Szívritmuszavar - aritmia
Szívritmuszavar - aritmia

Szívritmuszavar - tachycardia

Szívritmuszavar - bradycardia

Szívritmuszavar tünetei

A szívritmuszavar kivizsgálása

Ritmuszavar vizsgálati csomag

A szívritmuszavar kezelése

 

Szívritmuszavar

A szívritmuszavar, a szívverés ütemének megváltozása, két típusra osztható: tachycardia és bradycardia. Tachycardiának azt a ritmuszavart hívjuk, amikor a szív túl gyorsan ver. Ilyenkor a szívfrekvencia 100 ütés / percnél magasabb. A szívritmuszavar olyan típusát, amikor a szív lassan ver (60 ütés / perc alatt) bradycardiának nevezzük.

Szívritmuszavar - tachycardia

Tachycardia esetében a szív túl gyorsan ver. Ilyenkor a szívfrekvencia 100 ütés / percnél magasabb. A gyors szívverés ritmusa lehet szabálytalan vagy szabályos is. Legsúlyosabb esetben kamrafibrillációhoz vezethet. A tachycardia heves szívdobogás érzését, mellkasi fájdalmat, szédülést, ájulást vagy ájulás közeli állapotot okoz.

SzédülésSzapora pulzussal járó szívritmuszavar tünetei lehetnek:

 • Kalapáló szív, szapora pulzus ütemesen vagy ütemtelenül.
 • Rendszertelen szívverés, tompa koppanáshoz hasonló érzés az ütemtelen szívveréskor.
 • A vérnyomás hirtelen csökkenése szédülést okozhat a szív rossz hatásfokú működése miatt. Kevesebb vért tud adott időn belül a szív keringtetni, így a fizikai teljesítőképesség is romlik.
 • Levegő után kapkodás, légszomj.
 • A vérnyomás hirtelen esése látászavart is okozhat, ekkor fekete foltok jelennek meg.
 • Mellkasi fájdalmat okozhat a szív nem megfelelő működés. A gyorsan működő szívnek nagyobb az oxigénigénye, ez szorító, fájó érzést okozhat a szívtájon. 
 • Súlyos esetben a vérkeringés megállhat a túl gyors szívverés miatt és eszméletvesztés következik be. Az állapot beavatkozás nélkül életveszélyes.

Szapora szívritmus hátterében álló szívritmuszavar okai lehet:

 • a szív elektromos ingerületképzési helyének - sinus csomó - túlzottan gyors működése
 • a pitvar falában keletkező számfeletti ingerület - szupraventrikuláris extraszisztole
 • a kamra falában keletkező számfeletti ingerület - ventrikuláris extraszisztole
 • a pitvar falában keletkező abnormális ingerületvezetési kör - pitvarfibrilláció, pitvari flattern
 • a pitvar-kamra átvezeténél keletkező abnormális ingerületvezetési kör
 • kamra falában keletkező abnormális ingerületvezetési kör - kamrafibrilláció, kamrai flutten

Szapora szívritmus szívritmuszavar veszélyei

Szapora szívritmust eredményező ritmuszavar esetében a problémát az okozza, hogy a túlzottan gyors szívverésnél a szív pumpafunkciója romlik - egyrészről nem tud elegendő vérrel megtelni, másrészt nem tudja a vért megfelelő nyomással és mennyiségben az érrendszerbe lökni.

A szív pumpafunkciójának romlásával az aritmia akár életveszélyes állapotot, halált is redményezhet - pl kamrafibrillációnál.

Szapora szívműködéssel járó szabálytalan szívverés másik veszélye, hogy a pumpafunkció romlással a pitvarban véralvadék keletkezhet, melyből darabok leszakadva agyi infarktust, stroke-ot okozhatnak.

Szívritmuszavar - bradycardia

Bradycardia esetén a szív lassan ver, a szívfrekvencia 60 ütés / perc alatt van. A bradycardiát kezelni szükséges, hogyha hosszasan okoz fáradtságot, szédülést, ájulást.

szívritmuszavar tünetei légszomj KardioközpontAlacsony szívritmussal járó szívritmuszavar - bradycardia - esetén a következő tünetek jelentkezhetnek:

 • Szédülés, ami a lassú szívverésnek köszönhető vérnyomáscsökkenés eredménye.
 • Látászavar (fekete foltok), amelyet akárcsak tachycardia esetében, a vérnyomásesés okoz.
 • A túl lassú szívverés ájulást, eszméletvesztést okozhat. 
 • Hirtelen fáradékonyság ("elszálló erő").
 • Előfordulhat pulzus kihagyás.

Alacsony szívritmussal járó aritmia okai lehetnek:

 • a szív ingerületképző részében - sinus csomó - ingerületképzési lassúsága
 • ingerületvezető rendszerben fellépő akadály: pitvari blokk, pitvar-kamrai blokk, kamrai blokk

Alacsony szívritmussal járó ritmuszavar veszélyei

Az alacsony pulzussal járó szívritmuszavar veszélye, hogy a szív nem juttat megfelelő mennyiségű vért az érrendszerbe, a vérnyomás csökken, a szervek vérellátása zavart szenved. Drasztikus csökkenés esetén az alacsony pulzussal járó aritmia halálhoz is vezethet.

 

A szívritmuszavar tünetei

Legtöbb esetben a szívritmuszavar nem okoz semmilyen tünetet vagy panaszt, ezeket általában rutin vizsgálatkor veszi észre a kivizsgáló orvos. Ellenben, ha valaki az alábbi tüneteket észleli magát, mielőbb kardiológushoz kell forduljon.

