Az abláció egy olyan terápiás eljárás, amely során direkt roncsolnak egy elektromos pályát, a szívritmuszavarok gyógyítása érdekében. Központunkban jelenleg nem végezzük ezt a terápiát.

Az abláció: összefoglalás

Mi az abláció?

Mikor alkalmazható abláció?

Az abláció elvégzésének lépései

Az abláció szövődményei

Az abláció terápiás alternatívái

Az abláció: összefoglalás

Az abláció egy olyan orvosi eljárás, amely során a szervezetben lévő kóros szöveteket vagy rendellenes sejteket eltávolítják vagy megsemmisítik. Ez a beavatkozás általában minimálisan invazív és speciális eszközökkel és technikákkal történik, amelyek célja a kóros szövetek vagy sejtek pontos lokalizálása és eltávolítása.

Az abláció számos különböző területen alkalmazható a medicinában, például a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatok és a ritmuszavarok kezelésére. Az ablációs eljárások lehetnek hő-, hideg-, vagy energia alapúak, és különböző módon működhetnek attól függően, hogy milyen típusú kóros szövetet vagy sejteket céloznak.

Az abláció eljárások általában nagy előnyökkel járnak, mivel minimálisan invazívak, és gyakran kevesebb komplikációval járnak, mint a hagyományos műtéti beavatkozások. A pontos célzás és a kóros szövetek vagy sejtek megsemmisítése lehetővé teszi az ablációt számos betegség hatékony kezelésére, miközben minimalizálja a káros hatásokat a környező szövetekre vagy szervekre.

Az abláció egyre népszerűbbé válik a modern orvostudományban, és sokféle területen alkalmazzák a kóros szövetek vagy sejtek kezelésére. A további kutatások és fejlesztések lehetővé tehetik az abláció eljárások szélesebb körű alkalmazását és hatékonyságát a jövőben.

Kapcsolódó cikkünk

Kinek és miért fontos a sportkardiológia?

Kinek és miért fontos a sportkardiológia?

A sportolók szívének egészségére, illetve a rendszeres ellenőrzésre leginkább sajnos csak az úgynevezett hirtelen szívhalál esetén szokás gondolni. Holott a mozgás megkezdése előtt és az edzések során is fontos lenne a kardiológiai kontroll. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa az amatőr és a profi sportolóknak is ajánlott vizsgálatokról beszélt.

Mi az abláció?

Az abláció egy terápiás eljárás, mely során az orvos célzottan megsemmisíti vagy eltávolítja a kóros szöveteket vagy sejteket a szervezetben. Ez a módszer lehetővé teszi a kóros szövetek vagy sejtek precíz és hatékony kezelését, miközben minimalizálja a környező egészséges szövetek vagy szervek károsodásának kockázatát.

Az abláció eljárások sokféle területen alkalmazhatók, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket, daganatokat, ritmuszavarokat és egyéb kóros állapotokat. Az eljárás általában minimálisan invazív, és speciális eszközökkel és technikákkal történik, amelyek lehetővé teszik az orvos számára, hogy pontosan célba vegye és kezelje a kóros szöveteket vagy sejteket.

Az abláció eljárások különböző módszerekkel végezhetők, beleértve a hő-, hideg-, vagy energia alapú technikákat. Például a hő alapú abláció során a kóros szöveteket vagy sejteket magas hőmérsékletnek teszik ki, ami vezethet azok elhalásához vagy megsemmisüléséhez. Hideg alapú abláció esetén az alacsony hőmérsékletű vagy fagyó technikákat alkalmazzák a kóros szövetek vagy sejtek eltávolítására.

Az abláció előnyei közé tartozik a minimálisan invazív jelleg, az alacsonyabb szövődmények kockázata és a gyorsabb felépülési idő. Ezért az ablációs eljárások egyre népszerűbbé válnak a modern orvostudományban, és széles körben alkalmazzák a különféle betegségek kezelésére.

Mikor alkalmazható abláció?

