Az erekben folyó vér túlzottan megfeszíti a véredények falát magas vérnyomás esetén. Az optimális vérnyomás értéke 120/80 vagy alacsonyabb. A magas vérnyomás (vagyis a hipertónia) a legelterjetebb szív- és érrendszeri betegség. Az emelkedett vérnyomás panaszmentesen, észrevétlenül is okozhat szervi károsodást.

Mivel a hipertónia többnyire nincsenek előzetes tünetei, különösen fontos a gyakori ellenőrzés. A vérnyomás rendszeres mérése a szűrés alapja. Egyetlen mérés azonban nem biztos, hogy megbízható információval szolgál. A hétköznapi környezetben, a napi teendők között elvégzett, napi többszöri mérések pontosabb képet adnak.  Ennek a rendszeres vezetésében kifejezetten hasznos a vérnyomásnapló, mely nagy segítséget nyújt a kezelőorvosnak.  

Online Bejelentkezés

KardioKözpont - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Kivizsgálásnál 40 év felett mindenképpen javasolt:

  • ABPM - 24 órás vérnyomásmérés

  • terheléses EKG - a szív működésének, vérellátásának megítélésére továbbá a mozgásra emelkedő vérnyomás kiszűrésére

Szóba jöhető további vizsgálatok:

Az ABPM, vagyis 24 órás vérnyomásmérés fontos vizsgálat a hipertónia diagnózisának pontos felállításában, a vérnyomás nappali és éjszakai ingadozásának követésében, illetve kontrollként szinte nélkülözhetetlen a vérnyomáscsökkentő gyógyszer hatásosságának megítélésében. Ehhez a betegnek egy mobil vérnyomásmérőt kell egy napon át viselnie, ami bizonyos időközönként megméri vérnyomását. Az ABPM, azaz a 24 órás vérnyomásmérés igen gyakran merül fel, mint központi diagnosztikai eszköz magasvérnyomás, hipertónia diagnosztikájánál és kezelésének beállításánál. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A vizsgálat elvégzése indokolt:

ABPM, Kardioközpont

  • A fehérköpeny szindróma kizárása (sok beteg azzal magyarázza a magas vérnyomását, hogy rendelői körülmények okozzák a magasvérnyomást) miatt

  • Álcázott vérnyomás - a hirtelen, időszakosan fellépő magasvérnyomás diagnosztizálására

  • Éjszakai magasvérnyomás kivizsgálása

  • Terápia-rezisztens hipertónia kezelése

  • Alkalmazott terápiák kontroljára

  • Hipertenzió felismerése - alacsony vérnyomás is okozhat egészségügyi gondokat

A terheléses EKG vizsgálat célja meghatározni a mellkasi fájdalom okát, a szív terhelhetőségét, koszorúerek állapotát, szív vérellátását, ritmuszavarok hátterét. A vizsgálat a szív vérellátását ellenőrzi, hogy a koszorúerek mennyire képesek fokozott oxigén igény mellett is megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívizomnak, illetve oxigén hiány esetén a szívizom milyen tünetekkel reagál - fájdalom, nehézlégzés, ritmuszavar. A terheléses vizsgálat eredménye segít a megfelelő kezelés megválasztásában.

Téma szakértője

Specialitások:

Ellátás magyar, orosz és ukrán nyelven is!

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Kapcsolódó cikkünk

Ismeri a magas vérnyomás fokozatait?

Ismeri a magas vérnyomás fokozatait?

Nem mindenki van tisztában azzal, hogy létezik optimális és magas normális vérnyomás is, valamint, hogy a magas vérnyomáson belül is vannak fokozatok. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája a különböző vérnyomás értékeket helyezte el egy skálán.

Módosítás: 2024.01.03 16:05