Hatóanyag: ATC-KÓD: C09CA07 - Telmisartan

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a jelen gyógyszerleírás 2022.11.16-án frissült.  Az esetleges változásokról az OGYÉI  oldalán tájékozódjon !

Rövid kivonat a hivatalos Betegtájékoztatóból (teljes betegtájékoztatót az OGYÉI honlapjáról töltse le):

Milyen típusú gyógyszer a Tanydon és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Tanydon az úgynevezett angiotenzin II-receptor-gátlók csoportjába tartozó gyógyszer. Az angiotenzin II az Ön szervezetében termelődő anyag, ami a vérerek összehúzódását idézi elő, és ezzel növeli a vérnyomást. A Tanydon gátolja az angiotenzin II hatását, így az erek ellazulnak, és a vérnyomás csökken.

A Tanydont esszenciális hipertónia (magasvérnyomás-betegség) kezelésére alkalmazzák felnőtteknél. Az „esszenciális” azt jelenti, hogy a magas vérnyomást nem egy másik betegség okozza.

Terhesség és szoptatás

Terhesség

Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését mielőtt teherbe esik, vagy amint megtudja, hogy terhes, és hogy a Tanydon helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. A Tanydon szedése nem ajánlott a korai terhesség időszakában. Nem szabad szedni a Tanydont a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.

Szoptatás

Közölje kezelőorvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A Tanydon alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak. Amennyiben szoptatni szeretne, kezelőorvosa másik készítményt választhat az Ön számára, különösen abban az esetben, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Tanydon szedése alatt egyeseknél előfordulhat szédülés vagy fáradtság. Ha szédül vagy fáradtnak érzi magát, ne vezessen, és ne kezeljen gépeket.

A Tanydon filmtabletta laktózt tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Tanydon filmtabletta nátriumot tartalmaz

A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz filmtablettánként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.

Hogyan kell szedni a Tanydont?

A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Ha az előírtnál több Tanydont vett be

Ha véletlenül túl sok tablettát vett be, haladéktalanul forduljon orvosához, gyógyszerészéhez, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát!

Ha elfelejtette bevenni a Tanydont

Ha elfelejtett bevenni egy adagot, ne aggódjon. Vegye be, amint eszébe jut, és a továbbiakban szedje a gyógyszert a szokásos módon. Ha egyik nap nem vette be a tablettát, a következő napon is csak a szokásos adagot kell bevennie. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

További mellékhatásokat ld. OGYÉI honlapon elérhető betegtájékoztatóban! 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Hogyan kell a Tanydont tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő („Felhasználható:”) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Tanydon?

 A készítmény hatóanyaga a telmizartán.

Tanydon 40 mg filmtabletta: 40 mg telmizartánt tartalmaz filmtablettánként.

Tanydon 80 mg filmtabletta: 80 mg telmizartánt tartalmaz filmtablettánként.

  • Egyéb összetevők:

tablettamag: nátrium-hidroxid, povidon (K-25), meglumin, laktóz-monohidrát, kroszpovidon, sárga vas-oxid (E172), magnézium-sztearát.

filmbevonat: hipromellóz, titán-dioxid (E171), macrogol-400, talkum, sárga vas-oxid (E172).

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Richter Gedeon Nyrt.

1103 Budapest,

Gyömrői út 19-21.

Magyarország

Gyártók

Glenmark Pharmaceuticals s.r.o.

Levelezési cím: City Tower, Hvězdova 1716/2B, Prague 4, 140 78,

Cseh Köztársaság

Gyártási hely: Fibichova 143, 566 17 Vysoké Mýto, Cseh Köztársaság

 

Richter Gedeon Nyrt

1103 Budapest

Gyömrői út 19-21.

Magyarország

 

Gedeon Richter România S.A.

Str. Cuza Vodă nr. 99-105,

540306 Târgu-Mureş,

Románia

Módosítás: 2023.03.29 14:12