A szívinfarktus utáni tünetek változóak lehetnek, és az érintett személy állapotától, az elvégzett kezelésektől és a szövődmények jelenlététől függően változhatnak. A lezajlott szívinfarktus tüneteinek felismerésében és kezelésében segít Önnek a Kardio Központ.

Lezajlott szívinfarktus tünetei - Tartalom

Mi az a szívinfarktus?

Lezajlott szívinfarktus tünetei

Szívinfarktus okai

Lezajlott szívinfarktus diagnózisa

Lezajlott szívinfarktus kezelése

Szívinfarktus lezajlásának megelőzése

Lezajlott szívinfarktus lehetséges szövődményei

Lezajlott szívinfarktussal kapcsolatos szolgáltatásaink 

Mi az a szívinfarktus?

A szívinfarktus (más néven myocardialis infarktus) akkor következik be, amikor egy vagy több koszorúér (az artériák, amelyek a szívbe vért szállítanak) elzáródik, ami a szív izomzatának vérellátásának hirtelen megszűnéséhez vezet. Ennek eredményeképpen a szívizomsejtek nem kapják meg a szükséges oxigént és tápanyagokat, és elpusztulnak.

A szívinfarktus tünetei közé tartozik a mellkasi fájdalom, a légszomj, a hányinger, a gyengeség és a szédülés. Ha szívinfarktusra gyanakszik, azonnal forduljon orvoshoz, mert az időben történő kezelés nagyon fontos a szövődmények elkerülése érdekében. A szívinfarktus kezelésének célja a véráramlás helyreállítása a koszorúerekben, valamint a szövődmények megelőzése és kezelése.

Lezajlott szívinfarktus tünetei

A szívinfarktus utáni tünetek változóak lehetnek, és az érintett személy állapotától, az elvégzett kezelésektől és a szövődmények jelenlététől függően változhatnak. Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan tünetet, amelyek gyakran előfordulnak egy lezajlott szívinfarktus után:

 • Mellkasi fájdalom: Néhány ember továbbra is érezhet mellkasi fájdalmat egy lezajlott szívinfarktus után, ami hasonló lehet a szívinfarktus során tapasztalt fájdalomhoz. Ez a tünet általában néhány hónapig vagy akár évekig is fennállhat a lezajlott szívinfarktus után.
 • Légzési nehézségek: A lezajlott szívinfarktus érintette személyek nehezebben lélegezhetnek, főleg fizikai aktivitás során. Ez a tünet arra utalhat, hogy lezajlott szívinfarktus után szív nem képes elegendő vért pumpálni a tüdőbe, ami a légszomjhoz vezethet.
 • Szédülés és gyengeség: A lezajlott szívinfarktus érintette személyek gyakran érzik magukat gyengének és szédülnek. Ez a tünet az alacsony vérnyomás, a szív elégtelen működésének eredménye.
 • Szorongás és depresszió: Az érintett személyek gyakran szenvednek szorongástól és depressziótól a szívinfarktus lezajlása után. Ez az élmény traumatikus lehet, és erősen befolyásolhatja az életminőséget.

Ha lezajlott szívinfarktus utáni tüneteket tapasztal, fontos, hogy konzultáljon orvosával, aki segít megérteni azok okait és kezelését.

Szívinfarktus okai

A szívinfarktus leggyakoribb oka az atherosclerosis, amely során az érfalban koleszterin és más anyagok halmozódnak fel, amelyek plakkot képeznek . Ez a plakk növekedik az ér falában és szűkíti az ér átmérőjét, ami csökkenti a véráramlást a szív felé, így a szívizom oxigén és tápanyaghiányos lesz.

A plakk egy darabja idővel leválhat, és vérrög képződéséhez vezethet. A vérrög akár teljesen el is zárhatja az artériát, ilyenkor a szívizom nem kap elegendő oxigént és tápanyagot, amely szívizom károsodást okoz, vagyis szívinfarktus léphet fel.

Tényezők, melyek növelik a szívinfarktus lezajlásának kockázatát:

 • magas vérnyomás
 • cukorbetegség
 • túlsúly és elhízás
 • dohányzás
 • magas koleszterinszint
 • fizikai inaktivitás
 • stressz és szorongás
 • genetikai hajlam

Fontos megjegyezni, hogy gyakran a szívinfarktus lezajlásának oka több tényező együttes hatása és a megfelelő megelőző intézkedések és kezelés csökkenti a szívinfarktus kockázatát.

