Nem csak a koronavírus járvány teszi megkerülhetetlenné a távorvoslás módszerének terjedését, de bizonyos esetekben, főként szívritmuszavar gyanújánál szükséges is a többnapos kivizsgálás – távolról. Dr. Müller Gábortól, a KardioKözpont szakorvosától megtudhatjuk, milyen jelentősége van a korszerű, akár 168 órás mérésre is alkalmas Holter EKG-nak. 

Távkivizsgálás akár 168 órán át

A távkivizsgálás első lépése igényli a személyes jelenlétet, hiszen ekkor egy képzett egészségügyi szakember felhelyezi a kivizsgáláshoz szükséges, előre egyeztetett eszközt a páciensre. Az egyik legmodernebb, nagy fontosságú eszköz a Cortium Holter EKG, amely minimum 24 órán, maximum 168 órán keresztül képes monitorozni a szív munkáját.
A hosszútávú EKG jelentőségére az Európai Kardiológus Társaság is felhívta a figyelmet 2016-os pitvarfibrillációs irányelvében. Ezek szerint

  • A 7 napos ekg nagyon fontos lehet mini stroke-on átesett betegeknek.minden TIA-n (átmeneti agyi keringészavaron) vagy ischaemiás stroke-on átesett betegnél javasolt a legalább 72 órás Holter EKG monitorozás,
  • a 75 évesnél idősebb, vagy magas stroke rizikójú betegeknél megfontolható a tartós Holter EKG monitorozás, tünetmentes pitvarfibrilláció szűrésére.

Vagyis a szakma egyetért abban, hogy olyan rizikófaktorok megléte is indokolhatja a 24-168 órás Holter EKG elvégzését, mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás és koleszterinszint, a cukorbetegség, a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a szív-érrendszeri betegségek és ezen belül is kiemelten az érszűkület.

Kisméretű, kényelmes és akár élőben is „közvetít”

Akár egy hétig is viselhető a Cortium Holter EKG egy kisméretű (85 x 80 x 15 mm-es), 3 csatornás, vezeték nélküli Holter EKG. A 32 grammos eszköz a nők és a férfiak anatómiájához is illeszkedik, és egyetlen gombnyomással beindítható.  A monitorozást elrendelő orvos akár élőben is megfigyelheti a szív működését, a Cortium alkalmazás ugyanis iOS eszközökön keresztül működik. Mesterséges intelligencia is támogatja a diagnosztikai döntéseket, klinikailag validált eredmények támasztják alá, hogy 93 %-os biztonsággal alkalmas a pitvarfibrilláció kimutatására.   
Számos további előnye is van a készüléknek:

  • A 168 órás ekg kényelmes, biztonságos kardiológiai mérést tesz lehetővé.Felhelyezését követően lehetőség van arra, hogy még a regisztráció folyamata során valós idejű EKG képet kapjon az értékelő szakorvos a szív munkájáról Bluetooth kapcsolat segítségével.
  • A kompakt szerkezet nem tartalmaz szabadon futó pácienskábelt. Ez nem csak a páciens számára teszi kényelmessé a viselését, de kikerülhető az eddig alkalmazott kábeles megoldással járó anyagfáradás, ami ronthatja a begyűjtött adatok minőségét.
  • Lehetővé teszi a rövid ideig tartó levételt, például fürdés során. (Ugyanakkor azzal számolni kell, hogy a felhelyezésnél bizonyos esetekben a mellkas szőrzetét el kell távolítani.)
  • Folyamatosan egyértelmű fényjelzésekkel ad információt a jelminőségről, így, ha a páciens kellő figyelemmel kíséri ezeket, a regisztrált adatok minősége nagyon magas szinten tartható.

- Mivel az adatok kiértékelésében is nagy segítséget kapunk a Holter EKG-hez kapcsolódó szoftvertől, ezért így még könnyebb, gyorsabb lehet felállítani a nehezebben beazonosítható betegségek diagnózisát is - hangsúlyozza dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. – Tehát ha valaki szívdobogás érzést, nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, szédülést, gyengeséget tapasztal vagy más ok miatt felmerül a szív-érrendszeri betegség gyanúja, mindenképpen érdemes kivizsgáláson részt vennie, amely során dönthetünk a 24-168 órán át viselendő EKG felhelyezésének szükségességéről.   

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kétszer volt eddig szívritmus zavarom 5 év alatt.Korábban Rhytmonormot szedtem.3 hónapja szedem a Cordarone 200mg-ot,semmi probléma nem volt.Most egy javaslatra át akarnak állítani Sotalex-re,amihez korházba be kell feküdjek a gyógyszer beállítása miatt,de a jelenlegi járványveszélyes helyzetben a kórházba befekvéstől tartok..Muszáj átálljak a Sotalexre,vagy maradhat a jól bevált Cordarone? Segítségüket köszönöm.
Bóka Tibor

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Kedves Bóka Tibor Úr!

A kérdésére csak akkor tudunk választ adni, ha elvégzünk egy kardiológiai vizsgálatot (EKG, Ultrahang, Holter).
Várjuk szeretettel rendelőnkbe.

Üdvözlettel:

Dr.Vaskó Péter

Páciensek mondták

Régi problémámra talált megoldást

Évek óta tartó rejtélyes pulzus problémámra talált megoldást Müller doktor, rettenetesen hálás vagyok neki!

dr. Müller Gábor
dr. Müller Gábor
belgyógyász, kardiológus

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2021.02.23
Utolsó módosítás: 2021.03.10