A zsibbadás a karban gyakori panasz, amely több betegségre is utalhat, ezért nagyon fontos, hogy a minél pontosabban le tudjuk írni a fájdalom jellegét, hiszen ez az első lépcső a pontos diagnózishoz. Fontos, hogy a zsibbadást nem szabad félvállról venni, mert akár súlyos betegségeket is jelezhet, ezért érdemes mielőbb kideríteni a pontos okát.

Mit jelent a zsibbadás a karban?

Milyen kórképekhez társul a zsibbadás a karban?

Zsibbadás a karban - miért jelezhet kardiovaszkuláris veszélyt?

Zsibbadás a karban - nem szíveredetű problémák részletesebben

Zsibbadás a karban - szíveredetű problémák

Zsibbadás a karban - mikor kell mentőt hívni

Zsibbadás a karban és annak kivizsgálása

Zsibbadás a karban - Kapcsolódó szolgáltatásaink

Mit jelent a zsibbadás a karban?

A zsibbadás a karban általában az idegek által közvetített érzet, ami akkor jelentkezik, amikor az idegek valamilyen okból nyomás alatt állnak vagy irritáltak. A zsibbadás gyakran fordul elő, ha hosszabb ideig nyomás nehezedik az idegekre, például ha hosszú ideig ugyanabban a helyzetben tartjuk a karunkat vagy ha valamilyen testtartás miatt nyomás nehezedik az idegekre. Ezenkívül a zsibbadás a karban egyéb okai is ismertek, például idegrendszeri problémák, érszűkület vagy egyéb egészségügyi állapotok. Ha a zsibbadás a karban hosszabb ideje fennáll vagy hirtelen jelentkezik, mindkét esetben fontos konzultálni egy orvossal. Gyakran nem az idegek kompressziója miatt alakul ki zsibadás a karban, hanem az elégtelen vérellátás miatt, aminek oka lehet az érelmeszesedés, vagy más, kardiovaszkuláris rendellenesség.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen kórképekhez társul a zsibbadás a karban?

A zsibbadás a karban számos eltérő eredetű és típusú kórképhez társulhat, melyek közül néhányat alább lehet olvasni:

 • Diabetes mellitus: A cukorbetegség hosszú távon károsíthatja az idegeket (neuropátia), ami zsibbadás a karban és kézben érzéséhez vezethet. Azonban a zsibbadás a karban mellett jelentkezhet még bizsergés és tűszúrás szerű fájdalom is, általában úgynevezett kesztyűujj-szerű elrendeződésben. Emellett a neuropátia az alsó végtagon is megjelenhet.
 • Stroke: A stroke, vagy agyvérzés, amely az agy vérellátásának hirtelen megszakadása miatt következik be, szintén vezethet zsibbadás a karban érzés megjelenéséhez, különösen, ha az agy az érintett oldalhoz kapcsolódik.
 • Perifériás artériás betegség: Ez az állapot az artériákban kialakuló szűkületek vagy elzáródások miatt alakul ki, és csökkentett véráramlást okoz a végtagokban, ami zsibbadást és hideg érzést okozhat a karban.
 • Porckorongsérv: Amikor a porckorong kiemelkedik vagy kipúposodik, nyomást gyakorolhat az idegekre, ami zsibbadást okozhat a karban, különösen a nyaki gerinc területén.
 • Mozgásszervi ok: Gyakran előfordul, hogy a zsibbadás a karban oka mozgásszervi eredetre vezethető vissza. A nyaki gerincszakasz hét csigolyája felel a fej mozgékonyságáért és a súlyának hordozásáért. A csigolyák között porckorongok találhatók, és a váll és a kar területére szétterjedő ideghálózat is fut, ami a felső végtag beidegzését szolgálja. Ezért, ha a nyaki gerinc csigolyái esetében probléma vagy fájdalom merül fel, a fájdalom kisugárzhat a vállra, a hátba és a karokba is, így vezetve a zsibbadás a karban érzés kialakulásához.
 • Szívinfaktus: A zsibbadás a karban szívinfarktus talaján is kialakulhat, bár ez általában csak az egyik oldalon fordul elő, különösen a bal oldalon. Ez a jelenség a szívinfarktus során a szívizom vérellátásának hirtelen megszakadása miatt jelentkezik, ami idegkárosodást okozhat az érintett területen. A zsibbadás a karban lehet az egyik legelső jele a szívinfarktusnak, különösen, ha együtt jár más tünetekkel, mint például mellkasi fájdalom, légszomj, hányinger vagy hányás. Ha valaki ilyen tüneteket tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz sürgősségi segítségért.

