Napjainkban a magas vérnyomás civilizációs betegségnek tekinthető, hiszen szorosan összefügg a mozgásszegény életmóddal, az elhízással és az egészségtelen táplálkozással. Magyarországon a felnőttek 20%-a, a 60 éven felüliek több mint fele magas vérnyomás betegségben szenved. A betegségre való hajlam közel 40%-a genetikailag meghatározott, de a hajlam még nem maga a betegség, így a hipertónia természetes módszerekkel is csökkenthető.

Az életmód orvoslás jelentősen képes gyógyítani a különböző civilizációs betegségeket (mint például az elhízás, cukorbetegség és a magas vérnyomás), elsősorban a táplálkozás- és mozgásterápia eszközeivel, a gyógyszeres kezelésekkel és más gyógyító eljárásokkal együttműködve.

Mivel a magas vérnyomás betegség sok esetben teljesen tünetmentes, elhanyagolt esetben előfordulhat, hogy csak a stroke, a szívinfarktus, vagy éppen a veseelégtelenség hívja fel a figyelmet a betegségre. Hazánkban ez rendkívül komoly probléma, hiszen a felnőttek 16-20 százaléka, a 60 éven felüliek több, mint fele magas vérnyomás betegségben szenved. Tény, hogy a betegségre való hajlam 40 százalékban genetikailag meghatározott, de egyre többen ismerik fel, hogy az életmódjukkal kordában tarthatják, sőt akár vissza is fordíthatják a folyamatot. 

A mozgás és a testtömegcsökkentés összhangja

Nemzetközi szakmai irányelvek szerint az emelkedett vagy első fokozatú (140-159/90-99 Hgmm) magas vérnyomásnál az életmód megváltoztatása önmagában is tartós csökkenéssel jár már 3 hónap után is. 

Mit tehetsz a vérnyomásod csökkentése érdekében?

  • Ha a BMI (testtömegindex) indokolttá teszi csökkentsd a testsúlyodat. Könnyedén kiszámíthatod a BMI-det, ha a kilogrammban megadott testtömegedet elosztod a méterben mért testmagasságod négyzetével. A normális testsúly 18,5 és 24,99 BMI közé esik, míg 25-29,9 között túlsúlmagas vérnyomás csökkentése életmóddalyról, 30-34,99 között I. fokú elhízásról, 35-39,99 között II. fokú elhízásról, míg 40 BMI fölött III. fkú (súlyos) elhízásról beszélünk. Kutatások bizonyítják, hogy már öt kiló fogyás is csökkenti a magas vérnyomásértékeket.
  • Mozogj! Heti 5-7 alkalommal végzett, minimum 30 percig tartó aerob állóképességi edzés, átlagosan 5-10 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást. A magas intenzitással járó edzéstípusokkal (például gyors futással, kerékpározással, ugrálással) azonban óvatosan kell bánni, és csak abban az esetben szabad alkalmazni, ha már rendelkezünk egy alap fittségi szinttel és nem áll fennt komolyabb szívbetegség. Napjainkban az aerob edzés mellett az izomfejlesztés is fontossá vált, amely révén a sokszor gyengébb izomzat képessé válik a feladatok teljesítésére. Az izomzat fejlődésével még tovább növelhető a cukor- és zsíranyagcsere aktivitása is, amely további pozitív előnyökhöz juttatja a szervezetet. A hatékony és biztonságos mozgásprogram felépítésében érdemes mozgásterapeuta iránymutatásaira támaszkodni és speciálisan felépített csoportos mozgásformákat választani. A megfelelően beállított vérnyomás esetén szakember segítségével elkezdhető a mozgás. 
  • Táplálkozz egészségesen! A szív- és érrendszer szempontjából optimális táplálkozás az elsősorban növényi alapú, zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, omega-3 tartalmú élelmiszerek (tengeri halak, lenmag) és többszörösen telítetlen zsírsavak, olajos magvak fogyasztására épül fel. Fontos szempont továbbá a sóbevitel korlátozása (napi sómennyiség 2-3 gramm alá csökkentése), illetve ezzel párhuzamosan ajánlatos visszaszorítani a túl sok feldolgozott élelmiszer, zsíros, vörös hús, cukros üdítő, alkohol fogyasztását is. Ezen alapelveket veszi figyelmbe az ún. DASH-diéta vagy a mediterrán diéta, amely dietetikus segítségével személyre szabva még hatékonyabbá tudja tenni az étrendet.

Az életmódterápiáról bővebben itt olvashatsz >>

Komplex szemléletmód

Az életmód orvoslás olyan komplex segítséget nyújt, amely holisztikus szemléletével nem csak az adott problémára koncentrál. A dietetikus a táplálkozás személyre szabott felépítésében, a mozgásterapeuta, a gyógytornász és a sportorvos az optimális mozgásprogram kialakításában segít, míg a szakorvosok, így a kardiológus, az endokrinológus és a fájdalomspecialista az egészség teljes visszaállításán munkálkodnak.

A fent felsorolt módszerek együttes hatásával már a gyógyszeres terápia hatékonyságával felérő vérnyomás csökkenést tudunk elérni. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy a magasvérnyomás betegség ritkán jelenik meg önálló kórképként, ezért a helyes életmódbeli tényezők kialakításával a párhuzamosan fennálló más betegségek is jól kezelhetőek.

Az életmód orvoslással - egy szakértői teammel a háttérben - gyorsabb, tartósabb, biztonságosabb és akár az egész életet befolyásoló eredményt lehet elérni.

Életmód Orvosi Mozgásstúdió

Vérnyomáscsökkentő csoportos mozgás

Mozogjon velünk az Életmód Orvosi Stúdióban! Bevezetésként ingyenesen vehet részt óránkon ahol elsajátíthatja a helyes mozgásformákat és megtanulhatja, hogy számára hogyan és milyen mozgásforma ami segíthet. Jelentkezzen "vérnyomást csökkentő" csoportos mozgás óránkra, minden csütörtökön 17 órától!
Kérjük küldje el, hogy melyik órára szeretne jelentkezni, valamint írja bele telefonszámát és kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot és tájékoztatják a részletekről.Jelentkezni lehet e-mailen itt>>

Órák helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 31.

Bővebb információ: info@eletmodorvosikozpont.hu

Bejelentkezés telefonszámon: +36 70 629 6059

Kapcsolódó cikkünk

Fiatal nőknél nagyobb a kockázat szívinfarktus után - fontos a rehabilitáció

Fiatal nőknél nagyobb a kockázat szívinfarktus után - fontos a rehabilitáció

A szívinfarktuson átesett fiatalabb nőknek valamivel rosszabbak a kilátásaik, mint a hasonló korú férfiaknak – állítják a kutatások. Mi lehet ennek az oka? Mit tehetnek a nők a szívük védelmében? Miért fontos a nőknek tudniuk a rehabilitáció kiemelt jelentőségéről? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

Módosítás: 2022.08.29 09:17