A ritmuszavar ambulancia feladata a szívritmuszavarok kivizsgálása. Sokan nem is érzékelik a ritmuszavart, mert enyhe formában, ritkán, vagy alkalomszerűen fordul elő. Mások szapora, rendszertelen szívdobogásról vagy pulzuskihagyásról számolnak be, azonban még ezek sem feltétlenül utalnak szív eredetű betegségre. Mégis fontos, hogy kivizsgálásra és azonosításra kerüljön a ritmuszavar, ez ugyanis egy időzített bomba, ami akár életveszélyes állapotokat is okozhat.

Mikor javasolt a ritmuszavar ambulancia felkeresése?
Milyen betegségeket azonosít a ritmuszavar ambulancia?
Milyen vizsgálatokat végez a ritmuszavar ambulancia?
A ritmuszavar ambulancia vizsgálatai: Általános vizsgálatok
A ritmuszavar ambulancia vizsgálatai: Kardiológiai vizsgálatok
A ritmuszavar ambulancia vizsgálatai: Egyéb vizsgálatok

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Kardio Központban

 • szakorvosi vizit
 • nagylabor vizsgálat (benne vércukor, ionok, máj, -és vesefunkció, vérkép, vizelet, pajzsmirigy funkció)
 • pajzsmirigy ultrahang
 • nyugalmi EKG
 • 24 órás Holter EKG

Mikor javasolt a ritmuszavar ambulancia felkeresése?

A ritmuszavar azt jelenti, hogy a szív szabálytalan módon, rendellenes ütemben dobog. Alapvetően az emberi szív egy állandó ritmusban ver, körülbelül 70/perces frekvenciával. Ez teszi lehetővé, hogy a szív hatékonyan kipumpálja a vért magából és a test távoli pontjaira is eljuttassa. Ha túl gyors a szívritmus, akkor nem képes elegendő mennyiségű vért kipumpálni; ha túl lassú, akkor nem tudja hatékonyan ellátni a szervezetet vérrel; ha nem szabályos, egyenletes a két kamra összehúzódása, akkor is sérül a tüdő és a szervek vérellátása. Amint látható tehát alapvető fontosságú, hogy a szív szabályos ritmusa fennálljon, mert ellenkező esetben súlyos, életveszélyes problémák is lehetnek.

A szívritmuszavar kezelhető és visszaállítható a szív szabályos üteme. Ehhez azonban az kell, hogy korán felismerésre kerüljön a ritmuszavar. A ritmuszavar nem minden esetben okoz tüneteket, ami megnehezíti a felismerést. Ilyenkor a rendszeres kardiológiai kivizsgálásokon derülhet fény a ritmuszavar fennállására. Azonban vannak jellegzetes tünetek, amik ritmuszavarra utalnak. A következő tünetek esetén mindenképp javasolt a ritmuszavar ambulancia felkeresése:

 • Szívdobogásérzés
 • Mellkasi fájdalom vagy nyomás
 • Nehézlégzés, légszomj (dyspnoe), különösen fizikai aktivitás során
 • Szapora szívverés (több mint 100 ütés percenként nyugalmi állapotban)
 • Lassú szívverés (kevesebb mint 60 ütés percenként nyugalmi állapotban)

Azonnal forduljon orvoshoz, ha a fenti tünetek hirtelen és súlyos formában jelentkeznek, vagy ha pár percnél tovább tartó mellkasi fájdalmat érez! Akkor is fontos a ritmuszavar ambulancia korai felkeresése, ha a fenti tünetek állandóan, rendszeresen jelen vannak. Érdemes megfontolni a ritmuszavar ambulancia felkeresését a következő tünetek esetén is:

 • Szédülés vagy ájulásérzés, ájulás
 • Tartós vagy szokatlan fáradtság, amely nem magyarázható más okokkal
 • Szorongás vagy pánikérzet, különösen, ha hirtelen jelentkezik, ez ugyanis a szívritmuszavar tünete lehet
 • Nehézségek az ébredéskor, állandó energiahiány
 • Alacsony vérnyomás
 • Szívelégtelenség tünetei, például duzzadt lábak, boka és has, valamint gyors súlygyarapodás esetén is érdemes lehet részt venni a ritmuszavar ambulancia kivizsgálásán.

  Kapcsolódó cikkünk

  A nők is sokat nyerhetnek a kardiológiai rehabilitációval

  A nők is sokat nyerhetnek a kardiológiai rehabilitációval

  Bármennyire is meglepő, világszerte az a tapasztalat, hogy a nők valamivel rosszabb kimenetelre számíthatnak szív-érrendszeri betegségek esetén, mint a férfiak és a kardiológiai rehabilitációban is kisebb arányban vesznek részt. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a témával kapcsolatos kutatásokkal és a kardiológiai rehabilitáció jelentőségével foglalkozott.