  Kapcsolódó cikkünk

  A koszorúér-betegség felismerése és utánkövetése is szükséges

  A koszorúér-betegség felismerése és utánkövetése is szükséges

  Koszorúér-betegségen a koszorúerek érelmeszesedését, illetve az ennek kapcsán kialakult kórképeket értik a szakemberek. Ennek gyakori tünete a mellkasi fájdalom, de dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa a ritkább tünetekről, a kezelés és az utánkövetés jelentőségéről is beszélt.

Zsibbadás a karban - miért jelezhet kardiovaszkuláris veszélyt?

A zsibbadás a karban fontos kardiológiai tekintetben, mert lehet egy tünet vagy figyelmeztető jel arra, hogy valamilyen kardiovaszkuláris probléma áll fenn. A zsibbadás a karban kardiológiai szempontból igen hangsúlyos tünet, így az alábbiakban olyan kardiovaszkuláris kórképeket lehet olvasni, amelyekben vezető tünet lehet a zsibbadás a karban:

 • Szívinfarktus jele lehet: A zsibbadás a karban, méghozzá a bal karban gyakran az egyik jellegzetes tünete a szívinfarktusnak. Ha a bal karban zsibbadást vagy fájdalmat tapasztalnak, különösen más szívproblémák, mint például mellkasi fájdalom vagy légszomj mellett, azonnal orvosi segítséget kell kérni.
 • Érrendszeri betegségek jele lehet: Az érrendszeri betegségek, például az érelmeszesedés vagy a perifériás artériás betegség, amelyek az artériákban kialakuló szűkületek vagy elzáródások miatt jelentkeznek, csökkent véráramlást okozhatnak a végtagokban. Ennek eredményekéntzsibbadás a karban és gyengeség is előfordulhat.
 • Stroke előjele lehet: A stroke, más néven agyvérzés, olyan állapot, amikor az agy vérellátása zavart szenved, ami az agyszövet károsodását eredményezi, szintén okozhat zsibbadást vagy gyengeséget a karban, különösen, ha az agy az érintett oldalhoz kapcsolódik. Ha a kar zsibbadása más stroke tünetekkel együtt jelentkezik, azonnal orvosi segítséget kell kérni.
 • Magas vérnyomás vagy egyéb szív- és érrendszeri problémák: Ezek az állapotok károsíthatják az érfalakat és zavarhatják a véráramlást, ami különböző tünetek kialakulásához vezethet, úgy mint zsibbadás a karban.

Zsibbadás a karban - nem szíveredetű problémák részletesebben

A karunk számos ok miatt zsibbadhat, fájhat, leggyakrabban a nyaki gerinc problémái okozzák ezt a tipikus tünetet. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont szakembere azonban arra figyelmeztet, hogy szívproblémák is eredményezhetnek ilyen gondokat.Zsibbadás a karban - Kardioközpont

Előfordulhat, hogy a rossz testtartás miatt a testrész elgémberedik, zsibbadás a karban jelentkezik, akár tartósan is. A zsibbadás a karban gyakran mozgásszervi problémák miatt jelentkezik. A nyaki gerinc szakaszon-ahogyan már az korábban is említésre került- 7 csigolya gondoskodik a fej akadálytalan mozgásáról és a súly viseléséről. A gerinccsigolyák között porckorongok vannak, valamint sűrű ideghálózat fut a vállra, karra is. Ezért, amennyiben ezen a területen bármiféle probléma merül fel, az a felső végtagba sugárzik és így zsibadás a karban tapasztalható.

