Szerző: KardioKözpont

Az EKG vizsgálat során a szív állapotáról kapunk pontos képet az elektromos aktivitásán keresztül. Ez egy teljesen fájdalommentes, már szinte alapvető vizsgálati módszer a kardiológiában, ami a percenkénti szívverések számát adja meg, de a szív ingervezetési zavarairól, ritmuszavarairól, szívizomzat károsodásáról, a szervezet aktuális stressz-szintjéről is információt ad.

EKG vizsgálat

Az EKG a végtagokon és a mellkason elhelyezett elektródákból gyűjti össze az elektromos jeleket, amiket a készülék átalakít és papírszalagra rajzolt görbék formájában jelenít meg. A vizsgálat során kimutatható a percenkénti szívverések száma, szabályossága, a szív ingerképzése, ingerületvezetése, esetleges károsodása és a ritmuszavarok is. Információt kaphatunk többek között a szívet alkotó kamrák falának nagyságáról, az alkalmazott gyógyszerek szívműködést befolyásoló tényezőiről vagy nemkívánatos mellékhatásairól. A vizsgálat ezen kívül alkalmazható még a veleszületett vagy szerzett vezetési zavarok, ritmuszavarok, elektrofiziológiai eltérések feltérképezése céljából is, éppen ezért a nyugalmi EKG vizsgálat kikerülhetetlen része egy kardiológiai kivizsgálásnak. A KardioKözpontban használt 12 elvezetéses EKG jelenleg használt legmodernebb vizsgálat, ami így a lehető legpontosabb képet nyújtja a szív aktuális állapotáról. 

Hogyan zajlik az EKG vizsgálat?

EKG vizsgálat - KardioKözpont

Az EKG vizsgálat közben a páciens hanyatt fekszik, csuklóira és bokáira fémelektródát rögzítünk. A vizsgálat közben 8 elektródát helyezünk a mellkasra és 4-et a karokra és a bokára. Fontos a beteg nyugalmi állapota - amit akár pár perc pihenéssel elérhetünk-, mert a vizsgálat előtti fizikai aktivitás (pl. rohanás) módosíthatja az EKG görbét. Az EKG vizsgálat közben a páciens nem mozoghat, és nem beszélhet, mert a mérés pontosságát károsan befolyásolhatja.
Számos esetben az EKG jel csak felveti bizonyos betegségek gyanúját, amit majd egyéb vizsgálatokkal kell a szakorvosnak igazolnia vagy kizárnia. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Felkészülés az EKG vizsgálatra

A vizsgálat semmilyen előkészületet nem igényel, teljesen fájdalommentes. Vannak olyan betegségek is, amelyeknek EKG-n kimutatható jelei csak terhelésre jelentkeznek, ezért fizikai terhelés közben kell, hogy felvegyék az EKG-görbét. Ezt nevezzük terheléses EKG-nak.

Az EKG vizsgálat Budapesten beutaló és sorbanállás nélkül igénybevehető telefonos egyeztetést követően hétköznap 8-20 óra között nem csak a KardioKözpontban, de partnerintézményeiben is. A 12 elvezetéses EKG kiértékeléséhez keresse bátran a KardioKözpont szakorvosait!

Kapcsolódó cikkünk

Szorong önmaga és a szerettei miatt? Ezeket gondolja végig

Szorong önmaga és a szerettei miatt? Ezeket gondolja végig

A járványhelyzettel kapcsolatosban számos, különböző forrása lehet a szorongásainknak. Dr. Révay Edit PhD, a KardioKözpont életvezetési tanácsadójának iránymutatásával a pszichés biztonság részben visszaszerezhető. 

 

Létrehozás ideje: 2017.07.11
Utolsó módosítás: 2022.09.30