A szívdobogás olyan érzés, mintha a szíve kalapálna, csapkodna, kihagyna egy ütemet a mellkasában. Az éjszakai szívdobogás általában nem káros. Számos tényező, többek között az alkohol, a koffein, a nikotin, a stressz vagy a hormonok is okozhatnak éjszaki szívdobogást. Ritkábban valamilyen alapbetegség, például szívbetegség vagy pajzsmirigyzavar következménye is lehet az éjszakai szívdobogás. A legtöbb éjszakai szívdobogás nem veszélyes, érdemes beütemezni egy kardiológiai kivizsgálást.

Éjszakai szívdobogással kapcsolatos szolgáltatásaink
Mit jelent az éjszakai szívdobogás?
Mennyire gyakori az éjszakai szívdobogás?
Milyen tünetei vannak az éjszakai szívdobogásnak?
Mi okozza az éjszakai szívdobogást?
Hogyan diagnosztizálják az éjszakai szívdobogást?
Hogyan kezelhető az éjszakai szívdobogás?
Megelőzhető-e az éjszakai szívdobogás?
Milyenek a kilátásai az éjszakai szívdobogásban szenvedőknek?

Éjszakai szívdobogással kapcsolatos szolgáltatásaink

Laborvizsgálatok
Holter EKG
Kardiológiai kivizsgálás
EKG vizsgálat
7 napos Holter EKG

Mit jelent az éjszakai szívdobogás?

Az éjszakai szívdobogás olyan érzés, mintha a szíve dobogna, száguldana vagy gyorsan verne éjszakánként, amikor aludni próbál. Az éjszakai szívdobogás olyan érzés is lehet, mintha a szíve kihagyna egy ütemet, vagy mintha extra szívverése lenne. A szívdobogás érzés mutatja meg a szívritmusát. Érezheti, hogy a szíve a mellkasában dobog, de az is gyakori, hogy a nyakában vagy a torkában érzi a szívverését. A szívdobogás bármikor előfordulhat, beleértve az éjszakai vagy a nappali pihenést is. Ijesztő lehet, de általában nem veszélyes. Sok embernek napközben is van szívdobogása, de nem veszik észre, mert elfoglaltak, csak az éjszakai szívdobogásra figyelnek fel.

Ritkábban az éjszakai szívdobogás súlyos egészségügyi állapot, például aritmia (rendellenes szívritmus) jele lehet. Ha gyakran tapasztalja az éjszakai szívdobogást, keresse fel orvosát kivizsgálás céljából. Azonnal kérjen segítséget, ha az éjszakai szívdobogáshoz a következő tünetek egyike társul: légzési nehézség, mellkasi fájdalom, szédülés, zavartság, eszméletvesztés vagy ájulás, súlyos duzzanat (ödéma) a végtagokban, különösen a lábak, bokák és lábfejek területén.

Az éjszakai szívdobogás kockázatát csökkentheti a helyes táplálkozással, az alkohol és a nikotin kerülésével, valamint a lefekvés előtti koffein fogyasztásának mellőzésével. Próbálja ki a jógát és a meditációt, hogy csökkentse a stresszt és segítsen ellazulni.

Mennyire gyakori az éjszakai szívdobogás?

Az éjszakai szívdobogás nagyon gyakori tünet. Sok emberrel előfordul a szívdobogás a nap folyamán is. De nagyobb valószínűséggel veszi észre a szívdobogást akkor, amikor nincs elterelve a figyelme. Érzékelheti a szívdobogást, amikor nyugodtan ül, pihen vagy fekszik.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen tünetei vannak az éjszakai szívdobogásnak?

Amikor lefekszik este aludni, érezheti:

 • A szívdobogást. Egyesek ezt az érzést úgy írják le, mint egy csapkodó vagy lobogó érzést a mellkasban.
 • Szabálytalan szívverés. Úgy érezheti, mintha a szíve ritmustalanul verne, kihagyna egy ütemet, vagy felgyorsulna és lelassulna. Úgy tűnhet, mintha a szíve egy-két másodpercre megállna.
 • Dobogás. Úgy érezheti, hogy a szíve nagyon erősen vagy erősen ver. Néhány ember, akinek a szíve dobog, azt mondja, hogy hallja a dobogást a fülében.

