Mára a népesség fele hal meg szív- és érrendszeri betegségekben, ez a betegségegyüttes a korai halálozás egyik vezető oka, ezért is fontos kellő figyelmet fordítani a betegségek megelőzésére és hatékony kezelésére.

Az orvosi szakvélemény szerint több száz rizikofaktort létezik amelyek szerepet játszhanak a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásában. A szívbetegségek zöme krónikusan, lassú folyamatként alakul ki, ezért egy rendszeres kardiológiai kivizsgálással időben kezelhhetővé válnak.

A legtöbb ember rohan, egyre nagyobb stresszben él, zsírban, cukorban és sóban gazdag ételeket fogyaszt, valamint a lakosság közel 30%-a dohányzik. A szív és érrendszeri betegségek kialakulásához nagymértékben hozzájárul a mozgásszegény életmód és az elhízás is. Az életmódbeli tényezők mellett kiemelten fontos az öröklődés szerepe. Azoknál, akiknél megfigyelhető a szív- és érproblémák családon belüli halmozódása, fokozott a betegség kialakulásának kockázata is. 

A kardiológiai betegségeknek sokféle tünete lehet. A kardiológiai panaszoknak változatos szervrendszereket érintő megbetegedések állhatnak, amelyek megbízható elkülönítése még a "rutinos" orvosok számár sem mindig egyszerű. 

Kapcsolódó cikkünk

A COVID-on átesett betegeknek jobban kell figyelniük a szívükre

A COVID-on átesett betegeknek jobban kell figyelniük a szívükre

Olasz kutatók figyeltek fel arra, hogy a koronavírusos vagy a fertőzésen átesett betegeknél megnövekedett a kórházon kívül bekövetkező szív-érrendszeri események száma. Az eredményeket dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa elemezte, és egyben felhívta a figyelmet a kardiológiai ellenőrzés jelentőségére.

Módosítás: 2022.08.23 15:48