Tartalom

Mi lehet a szorító mellkasi fájdalom oka?

Szorító mellkasi fájdalom kivizsgálása

Szorító mellkasi fájdalom kezelése

Szórító mellkasi fájdalommal kapcsolatos szolgáltatások a Kardioközpontban:

Mi lehet a szorító mellkasi fájdalom oka?

A szorító mellkasi fájdalom mögött meghúzódó, szíveredetű problémát elsősorban két dolog okozhatja.

Az egyik az angina pectoris; melynek során a szívizom elégtelen vérellátásban részesül, ennek a következménye a szorító mellkasi fájdalom. Ebben az esetben a fájdalom gyakran fizikai aktivitás vagy stressz következtében jelentkezik, pihenésre reagál, tehát enyhül, illetve idővel elmúlik. Azonban ez is egy kivizsgálást, és szakorvosi kezelést igénylő állapot!

A másik lehetséges ok a szívinfarktus. Infarktus következtében a szívizom szövete, melyek nem jutnak megfelelő mennyiségű vérhez, ezáltal pedig oxigénhez sem. A mellkasi fájdalom tartós, nem enyhül. Ha ilyet tapasztal feltétlenül értesítse a mentőket!Szorító mellkasi fájdalom - Kardioközpont

Szorító mellkasi fájdalom kivizsgálása

Ha tartósan nyomó, szúró mellkasi panaszt észlel és gyors megoldást keres tünteire, jelentkezzen be Mellkasi fájdalom vizsgálati csomagunkra.

A "Mellkasi fájdalom vizsgálati csomagunk" tartalma:

  • szakorvosi vizit
  • szívultrahang
  • nyugalmi ekg
  • terheléses ekg
  • nagylabor vizsgálat (benne vércukor, ionok, máj -és vesefunkció, vérkép, vizelet)

Az orvosi szakvélemény szerint több száz rizikofaktort létezik amelyek szerepet játszhanak a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásában. A szívbetegségek zöme krónikusan, lassú folyamatként alakul ki, ezért egy rendszeres kardiológiai kivizsgálással időben kezelhhetővé válnak.

Szorító mellkasi fájdalom kezelése

A szorító mellkasi fájdalmat mindig komolyan kell venni, és orvosi kivizsgálást igényel. A kezelése mindig a kiváltó októl függ, és a kezelési tervet mindig a kardiológus szakorvos határozza meg. Különösen komolyan kell venni a fájdalmat akkor, ha rendkívül erős és hirtelen kezdődik; ebben az esetben azonnali orvosi segítségre van szükség!

Alapvetően az angina pectoris és a szívinfarktus kezelése különbözik, illetve azon kórképek között is eltérés lehet, melyek ezeken felül szorító mellkasi fájdalommal járnak.

Amennyiben a tipusos mellkasi fájdalom (szegycsont mögött) hosszú percekig fennáll és különösen akkor, ha az bal karba, nyakba sugárzik, verejtékezés, rendkivül rossz közérzet, szorongás vagy halálfélelem kíséri, akkor mentőt kell hívni!

A hirtelen kezdődő és spontán megszünő mellkasi fájdalom esetén kardiológiai kivizsgálás szükséges!

A stressz okozta szorító mellkasi fájdalom kezelésében pszichológusunk és pszichiátereink is tudnak segíteni. További információt ide kattintva érhet el.

Csatlakozzon Ön is Szívbetegséggel-teljeses életet Facebook csoportunkhoz! A közösségben egymás támogatásával és a Budai KardioKözpont szakmai hátterével kap hasznos tanácsokat! 

Facebook csoport: Szívbetegséggel - teljes életet

Facebook oldal: Kardioközpont

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó cikkünk

Üzletemberek és szívbetegségek

Üzletemberek és szívbetegségek

Ha folyamatos stresszben élünk, ha minden nap teljesítmény kényszer alatt dolgozunk és túlhajszoljuk magunkat, akkor állandósul szervezetünkben ez a megfeszített, készültségi állapot, és a teljesítőképesség határának rendszeres túllépése végül felmorzsol minket. Ez néhány év alatt krónikus kimerüléshez vezet, a szervezet jelzéseként pedig kezdenek mutatkozni különféle testi és lelki panaszok. Gyakran megjelennek a különböző krónikus betegségek is, többek között a szív- és érrendszeri problémák: a szívritmus zavarok, a magas vérnyomás, a koszorúér-szűkület és annak súlyos következménye, a szívinfarktus. Dr. Vaskó Péter, a Budai KardioKözpont kardiológusa segít abban, hogy megértsük, hogy mi játszódik le ilyenkor a szervezetünkben, és hogy hogyan tudjuk az ebből eredő egészségkárosodásokat elkerülni.

Létrehozás ideje: 2017.08.01
Utolsó módosítás: 2023.10.16