Az úgynevezett ACE-gátlók olyan gyógyszerek, amelyeket elsősorban magas vérnyomás és más szív-érrendszeri betegségek kezelésére rendelhet el az orvos. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta ezen szerek hatékonyságáról, esetleges mellékhatásairól és körültekintő használatukról beszélt.  

Így hatnak az ACE-gátlók

Magas vérnyomás ellen, szívproblémáknál hatékonyak az ACE-gátlók.Az angiotenzin olyan, a szervezetben termelődő anyag, amely természetes módon képes emelni a vérnyomást. Az ACE-gátlóknak nevezett gyógyszerek ennek az anyagnak, az angiotenzin II nevű enzimnek a képződését gátolják, vagyis megakadályozzák, hogy emiatt emelkedjen a vérnyomás. Ezen a gyógyszercsoporton belül is megkülönböztethetőek az egyes hatóanyagok, és ennek megfelelően több különböző gyógyszert nevezhetünk ACE-gátlónak. Ezek a szerek használatosak kardiovaszkuláris betegségeknél (például magas vérnyomás, koszorúér betegség), szívproblémáknál, és egyes vesebetegségeknél (például nefrózis szindróma), valamint a cukorbetegség és a migrén egyes tüneteinek kezelésében. Általánosságban elmondható róluk, hogy a táplálékfogyasztás nem befolyásolja a hatásukat, a savlekötők azonban csökkentik a hatásfokot. Asztmásoknak, krónikus hörgőszűkületben szenvedőknek nem ajánlott a szedésük, mert mellékhatásként előfordulhat száraz, erős köhögés. Ugyanígy meg kell fontolni a szedést károsodott veseműködés esetén, mert az ACE-gátlók a vesén keresztül ürülnek. Ezen kívül van még egy fontos szempont, amit a gyógyszer elrendelésekor figyelembe kell venni: a babatervezés, a várandósság és a szoptatás kérdése.

Ritkák a mellékhatások

A legtöbb, ACE-gátlót szedő semmiféle mellékhatást nem tapasztal, akik pedig mégis, azok nem súlyos következményekről számolnak be. Az FDA (amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal) felmérése szerint az ilyen gyógyszert szedők az alábbi lehetséges mellékhatásokat tapasztalták.

  • Szédülés 12-19 %
  • Alacsony vérnyomás 7-11 %
  • Ájulás 5-7 %
  • Emelkedett karbamid-, nitrogén- és kreatinszint a vérben (lehetséges veseproblémákra utaló jelek) 2-11 %
  • Emelkedett káliumszint 2-6 %

Igen ritkán, de előfordulhat komolyabb mellékhatás is, mint az angiödéma, ami akár a nyelv és a torok duzzanatát is okozhatja – amikor azonnal mentőt kell hívni!

Milyen hatékonyságúak az ACE-gátlók?

Csak kardiológus tud biztonságos és hatékony gyógyszert rendelni.- Az ACE-gátlók meghosszabbíthatják a szívinfarktust átéltek és a szívelégtelenséggel élő betegek életét. Segíthetnek azoknak az embereknek, akiknek vesebetegség miatt magas a vérnyomásuk. Ugyanakkor az ACE-gátlókat gyakran kombináljuk más gyógyszerekkel is, hogy kifejezettebb legyen a vérnyomáscsökkentő hatás. Ezek lehetnek többek közt béta-blokkolók és kalciumcsatorna blokkolók is, amelyek más-más hatásmechanizmussal működnek – ismerteti dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. -  Amikor egy páciens gyógyszerezéséről döntünk, nem csupán a kezelendő betegséget, például a magas vérnyomást vesszük figyelembe, de a teljes egészségi állapotot, a korábbi és jelenlegi betegségeket, a szedett gyógyszereket, az életkort és még az életmódot is. A cél, hogy a lehető legkevesebb mellékhatás kockázatával a leghatékonyabb kezelést érhessük el. Természetesen még így is igen gyakori, hogy az állapotváltozás, a gyógyszerekre adott reakciók vagy más ok miatt időnként változtatunk a gyógyszerelésen, ami minden esetben a páciens érdekeit szolgálja.

 Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kedves Doktor Úr/Nő! 43 éves vagyok 156cm 70kg!Kb 2 hónapja el kezdtem zumba órákra járni ami alatt a pulzusom akár 170-,ig is felmegy!Nyugalomban akár 50-ig is le megy!Vérnyomásom igen alacsony 90/57 ,80/60.Háziorvosom,hypothireozis miatt Letrox tablettát írt ki reggel 25 mg -os,valamint magas pulzusra Lercatont 10mg -os este 1 tablettát!kérdésem lehet e baj a fent leírt tünetek miatt,illetve folytathatom e a zumbát?
Balog Erika

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Balogh Erika!

A sportolás közben megemelkedő pulzusszám teljesen normális. Amennyiben zumba közben nagyon elfárad, ill. kellemetlen tünetként éli meg a magas pulzusszámot, akkor vissza kell vennie a tempóból. A leírt gyógyszerszedés alapján endokrinológiai kivizsgálást javasolnék.

Üdvözlettel:

Dr. Sztancsik Ilona

Páciensek mondták

Emberi

Sztancsik doktornőnél kedvesebb, hozzáértőbb, emberibb orvossal még nem találkoztam. Nagyon hálás vagyok, hogy hozzá kerültem és ezután is csak hozzá fogok járni.

dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona
kardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2019.12.03
Utolsó módosítás: 2020.01.03