Nem csak a koronavírus járvány teszi megkerülhetetlenné a távorvoslás módszerének terjedését, de bizonyos esetekben, főként szívritmuszavar gyanújánál szükséges is a többnapos kivizsgálás – távolról. Dr. Müller Gábortól, a KardioKözpont szakorvosától megtudhatjuk, milyen jelentősége van a korszerű, akár 168 órás mérésre is alkalmas Holter EKG-nak. 

Távkivizsgálás akár 168 órán át

A távkivizsgálás első lépése igényli a személyes jelenlétet, hiszen ekkor egy képzett egészségügyi szakember felhelyezi a kivizsgáláshoz szükséges, előre egyeztetett eszközt a páciensre. Az egyik legmodernebb, nagy fontosságú eszköz a Cortium Holter EKG, amely minimum 24 órán, maximum 168 órán keresztül képes monitorozni a szív munkáját.
A hosszútávú EKG jelentőségére az Európai Kardiológus Társaság is felhívta a figyelmet 2016-os pitvarfibrillációs irányelvében. Ezek szerint

  • A 7 napos ekg nagyon fontos lehet mini stroke-on átesett betegeknek.minden TIA-n (átmeneti agyi keringészavaron) vagy ischaemiás stroke-on átesett betegnél javasolt a legalább 72 órás Holter EKG monitorozás,
  • a 75 évesnél idősebb, vagy magas stroke rizikójú betegeknél megfontolható a tartós Holter EKG monitorozás, tünetmentes pitvarfibrilláció szűrésére.

Vagyis a szakma egyetért abban, hogy olyan rizikófaktorok megléte is indokolhatja a 24-168 órás Holter EKG elvégzését, mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás és koleszterinszint, a cukorbetegség, a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a szív-érrendszeri betegségek és ezen belül is kiemelten az érszűkület.

Kisméretű, kényelmes és akár élőben is „közvetít”

Akár egy hétig is viselhető a Cortium Holter EKG egy kisméretű (85 x 80 x 15 mm-es), 3 csatornás, vezeték nélküli Holter EKG. A 32 grammos eszköz a nők és a férfiak anatómiájához is illeszkedik, és egyetlen gombnyomással beindítható.  A monitorozást elrendelő orvos akár élőben is megfigyelheti a szív működését, a Cortium alkalmazás ugyanis iOS eszközökön keresztül működik. Mesterséges intelligencia is támogatja a diagnosztikai döntéseket, klinikailag validált eredmények támasztják alá, hogy 93 %-os biztonsággal alkalmas a pitvarfibrilláció kimutatására.   
Számos további előnye is van a készüléknek:

  • A 168 órás ekg kényelmes, biztonságos kardiológiai mérést tesz lehetővé.Felhelyezését követően lehetőség van arra, hogy még a regisztráció folyamata során valós idejű EKG képet kapjon az értékelő szakorvos a szív munkájáról Bluetooth kapcsolat segítségével.
  • A kompakt szerkezet nem tartalmaz szabadon futó pácienskábelt. Ez nem csak a páciens számára teszi kényelmessé a viselését, de kikerülhető az eddig alkalmazott kábeles megoldással járó anyagfáradás, ami ronthatja a begyűjtött adatok minőségét.
  • Lehetővé teszi a rövid ideig tartó levételt, például fürdés során. (Ugyanakkor azzal számolni kell, hogy a felhelyezésnél bizonyos esetekben a mellkas szőrzetét el kell távolítani.)
  • Folyamatosan egyértelmű fényjelzésekkel ad információt a jelminőségről, így, ha a páciens kellő figyelemmel kíséri ezeket, a regisztrált adatok minősége nagyon magas szinten tartható.

- Mivel az adatok kiértékelésében is nagy segítséget kapunk a Holter EKG-hez kapcsolódó szoftvertől, ezért így még könnyebb, gyorsabb lehet felállítani a nehezebben beazonosítható betegségek diagnózisát is - hangsúlyozza dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. – Tehát ha valaki szívdobogás érzést, nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, szédülést, gyengeséget tapasztal vagy más ok miatt felmerül a szív-érrendszeri betegség gyanúja, mindenképpen érdemes kivizsgáláson részt vennie, amely során dönthetünk a 24-168 órán át viselendő EKG felhelyezésének szükségességéről.   

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Harmincegy éves nő vagyok. Kb. 8 évvel ezelőtt volt egy komoly pánikrohamom, aminek következtében kardiofób lettem és előhívta az édesapámtól öröklött extraszisztoléimat. Azóta rendszeresen járok kardiológiai vizsgálatokra, viszont ez az utóbbi időben a vírus helyzet miatt elmaradt. (Legutoljára 2019 októberében voltam.) Az utóbbi napokban többször tapasztaltam hirtelen jött szédülést, mely egy-két másodpercen belül el is múlik, de naponta többször ismétlődik. Ez elég heves, amolyan “fejbekólintós” érzés. A legutolsó kardiológiai vizsgálatom során mindent rendben találtak. Mi a véleménye? Lehet mégis szívinfarktus tünete ez a szédülés? Olvastam a kardiokozpont.hu-n, hogy akár visszatérő szédülés is lehet infarktus jele, mely nem jár feltétlenül mellkasi fájdalommal. Válaszát előre is köszönöm! Maradok tisztelettel, Őszikese
Őszikese

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Őszikese

A leírt panaszokra tekintettel kardiológiai szempontból Holter-EKG vizsgálatot javaslok, figyelembe véve a kórelőzményben szereplő ismert extrasystoliát. Több egymás utáni (ún. kapcsolt) extrasystole esetleg okozhat olyan (átmeneti) hemodinamikai zavart, mely akár pillanatnyi szédüléshez vezethet. A Holter vizsgálat során folyamatosan EKG készül, mely felvételen látható, hogy a panaszok idején volt-e a paciensnek érdemi EKG eltérése/ritmuszavara. Az Ön által írt panaszok hátterében szívinfarktus extrem valószínűtlen.

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter

Páciensek mondták

Szakmaiság

Nagyon elégedett vagyok a Doktor úr hozzáállásával, információ átadásával. Minden kérdésemre készségesen és türelmesen válaszolt.

dr. Müller Gábor
dr. Müller Gábor
belgyógyász, kardiológus

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2021.02.23
Utolsó módosítás: 2021.03.10