Mi okozza az éjszakai szívdobogást?

Általában a szívdobogás ártalmatlan, és nem valamilyen mögöttes betegség vagy egészségügyi probléma következménye. Akkor fordul elő, amikor a szív nem a megfelelő ritmusban ver, vagy túl hamar összehúzódik. Az orvosok ezt korai kamrai összehúzódásnak vagy korai pitvari összehúzódásnak nevezik. Időről időre szinte mindenkinek van korai pitvari vagy kamrai összehúzódása. De nem mindenki érzi őket.
Vannak, akiknek fekvés közben van szívdobogásuk, ennek oka az alvási pozíciójuk. Az oldalára görnyedve alvás megnövelheti a nyomást a testben, ami szívdobogást okozhat. A szívdobogás sok más gyakori oka a következő:

 • Szorongás, stressz és depresszió. A szívdobogás gyakori pánikroham alatt.Éjszakai szívdobogás
 • Dehidratáció és elektrolit egyensúlyhiány. Az elektrolitok a szervezetben lévő ásványi anyagok. Ezek szabályozzák a szívizomsejtek működését, ezáltal a szív ritmusát.
 • Gyógyszerek, beleértve a pszeudoefedrint tartalmazó diétás tablettákat és orrdugulásgátlókat. A nikotin is okozhat szívdobogást.
 • Túlsúly és elhízás. A túlsúlyos embereknél nagyobb a kockázata a rendellenes szívritmuszavaroknak és a szívbetegségeknek.
 • Láz
 • A menopauza alatti hormonális változások és a terhesség alatt a szervezetben bekövetkező változások. A terhesség alatti szívdobogás nagyon gyakori és általában ártalmatlan.
 • Bizonyos ételek és italok, beleértve az alkoholt, a koffeint és a csokoládét. A magas szénhidrát-, nátrium- (só-), cukor- vagy zsírtartalmú ételek szívdobogást okozhatnak.

Ritkábban a szívdobogás valamilyen betegség vagy egészségügyi állapot vagy rendellenesség következménye, többek között:

Hogyan diagnosztizálják az éjszakai szívdobogást?

Az éjszakai szívdobogás diagnosztizálásához orvosa elsőként megkérdezi a tüneteiről, és meghallgatja a szívét. Vérvizsgálatot javasolhatnak vérszegénység vagy fertőzés felderítésére. A vérvizsgálat vitaminhiányra vagy pajzsmirigyproblémára utaló jeleket is mutathat.

A szívritmus ellenőrzésére elektrokardiogramot (EKG) végezhetnek. Ez a vizsgálat a bőrére erősített érzékelők segítségével méri a szív ritmusát, valamint az ingerület vezetési zavarok, a szívinfarktus jelei is láthatóak rajta. Megkérhetik, hogy feküdjön le a vizsgálat alatt, amely általában körülbelül 15 percig tart. Az EKG sokszor nem észlel kórosat az éjszakai szívdobogással kapcsolatban. Előfordulhat, hogy a vizsgálat során nem észlel szabálytalan szívverést. Ha ez történik, az orvos ambuláns elektrokardiogramot, például Holter-monitort javasolhat. Ezt a készüléket akár egy hétig is viselheti, miközben napi tevékenységeit végzi. A készülék rögzíti a szívritmusát (és az esetleges szabálytalan szívveréseket), és tárolja az információkat. Általában 24 órára helyezik fel ezeket a készülékeket, hogy az orvos aztán áttekinthesse a szívritmus napközbeni változását, hogy diagnosztizálható legyen az éjszakai szívdobogás.

Hogyan kezelhető az éjszakai szívdobogás?

