A Holter EKG egy viszonylag gyakran használatos eszköz és vizsgálati módszer a különböző eredetű szívproblémák diagnosztizálására. Magát az eszközt tekintve létezik a 12 elvezetéses nyugalmi EKG, amivel például az orvosi rendelőkben is lehet találkozni, továbbá a hordozható, vagyis Holter EKG.

Tartalom

Az EKG vizsgálatról

Mikor szükséges a Holter EKG vizsgálat?

A Holter EKG előnyei – kényelem

A Holter EKG előnyei – „fehér köpeny” szindróma elkerülése

A Holter EKG előnyei – kompakt mérettel rendelkezik

A Holter EKG előnyei – egyszerű felhelyezés

A Holter EKG előnyei – könnyen kezelhető

A Holter EKG előnyei – teljesebb képet ad

A Holter EKG előnyei – akár 7 napos vizsgálat

A Holter EKG további előnyei

A Holter EKG vizsgálat menete a KardioKözpontban

Az EKG vizsgálatról

Az elektrokardiográfia, vagyis az EKG egy olyan vizsgálati eljárás, ami a szív elektromos működéséről és aktivitásáról ad visszajelzést, emellett pedig a szívritmust is figyelemmel kíséri. A vizsgálatot főként kardiológus szakorvos írja elő, de előfordul, hogy háziorvos javasolja az EKG elvégzését, ha valamilyen szíveredetű problémára gyanakszik. Az EKG vizsgálat során a szív által létrejött elektromos tevékenység kerül rögzítésre különböző görbék formájában, melyek a szív működésétől függően változnak, így ezt is tükrözi vissza. Ehhez elektródák/érzékelők felhelyezése szükséges a test adott pontjaira. Az eredmény értékelése minden esetben szakorvosi elemzést igényel.

EKG vizsgálat elvégezhető rendelőkben, illetve van már lehetőség napközbeni, Holter EKG vizsgálatra is, ami egy kis szerkezet, mely szintén a páciens testén kerül rögzítésre, szabad mozgást biztosítva, és több órán keresztül rögzíti a szívműködést. A rendelőben elvégzett, nyugalmi EKG vizsgálat során a páciens mellkasára elektródákat helyeznek, illetve a karokra és bokákra „csipeszeket”, melyek kábelek segítségével vannak összekötve a géppel.

Mikor szükséges a Holter EKG vizsgálat?

EKG vizsgálatra akkor lehet szükség, ha valamilyen szívprobléma gyanúja áll fenn. Vannak olyan tünetek, melyek, ha tartósan fennállnak, teljes kivizsgálás válhat szükségessé. Ilyen panaszok lehetnek az alábbiak:

Jellemzően az EKG diagnosztikai módszer, hiszen több olyan betegségre is fény derülhet, melyek kezelést igényelnek, és nem elhanyagolható állapotok. Ilyen betegség/állapot többek között:

Szívroham gyanúja esetén minden esetben EKG vizsgálat szükséges, hiszen eredménye néhány percen belül megvan, és a görbékből a szakavatott szemek azonnal észreveszik a kóros eltéréseket.

A diagnosztikai fontosságán túl, gyakran alkalmazzák az EKG-t egyes gyógyszerek esetében is, amik hatással vannak a szívműködésre: így figyelemmel kísérhető a gyógyszerezés megfelelőssége, a szívre gyakorolt hatása, illetve az esetleges káros hatásoknak az időbeni megakadályozása. Minden esetben alkalmazható a nyugalmi, illetve Holter EKG is, ám a Központunkban elérhető, egyedülálló készülék több pozitív tulajdonsággal is bír. 

A Holter EKG előnyei – kényelem

A rendelői vagy pontosabb nevén, nyugalmi EGK, illetve más Holter EKG-val ellentétben a Központunkban alkalmazott Holter EKG előnyei közé tartozik, hogy teljesen szabad mozgást biztosít a páciensnek. Nincsenek kábelek, amikbe beleakadhatna az ember karja vagy ruhája, ami a vizsgálat zavartalanságát és biztonságát tekintve jelentős szempontnak minősül. Ugyanígy elmondható, hogy nem szükséges a számtalan tapadókorong felhelyezése sem, amik szintén zavaróak lehetnek, hiszen előfordulhat, hogy leesnek, nem feltétlenül tapadnak úgy, hogy azok a helyükön maradjanak; ez pedig szintén befolyásolhatja a vizsgálat pontosságát.

A Holter EKG előnyei – „fehér köpeny” szindróma elkerülése

A Holter EKG-nak köszönhetően, a gyakran jelentkező, úgynevezett „fehér köpeny” szindróma megjelenése is elkerülhető. A „fehér köpeny” szindróma azt jelenti, hogy az ember tudat alatt elkezd szorongani vagy túlzottan izgulni a rendelői környezettől, illetve az orvosi vizsgálattól. Ez pedig fizikai reakciókban is megnyilvánul főként vérnyomás emelkedés formájában. Ez kifejezetten hátrányos azokban az esetekben, amikor szíveredetű problémát kell keresni, hiszen a vérnyomással együtt, a pulzus is növekszik, gyorsul a szívműködés. Azonban, a Holter EKG során ez elkerülhető, illetve az eredményekből kiszűrhető.

