Szerző: KardioKözpont

Strokenak nevezzük, amikor az agy egy területének vérellátása oly annyira lecsökken, hogy az oxigénhiány miatt az ott található sejtek egy része pusztulásnak indul. A stroke az egyik vezető oka a felnőttkori rokkantságnak, és a harmadik leggyakoribb haláloki tényező. Stroke-ot követően a felépülést segíti, az életminőséget javítja az életmód orvoslás.

A stroke kialakulása

A legtöbb esetben a stroke (szélütés) hirtelen, minden előjel nélkül alakul ki. Az agy oxigénhiányos állapotáért több dolog is lehet felelős. Okozhatja agyi érelzáródás, amely lehet trombotikus vagy embóliás. Trombotikus esetben a vérrög, amely elzárja az agyi eret, helyben keletkezik, amíg embóliás esetben a test más tájékán keletkezett vérrög zárja el az agyi eret. A stroke egy másik típusa, amikor az ér nem elzáródik, hanem megreped, agyvérzés következik be. A vérzés eredhet az agyon belülről, illetve az agyat körülvevő egyik agyburokból, a pókhálóhártya egyik artériájából. Agyvérzés esetén az érből kiömlő vér vezet oxigénhiányhoz, amellett, hogy növeli az agyi nyomást is.

Életmód orvoslással a stroke ellen

Ahogy más, életmóddal összefüggő, civilizációs betegségek kezelésében is, a stroke megelőzésében és az utána következő rehabilitációban is nagy szerepe van az életmód orvoslásnak. Fontos a rendszeres testmozgás, a helyes táplálkozás és a stress-kezelés.

Mit tehetsz a stroke megelőzése érdekében?

A stroke habár hirtelen és előzmények nélkül alakul ki, a bekövetkeztének kockázata erősen függ az életmódtól. A bizonyítékokon alapuló útmutatások szerint az alábbiakra érdemes odafigyelned:

Táplálkozás

  • Csökkentsd a sóbevitelt! Érdemes a só bevitelét 4000mg /nap alá csökkenteni, hogy csökkentsük a stroke kockázatát. Az előre csomagolt élelmiszerek címkéjén mindig ellenőrizzük a sótartalmat, hiszen a napi bevitel nagy részét "rejtett" módon fogyasztjuk előre csomagolt és feldolgozott élelmiszerek formájában. 

  • Fogyassz naponta 4-6 adag gyümölcsöt és zöldséget! A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendet fogyasztók esetében egyértelműen kisebb esély van a szélütés kilakulására a gyümölcsöt és zöldséget keveset fogyasztókkal szemben. 
  • Táplálkozz változatosan! Amerikai ajánlás szerint gyümölcsben, zöldsgében, telítettlen zsírsavakban gazdag étrend, mely tartalmaz halakat, teljes értékű gabonákat, olajos magvakat, esetleg kis mértékű alkoholt előnyös a stroke megelőzése szempontjából. Ezzel szemben kerülni érdemes a telített zsírokat, vörös húsok nagy mértékű fogyasztását és a finomított gabonákat. A mediterrán diéta hatásai az alacsony zsírtartalmú étrenddel szemben előnyösebb a stroke megelőzését illetően. Így csupán a telített zsírok fogyasztását javasolt kerülni, míg mérsékelten a telítettlen zsírokat érdemes az étrendbe illeszteni. Pl. olajos magvak, tengeri halak, hidegen sajtolt növényi olajok.
  • Részesítsd előnyben a telítettlen zsírsavakat! A telített zsírsavak nagyban hozzájárulnak a szív-és érrendszeri problémák kialakulásához. Ha hosszú távon szeretnéd csökkenteni a koleszterinszintedet, érdemes egyszeresen telítetlen zsírsavakra váltani, így lehetőleg az állati zsírok helyett a növényi olajakat használd! Legjobb telítetlen zsírsavforrások: repceolaj, olívaolaj, mandulaolaj, avokádóolaj, halolaj, lenmagolaj.
  • Növeld a kálium bevitelét! Számos klinikai tanulmány igazolta, hogy a káliumbevitel növekedése vérnyomáscsökkenést eredményez a magas vérnyomásban szenvedőknél.

Fizikai aktivitás

A mozgásszegény életmód bizonyítottan kockázati tényezőként szerepel a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásában. Rendszeres testmozgással megelőzhető a stroke-hoz vezető elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint kialakulása. 

A  brit Univerity Collage orvoscsoport publikálta, miszerint napi 60 perc intenzív séta, gyaloglás, harmadára csökkentheti a stroke kialakulásának kockázatát. Egyéb rendszeresen végzett mozgásforma, mint úszás, kocogás, túrázás, kerékpározás, mind alkalmas a stroke megelőzésében. Az érfalak rugalmasságának fenntartása, fejlesztése, a keringés karbantartása nem csak az agyér katasztrófa kialakulásának esélyét csökkenti, hanem a kockázati megbetegedéseket is segít elkerülni. 

A stroke megtörténte után, a rehabilitációban is kiemelt figyelmet kap a testmozgás. A felépülés során nem szabad inaktívvá válni. Az Amerikai Stroke Közösség, és az Amerikai Szív Szövetség szerint a rendszeres testedzés csökkentheti a depresszió, valamint a második agyér katasztrófa kialakulását, és segíti a felépülést, továbbá javítja a memóriát, az általános egészségi állapotot.

  • Konzultálj szakemberrel! Az orvos ajánlása elengedhetetlen a mozgásterápia elkezdésében. Ez után javasolt mozgásterapeutával, gyógytornásszalm elkezdeni a terápiát a jobb eredményekért.
  • Mozogj! A mozgásra irányuló életmód orvosi ajánlások a heti 5x30 perc közepes intenzitású kardiomozgás a maximális pulzusszám 70-85%-án kiegészítve közepes-erős intenzitású (75-85% 1 RM) izomerő növelő edzéssel javasolnak a megelőzéshez.
  • Legyél aktív! Nem csak az edzések, de a mindennapi fizikai aktivitás is fontos a rehabilitáció során. Érdemes minél többet gyalogolni és minél kevesebbet ülni!

Kapcsolódó cikkünk

Ingadozó vérnyomás? Demenciánál még veszélyesebb

Ingadozó vérnyomás? Demenciánál még veszélyesebb

Egy új kutatás szerint az ingadozó vérnyomás súlyosbítja a demencia tüneteit az Alzheimer-kórral élőknél. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa szerint ezért is lenne nagyon fontos az érintettek neurológiai kezelésével párhuzamosan kardiológiai ellátást is igénybe venni.

Módosítás: 2022.08.29 09:20