Sokan nem tudják, hogy az egyes akut események (pl. szívinfarktus után vagy stroke után) és esetleg egy néhány hetes rehabilitáció után, hogyan tudják biztonságosan, de mégsem betegként tovább élni az életüket. A kérdés nem csak az hogy,  hogyan szerezhetik vissza a teljesítőképességüket, de az is, mit tehetnek megnövekedett kockázata ellen. Az akut szakasz az állami szférában fokozott ellenőrzés mellett történik, azonban az ambuláns szakasz végigkövetése gyakran elmarad. Ebben vállal szerepet a KardioKözpont.

A legjobb, ha a  kardiológiai gondozás rögtön az akut esemény (pl. szívinfarktus után vagy stroke után) után elkezdődik és megszakítás nélkül folyamatosan tart a beteg élete végéig. A KardioKözpont szakorvosai, dietetkusai és mozgásterapeutái a kórházból való távozás utáni ambuláns szakaszban tudnak segíteni a pácienseknek. 

Kardiológiai rehabilitáció, KardioközpontKinek van szüksége a gondozásra?

  • Myocardialis infarctuson átesett pácienseknek
  • Bypass műtéten átesetteknek
  • Koszorúér ballonos tágítása után
  • Billentyű műtétet követően
  • Pacemaker/defibrillátor beültetése után
  • Szívtranszplantáció után
  • Szívinfarktuson átesettek
  • Sztentelés után

Az egyéni értékekre szabott, személyenként kidolgozott mozgás- és életmódterv - aminek része az étrend tervezése, valamint a mentálhigiénés támogatás - ami jelentősen hozzájárul a későbbi jó életminőséghez, és kis túlzással ezen múlik, hogy teljes életet élhet-e a páciens, vagy élete végéig „betegállományban” marad. 

Elengedhetetlen, hogy a szív-érrendszeri események után fizikailag is megerősítsük a szívet és kialakítsunk egy szívbarát életmódot. Ebben döntő szerepe van a rendszeres mozgásnak, azonban figyelembe kell venni, milyen fizikai állapotból indul a páciens, milyen mozgástípus, intenzitás és gyakoriság számára az optimális.

A kezelőorvos a kontroll vizsgálatok során ellenőrizni a páciens állapotát, és a szükséges ellenőrző vizsgálatok után meggyőződik róla, hogy megfelelően hatnak-e a gyógyszerek. Ilyenkor van lehetőség szükség esetén a gyógyszer-módosításra, és a páciens állapotának átfogó értékelésére, a további kardiológiai kontroll vizsgálatok ütemezésére.  A kardiológiai gondozás egyébként panaszmentesség esetén is szükséges. 

Kapcsolódó cikkünk

Sült hal mediterrán fűszerekkel

Sült hal mediterrán fűszerekkel

A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében és kezelésében az egészséges táplálkozás köztudottan nagy szerepet játszik.

Módosítás: 2023.03.29 14:05