Tartalom

Mi az a szorító mellkasi fájdalom?

Mi lehet a szorító mellkasi fájdalom oka?

Szorító mellkasi fájdalom és a szívinfarktus

Szorító mellkasi fájdalom kivizsgálása

Szorító mellkasi fájdalom kezelése

Kezeletlen szorító mellkasi fájdalommal kapcsolatos problémák

Szórító mellkasi fájdalommal kapcsolatos szolgáltatások a Kardioközpontban:

Mi az a szorító mellkasi fájdalom?

 

A szorító mellkasi fájdalom egy olyan érzés, mintha a mellkasodat vagy a szegycsontodat egy erős nyomás vagy szorítás érné. Ez a fájdalomtípus gyakran jellemző lehet a szívproblémákra, különösen az angina pectorisra vagy a szívinfarktusra. Az angina pectoris egy olyan állapot, amikor a szívizom nem kap elegendő oxigént, és jellemzően fizikai aktivitás vagy stressz okozza.

A szorító mellkasi fájdalom jellemző tünetei lehetnek:

 1. Nyomás vagy szorítás érzése a mellkasban: Ez az érzés lehet enyhe vagy súlyos, és az emberek gyakran úgy írják le, mintha valami nehéz vagy szoros lenne a mellkasukban.

 2. Kisugárzó fájdalom: A fájdalom néha a szegycsont mögött keletkezik, majd kisugárzik a bal karba, a nyakba, az állba, a hátba vagy a vállba.

 3. Légzési nehézség: A szorító mellkasi fájdalommal járhat légszomj vagy nehézlégzés is.

 4. Esetleg hányinger és izzadás: Néhány ember émelygést, hányást vagy túlzott izzadást tapasztalhat.

A szorító mellkasi fájdalom súlyossága és kiváltó tényezői változhatnak személyenként. Fontos megjegyezni, hogy a szorító mellkasi fájdalom komoly tünet lehet, és azonnali orvosi figyelmet igényelhet, különösen, ha a fájdalom hirtelen jelentkezik, vagy más súlyos tünetek kísérik. Ha ilyen tüneteket tapasztalsz, sürgősen keresd fel az orvosodat vagy hívd a sürgősségi segélyszámot.

Mi lehet a szorító mellkasi fájdalom oka?

A szorító mellkasi fájdalom mögött meghúzódó, szíveredetű problémát elsősorban két dolog okozhatja.

Az egyik az angina pectoris; melynek során a szívizom elégtelen vérellátásban részesül, ennek a következménye a szorító mellkasi fájdalom. Ebben az esetben a fájdalom gyakran fizikai aktivitás vagy stressz következtében jelentkezik, pihenésre reagál, tehát enyhül, illetve idővel elmúlik. Azonban ez is egy kivizsgálást, és szakorvosi kezelést igénylő állapot!

A másik lehetséges ok a szívinfarktus. Infarktus következtében a szívizom szövete, melyek nem jutnak megfelelő mennyiségű vérhez, ezáltal pedig oxigénhez sem. A mellkasi fájdalom tartós, nem enyhül. Ha ilyet tapasztal feltétlenül értesítse a mentőket!

Azonban szorító mellkasi fájdalomnak számos oka lehet a szívproblémákon kívül is. Fontos megjegyezni, hogy a szorító mellkasi fájdalom mindig komoly tünet, és orvosi vizsgálatot igényel. Néhány lehetséges ok a következő:

 1. Tüdőproblémák: A tüdőbetegségek, például tüdőgyulladás, tüdőembólia vagy pleuritis (tüdőhártya gyulladása) is okozhatnak szorító mellkasi fájdalmat.

 2. Izomproblémák: Az izomproblémák, például izomgörcsök, izomfeszültség vagy sérülések szintén okozhatnak szorító mellkasi fájdalmat.

 3. Gerincproblémák: A gerincproblémák, például csontritkulás vagy gerincferdülés, szintén fájdalmat okozhatnak a mellkason.

 4. Emésztőrendszeri problémák: Az emésztőrendszeri problémák, mint például a gastrooesophagialis reflux betegség (GERD) vagy epehólyag-problémák, szintén szorító mellkasi fájdalmat okozhatnak.

