Mára a népesség fele hal meg szív- és érrendszeri betegségekben, ez a betegségegyüttes a korai halálozás egyik vezető oka, ezért is fontos kellő figyelmet fordítani a betegségek megelőzésére és hatékony kezelésére.

Az orvosi szakvélemény szerint több száz rizikofaktort létezik amelyek szerepet játszhanak a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásában. A szívbetegségek zöme krónikusan, lassú folyamatként alakul ki, ezért egy rendszeres kardiológiai kivizsgálással időben kezelhhetővé válnak.

A legtöbb ember rohan, egyre nagyobb stresszben él, zsírban, cukorban és sóban gazdag ételeket fogyaszt, valamint a lakosság közel 30%-a dohányzik. A szív és érrendszeri betegségek kialakulásához nagymértékben hozzájárul a mozgásszegény életmód és az elhízás is. Az életmódbeli tényezők mellett kiemelten fontos az öröklődés szerepe. Azoknál, akiknél megfigyelhető a szív- és érproblémák családon belüli halmozódása, fokozott a betegség kialakulásának kockázata is. 

A kardiológiai betegségeknek sokféle tünete lehet. A kardiológiai panaszoknak változatos szervrendszereket érintő megbetegedések állhatnak, amelyek megbízható elkülönítése még a "rutinos" orvosok számár sem mindig egyszerű. 

Kapcsolódó cikkünk

Miért alacsony a pulzusa? - Kardioközpont

Miért alacsony a pulzusa? - Kardioközpont

Az alacsony pulzus többnyire nem jár feltűnő tünetekkel, de a fejfájás, szédülés, gyengeség utalhat erre a problémára. Ha pedig többször is alacsony pulzust mérünk, dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint feltétlenül indokolt a kivizsgálás.

Létrehozás ideje: 2022.06.16
Utolsó módosítás: 2022.08.23