Lezajlott szívinfarktus diagnózisa

Ha az orvos lezajlott szívinfarktusra gyanakszik, számos vizsgálatot végezhet el annak érdekében, hogy megállapítsa a betegség diagnózisát. Az alábbi diagnosztikai módszerek gyakoriak, ha lezajlott szívinfarktus tüneteit tapasztal a páciens.

Elektrokardiogram (EKG): Az EKG a leggyakoribb diagnosztikai teszt a lezajlott szívinfarktus felismerésére. Az EKG segítségével az orvos meg tudja határozni, hogy van-e az érintett személynek lezajlott szívinfarktusa és a szív melyik területét érinti.

Enzim tesztek: Az orvosok általában enzim teszteket végeznek annak megállapítására, hogy a szívizomsejtek elpusztultak-e. Szívinfarktus lezajlása után a szívizomsejtből enzimek szabadulnak fel, melyet vérvizsgálatokkal lehet kimutatni.

Szív ultrahang (echokardiográfia): Az echokardiográfia egy ultrahangos teszt, amely hasznos lehet a lezajlott szívinfarktus és a szívizom teljesítményének meghatározására. 

Számítógépes tomográfia (CT) vizsgálat: A számítógépes tomográfia képalkotó vizsgálat, amely segítségével a szívizom állapotának, a koszorúerek elzáródásának és a szívizomkárosodás mértékének értékelése lehetséges, így fontos szerepe van a lezajlott szívinfarktus kivizsgálásában is.

Koronarográfiás vizsgálat: A koronarográfiás vizsgálat egy invazív vizsgálat, amely során a koszorúerek kóros állapotának feltárására használják. A vizsgálat során egy katétert vezetnek be az artériába, és kontrasztanyagot juttatnak a koszorúerekbe, majd röntgenfelvételeket készítenek róla a szívinfarktus után.

Ezek a diagnosztikai tesztek segítenek az orvosnak megállapítani, hogy valóban lezajlott-e szívinfarktus és milyen mértékű a szívizomkárosodás. Az elvégzett vizsgálatok eredményeinek megfelelően az orvosok az optimális kezelés útján tudják elindítani a beteget.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Lezajlott szívinfarktus kezelése

A szívinfarktus lezajlásának megelőzése az időben történő felismerésen és azonnali orvosi beavatkozáson múlik. 

 • Gyógyszeres terápia: A lezajlott szívinfarktuson átesett betegnek általában olyan gyógyszereket írnak fel, amelyek segítenek csökkenteni a szív terhelését, javítják a véráramlást, csökkentik a vérrögképződést és a szívroham kockázatát. A gyógyszerek közé tartoznak például a vérnyomáscsökkentők, a koleszterincsökkentők, a véralvadásgátlók, az ACE-gátlók és a béta-blokkolók.
 • Életmódváltás: A lezajlott szívinfarktus utáni kezelés fontos eleme az életmódváltás. A betegnek meg kell változtatnia az étrendjét, csökkentenie kell a zsír- és sóbevitelét, és több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket, halat érdemes fogyasztania. Emellett fontos, hogy a beteg elkezdjen rendszeresen mozogni, ne dohányozzon és csökkentse a stresszt. A lezajlott szívinfarktus tüneteinek enyhítésében is fontos szerepet játszik az életmódváltás.
 • Szívkatéteres beavatkozás: A szívkatéteres beavatkozás során a koszorúerekben elzáródást okozó plakkokat vagy vérrögöket eltávolítják. A beavatkozás segítségével helyreállítják a koszorúerek átjárhatóságát és javítják a véráramlást a szívben egy lezajlott szívinfarktus után.
 • Szívsebészeti beavatkozás: Néha szükség van szívsebészeti beavatkozásra is, például bypass műtétre vagy angioplasztikára súlyosabb lezajlott szívinfarktus után. A lezajlott szívinfarktus kezelése után fontos, hogy a beteg szorosan kövesse az orvos által javasolt kezelési tervet és rendszeresen ellenőriztesse a szívét. 

Kapcsolódó cikkünk

Mellkasi fájdalom - szorít, szúr vagy repkedő érzés?