 5. Stressz és szorongás: A stressz és szorongás is okozhat fizikai tüneteket, beleértve a mellkasi fájdalmat is.

 6. Túlzott fizikai aktivitás: Intenzív fizikai aktivitás vagy edzés során is jelentkezhet szorító mellkasi fájdalom, különösen, ha nincs elegendő felkészültség vagy túlzott terhelésnek van kitéve a test.

 7. Tumorok: Ritkán, de tumorok, például mellkasban vagy a mellüregben elhelyezkedő daganatok is okozhatnak szorító mellkasi fájdalmat.

 8. Idegi eredetű problémák: Az idegekkel kapcsolatos problémák, például interkostális neuralgia (az interkostális idegek irritációja) is szorító mellkasi fájdalmat okozhatnak.

Mindenesetre, ha szorító mellkasi fájdalmat tapasztal, mindig forduljon orvoshoz a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Szorító mellkasi fájdalom és a szívinfarktus

A szorító mellkasi fájdalom egyike lehet a szívinfarktusnak (angolul myocardial infarction). A szívinfarktus az a helyzet, amikor a szívizomnak hirtelen és jelentős mértékű vérellátási problémája van, általában egy koszorúér elzáródása miatt. A szorító mellkasi fájdalom a szívinfarktus tüneteként jelenik meg, és a következőképpen jellemző:

 1. Nyomás vagy szorítás érzése a mellkasban: A betegek gyakran úgy írják le, mintha valami nehezedne vagy szorítana a mellkasukra.

 2. Kisugárzó fájdalom: A fájdalom általában a szegycsont mögött jelentkezik, majd kisugárzik a bal karba, a nyakba, az állba, a hátba vagy a vállba.

 3. Légzési nehézség: A szorító mellkasi fájdalommal gyakran jár légszomj vagy nehézlégzés.

 4. Hányinger és hányás: Néhány beteg émelygést és hányást is tapasztalhat.

 5. Izzadás: Az érintettek túlzott izzadást is észlelhetnek.

Fontos megjegyezni, hogy a szívinfarktus egy életveszélyes állapot, és azonnali orvosi segítség szükséges. Ha valaki szorító mellkasi fájdalmat, kisugárzó fájdalmat, légszomjat vagy más szívproblémára utaló tüneteket tapasztal, azonnal hívja a sürgősségi segélyszámot (112 vagy a helyi sürgősségi számot) és keresse fel az orvost.

A szívinfarktus kezelése időérzékeny, és minél hamarabb megkezdődik, annál jobb a beteg prognózisa. Az orvosok általában végeznek különböző vizsgálatokat, például EKG-t és vérvizsgálatokat a szívenzim szintek megfigyelésére, hogy megerősítsék a diagnózist és megkezdjék a megfelelő kezelést, például trombolízist vagy szívkatéterezést.

Szorító mellkasi fájdalom - Kardioközpont

Szorító mellkasi fájdalom kivizsgálása

Ha tartósan nyomó, szúró mellkasi panaszt észlel és gyors megoldást keres tünteire, jelentkezzen be Mellkasi fájdalom vizsgálati csomagunkra.

A "Mellkasi fájdalom vizsgálati csomagunk" tartalma:

 • szakorvosi vizit
 • szívultrahang
 • nyugalmi ekg
 • terheléses ekg
 • nagylabor vizsgálat (benne vércukor, ionok, máj -és vesefunkció, vérkép, vizelet)

Az orvosi szakvélemény szerint több száz rizikofaktort létezik amelyek szerepet játszhanak a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásában. A szívbetegségek zöme krónikusan, lassú folyamatként alakul ki, ezért egy rendszeres kardiológiai kivizsgálással időben kezelhhetővé válnak.

Kapcsolódó cikkünk

9 ok, amiért szükséges lehet megvizsgálni az ereket

9 ok, amiért szükséges lehet megvizsgálni az ereket

Dohányzik, cukorbeteg, esetleg túlsúlyos? Dr. Vaskó Péter, a Budai KardioKözpont szakorvosa szerint nagyon hasznos lehet egy egyszerű módszerrel, az arteriográfiával megvizsgáltatni az erei állapotát, hiszen ezek a rizikófaktorok jelentősen növelik az érszűkület kialakulásának esélyét.

