Az úgynevezett ACE-gátlók olyan gyógyszerek, amelyeket elsősorban magas vérnyomás és más szív-érrendszeri betegségek kezelésére rendelhet el az orvos. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta ezen szerek hatékonyságáról, esetleges mellékhatásairól és körültekintő használatukról beszélt.  

Így hatnak az ACE-gátlók

Magas vérnyomás ellen, szívproblémáknál hatékonyak az ACE-gátlók.Az angiotenzin olyan, a szervezetben termelődő anyag, amely természetes módon képes emelni a vérnyomást. Az ACE-gátlóknak nevezett gyógyszerek ennek az anyagnak, az angiotenzin II nevű enzimnek a képződését gátolják, vagyis megakadályozzák, hogy emiatt emelkedjen a vérnyomás. Ezen a gyógyszercsoporton belül is megkülönböztethetőek az egyes hatóanyagok, és ennek megfelelően több különböző gyógyszert nevezhetünk ACE-gátlónak. Ezek a szerek használatosak kardiovaszkuláris betegségeknél (például magas vérnyomás, koszorúér betegség), szívproblémáknál, és egyes vesebetegségeknél (például nefrózis szindróma), valamint a cukorbetegség és a migrén egyes tüneteinek kezelésében. Általánosságban elmondható róluk, hogy a táplálékfogyasztás nem befolyásolja a hatásukat, a savlekötők azonban csökkentik a hatásfokot. Asztmásoknak, krónikus hörgőszűkületben szenvedőknek nem ajánlott a szedésük, mert mellékhatásként előfordulhat száraz, erős köhögés. Ugyanígy meg kell fontolni a szedést károsodott veseműködés esetén, mert az ACE-gátlók a vesén keresztül ürülnek. Ezen kívül van még egy fontos szempont, amit a gyógyszer elrendelésekor figyelembe kell venni: a babatervezés, a várandósság és a szoptatás kérdése.

Ritkák a mellékhatások

A legtöbb, ACE-gátlót szedő semmiféle mellékhatást nem tapasztal, akik pedig mégis, azok nem súlyos következményekről számolnak be. Az FDA (amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal) felmérése szerint az ilyen gyógyszert szedők az alábbi lehetséges mellékhatásokat tapasztalták.

  • Szédülés 12-19 %
  • Alacsony vérnyomás 7-11 %
  • Ájulás 5-7 %
  • Emelkedett karbamid-, nitrogén- és kreatinszint a vérben (lehetséges veseproblémákra utaló jelek) 2-11 %
  • Emelkedett káliumszint 2-6 %

Igen ritkán, de előfordulhat komolyabb mellékhatás is, mint az angiödéma, ami akár a nyelv és a torok duzzanatát is okozhatja – amikor azonnal mentőt kell hívni!

Milyen hatékonyságúak az ACE-gátlók?

Csak kardiológus tud biztonságos és hatékony gyógyszert rendelni.- Az ACE-gátlók meghosszabbíthatják a szívinfarktust átéltek és a szívelégtelenséggel élő betegek életét. Segíthetnek azoknak az embereknek, akiknek vesebetegség miatt magas a vérnyomásuk. Ugyanakkor az ACE-gátlókat gyakran kombináljuk más gyógyszerekkel is, hogy kifejezettebb legyen a vérnyomáscsökkentő hatás. Ezek lehetnek többek közt béta-blokkolók és kalciumcsatorna blokkolók is, amelyek más-más hatásmechanizmussal működnek – ismerteti dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. -  Amikor egy páciens gyógyszerezéséről döntünk, nem csupán a kezelendő betegséget, például a magas vérnyomást vesszük figyelembe, de a teljes egészségi állapotot, a korábbi és jelenlegi betegségeket, a szedett gyógyszereket, az életkort és még az életmódot is. A cél, hogy a lehető legkevesebb mellékhatás kockázatával a leghatékonyabb kezelést érhessük el. Természetesen még így is igen gyakori, hogy az állapotváltozás, a gyógyszerekre adott reakciók vagy más ok miatt időnként változtatunk a gyógyszerelésen, ami minden esetben a páciens érdekeit szolgálja.

 Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Hölgyem /Uram. Nekem 10 éve háromhegyu nem rheumas billentyű elégtelenségem van. Tachycardiammal. Hajlamos vagyok pánikra amúgy nagyon stresszes az életem és érzékeny vagyok. Sok rossz történt. ALKALMANKÉNT betalocot veszek be és xanaxot. Szokott lenni extrasystolem is. Ma viszont olyan dolog történt velem ami nagyon megijesztett. Porszívózas után kB másfél percig iszonyú gyors és szabálytalan szívverés jött rám. Egyből vettem be betalocot. 15 p utan mertem mérni vernyomast akkor 110/70 98 pulzusom volt. 0.5 mg xanaxot és 12 mg betalocot vettem be. Össze vissza vert a szívem. Szabálytalanul. Fél éve volt rajtam 24h EKG és szív uh és akkor iszonyú nagy stressznek voltam kiteve és nem volt gond. 28 éves vagyok 52 kg 172 cm. Glutén és laktozerzekenysegbe szenvedek. Mi lehetett ez pitvarfibrilacio vagy csak a szimpla kimerültség mert nagyon fáradt vagyok. Hajlamos vagyok pánikrohamokra és nem szeretnék vissza esni ettől az és ettől. És van hogy alacsony a vernyomasom. Magne b 6 ot szedem b vitamin komplexet. Várom mielőbbi válaszát. Brigi
Brigitta

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Brigitta!

Látatlanban nem szeretnék diagnózist felállítani. Panaszai alapján kardiológiai kivizsgálást javasolok, mentalhigiénikus segítsége is jó hatású lehet.
Időpontot egyeztetni kivizsgálásra az alábbi telefonszámon lehetséges: +36 70/ 610-3847

Üdvözlettel:
Dr. Sztancsik Ilona

Páciensek mondták

Kedves, türelmes

Sztancsik doktornő szaktudása, kedvessége, türelme megnyugtatóan hatott, valamint a recepciós hölgyek segítőkészségével vagyok nagyon megelégedve.

dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona
kardiológus, sportkardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2019.12.03
Utolsó módosítás: 2020.01.03