A kardiológiai betegségek, mint a magas vérnyomás, szívelégtelenség, szívinfarktus, érelmeszesedés gyógyításban fontos tényező a megfelelő életmód. 

A Magyar Életmód Orvostani Társaság az alábbiak szerint határozza meg az „életmód orvostan” fogalmát, tárgykörét:

Életmód orvoslás, Kardioközpont

Az életmód orvostan a bizonyítékokon alapuló orvostudomány egyik ága, mely – az életmóddal összefüggő betegségek alap kiváltó okait megcélozva - átfogó életmódváltást (köztük táplálkozás, fizikai aktivitás, stressz-menedzsment, szociális támogatás és környezeti hatások befolyásolása) használ az életmóddal összefüggő betegségek megelőzésében, gyógyításában, progresszió lassításában.

Az életmódváltás szükség esetén együtt használt a gyógyszeres kezeléssel és más gyógyító eljárásokkal.

Az életmód orvostan része a tanácsadás, vizsgálat, szűrés, az életmódváltás klinikai alkalmazása.

Az életmód orvostan interdiszciplináris ág, mely átöleli az egész orvostudományt, a pszichoszociológiát, a népegészségtant, a biológiát, mozgástudományt.

Életmód orvoslás az életmód orvostan gyakorlati megvalósítása. Az életmód orvostan gyakorlását minden esetben orvos felügyeli és orvos irányítása mellett történik.

Az életmód orvostan legfontosabb céljának ugyanúgy tartja az életmód szokások befolyásolása révén az elsődleges prevenciót, mint az életmóddal összefüggő betegségek kóroki és kórélettani eltéréseinek kezelését.

Jelen szakmai irányelvet a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöksége 2018. május 28 -án fogadta el. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Az életmód orvoslás gyógyító-megelőző tevékenység, melynek alapeszközei a mozgásterápia és táplálkozásterápia. Az életmód orvoslás csapatmunka, ahol a szakmai team az alábbi 3 szakemberből áll:

  1. Életmód orvos

  2. Dietetikus 

  3. Mozgásterapeuta

Életmóddal összefüggő betegségek:

  • elhízás, metabolikus szindróma, 2 típusú DM
  • szív-érrendszeri betegségek, stroke, szívinfarktus, magas vérnyomás
  • rosszindulatú daganatok (különösen néhány fajta, mint pl a vastagbélrák)
  • neurodegeneratív betegségek
  • depresszió

Kapcsolódó cikkünk

Vérnyomáscsökkentés életmóddal - akár gyógyszer nélkül is!

Vérnyomáscsökkentés életmóddal - akár gyógyszer nélkül is!

Sok magasvérnyomás beteg gondolja, hogy állapotát csakis a gyógyszerek rendezhetik, holott a megfelelő életmód önmagában is vérnyomáscsökkentő hatással bír, így az esetleges szövődmények esélyét is csökkentheti. Dr. Vernes Réka, a KardioKözpont életmód orvosa a legfontosabb tudnivalókra hívta fel a figyelmet.  

Módosítás: 2023.08.16 11:53