Szorító mellkasi fájdalom kezelése

A szorító mellkasi fájdalmat mindig komolyan kell venni, és orvosi kivizsgálást igényel. A kezelése mindig a kiváltó októl függ, és a kezelési tervet mindig a kardiológus szakorvos határozza meg. Különösen komolyan kell venni a fájdalmat akkor, ha rendkívül erős és hirtelen kezdődik; ebben az esetben azonnali orvosi segítségre van szükség!

Alapvetően az angina pectoris és a szívinfarktus kezelése különbözik, illetve azon kórképek között is eltérés lehet, melyek ezeken felül szorító mellkasi fájdalommal járnak.

Amennyiben a tipusos mellkasi fájdalom (szegycsont mögött) hosszú percekig fennáll és különösen akkor, ha az bal karba, nyakba sugárzik, verejtékezés, rendkivül rossz közérzet, szorongás vagy halálfélelem kíséri, akkor mentőt kell hívni!

A hirtelen kezdődő és spontán megszünő mellkasi fájdalom esetén kardiológiai kivizsgálás szükséges!

A stressz okozta szorító mellkasi fájdalom kezelésében pszichológusunk és pszichiátereink is tudnak segíteni. További információt ide kattintva érhet el.

Csatlakozzon Ön is Szívbetegséggel-teljeses életet Facebook csoportunkhoz! A közösségben egymás támogatásával és a Budai KardioKözpont szakmai hátterével kap hasznos tanácsokat! 

Facebook csoport: Szívbetegséggel - teljes életet

Facebook oldal: Kardioközpont

Kezeletlen szorító mellkasi fájdalommal kapcsolatos problémák

 

A kezeletlen szorító mellkasi fájdalom komoly problémákat okozhat, különösen akkor, ha az oka szívprobléma, például angina pectoris vagy szívinfarktus. Az alábbiakban néhány lehetséges probléma, amelyek kezeletlen szorító mellkasi fájdalommal járhatnak:

 1. Szívizomkárosodás: Ha a szorító mellkasi fájdalmat a szívizom oxigénhiánya okozza (például angina pectoris esetén), és a probléma nem kezelik, az idővel szívizomkárosodáshoz vezethet. A tartós oxigénhiány a szívizomsejtek elhalásához vezethet, ami szívinfarktushoz vezethet.

 2. Szívinfarktus: A szorító mellkasi fájdalom egyik lehetséges oka a szívinfarktus lehet, amely súlyos és életveszélyes állapot. A szívizom elégtelen vérellátása miatt a szívinfarktus kialakulhat, és ha nem kap azonnali kezelést, súlyos szövődményekkel járhat.

 3. Szívelégtelenség: A kezeletlen szívproblémák hosszú távon szívelégtelenséghez vezethetnek. Ez azt jelenti, hogy a szív nem képes hatékonyan pumpálni a vért, és a szervek nem kapják meg a szükséges oxigént és tápanyagokat.

 4. Életveszélyes ritmuszavarok: A szívproblémák, különösen a kezeletlen szívizomkárosodás vagy szívinfarktus, növelhetik az életveszélyes szívritmuszavarok kockázatát, mint például a kamrai fibrilláció.

 5. Tüdőszövődmények: A szorító mellkasi fájdalommal járó légzési nehézség és egyéb szívproblémák szövődményeket okozhatnak a tüdőben is, például tüdőödéma vagy tüdőgyulladás formájában.

 6. Krónikus fájdalom és életminőség csökkenése: A tartós, kezeletlen szorító mellkasi fájdalom krónikussá válhat, és az életminőséget jelentősen befolyásolhatja. A fájdalom és a korlátozott fizikai aktivitás miatt a mindennapi élettel való megbirkózás nehézzé válhat.

A szorító mellkasi fájdalom komoly tünet, amely gyors orvosi figyelmet igényel. Ha ilyen tüneteket tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz vagy hívd a sürgősségi segélyszámot (112), hogy megfelelő kezelést kapj és elkerülhesd a potenciális szövődményeket.

 

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Módosítás: 2024.01.19 17:42