Az úgynevezett ACE-gátlók olyan gyógyszerek, amelyeket elsősorban magas vérnyomás és más szív-érrendszeri betegségek kezelésére rendelhet el az orvos. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta ezen szerek hatékonyságáról, esetleges mellékhatásairól és körültekintő használatukról beszélt.  

Így hatnak az ACE-gátlók

Magas vérnyomás ellen, szívproblémáknál hatékonyak az ACE-gátlók.Az angiotenzin olyan, a szervezetben termelődő anyag, amely természetes módon képes emelni a vérnyomást. Az ACE-gátlóknak nevezett gyógyszerek ennek az anyagnak, az angiotenzin II nevű enzimnek a képződését gátolják, vagyis megakadályozzák, hogy emiatt emelkedjen a vérnyomás. Ezen a gyógyszercsoporton belül is megkülönböztethetőek az egyes hatóanyagok, és ennek megfelelően több különböző gyógyszert nevezhetünk ACE-gátlónak. Ezek a szerek használatosak kardiovaszkuláris betegségeknél (például magas vérnyomás, koszorúér betegség), szívproblémáknál, és egyes vesebetegségeknél (például nefrózis szindróma), valamint a cukorbetegség és a migrén egyes tüneteinek kezelésében. Általánosságban elmondható róluk, hogy a táplálékfogyasztás nem befolyásolja a hatásukat, a savlekötők azonban csökkentik a hatásfokot. Asztmásoknak, krónikus hörgőszűkületben szenvedőknek nem ajánlott a szedésük, mert mellékhatásként előfordulhat száraz, erős köhögés. Ugyanígy meg kell fontolni a szedést károsodott veseműködés esetén, mert az ACE-gátlók a vesén keresztül ürülnek. Ezen kívül van még egy fontos szempont, amit a gyógyszer elrendelésekor figyelembe kell venni: a babatervezés, a várandósság és a szoptatás kérdése.

Ritkák a mellékhatások

A legtöbb, ACE-gátlót szedő semmiféle mellékhatást nem tapasztal, akik pedig mégis, azok nem súlyos következményekről számolnak be. Az FDA (amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal) felmérése szerint az ilyen gyógyszert szedők az alábbi lehetséges mellékhatásokat tapasztalták.

  • Szédülés 12-19 %
  • Alacsony vérnyomás 7-11 %
  • Ájulás 5-7 %
  • Emelkedett karbamid-, nitrogén- és kreatinszint a vérben (lehetséges veseproblémákra utaló jelek) 2-11 %
  • Emelkedett káliumszint 2-6 %

Igen ritkán, de előfordulhat komolyabb mellékhatás is, mint az angiödéma, ami akár a nyelv és a torok duzzanatát is okozhatja – amikor azonnal mentőt kell hívni!

Milyen hatékonyságúak az ACE-gátlók?

Csak kardiológus tud biztonságos és hatékony gyógyszert rendelni.- Az ACE-gátlók meghosszabbíthatják a szívinfarktust átéltek és a szívelégtelenséggel élő betegek életét. Segíthetnek azoknak az embereknek, akiknek vesebetegség miatt magas a vérnyomásuk. Ugyanakkor az ACE-gátlókat gyakran kombináljuk más gyógyszerekkel is, hogy kifejezettebb legyen a vérnyomáscsökkentő hatás. Ezek lehetnek többek közt béta-blokkolók és kalciumcsatorna blokkolók is, amelyek más-más hatásmechanizmussal működnek – ismerteti dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. -  Amikor egy páciens gyógyszerezéséről döntünk, nem csupán a kezelendő betegséget, például a magas vérnyomást vesszük figyelembe, de a teljes egészségi állapotot, a korábbi és jelenlegi betegségeket, a szedett gyógyszereket, az életkort és még az életmódot is. A cél, hogy a lehető legkevesebb mellékhatás kockázatával a leghatékonyabb kezelést érhessük el. Természetesen még így is igen gyakori, hogy az állapotváltozás, a gyógyszerekre adott reakciók vagy más ok miatt időnként változtatunk a gyógyszerelésen, ami minden esetben a páciens érdekeit szolgálja.

 Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! 37 éves vagyok, évek óta vérnyomás csökkentőt szedek. Az utóbbi években coverex As-t. Nyár végén volt egy - két kiugrás a vérnyomásban ( 180/100) majd Coverex as kombi-ra reggel és bisoprolol -ra este váltottunk. A vérnyomásom így tankönyvi 110-125/80 pulzus 70-80körül. De! Szinte egész nap érzem a szívem lüktetését. Este nagyon zavar és kellenetlen érzés. Refluxom is van. Nem tudom azzal összefügg e vagy egyáltalán mi okozhatja. Leleteim ekg- rendben. Köszönöm válaszukat!
Hatala Péter

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Hatala Péter !

Panasza valószínű pszihés jellegű, de kérem keresse fel kezelőorvosát, ő pontosabban tud válaszolni kérdésére.

Üdvözlettel:
Dr. Sztancsik Ilona

Páciensek mondták

Figyelmes

Igazi személyes figyelem a doktornő részéről.

dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona
kardiológus, sportkardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2019.12.03
Utolsó módosítás: 2020.01.03