Stroke megelőzése életmóddal

Stroke megelőzése életmóddal
Szerző: kardiokozpont.hu Létrehozva: 2016.09.08 15:08 Módosítva: 2019.01.11 11:25

Storkenak nevezzük, amikor az agy egy területének vérellátása oly annyira lecsökken, hogy az oxigénhiány miatt az ott található sejtek egy része pusztulásnak indul. A stroke az egyik vezető oka a felnőttkori rokkantságnak, és a harmadik leggyakoribb haláloki tényező.

Mi a stroke? Hogyan alakul ki?

A legtöbb esetben a stroke hirtelen, minden előjel nélkül alakul ki. Az agy oxigénhiányos állapotáért több dolog is lehet felelős. Okozhatja agyi érelzáródás, amely lehet trombotikus vagy embóliás. Trombotikus esetben a vérrög, amely elzárja az agyi eret, helyben keletkezik, amíg embóliás esetben a test más tájékán keletkezett vérrög zárja el az agyi eret. A stroke egy másik típusa, amikor az ér nem elzáródik, hanem megreped, agyvérzés következik be. A vérzés eredhet az agyon belülről, illetve az agyat körülvevő egyik agyburokból, a pókhálóhártya egyik artériájából. Agyvérzés esetén az érből kiömlő vér vezet oxigénhiányhoz, amellett, hogy növeli az agyi nyomást is.

Kapcsolódó cikkünk

Mi a különbség a szívinfarktus és a stroke tünetei közt?

Mi a különbség a szívinfarktus és a stroke tünetei közt?

Egy-egy kevésbé intenzív tünet, lassabban kialakuló fájdalom elbizonytalaníthat bárkit, szükséges-e az azonnali orvosi ellátás vagy sem. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa a szívinfarktus és a stroke tüneteinek sokszínűségére és azok különbségeire hívta fel a figyelmet. 


A stroke kialakulásának okai

A szív- és érrendszeri betegségek közé sorolható stroke is. A keringési betegségek a civilizációs betegségek csoportjában van nyilvántartva, mivel a betegségek kialakulása összefüggésben áll az életmóddal. A stroke kialakulásának kockázatát növeli a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életvitel. A stroke-ért felelhet cukorbetegség, kezeletlen hipertónia vagy érfejlődési rendellenesség, előzménye lehet az érelmeszesedés. Nem csak a megelőzésében, de a stroke-ot követő felépülésben is nagy szerepe van a helyes étrendnek és a mindennapos mozgásnak.

Azoknak, akiknek magasak a stroke-t illető kockázati faktorok mutatói, mindenképpen ajánlott az életmód orvoslásban jártas szakértővel konzultálnia, hogy a kockázati faktorokat csökkentse. A stroke kapcsán elsősorban a megelőzés fontos, mivel bekövetkezte után maradandó tünetek, diszfunkciók állandósulnak.

Hírek, amelyeket mindenképp olvasson el!

Életmód orvoslással a stroke ellen

Mit tehetsz a stroke megelőzése érdekében?

A stroke habár hirtelen és előzmények nélkül alakul ki, a bekövetkeztének kockázata erősen függ az életmódtól. A bizonyítékokon alapuló útmutatások szerint az alábbiakra érdemes odafigyelned:

 • Csökkentsd a sóbevitelt! Érdemes a só bevitelét 4000mg /nap alá csökkenteni, hogy csökkentsük a stroke kockázatát. Az előre csomagolt élelmiszerek címkéjén mindig ellenőrizzük a sótartalmat, hiszen a napi bevitel nagy részét "rejtett" módon fogyasztjuk előre csomagolt és feldolgozott élelmiszerek formájában. 
 • Növeld a kálium bevitelét! Számos klinikai tanulmány igazolta, hogy a káliumbevitel növekedése vérnyomáscsökkenést eredményez a magas vérnyomásban szenvedőknél.
 • Fogyassz napi szinten 4-6 adag gyümölcsöt és zöldséget!
 • Részesítsd előnyben a telítettlen zsírsavakat! A telített zsírsavak nagyban hozzájárulnak a szív-és érrendszeri problémák kialakulásához. Ha hosszú távon szeretnéd csökkenteni a koleszterinszintedet, érdemes egyszeresen telítetlen zsírsavakra váltani, így lehetőleg az állati zsírok helyett a növényi olajakat használd! Legjobb telítetlen zsírsavforrások: repceolaj, olívaolaj, mandulaolaj, avokádóolaj, halolaj, lenmagolaj.
 • Mozogj! A mozgásra irányuló életmód orvosi ajánlások a heti 5x30 perc közepes intenzitású aerob mozgás a maximális pulzusszám 70-85%-án kiegészítve közepes-erős intenzitású (75-85% 1 RM) izomerő növelő edzéssel javasolnak.

A stroke tüneteistroke tünetei

 • Az arc, a kar, vagy a láb általában egy oldalon fellépő hirtelen érzéketlensége
 • Az egyik testfél zsibbadása (határozott vonal húzható a zsibbadó és a nem zsibbadó testfél között)
 • Az egyik oldali végtagok gyengesége vagy bénulása
 • Hirtelen kialakuló beszédértési, szótalálási vagy hangképzési zavar (aphasia)
 • Hirtelen elhomályosuló látás (akár a megvakulásig is), kettős látás, vagy látásélesség gyors csökkenése
 • Hirtelen kialakuló szédülés, egyensúlyvesztés, mozgási zavarok
 • Minden előzmény nélküli, szokatlan jellegű erős fejfájás
 • Zavartság, memóriazavar, a térbeli tájékozódás, illetve az érzékelés zavara

A stroke kezelése

Amennyiben agyi érelzáródás következik be, úgy vérrögoldószert a beteg alkar vénáján keresztül juttatják be a keringési rendszerbe. A gyógyszer a vérrögöt feloldja, ezáltal nagymértékben javítva a túlélési és felépülési esélyeket. Ezt a kezelési módot mégis csak az esetek töredékében alkalmazzák, mivel csak a stroke első tüneteit követő három órán belül adható vérrögoldószer, valamint csak érelzáródás esetén használható, amennyiben vérzés is fellép az agyban, úgy rontja a beteg esélyeit.

Műtéti beavatkozást javasolhat az orvos a nyaki erek elzáródásának megelőzésére vagy kezelésére. A leggyakrabban alkalmazott eljárás az angioplasztika, melynek során az érbe egy rugalmas fém csövet helyeznek, amely meggátolja az ér elzáródását.

Stroke után a rehabilitáció fizikai és pszichés oldalon és nehéz feladat. Az addigi életmód tovább nem folytatható, az életmódváltáson kívül az elsődleges feladat a fizikai funkciók fejlesztése.

Kapcsolódó oldalak, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés szívinfarktust megelőző programra:

 KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

FACEBOOK CSOPORTOK