Az egyik legrégebben alkalmazott vizsgálati módszer a pulzus vizsgálata, mely a szív hallgatózásával, és a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig része az általános betegvizsgálatnak.

A pulzus egyik fontos életjelünk, melynek vizsgálatával képet kaphatunk egészségi állapotunkról, szívünk, ereink megfelelő működéséről. Megmutatja, szívünk 1 perc alatt milyen sebességgel pumpálja a vért testünkbe. Normál pulzus esetén az artériák a szívveréssel megegyező ritmusúak, periodikus lüktetésűek. Az általánosan elfogadott, normál érték felnőttek esetében 72/perc, azonban ez az egyéni jellemzőktől, az életmódtól, de akár a napszaktól függően kissé eltérő lehet. Ezek alapján, a 60-80 ütés/perc  közötti értékek is elfogadottak. 

Tevékenységtől függően változik a pulzusszám, alvás közben mindig sokkal alacsonyabb, míg nagyobb fizikai megterhelés esetén megnő. Ahhoz, hogy hiteles adatokat kapjunk, csak helyes pulzusmérés útján van lehetőség, melynek teljes nyugalmi állapotban kell történnie: lehetőleg ülve, nyugodtan, megfelelően elhelyezve a készüléket. A megfelelő adatok szempontjából előnyös, ha mindig azonos időpontban történik a mérés. 

A pulzus tapintásával indirekt módon kaphatunk adatot a vérnyomásról, következtethetünk érszűkületre, illetve bizonyos szívbillentyű-betegségekre, valamint fontos információt kapunk különböző szívritmuszavarok esetén.

Hogyan találjuk meg a pulzust és hogyan mérjük?

  • Fordítsuk a kezünket úgy, hogy a tenyerünk legyen felfelé.
  • Mérjünk kb. kétujjnyi távolságot a csukló vonalától, a hüvelykujj vonala felé tájolva.
  • Ha jó a pozíció, a másik kéz hüvelykujjával érezni fogjuk a szívverésünk pulzálását. 
  • A nyakon jellemzően a mutató- és középujjat egymás mellé téve tudjuk kitapintani a pulzust, az állkapocs alatt, nagyjából az ötös-hatos fog alatti területen.

Kitapintható még a szívverés a térdek alatt, a könyök belső felén kinyújtott karnál, a halántékon, az ágyéknál, és a talp belső felén is – bár ezeken a területeken nehezebb megtalálni a megfelelő pontot.  Ha már kitapintottuk a pulzust, nézzünk egy másodpercmutatós órát, és számoljuk a szívveréseket pontosan egy percig. Az is megfelel, ha csak 30 másodpercig számolunk és ezt az értéket szorozzuk meg kettővel.

Kapcsolódó cikkünk

Miért alacsony a pulzusa? - Kardioközpont

Miért alacsony a pulzusa? - Kardioközpont

Az alacsony pulzus többnyire nem jár feltűnő tünetekkel, de a fejfájás, szédülés, gyengeség utalhat erre a problémára. Ha pedig többször is alacsony pulzust mérünk, dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint feltétlenül indokolt a kivizsgálás.

Létrehozás ideje: 2022.06.30
Utolsó módosítás: 2022.06.30