A legtöbbször az éjszakai szívdobogás nem igényel kezelést, különösen, ha csak alkalmanként fordul elő. Néhány trükkel magunk is képesek vagyunk enyhíteni az éjszakai szívdobogást. Ha éjszakai szívdobogást tapasztal, segíthet a szívverése lelassításában azzal, hogy:

 • Lélegezzen mélyeket: Próbálja ki a hosszú, mély lélegzetvételeket tartalmazó, ajakkal végzett légzéstechnikát. Meditálhat és kipróbálhat más relaxációs technikákat is a stressz csökkentése érdekében.
 • Igyon egy pohár vizet: Ha dehidratált, a szívnek keményebben kell dolgoznia a vér pumpálásához, mert kevesebb ilyenkor a keringő vértérfogat. Folyadék ivással ezen segíthetünk és az éjszakai szívdobogás szűnését, a szívverés lassulását tapasztalhatjuk.
 • Forduljon meg az ágyban, vagy álljon fel és sétáljon: Lehet, hogy csak egy kis helyváltoztatásra van szüksége ahhoz, hogy enyhítse a szívdobogást. Próbáljon meg átfordulni az ágyban, üljön fel, vagy tegyen egy rövid sétát a szobában, miközben mély lélegzeteket vesz.
 • Ha valamilyen egészségügyi állapot okozza a szívdobogást, az alapbetegség kezelése az első lépés a szívdobogás enyhítésében. A kezelések az októl függően változnak. Néha a szolgáltató a szívdobogás kezelésére egyfajta gyógyszert, úgynevezett béta-blokkolót ír fel. Ezek a gyógyszerek lelassítják a szívverést és csökkentik a szívdobogást.

Megelőzhető-e az éjszakai szívdobogás?

Az éjszakai szívdobogást nem biztos, hogy meg tudja előzni, de pár szokás kialakításával csökkentheti az éjszakai szívdobogás előfordulásának kockázatát:

 • Kerülje a túl sok alkohol vagy koffein fogyasztását, különösen lefekvés előtt. Ha dohányzik, beszéljen kezelőorvosával a dohányzásról való leszokás tervéről.
 • Lefekvés előtt közvetlenül ne egyen nagy étkezést (különösen ne fogyasszon magas zsír-, szénhidrát-, só- vagy cukortartalmú ételeket).
 • Kezeltesse magát szorongás vagy depresszió miatt. Beszéljen orvosával antidepresszáns gyógyszeres kezelésről és terápiáról.
 • Tegyen lépéseket a stressz napi szintű csökkentésére. Próbálja ki a meditációt, a jógát, a rekeszizomlégzést és más relaxációs technikákat.
 • Tartsa meg az egészséges testsúlyt. Ha súlyfelesleggel rendelkezik vagy elhízott, kérdezze meg kezelőorvosát egy fogyókúrás tervről.

  Kapcsolódó cikkünk

  Ilyen okok vezethetnek szívritmuszavarhoz

  Ilyen okok vezethetnek szívritmuszavarhoz

  Örökletes, a sok koffein vagy bizonyos betegségek okozzák? A szívritmuszavar mögött számos ok állhat és jónéhány rizikófaktor is hozzájárulhat a kialakulásához. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint a szabálytalan, gyors szívverés és más, szívritmuszavarra utaló jelek esetén is fontos a kivizsgálás.

Milyenek a kilátásai az éjszakai szívdobogásban szenvedőknek?

A legtöbb éjszakai szívdobogásban szenvedő ember nem igényel kezelést. Ha a szívdobogás időről időre előfordul, az általában nem veszélyes. Sok embernek enyhülést hoz az éjszakai szívdobogásban az, ha változtat az étrendjén vagy az életmódján. E változtatások közé tartozhat az alkohol kerülése és a stressz kezelése. Ha az éjszakai szívdobogás hátterében szívprobléma, pajzsmirigybetegség vagy más egészségügyi állapot áll fent, beszélje meg orvosával a betegség várható kimenetelét. A tünetek enyhítése érdekében orvosa kezelni fogja a tüneteket okozó állapotot, vagyis az alapbetegséget.

Módosítás: 2023.04.16 13:21