Szerző: KardioKözpont

Az EKG-vizsgálat során a szív állapotáról kapunk pontos képet az elektromos aktivitásán keresztül. Ez egy teljesen fájdalommentes, már szinte alapvető vizsgálati módszer a kardiológiában, ami a percenkénti szívverések számát adja meg, de a szív ingervezetési zavarairól, ritmuszavarairól, szívizomzat károsodásáról, a szervezet aktuális stressz-szintjéről is információt ad.

Mi is az az EKG-vizsgálat?

Mit mutat az EKG-vizsgálat?

Mire jó az EKG-vizsgálat?

Mikor szükséges az EKG-vizsgálat elvégzése?

Mi az EKG-vizsgálat előnye?

Milyen kardiológiai betegségeket jelez az EKG-vizsgálat?

Hogyan zajlik az EKG-vizsgálat?

Felkészülés az EKG-vizsgálatra

Mi is az az EKG-vizsgálat?

Az elektrokardiogram (EKG vagy ECG) vizsgálat egy nem invazív eljárás, amely során a szív elektromos tevékenységét rögzítik és ábrázolják grafikusan. EKG-elektródokat helyeznek el a test különböző pontjain, a mellkason, a karokon és a lábakon, hogy érzékeljék a szív elektromos aktivitását.

Az EKG-vizsgálat során az elektromos jelek, amik detektálhatók, a szív által generált impulzusok, amiket  az izmok összehúzódásához és elernyedéséhez hoz létre a szív, vagyis a pumpaműködéshez, és ezt  rögzítik az EKG-vizsgálat során. Ezek a jelek aztán ábrázolódnak egy grafikonon, amelynek hullámai és jelei információkat nyújtanak a szív elektromos tevékenységéről.

Az EKG-vizsgálat segítségével az orvosok tudják értékelni a szív ritmusát, az ingerületvezetési rendszert, a kamrák és a pitvarok összehúzódását, valamint az esetleges szívproblémák jeleit, például szívinfarktust vagy ritmuszavarokat. Az EKG-vizsgálat egy gyors és biztonságos módszer a szív egészségének értékelésére, és gyakran része az általános egészségügyi vizsgálatoknak is, nemcsak a kardiológiai vizsgálatnak.

Az EKG tehát a végtagokon és a mellkason elhelyezett elektródákból gyűjti össze az elektromos jeleket, amiket a készülék átalakít és papírszalagra rajzolt görbék formájában jelenít meg. Az EKG-vizsgálat során kimutatható a percenkénti szívverések száma, szabályossága, a szív ingerképzése, ingerületvezetése, esetleges károsodása és a ritmuszavarok is. Információt kaphatunk többek között a szívet alkotó kamrák falának nagyságáról, az alkalmazott gyógyszerek szívműködést befolyásoló tényezőiről vagy nemkívánatos mellékhatásairól. A vizsgálat ezen kívül alkalmazható még a veleszületett vagy szerzett vezetési zavarok, ritmuszavarok, elektrofiziológiai eltérések feltérképezése céljából is, éppen ezért a nyugalmi EKG-vizsgálat kikerülhetetlen része egy kardiológiai kivizsgálásnak. A KardioKözpontban használt 12 elvezetéses EKG jelenleg használt legmodernebb vizsgálat, ami így a lehető legpontosabb képet nyújtja a szív aktuális állapotáról. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mit mutat az EKG-vizsgálat?

Az elektrokardiogram (EKG) vizsgálat a szív elektromos tevékenységét rögzíti. Az EKG grafikonon megjelenített görbéje különböző hullámokat és jeleket tartalmaz, amelyek segítségével értékelhető a szív működése. Ezek közé tartoznak:

 • P-hullám: A pitvarok összehúzódását jelzi.
 • QRS-komplex: A kamrák összehúzódását jelzi.
 • T-hullám: A kamrák relaxációját jelzi.
 • ST-szegmens: A kamrai izomzat elektromos állapotát mutatja, és fontos lehet a szívinfarktus és más szívbetegségek diagnosztizálásában.
 • QT-intervallum: A kamrai izomzat elektromos ciklusa, ami az összehúzódás és az elernyedés közötti időtartamot jelenti.

Az EKG-eredmények alapján az orvosok értékelik a szív ritmusát és az esetleges eltéréseket, például az aritmia, a szívinfarktus vagy más szívproblémák jeleit. Fontos megjegyezni, hogy az EKG csak egy eszköz a szív egészségének értékelésére, és általában más vizsgálatokkal (például echokardiográfia, szívkatéterezés stb.) együtt alkalmazzák a pontos diagnózis felállításához.

Mire jó az EKG-vizsgálat?