Mellkasi fájdalom - szorít, szúr vagy repkedő érzés?

A mellkasi fájdalom érzése gyakran ijesztő, néhányan rögtön a szívinfarktustól tartanak. Holott sokszor egyáltalán nem erről van szó, azonban ha el is múlik a tünet, mindenképpen érdemes megkeresni az okát. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa az mellkasi fájdalom bizonyos megjelenési formáiról és okairól beszélt.

Szívinfarktus lezajlásának megelőzése

A szívinfarktus lezajlásának megelőzése érdekében fontos az egészséges életmód kialakítása és fenntartása. Néhány tipp a szívinfarktus lezajlásának megelőzésére:

Egészséges táplálkozás: Az egészséges étrend, amely magában foglalja a zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat, sovány fehérjeforrásokat, telítetlen zsírokat és egészséges olajokat, segít megelőzni az atherosclerosis kialakulását így a szívinfarktus lezajlását is.

Testmozgás: A rendszeres testmozgás segíti a véráramlást és erősíti a szívizmot. Ajánlott heti legalább 150 perc közepes intenzitású aerob mozgás a szívinfarktus lezajlásának megelőzése érdekében.

Dohányzás elkerülése: A dohányzás jelentősen növeli a szívinfarktus kockázatát, ezért erősen ajánlott elkerülni a szívinfarktus lezajlásának megelőzése végett.

Alkoholfogyasztás mérséklése: Az alkoholfogyasztás mérséklése vagy teljes elhagyása segít a szív egészségének megőrzésében.

Stressz kezelés: A stressz és szorongás kezelése fontos szerepet játszhat a szívinfarktus lezajlásának megelőzésében. Az egészséges stresszkezelő technikák, például a meditáció, a jóga vagy a légzőgyakorlatok, segítenek a stressz enyhítésében.

Rendszeres orvosi ellenőrzés: A rendszeres orvosi ellenőrzések, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség és más egészségügyi problémák időben történő felismeréséhez és kezeléséhez járulnak hozzá.

Fontos megjegyezni, hogy a szívinfarktus lezajlásának megelőzése érdekében szükséges lehet gyógyszeres kezelés, így fontos, hogy konzultáljon orvosával a megfelelő megelőző intézkedésekről és az egyénre szabott kezelésről.

Lezajlott szívinfarktus lehetséges szövődményei

Sajnos a lezajlott szívinfarktus akár súlyos szövődményekkel is járhat. 

Szívelégtelenség: Lezajlott szívinfarktus után a szívizom károsodása miatt a szív nem képes hatékonyan pumpálni a vért a test különböző részeibe. Ennek eredményeként légszomj, fáradtság, lábak dagadása és egyéb tünetek jelentkezhetnek.

Ritmuszavarok: A lezajlott szívinfarktus ritmuszavarokat okozhat, amelyek különböző súlyossági fokúak lehetnek. A leggyakoribb ritmuszavarok a kamrai extrasystole, a pitvarfibrilláció és a kamrai tachycardia.

Szívbillentyűk problémái: A lezajlott szívinfarktus okozta szívizom károsodás szövődményeként a szívbillentyűk károsodása is előfordulhat. 

Vérrögképződés: A lezajlott szívinfarktus következtében a véráramlás lassul, ami a vérrögképződéshez vezethet. A vérrögképződés pedig súlyos következményekkel járhat, mint például a tüdőembólia vagy a stroke.

Posztinfarktus szindróma: A lezajlott szívinfarktus utáni időszakban néhány betegnél megfigyelhető a posztinfarktus szindróma, amely általában mellkasi fájdalommal, magas lázzal és egyéb tünetekkel jár.

Depresszió és szorongás: A lezajlott szívinfarktus súlyos élmény lehet, és sok betegnek nehéz lehet megbirkózni vele. Depresszióval és szorongással is küzdhetnek egy lezajlott szívinfarktus miatt.

Ezek a szövődmények súlyosak lehetnek, ezért fontos a megfelelő orvosi ellátás és a szigorú nyomonkövetés egy lezajlott szívinfarktus után. Az időben történő diagnózis és kezelés csökkenti a szövődmények kockázatát, és segíthet a betegnek gyorsabban felépülni.

Módosítás: 2023.05.16 11:45