Milyen betegségeket azonosít a ritmuszavar ambulancia?

A ritmuszavar ambulancia a szívritmuszavarok kivizsgálásával foglalkozik. A szívritmuszavar (arritmia) röviden úgy írható le, hogy egy olyan állapot, amelyben a szívverés ritmusa nem normális. A szívverés ritmuszavar esetén lehet szabálytalan, túl gyors (tachycardia), túl lassú (bradycardia) vagy rendszertelen. A szívritmuszavarok különböző okok miatt alakulhatnak ki, és számos formájuk van, amelyek különböző tünetekkel és következményekkel járhatnak. A ritmuszavarok kiindulhatnak a pitvarból vagy a kamrából és járhatnak lassult vagy gyorsult szívveréssel, valamint ritmuson felüli ütésekkel. A ritmuszavar ambulancia kivizsgálása során azonosított szívritmuszavarok:Ritmuszavar ambulancia - Kardio Központ

 • Tachycardia: A szívverés gyorsabb a normálisnál, több mint 100 ütés percenként nyugalmi állapotban. Ide tartozik a supraventricularis tachycardia és a kamrai tachycardia.
 • Bradycardia: A szívverés lassult, kevesebb mint 60 ütés/ perc. Bradycardia kialakulhat a szinusz csomó rendellenességei miatt - ezt nevezzük sinus bradycardiának -, de akár AV blokk miatt is.
 • Extrasystole: A normális szívverésen felül létrejövő ütést jelenti. Eredete alapján lehet pitvari vagy kamrai extrasystole.
 • Flutter: Gyors, de szabályos szívverés, amely szintén érintheti a pitvart vagy a kamrát.
 • Fibrilláció: Rendkívül gyors és szabálytalan szívverés. Ide tartozik a pitvarfibrilláció és a kamrafibrilláció, ami egy életveszélyes állapot.

A ritmuszavar ambulancia feladata nem csupán a szívritmuszavar azonosítása, hanem a ritmuszavar okának is a megtalálása. A ritmuszavar ambulancia tehát kivizsgálásokat végez, hogy azonosítsa a szívritmuszavar okát, melyek például a következők lehetnek:

 • Szívbetegségek: Koszorúér-betegség, szívizomgyulladás, szívbillentyű-betegségek
 • Elektrolit zavarok: Kálium-, kalcium- vagy a magnéziumszint zavarai
 • Gyógyszerek: Bizonyos szívgyógyszerek, stimulánsok vagy drogok használata
 • Hormonális problémák: Pajzsmirigybetegségek, mint például a hyperthyreosis
 • Stressz és életmódbeli tényezők: Magas stresszszint, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás vagy koffeinbevitel
 • Genetikai tényezők: Örökletes szívritmuszavarok

Milyen vizsgálatokat végez a ritmuszavar ambulancia?

Ahogyan már korábban is említettük a ritmuszavar ambulancia feladata, hogy kivizsgálja és azonosítsa a szívritmuszavar fennállását. Érdemes időpontot kérni a ritmuszavar ambulancia rendelésére, ha bármilyen rendellenességet tapasztal a szívritmusában – például erős szívdobogás érzést – vagy jelentkeznek a ritmuszavar már említett tünetei. A ritmuszavar ambulancia rendelésén vizsgálatokat fognak végezni, hogy felmérjék az általános egészségi állapotot és hogy kizárják vagy azonosítsák a ritmuszavar fennállását. Fontos, hogy a ritmuszavar ambulancia vizsgálatai alapján meghatározásra kerüljön a ritmuszavar típusa is, valamint felderítésre kerüljön a ritmuszavar oka. Ezen információk alapján ajánlható terápiás terv a ritmuszavar kezelésére. Az alábbiakban részletesen is bemutatjuk, hogy milyen vizsgálatokat végez a ritmuszavar ambulancia.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A ritmuszavar ambulancia vizsgálatai: Általános vizsgálatok

A ritmuszavar ambulancia kivizsgálásának első és legfontosabb lépcsője az anamnézis részletes felvétele. Az orvossal pontosan át kell beszélni a tünetek jelentkezésének körülményeit, időpontját, tartamát, gyakoriságát, majd a korábbi betegségeket, a családban előforduló betegségeket és a szedett gyógyszereket is. A ritmuszavar ambulancia kivizsgálása során szót kell ejteni az életmódról, a fizikai aktivitásról és az étrendről is.

