Zsibbadás a karban
Zsibbadás a karban

Mára a népesség fele hal meg szív- és érrendszeri betegségekben, ez a betegségegyüttes a korai halálozás egyik vezető oka, ezért is fontos kellő figyelmet fordítani a betegségek megelőzésére és hatékony kezelésére. Az orvosi szakvélemény szerint több száz rizikofaktort létezik amelyek szerepet játszhanak a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásában. A szívbetegségek zöme krónikusan, lassú folyamatként alakul ki, ezért rendszeres kardiológiai kivizsgálással időben kezelhetővé válnak.

Zsibbadás a karban okai

Zsibbadás a karban vizsgálata

 

Zsibbadás a karban okai

A zsibbadás több betegségre is utalhat, ezért nagyon fontos, hogy a lehető legpontosabban meg tudjuk határozni a fájdalom jellegét a pontos diagnózishoz. 
- Előfordulhat, hogy a rossz testtartás miatt a testrész elgémberedik és zsibbadni kezd a kar, akár tartósan is.
- Gyakran mozgásszervi oka van a kar zsibbadásának. A nyaki gerinc szakaszon 7 csigolya gondoskodik a fej akadálytalan mozgásáról és a súly viseléséről. A gerinccsigolyák között porckorongok vannak, és sűrű ideghálózat fut a vállra, karra is, a csigolyák védelmében. Ezért van az, hogy ha a nyaki gerinccsigolyák tájéka fájdalmas, akkor az a vállba, a hátba és a karokba is kisugározhat.
- A zsibbadó érzés idegkárosodás miatt is felléphet, a lábban, a karban egyaránt. Ennek hátterében állhat többek közt alkoholizmus, pajzsmirigy rendellenesség, májkárosodás, cukorbetegség vagy vitaminhiány. 

Amennyiben a mozgásszervi, idegi és egyéb okok kizárhatók, a karzsibbadás és/vagy fájdalom – főként, ha a bal karban erősebb az érzés – számos szív-érrendszeri betegségre hívhatja fel a figyelmet:

Fontos tudni, hogy ha erős mellkasi fájdalom mellett zsibbad a bal kar, akkor a koszorúérgörcs és a szívinfarktus gyanúja is felmerülhet!

A nyugalomban fél óránál tovább tartó szorító fájdalom kifejezetten fenyegető jel, ilyen esetben hívjunk mentőt! 

 

Zsibbadás a karban vizsgálata

Ha valaki karzsibbadás miatt érkezik kivizsgálásra, alapos anamnézis után az okok feltárásához szükséges vizsgálatok:

  • nagylabor vizsgálat,
  • nyugalmi EKG,
  • szívultrahang 
  • arteriográfia (az erek állapotának feltérképezése)
  • terheléses EKG
  • 24 órás vérnyomásmérés (vérnyomás monitorozása egy napon keresztül ABPM-mel).

A vizsgálatok eredményeire épülő diagnózis után megkezdődhet a kezelés, ami akár olyan végzetes betegségeket is megelőzhet, mint a szívinfarktus, a hirtelen szívhalál, az agyvérzés vagy a szívelégtelenség.

 

Bejelentkezés kardiológiai vizsgálatra

Budai KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

FACEBOOK CSOPORTOK