Mit jelent a sztent beültetés és mire kell figyelni utána?

Mit jelent a sztent beültetés és mire kell figyelni utána?

dr. Vaskó Péter Létrehozva: 2021.09.28 08:57 Módosítva: 2021.09.28 09:17
2021-09-28 09:17:14.597376 Lifestyle
kardiokozpont.hu

Koszorúér-szűkület esetén az egyik legkíméletesebb megoldás az ún. sztent beültetés, amely tulajdonképpen egy érfalat kitámasztó fémháló beépítését jelenti. Az ún. sztentelés azonban csak első lépés a teljes, biztonságos élet felé. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa arról beszélt, hogy ha valamikor, egy ilyen beavatkozás után különösen fontos az életmód, hiszen bizonyos faktorok jelentősen megnövelhetik egy új sztent beültetésének kockázatát.

Miért sztentelnek egy szívbeteget?

A sztent beültetés megakadályozhatja az ér elzáródását.- Sztentelést két fő okból lehet végezni. Elsősorban akutan, amikor típusos  mellkasi fájdalmakkal, infarktus gyanújával, vagy friss infarktussal visznek beteget egy olyan centrumba, ahol az érfestést (koronarográfia), az értágítását és a sztentelést (érfalba helyezett háló) egy ülésben rövid időn belül el tudják végezni. Másodsorban akkor, ha panaszokkal, vagy akár panaszok nélkül is, a kardiológiai kivizsgálás során olyan eltérést észlelünk,  aminek a következtében koronária érfestést javasolunk – ismerteti Vaskó doktor. - Amennyiben  itt olyan  szűkületet találnak, ami tágítható és sztentelhető, akkor elvégzik a beavatkozást. Van még egy  lehetőség,  amikor  valamilyen oknál fogva szív-CT (koronária-CT) vizsgálat történik és az itt látott elváltozást követően, egy másik időpontban végzik el a fenti beavatkozást.
Ha a műtét során minden rendben volt és nem lép fel komplikáció, a páciens akár már másnap hazamehet. Az érfalba rögzített sztent nem tud elmozdulni a helyéről és nem lehet kivenni sem, bár ma már elérhetőek a néhány hónap után felszívódó sztentek is. A speciális fémötvözetből készült háló nem korrodálódik és az esetek döntő többségében tartós megoldást jelent. Ugyanakkor a betegek 15-25 százalékánál előfordul, hogy az érfal szövete burjánozni kezd, ami sajnos visszaszűküléshez, újabb elzáródáshoz vezethet.

Megakadályozható az újabb szűkület?

- Ahhoz, hogy akadályozható legyen egy újabb szűkület, elzáródás kialakulása, a legfontosabb lépés a kardiológussal való együttműködés. Ez pedig messze többet jelent, mint csupán a rendelt gyógyszerek, például vérnyomáscsökkentő, koleszterincsökkentő, véralvadásgátló szedése. A koszorúér betegség utánkövetésének része kell, hogy legyen a nagylabor vizsgálat, a szívultrahang, a nyaki erek ultrahangos vizsgálata, a boka-kar index mérése, a nyugalmi és szükség esetén a terheléses EKG vizsgálat is – Vaskó doktor. – Az utóbbi években egyre nyilvánvalóbbá vált az is, hogy az életmódnak milyen döntő szerepe van abban, hogy elkerülhető legyen az ismételt érelzáródás. Kutatásokból látszik, hogy a dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás, a magasabb kalória bevitel és a mozgásszegénység jelentősen megnöveli egy újabb sztent beültetésének kockázatát. Ennek elkerülésében és a teljes élet biztosításában van jelentős szerepe a hosszú távú kardiológiai gondozásnak.

 A hosszú távú kardiológiai gondozás nem a betegségtudatot erősíti

A hosszú távú kardiológiai gondozás életmentő lehet sztentelés után.- A legfontosabb lépés, hogy tudatosítsuk a páciensekben: a sztent beültetés után nem betegként kell magukra tekinteniük, hanem úgy, mint akik új lehetőséget kaptak arra, hogy egészségesen éljenek. Már a sztent beültetés után is érdemes lassan sétálni, az első héten még csak napi 6x3-5 percet, majd 6-7 hét alatt feltornázva a mozgást napi 1 órára. Aki korábban is aktív volt, annak gyorsabban is mehet a visszatérés, de minden alkalommal tesztelni kell, hogyan hat a szervezetre a fizikai aktivitás és persze a gyógyszerek együttese. Mindebben jelent iránymutatást és biztonságot a hosszú távú kardiológiai gondozás, ahol a kardiológus, a mozgásterapeuta, a dietetikus és stresszkezelés szükségessége esetén a pszichológus együttesen dolgozzák ki és kísérik végig az életmód felépítését – ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.

Az így felépített életmód – amelynek alapja természetesen a rendszeres kardiológiai kontroll – számos előnnyel jár.

  • Alacsonyabb lesz a vérnyomás, a pulzus, ami kisebb megterhelést jelent a szívnek.
  • Megváltozik a testösszetétel, javul a zsír-izom arány.
  • Javul a vér oxigénszállítási képessége és az izmok oxigén-felhasználási kapacitása is.
  • Hatékonyabb lesz a vércukor kontrollja.
  • Csökken a szívinfarktus, akár a második szívinfarktus kockázata.
  • Emelkedik az életminőség, enyhülnek a panaszok, magasabb lesz a munkavégzés, a mozgás hatékonysága.

 Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértői

dr. Vaskó Péter

dr. Vaskó Péter

kardiológus, belgyógyász
dr. Sztancsik Ilona

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus, sportkardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta
dr. Müller Gábor

dr. Müller Gábor

belgyógyász, kardiológus

Orvos válaszol

Tisztelt Cím !
2019 decemberben, volt infarktusom, és katéteres műtétem volt.
Kaptam , 4 db gyógyszerkibocsájtó Stentet.
2db Xience Sierra
1 db Cer8Evo
1db Orsiro ... típusú
Ezek a Stentek, milyen anyagból készültek?
Fém, mágnesezhető, vagy műanyag ?
Azért kérdezem, mert becsípődött, a derekam, ( lumbágó, isiász ),
Már két hete szenvedek, mert zsibbad a jobb lábam, nem bírok kiegyenesedni, stb.
A Neurológus, elküldött CT-re, de, szóba jött, az MR , MRI vizsgálat is .
Tehát, lehet- e nekem, ezekkel a Stentekkel, CT, vagy MR vizsgálaton részt venni ?
Kiírtak, még , 10 nap Fizioterápiát is.
Szóval, lesz- e , valami bajom, ezeken a vizsgálatokon , és terápián ?
Válaszukat, nagyon várom !
Tisztelettel: Csaba

dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter kardiológus
Tisztelt Boros Csaba!

A koszorúerekbe beültetett stentek nem képezik sem CT, sem MRI vizsgálatok ellenjavallatát, mindkettő elvégezhető, és fiziotherapia is alkalmazható.

Tisztelettel:
Dr. Ferenczy Péter

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hihetetlenül türelmes

 A doktor úr hihetetlenül türelmes, készségesen és kedvesen válaszol minden kérdésre. Érződik, hogy tényleg szívből akar segíteni a problémán, és a szakmai felkészültsége erre maximálisan alkalmassá is teszi. 

További vélemények

Kapcsolódó videók

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!