Hatóanyag: ATC-KÓD: C09BB04 – perindopril; amlodipine

Covercard 5 mg/5 mg tabletta

Covercard 5 mg/10 mg tabletta

Covercard 10 mg/5 mg tabletta

Covercard 10 mg/10 mg tabletta

perindopril-arginin / amlodipin

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a jelen gyógyszerleírás 2022.10.04-én frissült.  Az esetleges változásokról az OGYÉI oldalán tájékozódjon !

Rövid kivonat a hivatalos Betegtájékoztatóból (teljes betegtájékoztatót az OGYÉI honlapjáról töltse le)

Milyen típusú gyógyszer a Covercard és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Covercard a magasvérnyomás-betegség (hipertónia) kezelésére és/vagy az egyensúlyban lévő szívkoszorúér-betegség (az az állapot, amikor a szív vérellátása csökkent vagy megszűnt) kezelésére szolgál.

Azok a betegek, akik már szednek perindoprilt és amlodipint külön-külön tabletták formájában, kaphatják a Covercardot, amely mindkét hatóanyagot tartalmazza.

Terhesség és szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség

Ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy teherbe eshet), közölje ezt kezelőorvosával.

Az orvosa valószínűleg azt fogja javasolni, hogy hagyja abba a Covercard szedését a teherbe esést megelőzően, vagy amint kiderül, hogy terhes, és azt fogja javasolni, hogy váltson más gyógyszerre a Covercard helyett.

A Covercard alkalmazása a terhesség első három hónapja alatt nem javasolt, a terhesség negyedik hónapjától kezdve pedig kifejezetten tilos, mivel a terhesség 3. hónapja után szedve súlyosan károsíthatja a magzatot.

Szoptatás

Az amlodipinről kimutatták, hogy kis mennyiségben kiválasztódik az anyatejbe. Szóljon kezelőorvosának, ha szoptat, vagy a közeljövőben szoptatni fog. A Covercard szoptató anyák számára nem ajánlott, és orvosa valószínűleg más kezelésre fog áttérni, amikor Ön szoptatni szeretne, különösen, ha a baba újszülött, vagy koraszülött.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Covercard befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. A kezelés alatt jelentkező hányinger, szédülés, fáradtság vagy fejfájás esetén, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket, azonnal keresse fel kezelőorvosát.

A Covercard laktóz-monohidrátot (tejcukor) tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

Hogyan kell szedni a Covercardot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Gyógyszerét egy pohár vízzel, lehetőség szerint mindennap ugyanabban az időpontban, reggel étkezés előtt vegye be. Kezelőorvosa dönt az Önnek megfelelő dózis felől. Ez rendszerint naponta egy tabletta lesz.

A Covercardot általában olyan betegeknek rendelik, akik már szedik a perindoprilt és az amlodipint külön-külön tabletta formájában.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

Alkalmazása nem javasolt gyermekeknél és serdülőknél. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli, azonnal hagyja abba a készítmény szedését, és haladéktalanul értesítse kezelőorvosát:

  • hirtelen zihálás, mellkasi fájdalom, légszomj, légzési nehézség,
  • a szemhéj, arc vagy ajkak duzzanata,
  • a nyelv és a torok duzzanata, ami jelentős légzési nehézséget okoz,
  • súlyos bőrreakciók beleértve a súlyos bőrkiütést, csalánkiütést, egész testre kiterjedő bőrkipirulást, súlyos viszketést, a bőr felhólyagosodását, hámlását, duzzanatát, nyálkahártya‑gyulladást (Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis) vagy egyéb allergiás reakciók,
  • súlyos szédülés vagy ájulás,
  • szívinfarktus, szokatlanul gyors szívverés, szívritmuszavar, vagy mellkasi fájdalom,
  • hasnyálmirigy-gyulladás, ami rossz közérzettel társuló súlyos hasi és hátfájdalmat okoz.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

További mellékhatásokat ld. OGYÉI honlapon elérhető betegtájékoztatóban! 

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Hogyan kell a Covercardot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő (EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A nedvességtől való védelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva. Az eredeti csomagolásban tárolandó. Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolási hőmérsékletet.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Covercard?

  • A készítmény hatóanyagai: perindopril-arginin és amlodipin-bezilát.

Covercard 5 mg/ 5 mg tabletta

5 mg perindopril-arginin (megfelel 3,395 mg perindoprilnek) és 5 mg amlodipin (megfelel 6,935 mg amlodipin-bezilátnak) tablettánként.

Covercard 5 mg/ 10 mg tabletta

5 mg perindopril-arginin (megfelel 3,395 mg perindoprilnek) és 10 mg amlodipin (megfelel 13,870 mg amlodipin-bezilátnak) tablettánként.

Covercard 10 mg/ 5 mg tabletta

10 mg perindopril-arginin (megfelel 6,790 mg perindoprilnek) és 5 mg amlodipin (megfelel 6,935 mg amlodipin-bezilátnak) tablettánként.

Covercard 10 mg/ 10 mg tabletta

10 mg perindopril-arginin (megfelel 6,790 mg perindoprilnek) és 10 mg amlodipin (megfelel 13,870 mg amlodipin-bezilátnak) tablettánként.

  • Egyéb összetevők, segédanyagok: laktóz-monohidrát, magnézium-sztearát (E 470B), mikrokristályos cellulóz (E 460), vízmentes kolloid szilícium-dioxid (E 551).

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Egis Gyógyszergyár Zrt.

1106 Budapest, Keresztúri út 30-38.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2022. július 

Módosítás: 2023.03.29 14:11