Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

26 éves nő vagyok, problémáim pedig egy évvel ezelőtt kezdődtek heves szívdobogás érzésével, mellkasi nyomással. Ennek kapcsán kardiológushoz fordultam, ahol extrasystolékat észrevételeztek az EKG-n. Ennek korrigálására napi 2,5 mg Concor szedését javasolták. A problémáim azonban fokozódtak a hónapok során, fekvő helyzetben úgy érzem, hogy a szívemnek nagyon erősen kell dolgoznia, ezért az alvásidőm maximum 2-3 óra, félig ülő helyzetben. Fekvéskor fulladást, szorító érzést tapasztalok a mellkasomban, illetve az általános értékekhez képes jelentősebben megemelkedik a vérnyomásom 120/78 körüli értékre a szokásos 110/65 helyett. Ön szerint mi okozhatja a problémát? Alapvetően törekszem az egészséges életmódra, naponta 1,5 órát szobabiciklizem, igyekszem kezelni a stresszt. Leletemben az alábbi adatok szerepelnek:
Légzés: érdes sejtes, pangás nincs.
Szívműködés: tiszta, ritmusos szívhangok, jelentős zörej nem hallható, 1-1 ES
RR:124/77Hgmm
EKG: SR. frekv.:70/min. R nem dev. Lapos-poz T.-k Isoel ST-k, Bigemin ES-ek.
ECHO lelet:
Militralis billentyű minősége: mellős vitorla kissé vaskos
Aorta billentyű minősége: norm
Aorta gyök: 27 mm Sep.:20mm
Bal kamra végdiastoléban: 44mmm
Bal kamra végsystoléban: 28 mm
Bal pitvar: 31*33mm Jobb pitvar: 33*34mm
Jobb kamra: 27mm
Septum vastagsága végdiastoléban: 8mm
Hátsófal vastagsága végsystoléban: 8mm
Septum mozgás, hátsófal mozgás: norm
Szívburokban folyadék nem látható
EF: 60%
E/A:0,89/0,74 relax. zavar
Doplerrel: Aorta Vmax.:1,31m/sec, Jelzett MI Becsült pulm. nyomás: 30 Hgmm
Vélemény: normál nagyságú szívüregek, jó systolés bal kamra funkció, Doplerrel enyhe fokú MI.TI
A 24 órás Holter vizsgálat során 5,1% volt a VES értéke. A háziorvosom viszont a QT eredményeket aggasztónak találta, mert a legnagyobb QT intervallum 544 ms (41bpm) volt, a maximális QTc intervallum pedig 739 ms (84 bpm). Ön szerint ez kórosnak tekinthető, okot adhat aggodalomra? Érdemes tovább vizsgálódni a problémák kapcsán? Válaszát előre is köszönöm.
GJ

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Hölgyem!



Leírt panaszai, ill. a rendelkezésemre bocsátott leleti alapján kiegészítő vizsgálatok szükségesek a diagnózis pontosításához ( a részletes eredmények ismeretében lehet megtervezni a terápiás javaslatot ).



Üdvözlettel:



Dr. Sztancsik Ilona
Jó napot
81 éves édesapámnak egy ideje átlagba 80/50 a vérnyomása de nem egyszer mértem neki 70/60- ast illetve ettöl alacsonyabbak
Kérdésem, hogy mennyire normàlis vérnyomás ez és az hogy ilyen alacsony vérnyomásra rendszeresen kell vérnyomàs csökkentőt szednie a házi orvos utasitására már nem egyszer megszédült és elesett
Várom mielőbbi válaszát
Lakatos Ildikó

Dr. Petróczy Natália

belgyógyász
Kedves Kérdező!

Egyáltalán nem jó a 70-80/50 Hgmm értékű vérnyomás. Nem csoda, hogy olyan vérnyomás értékek mellett megszédül az édesapja, vagy el is esik, ami olyan korban veszélyes is.

A hypertonia kezelésnél nem cél a 120/70 Hgmm alatti vérnyomás értékek, de 65 év felettieknek elég, ha épp 140/90 Hgmm alatt, vagy akörül van a vérnyomása. Nem tetszett említeni milyen gyógyszereket és milyen adagban szedi az édesapja. Amennyiben csak egyfajta vérnyomáscsökkentő gyógyszert naponta 1x kap, akkor azt lehet elhagyni (kivétel úgynevezett béta blokkoló, pl. metoprolol, bisoprolol, nevibolol..., ezeket érdemes felezni-negyedelni 1-2 naponta és aztán elhagyni). Amennyiben több fajtát kap, akkor mindegyiknek adagját kéne csökkenteni 2-3 naponta szoros vérnyomás kontroll mellett. Fontos emellett a megfelelő folyadék pótlás. Érdemes ellenőrizni, hogy nem lázas e az édesapja, mert fertőzések esetén is alacsony lehet a vérnyomása.

