A veseartéria szűkülete csökkent véráramláshoz vezethet a vesékben, károsítva ezzel a szervek működését. A veséknek megfelelő véráramlásra van szükségük a salakanyagok szűréséhez és a felesleges folyadék eltávolításához. A veseartéria szűkülete megakadályozza, hogy elegendő oxigénben gazdag vér jusson el a vesékhez, ezáltal rontja a vesék működését. A veseartéria szűkülete érintheti az egyik vagy mindkét oldali vesét és nagyon súlyos szövődményeket okozhat.

A veseartéria szűkületével kapcsolatos szolgáltatásaink a Kardio Központban
Mit jelent a veseartéria szűkülete?
Hogyan alakul ki a veseartéria szűkülete?
Milyen betegségekhez köthető a veseartéria szűkülete?
Milyen tünetekkel jellemezhető a veseartéria szűkülete?
Milyen szövődményeket okozhat a veseartéria szűkülete?
Hogyan vizsgálható ki a veseartéria szűkülete?
Hogyan kezelhető a veseartéria szűkülete?

A veseartéria szűkületével kapcsolatos szolgáltatásaink a Kardio Központban

Mit jelent a veseartéria szűkülete?

A veseartéria szűkülete azoknak az artériáknak a szűkületét jelentik, amik az oxigéngazdag vért a szívből a vesék felé szállítják. Az emberi szervezetben egy jobb és egy bal oldali veseartéria található. A veseartéria szűkülete érintheti az egyik vagy mindkét oldali artériákat, károsítva ezzel az egyik vagy mindkét oldali vesék működését. A vesék számos feladatot ellátnak a szervezetben, többek között a salakanyagok szűrését, a felesleges folyadék eltávolítását, a szervezet só-víz, valamint sav-bázis háztartás szabályozását, a vérnyomás kontrollálást, valamint hormonokat termelnek.  A veseartéria szűkülete a vesék károsítása révén ezeket a funkciókat is károsítja, melyek számos betegséghez vezethetnek. A veseartéria szűkülete hosszú távon többek között magas vérnyomáshoz és krónikus veseelégtelenséghez vezethet. Fontosak a rendszeres orvosi vizsgálatok és a kockázati tényezők minimalizálása annak érdekében, hogy a veseartéria szűkülete időben felismerésre és kezelésre kerüljön.  Az érintetteknek egyéni kezelési terv alapján kell együttműködniük az orvosukkal, hogy csökkentsék a szövődmények kockázatát.

Hogyan alakul ki a veseartéria szűkülete?

A veseartéria szűkülete hátterében általában két fő okot leVeseartéria szűkülete - Kardio Központhet azonosítani. Az alábbiakban bemutatjuk hogyan vezetnek ezek a tényezők a veseartéria szűkűletéhez.

Érelmeszesedés

A vérben keringő zsírok, a koleszterin és más anyagok felhalmozódhatnak a veseartéria falában. Ahogy ezek a lerakódások egyre nagyobbak lesznek, megkeményedhetnek, plakk képződhet belőlük. Ezt a folyamatot nevezzük érelmeszesedésnek. A plakkok szűkítik a veseartériát, ezáltal csökkenthetik a véráramlást, és hosszútávon vesehegesedést okozhatnak. Az érelmeszesedés a test számos területén előfordul, és a különböző erekben különböző szervi károsodást és tüneteket okozhat. Az érelmeszesedés gyakran érinti a vese artériát, valójában a veseartéria szűkülete hátterében az a leggyakoribb ok. Az érelmeszesedést okozhatja a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy egyéb szív- és érrendszeri problémák.