Az EKG-vizsgálat számos módon segít a betegségek értékelésben és diagnosztizálásban a kardiológiai területen. Íme néhány fő előnye:

 • Szívritmuszavarok észlelése: Az EKG-vizsgálat segítségével az orvosok könnyen észlelhetik a szívritmuszavarokat, például a pitvarfibrillációt, a pitvari flutternt, a kamrai tachycardiát vagy bradycardiát, valamint különböző típusú vezetési blokkokat.
 • Szívinfarktus diagnosztizálása: Az EKG azonnal mutatja a szívinfarktus jeleit, például az ST-szegmens emelkedését vagy depresszióját, amelyek kulcsfontosságúak a diagnózisban és a kezelésben.
 • Szívizom elégtelenség értékelése: Bár az EKG-vizsgálat nem specifikus az szívizom elégtelenségre, bizonyos jelek, például az ST-szegmens depressziója vagy az T-hullám inverziója, utalhatnak arra, hogy a szívizom működése nem megfelelő.
 • Szívizom hypertrophia észlelése: Az EKG-vizsgálat észlelheti a szívizom túlzott megnagyobbodását, amely gyakran a magas vérnyomás vagy más szívbetegségek következménye.
 • Általános szív egészség értékelése: Az EKG-t gyakran használják az általános egészségügyi vizsgálatok részeként, hogy felmérjék a szív egészségét és az esetleges szívproblémák jelenlétét, még akkor is, ha nincsenek tünetek.

Az EKG-vizsgálat tehát sokféle kardiológiai probléma felismerésében és értékelésében segít, és fontos eszköz a szív egészségének megőrzésében és a szívbetegségek diagnosztizálásában.

Kapcsolódó cikkünk

Szorong önmaga és a szerettei miatt? Ezeket gondolja végig

Szorong önmaga és a szerettei miatt? Ezeket gondolja végig

A járványhelyzettel kapcsolatosban számos, különböző forrása lehet a szorongásainknak. Dr. Révay Edit PhD, a KardioKözpont életvezetési tanácsadójának iránymutatásával a pszichés biztonság részben visszaszerezhető. 

Mikor szükséges az EKG-vizsgálat elvégzése?

Az EKG-vizsgálatot számos klinikai helyzetben alkalmazzák a szív működésének értékelésére. Néhány gyakori eset, amikor az EKG-vizsgálat elvégzése szükséges lehet:

 • Ritmuszavarok gyanúja: Ha valaki szívritmuszavarokra utaló tüneteket tapasztal, például heves szívdobogást, szédülést vagy eszméletvesztést.
 • Szívpanaszok: Ha valaki mellkasi fájdalmat, nyomást vagy kellemetlenséget érez, amely a szívbetegség gyanúját felveti, szükséges az EKG-vizsgálat elvégzése.
 • Szívbetegség kockázatának felmérése: Ha valakinél magas vérnyomás, cukorbetegség, dohányzás vagy más kockázati tényezők vannak jelen, az EKG-vizsgálat segíthet az esetleges szívproblémák korai felismerésében.
 • Kardiovaszkuláris betegség nyomon követése: Az EKG-vizsgálat hasznos lehet a korábbi szívproblémák kezelésének és hatékonyságának nyomon követésében.
 • Általános egészségügyi vizsgálatok részeként: Az EKG-vizsgálat elvégzése a rutin vizsgálatok része,nem csupán kardiológiai panasz esetén végzendő. A házi orvosi rendelőkben is rutinszerű az EKG-vizsgálat.

Megjegyzendői, hogy az EKG-vizsgálat csak egy eszköz a szív egészségének értékelésére, és általában más vizsgálatokkal együtt alkalmazzák -például echokardiográfia, doppler ultrahang- a pontos diagnózis felállításához. Az EKG-vizsgálatot mindig az orvos utasítása szerint és az aktuális klinikai szükségleteknek megfelelően kell elvégezni.

Mi az EKG-vizsgálat előnye?

Az EKG-vizsgálat számos előnye ismert, amelyek segítik a szív egészségének értékelését és különböEKG vizsgálat - KardioKözpontző kardiovaszkuláris problémák diagnosztizálását:

 • Gyors és nem invazív: Az EKG-vizsgálat egy gyors és nem invazív vizsgálat, ami azt jelenti, hogy nem kell a  test integritását megbontani a vizsgálathoz. Az EKG-vizsgálat általában csak néhány percig tart, és nem jár sem fájdalommal, sem kellemetlenséggel.
 • Kiterjedt információ: Az EKG-vizsgálat által rögzített elektromos jelek sok információt nyújtanak a szív működéséről, ideértve a szívritmust, az ingerületvezetési rendszert és az esetleges elváltozásokat, eltéréseket.
 • Széles körű alkalmazhatóság: Az EKG-vizsgálat széles körben alkalmazható különböző klinikai helyzetekben, ideértve a rutinszerű egészségügyi vizsgálatokat, a tünetek értékelését, a betegség nyomon követését és a műtéti előkészítést is.
 • Korai figyelmeztetés jelzője: Az EKG-vizsgálat segíthet a szívbetegségek korai felismerésében, még akkor is, ha valakinek nincsenek tünetei. Ez lehetővé teszi az időben történő kezelést és a súlyosabb szövődmények megelőzését.
 • Segítség a kezelési terv meghatározásában: Az EKG-vizsgálat eredménye és az egyéb kiegészítő vizsgálatok alapján az orvosok megfelelő kezelési tervet állíthatnak össze a beteg számára, például gyógyszerek, életmódbeli változások vagy további vizsgálatok javaslatával.

Összességében az EKG-vizsgálat egy gyors, hatékony és hasznos eszköz a szív egészségének értékelésére és a kardiovaszkuláris betegségek diagnosztizálására.

Milyen kardiológiai betegségeket jelez az EKG-vizsgálat?

Az EKG-vizsgálat segítségével számos kardiológiai betegség jelezhető vagy észlelhető, beleértve, de nem kizárólagosan:

 • Szívritmuszavarok: Az EKG-vizsgálat segíthet az olyan ritmuszavarok, mint például a pitvarfibrilláció, pitvarflutter, kamrai tachycardia, bradycardia, vagy különböző típusú vezetési blokkok, például a blokkok a His-kötegen vagy a jobb vagy bal kötegben.
 • Szívinfarktus (miokardiális infarktus): Az EKG-vizsgálat azonnal mutatja a szívinfarktus jeleit, például az ST-szegmens emelkedését vagy depresszióját, illetve a Q-hullám megjelenését, amelyek általában a szívinfarktus jelei.
 • Szívkamra-hypertrophia: Az EKG-vizsgálat észlelheti a szívkamra-hypertrophiát, amely a szívizom túlzott megnagyobbodását jelenti, ha nagy nyomással szemben kell tartósan dolgoznia a szívizomnak. Nem kezelt magas vérnyomás esetén az esetek nagy százalékában figyelhető meg kamrai hipertrófia.
 • Szívizominfarktus utáni változások: Az EKG-vizsgálat segíthet azonosítani azokat a változásokat, amelyek a szívizominfarktus után jelentkeznek, például a Q-hullám megjelenését vagy az ST-szegmens emelkedését.
 • Szívizom elégtelenség: Bár az EKG-vizsgálat nem specifikus az szívelégtelenségre, bizonyos jelek, például az ST-szegmens depressziója vagy az T-hullám inverziója, utalhatnak arra, hogy a szívizom működése nem megfelelő.
 • Perikarditis: A perikarditisz a szívburok gyulladását jelenti. Ez egy igen súlyos betegség, ami komoly szövődményekkel is járhat. Az EKG-vizsgálat perikarditiszre utaló jeleket mutathat, például az ST-szegmens emelkedését diffúzan az összes elvezetésben.

Hogyan zajlik az EKG-vizsgálat?

Az EKG-vizsgálat közben a páciens hanyatt fekszik, csuklóira és bokáira fémelektródát rögzítünk. A vizsgálat közben 8 elektródát helyezünk a mellkasra és 4-et a karokra és a bokára. Fontos a beteg nyugalmi állapota - amit akár pár perc pihenéssel elérhetünk-, mert a vizsgálat előtti fizikai aktivitás (pl. rohanás) módosíthatja az EKG görbét. Az EKG-vizsgálat közben a páciens nem mozoghat, és nem beszélhet, mert a mérés pontosságát károsan befolyásolhatja.
Számos esetben az EKG jel csak felveti bizonyos betegségek gyanúját, amit majd egyéb vizsgálatokkal kell a szakorvosnak igazolnia vagy kizárnia. 

Felkészülés az EKG-vizsgálatra

Az EKG-vizsgálat semmilyen előkészületet nem igényel, teljesen fájdalommentes. Vannak olyan betegségek is, amelyeknek EKG-n kimutatható jelei csak terhelésre jelentkeznek, ezért fizikai terhelés közben kell, hogy felvegyék az EKG-görbét. Ezt nevezzük terheléses EKG-nak.

Az EKG-vizsgálat Budapesten beutaló és sorbanállás nélkül igénybevehető telefonos egyeztetést követően hétköznap 8-20 óra között nem csak a KardioKözpontban, de partnerintézményeiben is. A 12 elvezetéses EKG kiértékeléséhez keresse bátran a KardioKözpont szakorvosait!

Módosítás: 2024.05.21 16:43