Néhány olyan szívbetegség, amelyeknél az abláció lehet fontos kezelési lehetőség, a következők:

 • Supraventrikuláris tachycardia (SVT): Az SVT olyan szívritmuszavar, amelyben az elégtelen vezetés miatt túl gyors szívritmus alakul ki. Az abláció gyakran hatékony módszer lehet az SVT kezelésére, mivel lehetővé teszi az orvos számára, hogy megsemmisítse vagy blokkolja a szívritmuszavarokat kiváltó kóros területeket.
 • Atrioventricularis nodális reentry tachycardia (AVNRT): Az AVNRT egy másik típusú szívritmuszavar, amely a szív azon részeinek túlzott ingerlékenységéből ered. Az abláció hatékonyan kezelheti az AVNRT-t, mivel lehetővé teszi az orvos számára, hogy megszüntesse vagy blokkolja azokat a területeket, amelyek felelősek a túlzott ingerlékenységért.
 • Atrioventrikuláris reentry tachycardia (AVRT): Az AVRT egy másik típusú szívritmuszavar, amely a szívben kóros körutat jelent, ami gyors szívritmusokhoz vezet. Az abláció hatékony kezelés lehet az AVRT számára, mivel lehetővé teszi az orvos számára, hogy blokkolja vagy megsemmisítse a kóros körutakat.
 • Wolff-Parkinson-White (WPW) szindróma: A WPW szindróma olyan ritmuszavar, amelyben a szív különleges körutakon keresztül vezetődik. Az abláció lehet hatékony kezelési módszer a WPW szindróma számára, mivel lehetővé teszi az orvos számára, hogy megszüntesse vagy blokkolja ezeket a kóros körutakat.
 • Atriális fibrilláció (pitvarfibrilláció): Az abláció néha alkalmazzák az atriális fibrilláció (pitvarfibrilláció) kezelésére is, különösen, ha a beteg nem reagál megfelelően a gyógyszeres terápiára. Az abláció lehetőséget ad az orvosnak, hogy megsemmisítse vagy blokkolja azokat a területeket, amelyek felelősek lehetnek az atriális fibrillációért.

Ezenkívül az abláció néha alkalmazható más ritmuszavarok és szívbetegségek kezelésére is, attól függően, hogy a beteg egyedi klinikai jellemzői és az adott állapot megfelelő kezelési lehetőségei. Fontos azonban megjegyezni, hogy minden beteg esetében az abláció szükségességét és megvalósíthatóságát a kezelő orvos részletesen meg kell vizsgálnia és meg kell vitatnia a beteggel, mielőtt döntést hoznának a kezelésről.

Az abláció elvégzésének lépései

Az abláció egy speciális szívintervenciós eljárás, amely általában a következő lépésekből áll:

 • Előkészületek: A beteg előzetes vizsgálatokat és teszteket végezhet, például vérvizsgálatokat, EKG-t és echokardiográfiát, hogy az orvosok pontosan megértsék a szívritmuszavar vagy más szívprobléma természetét és súlyosságát. Az eljárás előtt a betegnek lehet, hogy le kell állítania bizonyos gyógyszereket, és meg kell értenie az eljárás során várható teendőket és kockázatokat. 
 • Katéterhelyezés: Az abláció eljárás során a beteg általában éber állapotban van, de helyi érzéstelenítést vagy altatást is alkalmazhatnak a kényelem érdekében. A katétereket általában a comb vagy a váll artériáján vagy vénáján keresztül vezetik be és vezetik a szívbe, ahol az orvosok pontosan célozhatják a kóros szöveteket vagy sejteket.
 • Elektrofiziológiai vizsgálat: Az elektrofiziológiai vizsgálat során az orvosok különböző elektromos térképezési technikákat használnak a szív elektromos rendszerének részletes vizsgálatára és az elváltozások vagy ritmuszavarok azonosítására. Ez lehetővé teszi az orvosok számára, hogy pontosan meghatározzák a kóros területeket, amelyeket az abláció során célozni kell.
 • Abláció végrehajtása: Az abláció során az orvosok speciális eszközöket és technikákat használnak a kóros szövetek vagy sejtek megsemmisítésére vagy eltávolítására. Például hő-, hideg-, vagy energia alapú módszereket alkalmazhatnak, amelyek lehetővé teszik az orvosok számára, hogy célzottan és hatékonyan kezeljék a problémás területeket.
 • Kontroll és utókezelés: Miután az abláció befejeződött, az orvosok további elektrofiziológiai vizsgálatokat végezhetnek annak érdekében, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az eljárás sikeres volt, és a problémás területek megfelelően kezelve lettek. A betegnek általában megfigyelés alatt kell maradnia néhány órán keresztül az eljárás után, mielőtt hazaengednék, és részletes utasításokat kap a további otthoni ápolás és a felépülés érdekében.