Fibromuszkuláris diszplázia

Egy másik gyakori ok a veseartéria szűkülete mögött az ún. fibromuszkuláris dysplasia. Ez egy olyan rendellenesség, amely a vérerek falában abnormális sejtnövekedéssel jár. A fibromuszkuláris diszpláziában az artéria falában lévő izom nem úgy növekszik, ahogyan kellene. Ez gyakran gyermekkorban kezdődik. A veseartériában keskeny szakaszok és szélesebb szakaszok váltakozhatnak, ami az artériáról készült felvételeken gyöngyszemszerű megjelenést eredményez. A veseartéria annyira beszűkülhet, hogy a vese nem kap elég vért. Ez már fiatal korban magas vérnyomáshoz vezethet. A fibromuszkuláris diszplázia érintheti az egyik, vagy mindkét oldali veseartériát, valamint a test egyéb artériáit is.

Ritkán a veseartéria szűkülete más betegségek, például az erek gyulladása vagy a veseartériákat nyomó daganat következménye miatt alakul ki.

Kapcsolódó cikkünk

Ki-kiugró vérnyomás értékek? Fontos tudni az ingadozó vérnyomás okát

Ki-kiugró vérnyomás értékek? Fontos tudni az ingadozó vérnyomás okát

Amikor a vérnyomás gyakran ingadozik a normál, a magas és az alacsony értékek közt, és ez az ingadozás túlmegy a normál mértéken, azt mindenképpen ki kell vizsgálni. Az ingadozó vérnyomás lehetséges okaira és a kezelés lehetőségeire dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája hívta fel a figyelmet.

Milyen betegségekhez köthető a veseartéria szűkülete?

Az érelmeszesedésben szenvedőknél a legnagyobb a veseartéria szűkülete valószínűsége. Az érelmeszesedés akkor alakul ki, amikor a többnyire zsírból és koleszterinből álló plakk felhalmozódik az artériák falán. Az érelmeszesedés, és ezáltal a veseartéria szűkülete az alábbi betegségekben vagy állapotokban gyakori:

 • Cukorbetegség
 • Szív- és érrendszeri betegségek, vagy ezek előfordulása a családban
 • Magas vérnyomás
 • Magas koleszterinszint
 • Elhízás
 • Idősebb életkor
 • Helytelen étrend (magas nátrium-, zsír- és cukortartalom)
 • Mozgásszegény életmód
 • Dohányzás

Milyen tünetekkel jellemezhető a veseartéria szűkülete?

A veseartéria szűkülete sokáig tünetmentes lehet, és gyakran csak akkor ismerik fel, amikor már súlyos szövődmények alakultak ki. A veseartéria szűkülete néhány lehetséges tünete közé tartozik a magas vérnyomás, az alsó végtagok duzzanata, a fáradtság és a vizelettel kapcsolatos problémák. A veseartéria szűkülete rontja a veseműködést, melynek tünetei a következők lehetnek:

Milyen szövődményeket okozhat a veseartéria szűkülete?

A veseartéria szűkülete az egész szervezetre kiható, súlyos szövődményeket okozhat. A vese létfontosságú feladatokat lát el, így károsodása is komoly szövődményekhez vezethet. Példák a veseartéria szűkülete miatt kialakuló szövődményekre:

Hogyan vizsgálható ki a veseartéria szűkülete?

A veseartéria szűkülete a legjobban a különböző képalkotó vizsgálatok segítségével azonosítható. A teljes kivizsgáláshoz azonban a veseartéria szűkülete esetén is hozzátartozik a részletes anamnézis felvétel a panaszokról és a társbetegségekről, melyek szerepet játszhattak a veseartéria szűkülete kialakulásában. A fizikális vizsgálat során a vesetáj felett hallgatózva a sztetoszkóppal jellegzetes eltérés hallható a veseartéria szűkülete esetén. Vérnyomásmérések és vérvizsgálatok is segíthetnek a veseartéria szűkülete azonosításában.

