Metabolikus szindróma

Metabolikus szindróma

Szerző: KardioKözpont Létrehozva: 2021.03.10 10:57 Módosítva: 2021.03.12 10:20

A metabolikus szindróma civilizációs népbetegség, ami világszerte egyre több áldozatot követel. Kialakulásában nagy szerepet játszik a helytelen életmód (mozgáshiány, egészségtelen táplálkozás) és a genetikai háttér miatt kialakuló elhízás, és a hozzá kapcsolódó krónikus szív-érrendszeri- és anyagcserebetegségek. Kezelésében fontos szerepet játszik emiatt az életmód megváltoztatása, gyógyszeres kezelés.

Milyen betegség tartoznak a metabolikus szindrómába?

A metabolikus szindróma egy tünetegyüttes, ami négy krónikus betegséget tartalmaz:

 

Jelentkezzen be metabolikus szindróma kivizsgálásra!

 

Telefonos bejelentkezés Dr Ferenczy Péter, metabolikus szindróma specialistához:

Telefonos időpontfoglalás

+36706103847

 

Az inzulinrezisztencia növeli a metabolikus szindróma kockázatát, mivel ekkor a szervezet nem tudja megfelelően felhasználni az inzulint. Hatására emelkedik a vércukorszint és az inzulin szintje, amit a hasnyálmirigy a felborult cukor-anyagcsere kompenzálása miatt túltermel. Kezelés elmaradása és helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód mellett gyakrabban alakul ki túlsúly, később metabolikus szindróma.

 

Mikor beszélünk metabolikus szindrómáról?

A metabolikus szindróma középpontjában az elhízás, és az azzal járó szív-érrendszeri és anyagcserebetegségek állnak. A Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) 2005-ben megfogalmazott kritériumrendszere szerint akkor diagnosztizálható a metabolikus szindróma, ha a hasi (centrális) elhízás mellett még másik két követelmény is teljesül az alábbi táblázatból. Minél több komponens van jelen, annál nagyobb az Ön egészségügyi kockázata.

 

Mért változó 

Kóros érték

Kóros haskörfogat* 

≥94 cm (férfiak) <102 cm jelentős kockázat!
≥80 cm (nők) <88 cm jelentős kockázat!

Kóros triglyceridérték
(vagy emiatt folytatott gyógyszeres kezelés) 

≥1,70 mmol/l 

Kóros HDL-cholesterinérték
(vagy emiatt folytatott gyógyszeres kezelés) 

<1,0 mmol/l (férfiak)
<1,3 mmol/l (nők)

Kóros vérnyomásérték
(vagy emiatt folytatott gyógyszeres kezelés) 

≥130 Hgmm systolés és/vagy
≥85 Hgmm diastolés érték

Kóros éhomi vércukor
(vagy emiatt folytatott gyógyszeres kezelés**) 

≥5,6 mmol/l 

Az időskor és a hízásra való genetikai hajlam tovább növeli a szindróma kialakulásának rizikóját.

Kapcsolódó cikkünk

Szexuálkardiológia: kapcsolat a merevedési zavar és a kardiológiai betegségek közt

A merevedési zavar és a szív-érrendszeri problémák közt több ponton lehet összefüggést találni, sok esetben éppen az erektilis diszfunkció lehet az egyik első jele a kardiovaszkuláris betegségnek. Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus járta körbe a szexuálkardiológiát, ezt a férfiakat érintő témát.

Milyen betegségekre hajlamosít a metabolikus szindróma?

Manapság a dohányzást megelőzve a metabolikus szindróma (és az elhízás) felelős a legtöbb szív-érrendszeri katasztrófa és haláleset kialakulásáért. Ennek oka, hogy az erek elzsírosodása, majd elmeszesedése jelentősen csökkenthetik a hajszálerek rugalmasságát és átmérőjét egyaránt, miközben emiatt az erek sérült részein úgynevezett plakkok alakulnak ki. Ezek a plakkok ha leszakadnak, trombusként a véráramba kerülnek, és a hajszálereket „eltorlaszolva” trombózist, vagy akár szívinfarktust vagy stroke-ot is okozhatnak.

Az anyagcserét károsító tényezők szövődményeként kialakulhat vesekárosodás és nem alkoholos zsírmáj is. A cukorbetegség kialakulásakor és súlyosbodásakor számolni kell annak szövődményeivel, mint a látáskárosodás, diabéteszes láb (neuropátia), a vese károsodása.

 

A metabolikus szindróma kezelése

Az elsődleges kezelések közé tartozik az életmódváltás és a gyógyszerek szedése annak érdekében, hogy:

 • Ne alakuljon ki ischaemiás szívbetegség vagy stroke
 • Ne alakuljon ki II-es típusú cukorbetegség, vagy megléte esetén elkerülhetőek legyenek a szövődményei (érkárosodás, látásromlás, diabéteszes láb stb.)

 

1. Komplex életmódváltás

Az életmód megváltoztatása nem tüneti kezelés, hanem a krónikus betegségek elsődleges terápiája a nemzetközi és hazai szervezetek szakmai ajánlásai szerint. Jól felépített étrenddel, rendszeres testmozgással, dohányzás elhagyásával, az alkoholfogyasztás mérséklésével és a stressz tudatos csökkentésével egy hosszútávon fenntartható, tartós testsúlycsökkenés és gyógyulás következhet be. Ebben a dietetikus a táplálkozás személyre szabott felépítésében, a mozgásterapeuta / gyógytornász az optimális mozgásprogram kialakításában segít, míg a szakorvosok, így a kardiológus, az endokrinológus és a fájdalomspecialista az egészség teljes visszaállításán munkálkodnak.

A fent felsorolt módszerek együttes hatása:

 • csökken a vércukor és a HbA1c szint
 • javul az izomsejtek inzulinérzékenysége
 • prediabetesben csökken a II-es típusú cukorbetegség kialakulása
 • csökken a testsúly
 • csökken a koleszterinszint
 • ritkábban alakulnak ki a cukorbetegség szövődményei
 • normalizálódik a vérnyomás
 • csökken a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának rizikója
 • javul az érrendszer állapota

Az életmód orvoslással - egy szakértői teammel a háttérben - gyorsabb, tartósabb, biztonságosabb és akár az egész életet befolyásoló eredményt lehet elérni.

 

2. Gyógyszeres terápia

Az életmódváltás mellett szükséges lehet gyógyszeres terápia is: amennyiben a kezelőorvos úgy ítéli meg a vérnyomást, vércukorszintet vagy koleszterint csökkentő szereket írhat fel. Gyakori továbbá a béta-blokkoló gyógyszerek adása a szív-érrendszeri katasztrófák (mint a stroke vagy az infarktus) megelőzésére. Fontos, hogy az életmódváltás hatására javuló értékek miatt kezelőorvos tanácsára ezek a gyógyszerek adagjai csökkenthetőek, vagy akár el is hagyhatóak.

 

Téma szakértője

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!