7 napig is monitorozható a szív a speciális Holter EKG-val

7 napig is monitorozható a szív a speciális Holter EKG-val

dr. Müller Gábor Létrehozva: 2021.02.23 08:50 Módosítva: 2021.03.10 13:54
2021-03-10 13:54:13.219394 Lifestyle
kardiokozpont.hu

Nem csak a koronavírus járvány teszi megkerülhetetlenné a távorvoslás módszerének terjedését, de bizonyos esetekben, főként szívritmuszavar gyanújánál szükséges is a többnapos kivizsgálás – távolról. Dr. Müller Gábortól, a KardioKözpont szakorvosától megtudhatjuk, milyen jelentősége van a korszerű, akár 168 órás mérésre is alkalmas Holter EKG-nak. 

Távkivizsgálás akár 168 órán át

A távkivizsgálás első lépése igényli a személyes jelenlétet, hiszen ekkor egy képzett egészségügyi szakember felhelyezi a kivizsgáláshoz szükséges, előre egyeztetett eszközt a páciensre. Az egyik legmodernebb, nagy fontosságú eszköz a Cortium Holter EKG, amely minimum 24 órán, maximum 168 órán keresztül képes monitorozni a szív munkáját.
A hosszútávú EKG jelentőségére az Európai Kardiológus Társaság is felhívta a figyelmet 2016-os pitvarfibrillációs irányelvében. Ezek szerint

  • A 7 napos ekg nagyon fontos lehet mini stroke-on átesett betegeknek.minden TIA-n (átmeneti agyi keringészavaron) vagy ischaemiás stroke-on átesett betegnél javasolt a legalább 72 órás Holter EKG monitorozás,
  • a 75 évesnél idősebb, vagy magas stroke rizikójú betegeknél megfontolható a tartós Holter EKG monitorozás, tünetmentes pitvarfibrilláció szűrésére.

Vagyis a szakma egyetért abban, hogy olyan rizikófaktorok megléte is indokolhatja a 24-168 órás Holter EKG elvégzését, mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás és koleszterinszint, a cukorbetegség, a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a szív-érrendszeri betegségek és ezen belül is kiemelten az érszűkület.

Kisméretű, kényelmes és akár élőben is „közvetít”

Akár egy hétig is viselhető a Cortium Holter EKG egy kisméretű (85 x 80 x 15 mm-es), 3 csatornás, vezeték nélküli Holter EKG. A 32 grammos eszköz a nők és a férfiak anatómiájához is illeszkedik, és egyetlen gombnyomással beindítható.  A monitorozást elrendelő orvos akár élőben is megfigyelheti a szív működését, a Cortium alkalmazás ugyanis iOS eszközökön keresztül működik. Mesterséges intelligencia is támogatja a diagnosztikai döntéseket, klinikailag validált eredmények támasztják alá, hogy 93 %-os biztonsággal alkalmas a pitvarfibrilláció kimutatására.   
Számos további előnye is van a készüléknek:

  • A 168 órás ekg kényelmes, biztonságos kardiológiai mérést tesz lehetővé.Felhelyezését követően lehetőség van arra, hogy még a regisztráció folyamata során valós idejű EKG képet kapjon az értékelő szakorvos a szív munkájáról Bluetooth kapcsolat segítségével.
  • A kompakt szerkezet nem tartalmaz szabadon futó pácienskábelt. Ez nem csak a páciens számára teszi kényelmessé a viselését, de kikerülhető az eddig alkalmazott kábeles megoldással járó anyagfáradás, ami ronthatja a begyűjtött adatok minőségét.
  • Lehetővé teszi a rövid ideig tartó levételt, például fürdés során. (Ugyanakkor azzal számolni kell, hogy a felhelyezésnél bizonyos esetekben a mellkas szőrzetét el kell távolítani.)
  • Folyamatosan egyértelmű fényjelzésekkel ad információt a jelminőségről, így, ha a páciens kellő figyelemmel kíséri ezeket, a regisztrált adatok minősége nagyon magas szinten tartható.

- Mivel az adatok kiértékelésében is nagy segítséget kapunk a Holter EKG-hez kapcsolódó szoftvertől, ezért így még könnyebb, gyorsabb lehet felállítani a nehezebben beazonosítható betegségek diagnózisát is - hangsúlyozza dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. – Tehát ha valaki szívdobogás érzést, nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, szédülést, gyengeséget tapasztal vagy más ok miatt felmerül a szív-érrendszeri betegség gyanúja, mindenképpen érdemes kivizsgáláson részt vennie, amely során dönthetünk a 24-168 órán át viselendő EKG felhelyezésének szükségességéről.   

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztel Doktor Úr! Azt szeretném megkérdezni ,hogy szívritmuszavar ,amit nem érzek ,okozhatja -e az alacsony vérnyomást mint 113/ 43 vagy 84/55,97/51 vagy 89/ 40 is volt. Olyan vagyok napközben is mintha ébren aludnék .Mondennapossá vált ez nálam, ezek a bealváshoz hasonló tünetek szinte egész nap. Volt egy 5 perces mérés eltéréssel ,hogy 98/ 51 ből ugrott 150/79 108 -as pulzusra, aztán szépen visszament alacsony értékre .2016- ban ablatio volt nekem ,ingervezetési zavartól 200- al ment a szivem.Gyógyszert nem szedek sikeres volt a beavatkozás.Kiújult egy inger, amit nem is éreztem ,az Ekg - n volt látható ,de közel az av- blokkhoz ,ezért az nem ablalható. Veszélyes- e ha ennyire alacsony lett a véfnyomásom? Sajnos befolyásolja a munkaképességemet ,gyengeséget érzek .Válaszát köszönöm szépen.

dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona kardiológus
Tisztelt Kovács Éva!

Igen, okozhatja a ritmuszavara az alacsony vérnyomást. Mindenképpen ajánlom, hogy minél előbb keresse fel az ablációt végző orvosát, ui. ki kell vizsgálni, hogy milyen ritmuszavar áll a háttérben. Lehet, hogy újabb abláció, esetleg pacemaker beültetése szükséges.

Üdvözlettel:

Dr. Sztancsik Ilona

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Addig magyarázott míg mindent megértettem

Nagyon elégedett vagyok az időpont betartásával. Biztonság érzetetet adott a korrekt vizsgálat, emberi hangnem, anemnézis feltárása sietség nélkül. A problémám megoldásában együtt működés ( érthető nyelven) a Doktor Úr részéről. Addig magyarázott míg mindent megértettem. Vázolta a jövőben tenni valóimat és lehetőségeimet. Köszönöm

További vélemények

Kapcsolódó videók

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!