A szívritmuszavar jelei:ekg eredmény

 • mellkasi fájdalom
 • mellkasi remegés
 • légszomj
 • szapora szívverés
 • lassú szívverés
 • szédülés, esetenként ájulás

 

A szívritmuszavar kivizsgálása

Szabálytalan szívverés esetén a kivizsgálásnak a legsúlyosabb és leggyakoribb okok kizárásával kell indulnia, és haladnia a kevésbé veszélyes, kevésbé gyakori okok felé.

Anamnézis

A kivizsgálás legelső és legfontosabb lépcsője az anamnézis. Az orvossal pontosan át kell beszélni a tünetek jelentkezésének körülményeit, időpontját, tartamát, elmúlását, gyakoriságát. Át kell beszélni a korábbi betegségeket, a családban előforduló betegségeket, szedett gyógyszereket, használt élvezeti szereket. Szót kell ejteni az életritmusról, a fizikai aktivitásról, az étkezésről.

Fizikális vizsgálat, pulzus tapintása, vérnyomás mérése, hallgatózás

Szívritmuszavar kivizsgálásában következő lépés a fizikális vizsgálat, mely kiterjed a páciens bőrének, nyálkahártyáinak megtekintésére (színe, víztartalma, rugalmassága), a pulzus tapintására (mennyire egyenletes, a melléütések mennyire szabályosak, mennyire gyors, mennyire erős), a szív és a tüdő hallgatózására (jellemző zörejek keresése), a vérnyomás mérésére

Nyugalmi EKG

Szívritmuszavar kivizsgálásában következő lépés a 12 elvezetéses nyugalmi EKG. Ez képet ad a szív ingerületvezetéséről, a szív összehúzódását kiváltó elektromos ingerület keletkezéséről (megfelelő helyen keletkezik-e, megfelelő ritmusban keletkezik-e), az elektromos ingerület vezetéséről (szabályos úton halad-e vagy kitérőkkel, van-e akadály a haladásában).

szívritmuszavar diagnózis KardioközpontSzívultrahang

A szívritmuszavar mögött illetve azzal egyidőben előfordulhat billentyű hiba, illetve vannak olyan egyéb okok (pl szívmegnagyobbodás, kiáramlási akadály), amiket szívultrahang vizsgálattal lehet kimutatni.

Szívultrahang vizsgálatról itt olvashat bővebben: SZÍVULTRAHANG VIZSGÁLAT

24 órás Holter EKG

Előfordulhat, hogy a szívritmuszavar kivizsgálásakor sem a nyugalmi EKG, sem a fizikális vizsgálat, sem a szívultrahang vizsgálat nem mutat ki semmi eltérést. Ilyenkor 24 órás EKG vizsgálattal lehet olyan ritmuszavari formákat felfedezni, melyek ritkábban fordulnak elő, éjszaka jellemzőek, vagy éppen bizonyos mozdulatoknál jelentkeznek, stb.

24 órás Holter EKG vizsgálatról itt olvashat bővebben: 24 ÓRÁS HOLTER EKG VIZSGÁLAT

Laborvizsgálat

Szívritmuszavar megjelenését okozhatja pajzsmirigy túl- vagy éppen alulműködés, ionzavarok, és egyéb eltéréseknél, amik kimutatásában laborvizsgálat segíthet.

Egyéb vizsgálatok

Szívritmuszavar kivizsglásában a fentiek kiegészítésére avagy ok nem találása esetén kiterjesztésére az orvos számos más vizsgálatot, más szakorvosoktól szakvizsgálatot kérhet. Ilyenek lehetnek - teljesség igénye nélkül - nyaki-pajzsmirigy illetve hasi ultrahang, rötngen, CT, MR, 24 órás vérnyomásmérés, endokrinológiai konzílium, tüdőgyógyászati konzílium, hematológiai konzílium.

 

A Ritmuszavar vizsgálati csomag tartalma

 • szakorvosi vizit
 • nagylabor vizsgálat ( benne vércukor, ionok, máj, -és vesefunkció, vérkép, vizelet, pajzsmirigy funkció)
 • pajzsmirigy ultrahang
 • nyugalmi EKG
 • 24 órás Holter EKG

Amennyiben gyorsabb vagy lassabb szívverést tapasztal, extra dobbanásokat észlel illetve úgy érzi, hogy ki hagy a szívverése jelentkezzen Ritmuszavar vizsgálati csomagunkra!

 

A szívritmuszavar kezelése

A szívritmuszavar kezeléséhez mindig az első lépés az ok megtalálása. Amennyiben a ritmuszavart nem szívbetegség okozza, és semmilyen háttérbetegséget sem siketül felderíteni, ami kiválthatja, úgy a tüneteket szükséges kezelni. Amennyiben sikeresen azonosításra került az aritmia oka, a kezelés célzottan megtörténhet. Így a kezelés lehet szívgyógyszerekkel, szívritmus-szabályozással, pajzsmirigy kezeléssel, vaspótlással, szervezet ion háztartásának szabályozásával, beültetett defibrillátorral, pacemakerrel, kardioverzióval.

Szívritmuszavar okai, részletes kivizsgálása és hatékony kezelése - A Budai KardioKözpont kiemelt szakorvosi magánrendelőben.

Budai KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

FACEBOOK CSOPORTOK