- A zsibbadás a karban érzés idegkárosodás miatt is felléphet, a lábban, a karban egyaránt. Ennek hátterében állhat többek közt az alkoholizmus, pajzsmirigy rendellenesség, májkárosodás, cukorbetegség vagy vitaminhiány.

Emellett, a zsibbadás a karban nem szíveredetű oka lehet a TOS, vagyis a mellkaskimeneti szindróma. 

Zsibbadás a karban - szíveredetű problémák

Amennyiben a mozgásszervi, idegi és egyéb okok kizárhatóak és a zsibbadt érzés és fájdalom a bal karban erősebb, az számos szív-érrendszeri betegségre hívhatja fel a figyelmet. Ilyen esetben, amikor a zsibbadás a karban tartósan fennáll, mindenképpen ajánlott a kardiológiai kivizsgálás, hiszen számos szív- és érrendszeri betegség állhat a probléma mögött. Lehetséges okok lehetnek például:

Amennyiben a mozgásszervi, idegi és egyéb okok kizárhatók, a karzsibbadás és/vagy fájdalom – főként, ha a bal karban erősebb az érzés – számos szív-érrendszeri betegségre hívhatja fel a figyelmet:

Fontos tudni, hogy ha erős mellkasi fájdalom mellett zsibbad a bal kar, akkor a koszorúérgörcs és a szívinfarktus gyanúja is felmerülhet!

A nyugalomban fél óránál tovább tartó szorító fájdalom kifejezetten fenyegető jel, ilyen esetben hívjunk mentőt! 

Zsibbadás a karban - mikor kell mentőt hívni

Azért, hogy csökkentsük a szív- és érrendszeri betegségek által okozott halálozási arányt, kiemelt figyelmet kell fordítani ezeknek a betegségeknek a megelőzésére és hatékony kezelésére. Sok szívbetegség lassan alakul ki, ezért fontos, hogy időben elvégezzük a kardiológiai vizsgálatokat és kezeléseket. Ha valaki erős mellkasi fájdalmat tapasztal, és a bal karjában zsibbadás is jelentkezik, ez arra utalhat, hogy koszorúér-görcs vagy szívinfarktus áll fenn. Ha a fájdalom nyugalomban is fennáll és fél óránál tovább tart, az sürgős orvosi beavatkozást igényel. Ilyen esetekben azonnal hívjunk mentőt.

Zsibbadás a karban és annak kivizsgálása

A zsibbadás a karban önmagában nem egy bizonyos betegség specifikus tünete, több megbetegedés is okozhatja, ezért a kivizsgálása személyre szabott, mely függ a beteg életkorától, a családjában előforduló kórképektől, korábbi és meglévő betegségeitől, gyógyszereitől és az egyéb tünetektől is.

A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy a szív- és érrendszeri betegségek az összes halálozási eset felének a hátterében állnak, ami rávilágít arra, milyen kiemelkedő fontossággal kell fordulnunk ezek megelőzésének és hatékony kezelésének irányába. Különösen fontos, mert a legtöbb szívbetegség lassú folyamatként, krónikusan alakul ki, ami azt jelenti, hogy rendszeres kardiológiai vizsgálatokkal időben felismerhetőek és kezelhetőek.

Amennyiben a mozgásszervi és egyéb okok kizárhatóak, az alábbi vizsgálatok válhatnak szükségessé a zsibbadás a karban okának tisztázására:

A vizsgálatok eredményeire épülő diagnózis után megkezdődhet a kezelés, ami akár olyan végzetes betegségeket is megelőzhet, mint a szívinfarktus, a hirtelen szívhalál, az agyvérzés vagy a szívelégtelenség.

Az orvosi szakvélemény szerint több száz rizikofaktort létezik amelyek szerepet játszhanak a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásában. A szívbetegségek zöme krónikusan, lassú folyamatként alakul ki, ezért rendszeres kardiológiai kivizsgálással időben kezelhetővé válnak.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Módosítás: 2024.04.21 21:36