A Holter EKG előnyei – kompakt mérettel rendelkezik

A KardioKözpontban elérhető készülék a megszokott, nagyobb méretű Holter EKG-val ellentétben kompaktabb mérettel rendelkezik. Míg egy átlagos készülék, akkora is lehet, mint egy kisebb tablet, vagy egy játékkonzol, és egy kis nyakba akasztható táska is szükséges a viseléséhez, addig ez a készülék mindössze 85x80x15 mm, súlya pedig 32 gramm. Kompakt méretéből adódóan nem szükséges tehát hozzá semmiféle kiegészítő használata. Ennek is köszönhető az a tulajdonsága, hogy bármilyen ruha alatt és alvás közben is kényelmesen hordható. 

Kapcsolódó cikkünk

Magas vérnyomás: Ön milyen gyógyszert szed?

Magas vérnyomás: Ön milyen gyógyszert szed?

Miért van az, hogy egyes magasvérnyomás betegek csupán egyetlen gyógyszert szednek, míg másoknál 2-3 gyógyszert is kell kombinálni? Miért kell csökkenteni vagy növelni egyes gyógyszerek dózisát és miért lehet szükség új gyógyszerre a kontrollok után? Ezekre a kérdésekre adott választ dr. Vaskó Péter, a Budai KardioKözpont szakorvosa.

A Holter EKG előnyei – egyszerű felhelyezés

Az említett készülék 3 csatornás eszköz, mely ezeknek a csatornáknak a segítségével kerül rögzítésre a páciens mellkasának a közepére, speciális ragasztókorong/elektróda segítségével. Mivel a mellkas közepére szükséges felhelyezni, így mind férfiak, mind pedig nők számára egyaránt tökéletesen, zavartalanul alkalmazható. A folyamat néhány másodpercet, esetleg percet vesz igénybe, míg egy átlagos készülék esetében ez egy jelentősen hosszabb folyamat, akár 20-30 perc is lehet.

A Holter EKG előnyei – könnyen kezelhető

Az egyszerű felhelyezés mellett, a készülék kezelése sem bonyolult. A Holter EKG előnyei közé sorolható az egyszerű használat is. Az eszköz közepén található gomb megnyomásával lehet be-, illetve kikapcsolni. Ennek, illetve a könnyed felhelyezésnek köszönhetően, a páciens zuhanyzásnál egyszerűen, segítség nélkül el tudja távolítani az EKG-t a mellkasáról, majd fürdést követően vissza is tudja helyezni önállóan.

Fontos, hogy a Holter EKG nem vízálló! Azonban rövid időre – például zuhanyzás idejére – eltávolítható. Ez a minimális idő nem befolyásolja a vizsgálat eredményességét és a diagnosztikát!

A Holter EKG előnyei – teljesebb képet ad

A Holter EKG használatával az orvos egy teljesebb, komplexebb képet kap a szív működéséről és annak állapotáról. Ugyan a hagyományos, rendelőben elvégzett nyugalmi EKG vizsgálatnak is megvannak az indikációi, azonban vannak olyan esetek, amikor ez a vizsgálat nem elegendő. A Holter EKG lehetőséget kínál arra, hogy 24, 48 vagy akár 72 órán keresztül is rögzítse a páciens szíve által kibocsájtott elektromos jelzéseket. Ennek előnye, hogy nem csak pár perc szívműködés kerül rögzítésre, hanem teljes napok, méghozzá úgy, hogy a páciens zavartalanul végezheti a napi tevékenységeit, ami diagnosztikai szempontból szintén fontos információkkal szolgál. Sajnos a hagyományos, nyugalmi EKG vizsgálat rövidsége okán, nem garantált, hogy bizonyos, időszakosan jelentkező szívproblémák felismerhetők legyenek, azonban Holter EKG segítségével észlelhetők.Holter EKG előnyei

A Holter EKG előnyei – akár 7 napos vizsgálat

A KardioKözpontban elérhető, Magyarországon is egyedülálló kis mérettel bíró Holter EKG, az említett 1, 2 és 3 napon túlmenően, akár egy teljes héten – tehát akár 7 napon - keresztül is képes rögzíteni. Ennek is köszönhető a kompakt kialakítása és könnyű használata, és az, hogy a páciens saját maga is könnyedén fel tudja helyezni. A 7 napos vizsgálatnak köszönhetően, a kiértékelés során, a szakorvos valóban egy átfogó képet kap a szívnek a működéséről, illetve egy ilyen hosszas vizsgálat során nagy valószínűséggel fény derülhet a szíveredetű panaszok pontos okára is.

A Holter EKG további előnyei

A vizsgálat non-invazív, tehát nem jár semmiféle fájdalommal, csupán a ragasztó okozhat némi kellemetlenséget. Mindamellett, hogy az akár 7 napos vizsgálat alatt, fény derülhet rejtett szívbetegségekre is, a szívinfarktust is előre jelezheti; így akár annak bekövetkezése az időbeni észlelés esetén elkerülhető lehet.

A Holter EKG vizsgálat menete a KardioKözpontban

A vizsgálatra telefonos vagy személyes bejelentkezés szükséges, melyben a Központ asszisztensei nyújtanak segítséget. Az előre megbeszélt időpontban az asszisztensek a helyszínen felhelyezik a készüléket, melyet a vizsgálatot követően, szintén előre megbeszélt időpontban a páciens visszahoz a rendelőbe. Ezt követően történik a szakorvosi kiértékelés, konzultáció keretében. 

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

 

 

Módosítás: 2023.10.17 08:46