Fontos megjegyezni, hogy az abláció menete és a beteg utókezelése minden esetben egyedi lehet, és az orvosok általában az egyéni betegi szükségletek és klinikai jellemzők alapján állítják össze a kezelési tervet. A betegnek alaposan meg kell vitatnia az eljárás előnyeit, kockázatait és várható eredményeit az orvosával, mielőtt döntést hozna az abláció elvégzéséről.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Az abláció szövődményei

Az abláció szövődményei általában ritkák, de előfordulhatnak bizonyos kockázatok az eljárás során vagy az azt követő időszakban. Néhány lehetséges szövődmény közé tartozik:

 • Vérrögképződés és stroke: Az abláció során a betegnek általában antikoagulánsokat (véralvadásgátlókat) adnak, hogy csökkentsék a vérrögképződés kockázatát. Ennek ellenére néha vérrögök képződhetnek, amelyek a szív felépítésében vagy az artériákban felhalmozódhatnak, és stroke-ot okozhatnak.
 • Szívritmuszavarok: Az abláció során a szív elektromos rendszerét befolyásoló beavatkozásokhoz vezethet, ami ritmuszavarokat vagy szívritmuszavarokat okozhat, például túl lassú vagy túl gyors szívverést.
 • Vérzés vagy húgyúti problémák: Az abláció során a katéterek behelyezése vagy mozgatása során vérzés léphet fel a beavatkozási helyen. Ezenkívül a katéterek végrehajtása húgyúti problémákat is okozhat, például vizelési nehézségeket.
 • Szívizomkárosodás: Ritkán az abláció során az elektromos energia vagy más ablációs módszerek használata a szívizom károsodását okozhatja. Ez kis mennyiségű szívizomelhaláshoz vagy arrhythmia kialakulásához vezethet.
 • Egyéb ritka szövődmények: Ide tartozhatnak a katéterek által okozott artériás vagy vénás sérülések, a szívbevezető utak perforációja, ritkán pedig a szívbevezető utak vagy más szövetek sérülése.

Fontos megjegyezni, hogy az abláció szövődményei ritkák, és az eljárást végző orvosok általában mindent megtesznek annak érdekében, hogy minimalizálják ezeket a kockázatokat. A betegnek fontos megértenie az eljárással járó potenciális kockázatokat és előnyöket, és alaposan meg kell beszélnie azokat az orvossal, mielőtt döntést hozna az abláció elvégzéséről.

Az abláció terápiás alternatívái

Az abláció terápiás alternatívái attól függenek, hogy milyen típusú betegséget kezelnek és a beteg egyéni klinikai jellemzőitől. Néhány alternatív lehetőség az ablációhoz képest:

 • Gyógyszeres kezelés: Gyakran előfordul, hogy bizonyos szívritmuszavarokat vagy más szívbetegségeket először gyógyszeres terápiával kezelnek, például béta-blokkolókkal, antiarritmiás gyógyszerekkel vagy más szívgyógyszerekkel. Ezek a gyógyszerek segíthetnek szabályozni a szívritmust és enyhíteni a tüneteket anélkül, hogy invazív eljárásokra lenne szükség.
 • Pacemaker vagy ICD (implantálható kardioverter-defibrillátor): A pacemaker vagy ICD beültetése néha alternatív lehetőség lehet az ablációhoz képest bizonyos szívritmuszavarok kezelésére. Ezek az eszközök segítenek szabályozni a szívritmust és megakadályozni a veszélyes szívritmuszavarokat, például a pitvarfibrillációt.
 • Szívsebészeti beavatkozások: Bizonyos esetekben a szívsebészeti beavatkozások lehetnek alternatívák az ablációhoz, különösen a hipertrófiás obstruktív kardiomiopátia (HOCM) vagy más strukturális szívbetegségek kezelésére. Ezek a beavatkozások például a septumredukciós műtét vagy a mitrális szelepjavítás lehetnek.
 • Természetes gyógymódok és életmódbeli változtatások: Néhány szívbetegség esetén a természetes gyógymódok és életmódbeli változtatások segíthetnek enyhíteni a tüneteket és javítani az életminőséget. Például a megfelelő étrend, testmozgás és stresszkezelés fontos lehet a szív- és érrendszeri egészség fenntartásában.

Fontos megjegyezni, hogy az abláció terápiás alternatíváit mindig az egyes beteg egyéni klinikai jellemzői és az adott állapot jellege alapján kell megfontolni. Az orvosok általában részletesen megvitatják a betegekkel az összes elérhető kezelési lehetőséget, hogy segítsenek nekik a legmegfelelőbb döntés meghozatalában az egészségük és a tüneteik enyhítése érdekében.

Módosítás: 2024.03.02 10:08