A szívritmuszavar kivizsgálásában a következő lépés a fizikális vizsgálat, mely kiterjed a páciens bőrének, nyálkahártyáinak megtekintésére (színe, víztartalma, rugalmassága), a pulzus tapintására (mennyire egyenletes, a melléütések mennyire szabályosak, mennyire gyors, mennyire erős a pulzus), a szív és a tüdő hallgatózására (jellemző zörejek keresése) és a vérnyomás mérésére.

A szívritmuszavar kivizsgálásában is fontos az általános vizsgálatok közé tartozó laborvizsgálat. A szívritmuszavarok hátterében ugyanis sokszor elektrolit eltérések állnak, valamint más szisztémás állapotok, betegségek is azonosíthatóak már csupán egy vérvételből is. A szívritmuszavar megjelenését okozhatja pajzsmirigy túl- vagy éppen alulműködés is, ami szintén kivizsgálható egy vérvételből.

A ritmuszavar ambulancia vizsgálatai: Kardiológiai vizsgálatok

A ritmuszavar ambulancia legfontosabb vizsgálatai közé tartoznak a kardiológiai vizsgálatok. Ezek segítségével azonosítható és pontosan felmérhető a ritmuszavar típusa. A szívritmuszavar kivizsgálásában fontos lépés a 12 elvezetéses nyugalmi EKG készítése. Ez képet ad a szív ingerületvezetéséről: a szív összehúzódását kiváltó elektromos ingerület keletkezéséről (megfelelő helyen keletkezik-e, megfelelő ritmusban keletkezik-e) és az elektromos ingerület megfelelő vagy hibás vezetéséről.

A ritmuszavar ambulancia másik speciális vizsgálati eszköze a szívultrahang. A szívritmuszavar mögött, illetve azzal egyidőben előfordulhat billentyű hiba, illetve vannak más olyan okok (például szívmegnagyobbodás, kiáramlási akadály), amiket szívultrahang vizsgálattal lehet kimutatni.

Előfordulhat, hogy a ritmuszavar ambulancia vizsgálatai során sem a nyugalmi EKG, sem a fizikális vizsgálat, sem a szívultrahang vizsgálat nem mutat ki eltérést. Ilyenkor több napos EKG vizsgálattal (Holter EKG) lehet olyan ritmuszavari formákat felfedezni, melyek ritkábban fordulnak elő, vagy éjszaka jellemzőek, vagy éppen bizonyos mozdulatoknál jelentkeznek. Arról, hogy hány napos legyen a Holter EKG a kezelőorvos dönt. Terheléses vizsgálatok is végezhetőek, amelyekkel felmérhető a szív munkája és ereje sportolás közben, valamint azonosíthatóak az esetlegesen ilyenkor fellépő ritmuszavarok.

A ritmuszavar ambulancia vizsgálatai: Egyéb vizsgálatok

A szívritmuszavar kivizsgálásában a fentiek kiegészítésére az orvos számos más vizsgálatot is kérhet, valamint más szakorvosokat is bevonhat a kivizsgálásba. Ilyenek lehetnek - teljesség igénye nélkül – a nyaki pajzsmirigy-, illetve hasi ultrahang, röntgen, CT, MR, 24 órás vérnyomásmérés, endokrinológiai konzílium, tüdőgyógyászati konzílium, hematológiai konzílium.

A szívritmuszavar kezeléséhez mindig az első lépés az ok megtalálása. Amennyiben a ritmuszavart nem szívbetegség okozza, és semmilyen háttérbetegséget sem sikerül felderíteni, ami kiválthatja, úgy a tüneteket szükséges kezelni. Amennyiben a ritmuszavar kivizsgálása során sikeresen azonosításra került az aritmia oka, a kezelés célzottan is történhet. A célzott kezelés történhet szívgyógyszerekkel, szívritmus-szabályozással, pajzsmirigy kezeléssel, vaspótlással, a szervezet ion háztartásának szabályozásával, beültetett defibrillátorral, pacemakerrel vagy kardioverzióval.

A Ritmuszavar vizsgálati csomag tartalma

 • szakorvosi vizit
 • nagylabor vizsgálat (benne vércukor, ionok, máj, -és vesefunkció, vérkép, vizelet, pajzsmirigy funkció)
 • pajzsmirigy ultrahang
 • nyugalmi EKG
 • 24 órás Holter EKG

Amennyiben gyorsabb vagy lassabb szívverést tapasztal, extra dobbanásokat észlel, illetve úgy érzi, hogy ki hagy a szívverése jelentkezzen Ritmuszavar vizsgálati csomagunkra!

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helye: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Módosítás: 2024.06.28 16:45