Szívinfarktus

Szívinfarktus

Szerző: KardioKözpont Létrehozva: 2017.07.10 13:46 Módosítva: 2022.03.30 11:09

Magyarországon a szív- és érrendszeri kórképek állnak a halálozási statisztikák élén, sőt vannak olyan országok az európai régióban, melyekkel összehasonlítva, hazánkban ötször annyi megbetegedést regisztráltak. Emiatt kiemelten fontos a szívinfarktus megelőzése, illetve megtörténte esetén az intenzív életmódterápia, szoros szakorvosi kontroll.

Mi a szívinfarktus?

A szívinfarktus tünetei

Szívinfarktus akut kezelése

Infarktus utáni rehabilitáció


Mi a szívinfarktus?

Szívinfarktus érelmeszesedés következtében, a koszorúér belsejében kialakuló szűkület miatt következik be. Ilyenkor az ér belsejében lévő meszes plakk megreped és elzárja a véráram útját. Mivel az ér által ellátott szívizom nem kap elegendő vért és az oxigén ellátása elégtelen lesz, egy idő után végleges károsodást szenved, elhal. Szívinfarktus esetében a halálos veszélyt a szív pumpafunkciójának drasztikus romlása, ezáltal a szervezet vérellátásának megszűnése jelenti. A szív pumpafunkciója két okból is romolhat, melyek mindegyikéért a csökkent oxigénellátás a felelős. Egyik ok az oxigénhiányos szívizom összehúzódási képességének csökkenése, másik pedig a ritmusos szívműködés ritmustalanná válása.

A szívinfarktus tünetei

A szívinfarktus kezelésének első és legfontosabb lépése a szívinfarktus tüneteinek felismerése. Ez sok esetben a tapasztalt orvosoknak is nehézséget okoz, hiszen nem minden esetben okoz tüneteket, vagy épp egyes tünetek elmaradnak. Továbbá az infarktus tünetei nagymértékben függnek a beteg korától, társbetegségeitől, az infarktus helyétől s az érintett szívizomterület nagyságától.

Jellemző szívinfarktus tünetek:Szívinfarktus - KardioKözpont

Egyes esetekben a felsorolt tünetek összetéveszthetőek a mellkasi fájdalommal, az angina pectoris-al. Nagy különbség a két állapot között, hogy az angina pectoris esetén a szív számára szükségesnél kevesebb oxigén érkezik az artériákból általában koszorúér szűkület miatt. A két betegség között a legnagyobb különbség, hogy a szívinfarktus esetében visszafordíthatatlan szívizom elhalás történik, míg a mellkasi fájdalom esetében nem.

A hibernált szívizom akkor alakul ki, amikor a koszorúér elég lassan záródik el ahhoz, hogy a szívizomszövet energiatartalékai kimerüljenek, de nem elég hosszú ideig, hogy szívizomelhalás következzen be. Így ezek a részek nem halnak el, csak beszüntetik a működésüket, „hibernálódnak”. Ha ismét normális vérellátáshoz jutnak beavatkozások útján, újra aktivizálódhatnak.

Szívinfarktus akut kezelése

A szívinfarktus kezelésének lényege az érintett szívizomterület vérellátásának a helyreállítása a lehető legrövidebb időn belül. Ennek lehetőségei a következők:

  • Az érelzáródást okozó vérrög gyógyszeres feloldása
  • Az érelzáródás mechanikus megnyitása szívkatéteres eljárással
  • Az elzáródott érszakasz megkerülése szívsebészeti beavatkozás során készített áthidalással (bypass)
  • A fentieken kívül igen fontos a tünetek kezelése, valamint a szívinfarktus szövődményeinek (például szívritmuszavarok) kezelése
Hírek, amelyeket mindenképp olvass el!

Infarktus utáni rehabilitáció

Szívinfarktus után mindenképpen fontos rehabilitációban részt venni. Ez ugyanis biztonságosan felgyorsítja a felépülést, hiszen olyan szakemberek segítik a gyógyulást, akik kifejezetten erre specializálódtak. A rehabilitáció további fontos célja, hogy megakadályozza a további szív-érrendszeri katasztrófák kialakulását, hogy a páciens visszanyerje egészségét és visszatérhessen a mindennapi életébe.

Az infarktus utáni rehabilitáció területei kell, hogy legyenek:

  • MozgásterápiaSzívinfarktus utáni rehabilitáció - KardioKözpont
  • Táplálkozásterápia
  • Stresszkezelés
  • Dohányzásról leszokás
  • Testsúlycsökkentés
  • Társbetegségek kezelése

Ezen területek (és a területek szakembereinek bevonásával) együttes szemléletére van szükség egy jól felépített életmódváltó program kialakításához, ugyanis csak így érhető el a teljes felépülés, és a későbbi szív-érrendszeri traumák kialakulása.

Szívinfarktus megelőző szűrőcsomag

Akinek a családjában előfordult már szívbetegség, szívinfarktus, fokozott stressznek van kitéve, dohányzik és szeretné megelőzni, kiszűrni a kardiológiai megbetegedéseket, érdemes megelőznie a bajt. Az életmódváltás a szívinfarktus megelőzésében is kiemelten fontos, és ennek első lépése egy teljeskörű kivizsgálás. A KardioKözpontban az erre speciálisan kialakított Szívinfarktus megelőző szűrőcsomag tartalmazza:

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetnek:
Bejelentkezés a Szívinfarktus megelőző szűrőcsomagra:

 KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Bejelentkezés szívinfarktus megelőző szűrőcsomagra

Téma szakértői

dr. Vaskó Péter

dr. Vaskó Péter

kardiológus, belgyógyász
dr. Müller Gábor

dr. Müller Gábor

belgyógyász, kardiológus
dr. Sztancsik Ilona

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus, sportkardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!