőrön

Szívbetegségek jelei az arcon és a bőrön I. –xanthelasma

Szívbetegségek jelei az arcon és a bőrön II. – arcus senilis corneae

Szívbetegségek jelei az arcon és a bőrön III. – cianózis

Szívbetegségek jelei az arcon és a bőrön IV. – körmök alatti elszíneződés

Szívbetegségek jelei az arcon és a bőrön V. – fényes bőr

Kardiológiai kivizsgálás

A szívbetegségek jelei

A különböző szívbetegségek különböző specifikus tünetekkel járhatnak, azonban a legtöbb panasz, ami tapasztalható, mind általános tünetek, melyek utalnak arra, hogy szíveredetű probléma lehet a háttérben. Az egyéb tünetek mutathatnak arra, hogy a szívbetegség mennyire súlyos, illetve akár arra is, hogy milyen típusú betegségről van szó.

A szívbetegségek tünetei közé tartozik például a mellkasi fájdalom vagy mellkasi nyomás érzése. Ez egy gyakori tünet, mely különböző típusú szívproblémák esetén jelentkezik. A fájdalom típusa eltérő lehet: lehet szúró, éles vagy akár tompa is, emellett égő érzés is tapasztalható lehet.

A légszomj, nehézlégzés szintén olyan panasz, mely jellemzően szívprobléma miatt jön létre. Általában enyhébb esetekben mozgás vagy aktív tevékenység hatására jelenik meg, súlyosabb állapotokban viszont folyamatosan jelen van, akár pihenés közben is. Utóbbi esetekben azonnali kivizsgálás szükséges!

A fáradtság a szív megváltozott működése miatt tapasztalható panasz; gyakran van jelen fáradtság, fáradékonyság. Ennek oka – akárcsak a többi esetben – abban rejlik, hogy a szív nem tud megfelelően vért pumpálni, így nem jut kellő mennyiségű oxigén a szervezetbe.Szívbetegség jelei az arcon és a bőrön - Kardioközpont

Amennyiben elégtelen szívműködésről vagy keringésről van szó, súlyosabb esetekben szédülés vagy ájulás is előfordulhat. Ugyanez elmondható magas, illetve alacsony vérnyomásnál is.

A láb dagadása ugyancsak egy nagyon tipikus tünete lehet a szívbetegségeknek. Jellemzően az alsó végtagok dagadnak meg, a boka és lábfej területén. Emellett a végtagok fáradtsága és fájdalma is jellemző lehet.

A szívbetegségek egyéb jelei

A szívbetegségeknek egyéb tünetei is lehetnek; ilyen például az éjszakai köhögés. Ennek oka, hogy az elégtelen szívműködés miatt a szervezet folyadékot tart vissza. Előfordulhat még fokozott szomjúságérzet, a végtagok hőmérsékletének hidegsége, de akár szexuális zavarok is kialakulhatnak egyes szívbetegségek következtében.

Szívbetegségek jelei az arcon és a bőrön

Előfordulhat, hogy egyes szívbetegségek jelei az arcon is jelentkeznek. Fontos, hogy ezek a tünetek általában nem önmagukban vannak jelen, hanem a fentebb felsorolt egyes panaszok mellé társulnak. Továbbá nem biztos, hogy szívbetegség tüneteiként vannak jelen a panaszok, ám ha fennáll a gyanúja, feltétlenül kardiológusi kivizsgálás szükséges!

Szívbetegségek jelei az arcon és a bőrön I. –xanthelasma

A xanthelasma jellemzően az arcon, főleg a szemhéjakon jelentkező sárgás színű kis dudorok, bőrképletek. Ez a hiperlipidémia, vagy másként a magas koleszterinszint jeleként alakul ki. A magas koleszterinszint veszélye, hogy a koleszterin lerakodásokat, úgynevezett plakkokat képez az erek belső falán, melyeke elzárják a vér útját. Így pedig a keringés és a szívműködés is a normálistól csökkent mértékben tud csak működni. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Szívbetegségek jelei az arcon és a bőrön II. – arcus senilis corneae

Ugyan ritkán, és inkább csak idősebb embereknél fordulhat elő, hogy magas koleszterinszint esetén a szaruhártya körül is felmalmozódnak a zsírok (lipidek). Ennek eredményeként sárgás vagy szürkés színezetű „gyűrű” jelenik meg a szaruhártya körül. Fontos megjegyezni, hogy ez az évek óta tartó magas koleszterinszint és annak felhalmozódásának az eredménye.

Szívbetegségek jelei az arcon és a bőrön III. – cianózis

A cianózis nem más, mint a bőr kékes színű elszíneződése. Gyakran az ajkakon tapasztalható, azonban a végtagok ujjain is jelentkezhet. Ennek oka, hogy egyes szívbetegségek esetén előfordulhat, hogy a vérben lévő oxigén szintje a kelleténél alacsonyabb. Ha valaki ezt a tünetet tapasztalja, érdemes mielőbb szakorvosi kivizsgáláson részt venni!

Szívbetegségek jelei az arcon és a bőrön IV. – körmök alatti elszíneződés

Szívbillentyű betegségek, vagy szívbelhártya gyulladás tüneteként előfordulhat, hogy egy-egy lilás csík jelenik meg a körmök alatt. Természetesen utalhat más betegségre is, azonban nem szabad elmenni a lehetséges szívbetegség lehetősége mellett sem.

Szívbetegségek jelei az arcon és a bőrön V. – fényes bőr

A végtagok keringési elégtelensége, vérellátási zavara következtében az erek és artériák beszűkülnek, aminek következtében a bőr fényessé válhat az érintett végtagon. Emellett a bőr elvékonyodása is tapasztalható lehet.

Kardiológiai kivizsgálás

Fontos, hogy ha valaki szívbetegségre gyanakszik, különösen, ha a tünetei tartósan, hosszabb ideje fennállnak, feltétlenül javasolt kardiológus szakorvost felkeresni. Az időben történő kardiológiai kivizsgálással megelőzhető a későbbi, súlyos szövődmények és következmények kialakulása. 

 

Módosítás: 2023.09.07 15:58