A veseartéria szűkülete diagnosztizálására gyakran végzett képalkotó vizsgálatok a következők:

 • Doppler-ultrahang: A nagyfrekvenciás hanghullámok segítségével megtalálható a veseartéria szűkülete, valamint felmérhető annak súlyossága.
 • CT-vizsgálat: A CT-vizsgálat a veseartériákról képek készülnek. A véráramlás kimutatásához festékanyag-injekciót kaphat.
 • Mágneses rezonancia-angiográfia (MRA): Az MRA rádióhullámokat és erős mágneses tereket használ, hogy részletes 3D-s képeket készítsen a veseartériákról és a vesékről. Az artériákba adott festékanyag-injekció a képalkotás során körvonalazza az ereket.
 • Vesearteriográfia: A röntgenvizsgálat e speciális típusa segít orvosának megtalálni a veseartériák elzáródását. Ezt a vizsgálatot főként akkor végzik el, ha az is valószínűsíthető, hogy az érbe egy kis csövet (stentet) vagy ballont kell behelyezni az ér tágítása érdekében. A módszerrel ugyanis a vizsgálat mellett ez a fajta kezelés is elvégezhető.

Hogyan kezelhető a veseartéria szűkülete?

A veseartéria szűkülete kezelésének célja a véráramlás helyreállítása és a vesék védelme. A terápiás lehetőségek közé tartozik a gyógyszeres kezelés, például különböző vérnyomáscsökkentők alkalmazása. Ha a veseartéria-szűkület hátterében érelmeszesedés áll, kezelőorvosa aszpirint és koleszterinszint-csökkentő gyógyszert is javasolhat. Súlyosabb esetekben a sebészeti beavatkozás is szóba jöhet. Az ér megnyitására irányuló eljárásokat azoknál az embereknél kell megfontolni, akiknél a gyógyszeres kezelés önmagában nem működik jól, akik nem tolerálják a gyógyszereket, akik gyakran visszatartják a folyadékot, és akiknél a kezelésre rezisztens szívelégtelenségben szenvednek. Néha a kezelések kombinációja a legjobb megközelítés.

A veseartéria szűkülete kezelésére szolgáló műtéti eljárások a következők lehetnek:

 • Vese angioplasztika és stentelés: Ennél az eljárásnál az orvosok kiszélesítik a szűkült veseartériát. Ez egy ballonos katéter segítségével történhet, amiután egy eszközt (stentet) helyeznek az ér belsejébe, amely nyitva tartja az ér falát, és lehetővé teszi a jobb véráramlást.

 • Veseartéria bypass műtét: A bypass-műtét során az orvosok egy pótló eret ültetnek be a veseartériába, hogy a vér új útvonalon jusson el a veséjéhez. Néha ez azt jelenti, hogy a veseartériát összekötik egy máshonnan, például a májból vagy a lépből származó érrel. Ezeket a műtéteket leggyakrabban akkor végzik, ha az angioplasztika nem jár sikerrel, vagy ha további sebészeti beavatkozásokra van szükség.

Az életmódváltás is fontos szerepet játszik a veseartéria szűkületének kezelésében és megelőzésében. A dohányzás elkerülése, az egészséges étkezés, a rendszeres testmozgás és a stresszkezelés mind hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségének fenntartásához.

A következő tanácsok segíthetnek a kezelések kiegészítésében, és a veseartéria szűkülete szövődményeinek megelőzésében:

 • Tartsa fenn az egészséges testsúlyt.
 • Korlátozza a sót az étrendjében. A só és a sós ételek növelik a vérnyomását.
 • Legyen fizikailag aktív. A rendszeres fizikai aktivitás segíthet a fogyásban, csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, a koleszterinszintet és a vérnyomást.
 • Csökkentse a stresszt, mely szintén jótékony hatású a vérnyomásra.
 • Ha fogyaszt alkoholt, mértékkel tegye.
 • Ne dohányozzon. A dohányzás károsítja az érfalakat és felgyorsítja az artériák megkeményedésének folyamatát.

  Téma szakértője

  Specialitások:

  Ellátás magyar, orosz és ukrán nyelven is!

  Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Módosítás: 2023.11.27 13:50