Stroke megelőzése életmóddal

Stroke megelőzése életmóddal

Szerző: KardioKözpont Létrehozva: 2016.09.08 15:08 Módosítva: 2019.08.02 15:27

Stroke-nak nevezzük, amikor az agy egy területének vérellátása oly annyira lecsökken, hogy az oxigénhiány miatt az ott található sejtek egy része pusztulásnak indul. A stroke az egyik vezető oka a felnőttkori rokkantságnak, és a harmadik leggyakoribb haláloki tényező. Stroke-ot követően a felépülést segíti, az életminőséget javítja az életmód orvoslás.

A stroke kialakulása

A legtöbb esetben a stroke (szélütés) hirtelen, minden előjel nélkül alakul ki. Az agy oxigénhiányos állapotáért több dolog is lehet felelős. Okozhatja agyi érelzáródás, amely lehet trombotikus vagy embóliás. Trombotikus esetben a vérrög, amely elzárja az agyi eret, helyben keletkezik, amíg embóliás esetben a test más tájékán keletkezett vérrög zárja el az agyi eret. A stroke egy másik típusa, amikor az ér nem elzáródik, hanem megreped, agyvérzés következik be. A vérzés eredhet az agyon belülről, illetve az agyat körülvevő egyik agyburokból, a pókhálóhártya egyik artériájából. Agyvérzés esetén az érből kiömlő vér vezet oxigénhiányhoz, amellett, hogy növeli az agyi nyomást is.

Kapcsolódó cikkünk

Egyre több stressz? Így vezethet szívbetegségekhez

A krónikus stressz közvetlenül is növeli a szív és érrendszeri betegségek rizikóját, ahogyan ezt egy tanulmány is bizonyítja. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa az összefüggésekre és a komplex kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet. 

Életmód orvoslással a stroke ellen

Ahogy más, életmóddal összefüggő, civilizációs betegségek kezelésében is, a stroke megelőzésében és az utána következő rehabilitációban is nagy szerepe van az életmód orvoslásnak. Fontos a rendszeres testmozgás, a helyes táplálkozás és a stress-kezelés.

Mit tehetsz a stroke megelőzése érdekében?

A stroke habár hirtelen és előzmények nélkül alakul ki, a bekövetkeztének kockázata erősen függ az életmódtól. A bizonyítékokon alapuló útmutatások szerint az alábbiakra érdemes odafigyelned:

Táplálkozás

  • Csökkentsd a sóbevitelt! Érdemes a só bevitelét 4000mg /nap alá csökkenteni, hogy csökkentsük a stroke kockázatát. Az előre csomagolt élelmiszerek címkéjén mindig ellenőrizzük a sótartalmat, hiszen a napi bevitel nagy részét "rejtett" módon fogyasztjuk előre csomagolt és feldolgozott élelmiszerek formájában. 

  • Fogyassz naponta 4-6 adag gyümölcsöt és zöldséget! A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendet fogyasztók esetében egyértelműen kisebb esély van a szélütés kilakulására a gyümölcsöt és zöldséget keveset fogyasztókkal szemben. 
  • Táplálkozz változatosan! Amerikai ajánlás szerint gyümölcsben, zöldsgében, telítettlen zsírsavakban gazdag étrend, mely tartalmaz halakat, teljes értékű gabonákat, olajos magvakat, esetleg kis mértékű alkoholt előnyös a stroke megelőzése szempontjából. Ezzel szemben kerülni érdemes a telített zsírokat, vörös húsok nagy mértékű fogyasztását és a finomított gabonákat. A mediterrán diéta hatásai az alacsony zsírtartalmú étrenddel szemben előnyösebb a stroke megelőzését illetően. Így csupán a telített zsírok fogyasztását javasolt kerülni, míg mérsékelten a telítettlen zsírokat érdemes az étrendbe illeszteni. Pl. olajos magvak, tengeri halak, hidegen sajtolt növényi olajok.
  • Részesítsd előnyben a telítettlen zsírsavakat! A telített zsírsavak nagyban hozzájárulnak a szív-és érrendszeri problémák kialakulásához. Ha hosszú távon szeretnéd csökkenteni a koleszterinszintedet, érdemes egyszeresen telítetlen zsírsavakra váltani, így lehetőleg az állati zsírok helyett a növényi olajakat használd! Legjobb telítetlen zsírsavforrások: repceolaj, olívaolaj, mandulaolaj, avokádóolaj, halolaj, lenmagolaj.
  • Növeld a kálium bevitelét! Számos klinikai tanulmány igazolta, hogy a káliumbevitel növekedése vérnyomáscsökkenést eredményez a magas vérnyomásban szenvedőknél.
Hírek, amelyeket mindenképp olvasson el!

Fizikai aktivitás

A mozgásszegény életmód bizonyítottan kockázati tényezőként szerepel a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásában. Rendszeres testmozgással megelőzhető a stroke-hoz vezető elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint kialakulása. 

A  brit Univerity Collage orvoscsoport publikálta, miszerint napi 60 perc intenzív séta, gyaloglás, harmadára csökkentheti a stroke kialakulásának kockázatát. Egyéb rendszeresen végzett mozgásforma, mint úszás, kocogás, túrázás, kerékpározás, mind alkalmas a stroke megelőzésében. Az érfalak rugalmasságának fenntartása, fejlesztése, a keringés karbantartása nem csak az agyér katasztrófa kialakulásának esélyét csökkenti, hanem a kockázati megbetegedéseket is segít elkerülni. 

A stroke megtörténte után, a rehabilitációban is kiemelt figyelmet kap a testmozgás. A felépülés során nem szabad inaktívvá válni. Az Amerikai Stroke Közösség, és az Amerikai Szív Szövetség szerint a rendszeres testedzés csökkentheti a depresszió, valamint a második agyér katasztrófa kialakulását, és segíti a felépülést, továbbá javítja a memóriát, az általános egészségi állapotot.

  • Konzultálj szakemberrel! Az orvos ajánlása elengedhetetlen a mozgásterápia elkezdésében. Ez után javasolt mozgásterapeutával, gyógytornásszalm elkezdeni a terápiát a jobb eredményekért.
  • Mozogj! A mozgásra irányuló életmód orvosi ajánlások a heti 5x30 perc közepes intenzitású kardiomozgás a maximális pulzusszám 70-85%-án kiegészítve közepes-erős intenzitású (75-85% 1 RM) izomerő növelő edzéssel javasolnak a megelőzéshez.
  • Legyél aktív! Nem csak az edzések, de a mindennapi fizikai aktivitás is fontos a rehabilitáció során. Érdemes minél többet gyalogolni és minél kevesebbet ülni!
Kapcsolódó oldalak, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés szívinfarktust megelőző programra:

 KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Téma szakértői

dr. Vaskó Péter

dr. Vaskó Péter

kardiológus, belgyógyász
dr. Ferenczy Péter

dr. Ferenczy Péter

kardiológus, belgyógyász
dr. Kapocsi Judit PhD

dr. Kapocsi Judit PhD

magas vérnyomás és érkockázat specialista

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!