7 napig is monitorozható a szív a speciális Holter EKG-val

7 napig is monitorozható a szív a speciális Holter EKG-val

dr. Müller Gábor Létrehozva: 2021.02.23 08:50 Módosítva: 2021.03.10 13:54
2021-03-10 13:54:13.219394 Lifestyle
kardiokozpont.hu

Nem csak a koronavírus járvány teszi megkerülhetetlenné a távorvoslás módszerének terjedését, de bizonyos esetekben, főként szívritmuszavar gyanújánál szükséges is a többnapos kivizsgálás – távolról. Dr. Müller Gábortól, a KardioKözpont szakorvosától megtudhatjuk, milyen jelentősége van a korszerű, akár 168 órás mérésre is alkalmas Holter EKG-nak. 

Távkivizsgálás akár 168 órán át

A távkivizsgálás első lépése igényli a személyes jelenlétet, hiszen ekkor egy képzett egészségügyi szakember felhelyezi a kivizsgáláshoz szükséges, előre egyeztetett eszközt a páciensre. Az egyik legmodernebb, nagy fontosságú eszköz a Cortium Holter EKG, amely minimum 24 órán, maximum 168 órán keresztül képes monitorozni a szív munkáját.
A hosszútávú EKG jelentőségére az Európai Kardiológus Társaság is felhívta a figyelmet 2016-os pitvarfibrillációs irányelvében. Ezek szerint

  • A 7 napos ekg nagyon fontos lehet mini stroke-on átesett betegeknek.minden TIA-n (átmeneti agyi keringészavaron) vagy ischaemiás stroke-on átesett betegnél javasolt a legalább 72 órás Holter EKG monitorozás,
  • a 75 évesnél idősebb, vagy magas stroke rizikójú betegeknél megfontolható a tartós Holter EKG monitorozás, tünetmentes pitvarfibrilláció szűrésére.

Vagyis a szakma egyetért abban, hogy olyan rizikófaktorok megléte is indokolhatja a 24-168 órás Holter EKG elvégzését, mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás és koleszterinszint, a cukorbetegség, a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a szív-érrendszeri betegségek és ezen belül is kiemelten az érszűkület.

Kisméretű, kényelmes és akár élőben is „közvetít”

Akár egy hétig is viselhető a Cortium Holter EKG egy kisméretű (85 x 80 x 15 mm-es), 3 csatornás, vezeték nélküli Holter EKG. A 32 grammos eszköz a nők és a férfiak anatómiájához is illeszkedik, és egyetlen gombnyomással beindítható.  A monitorozást elrendelő orvos akár élőben is megfigyelheti a szív működését, a Cortium alkalmazás ugyanis iOS eszközökön keresztül működik. Mesterséges intelligencia is támogatja a diagnosztikai döntéseket, klinikailag validált eredmények támasztják alá, hogy 93 %-os biztonsággal alkalmas a pitvarfibrilláció kimutatására.   
Számos további előnye is van a készüléknek:

  • A 168 órás ekg kényelmes, biztonságos kardiológiai mérést tesz lehetővé.Felhelyezését követően lehetőség van arra, hogy még a regisztráció folyamata során valós idejű EKG képet kapjon az értékelő szakorvos a szív munkájáról Bluetooth kapcsolat segítségével.
  • A kompakt szerkezet nem tartalmaz szabadon futó pácienskábelt. Ez nem csak a páciens számára teszi kényelmessé a viselését, de kikerülhető az eddig alkalmazott kábeles megoldással járó anyagfáradás, ami ronthatja a begyűjtött adatok minőségét.
  • Lehetővé teszi a rövid ideig tartó levételt, például fürdés során. (Ugyanakkor azzal számolni kell, hogy a felhelyezésnél bizonyos esetekben a mellkas szőrzetét el kell távolítani.)
  • Folyamatosan egyértelmű fényjelzésekkel ad információt a jelminőségről, így, ha a páciens kellő figyelemmel kíséri ezeket, a regisztrált adatok minősége nagyon magas szinten tartható.

- Mivel az adatok kiértékelésében is nagy segítséget kapunk a Holter EKG-hez kapcsolódó szoftvertől, ezért így még könnyebb, gyorsabb lehet felállítani a nehezebben beazonosítható betegségek diagnózisát is - hangsúlyozza dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. – Tehát ha valaki szívdobogás érzést, nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, szédülést, gyengeséget tapasztal vagy más ok miatt felmerül a szív-érrendszeri betegség gyanúja, mindenképpen érdemes kivizsgáláson részt vennie, amely során dönthetünk a 24-168 órán át viselendő EKG felhelyezésének szükségességéről.   

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Olyan kérdésem lenne, hogy nagyon régóta tapasztalom már hogy állandóan melléüt a szívem, vagy félre ver ,ki hogy mondja.
Voltam ezzel 2 éve 24 órás ekg-n, terheléses vizsgálaton , de semmit nem mutatott ki.
Érzem hogy nem normális , főleg hogy 24 éves vagyok.
Rendszeresen van, mindennap, óránként többször, van hogy egymás után 2-3szor mely eléggé ijesztő.
Sokat van légszomjam illetve mikor félre ver a szívem érzek egy enyhe nyomást a mellkasomban.

Hova forduljak ezzel? Milyen vizsgálaton kellene részt vennem, Önökhöz tudnék e menni?
Köszönöm

dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter kardiológus
Kedves Kovács Rebeka Szilvia!

Gyakran tapasztaljuk, hogy a 24 órás ekg ( 24 ó HOLTER) során nincs ritmuszavar. A legmodernebb eszközök, amelyek egy héten keresztül is rögzítik az ekg-t, már elérhetők a mi Ambulanciánkon.Ezek a készülékek mindössze egy nagyobb gomb méretűek.
Javaslatom: keressen fel minket és készséggel segítünk.

Üdvözlettel:

dr.Vaskó Péter

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kimagasló szaktudás

Kimagasló szaktudás, érthető kommunikáció jellemző Főorvos Urat, többet biztosan nem megyek más kardiológushoz.

További vélemények

Kapcsolódó videók

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

PRIMA MEDICA - PARTNEREK

PRIMA MEDICA - EGÉSZSÉGHÁLÓZAT