Tisztelettel Dr. Petróczy Natália
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!
2 éve állapították meg nálam a mitralis prolapsust ( Incomplett JTSZB, mitr. et tricup. prolapsus, enyhe mitralis és tricuspidalis insuff.)Azelőtt többször is a sürgősségin kötöttem ki, ugyanis nyugalmi állapotban hirtelen levert a víz, és "összevissza" vert a szívem. Ez volt hogy több órán keresztül is tartott, végül elmentem magánorvoshoz, volt rajtam holter is de akkor pont nem jött elő. A vérnyomásom itthon mérve: 105/60, nyugalmi pulzus: 70. Menstruáció előtt mindig "rosszalkodik" a pulzusom. A diagnózis óta leszoktam a cigiről, és most elkezdtem kocogni is.(napi 6-8 órát állok a munkahelyen) Viszont a kocogás közben ma felment a pulzusom 187-re.. alig futottam 3km-ert, viszont ez volt a harmadik futásom. Menjek ezzel orvoshoz, vagy elég ha év végén elmegyek a szokásos ultrahangra? Mennyire veszélyes ez a "betegség"?

(29 éves vagyok, 169 cm, 54kg. gyógyszert nem szedek)
Köszönöm a választ!
Kiss Tamara

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Asszonyom,



A sportolas közben jelentkezö magas pulzus valoszinüleg edzetlenseg következmenye (ha " ez volt a harmadik futasa" )de lehet ritmuszavar is. Ennek eldöntesere egy terheleses EKG vizsgalat alkalmas. A nyugalomban is jelentkezö rendetlen szivveres hattereben - az elmondottak alapjan - valoszinüleg extrasystolia van, ennek igazolasara Holtter vizsgalat javasolt, de ha a panaszok nem minden nap jelentkeznek, akkor több napra vagy akar egy hetre is fel lehet tenni Holter keszüleket. Ha extrasystolia igazolodik, akkor ennek okat meg kell keresni, önmagaban a mitralis prolapsus is hajlamosithat ra, ill. egyeb tenyezök, dohanyzas, koffein, etc. Ha nincsen szervi szivbetegseg akkor az extrasystolia nem kezelendö, csak akkor, ha a betegnek panaszt okoz, mint pl. az Ön eseteben is, ilyenkor kis dozisu beta-blokkolo jön szoba, figyelembe veve az alacsony vernyomasra valo hajlamot.



Üdvözlettel:

Dr. Ferenczy Peter
Tisztelt Szakértők.

Édesapám 80 éves. Egy hete a semmiből epilepsziás-nagyrohamot-kapott. Beszállították az SBO-ra, ahol végeztek nála EEG, EKG és CT, valamint laborvizsgálatokat (úgy gondolom, szív UH nem készült, nincs a kórházban radiológus, távleletezéssel készült a CT is) . Továbbirányították neurológiai és kardiológiai kivizsgálásra. A neurológiai rendelésen egy hétre kapott időpontot, a kardiológus viszont "elhajtotta", hogy az SBO-s kivizsgáláson nem láttak eltérést, nem ad időpontot.
Kérdésem arra irányulna, hogy érdemes ezek után magánúton kardiológiailag terjesen kivizsgáltatni?

Válaszukat előre is köszönöm.
 Andrea

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Kedves Kérdező!



Igen, ilyen esetben részletes kardiológiai vizsgálat szükséges és sziv UH is kötelező.



Üdv.

Dr.Vaskó Péter
Tisztelt Jenei Zsigmond Máté!
Édesapám pitvarfibrilláció miatt (kisütötték) kb. éve szedi a Concort napi x1 mg-ot, jó ideig más nem kellett. Régi asztmája kiújult, súlyos lett, ma már szteroidot, hörgőtágítót szed folyamatosan és valsartant a vérnyomására (betegtájékoztatóban nem adható Concorral!)
Mindkét fülére nagyot hall, ami sokat romlott és nem tudják, mi okozza.
Érdeklőnék, hogy ezek a tűnetek lehetnek-e a Concor mellékhatásai és ha igen, elhagyható/lecserélhető-e a Concor valami szelídebbre pl. galagonya, fagyöngy stb? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Mezey Ágota

dr. Jenei Zsigmond Máté

kardiológus
Kedves Érdeklődő!



Van lehetőség a gyógyszer kicserélésére, de ehhez alapos kardiológiai vizsgálatra van szükség.



Ha el tud jönni, szívesen megvizsgálom.



Üdvözlettel Dr Jenei Zsigmond
Kedves Dr. Nő/Úr!
33 éves férfi vagyok, egy hónapja fáj a mellkasom folyamatosan, de csak baloldalt és egy ponton a mellemnél, tompa fájdalmat érzek, ami hol enyhül hol pedig felerősödik függetlenül attól, hogy terhelve vagyok e vagy nyugalmi állapotban, izzad a tenyerem, de a fájdalom nem sugárzik ki másfele. Lehet ez stressztől? Vagy pánikbeteg lennék?
Kiss József

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Kedves Kérdező!



Pontos választ csak egy kardiológiai, belgyógyászati vizsgálat után tudok adni.



Ambulanciánkon ezeket készséggel elvégezzük.



Üdvözlettel:

Dr.Vaskó Péter
Tisztelt Kardio Központ! Már lassan 3 éve fent álló mellkasi fájdalom illetve mellkasi furcsa érzésem van mintha a mellkas közepén feljönne valami és elakarnék abba a pár pillanatba ájulni. Ilyenre még soha nem volt példa hogy elájultam volna. A fájdalmat is van hogy jobb oldalon aztán bal oldalon és középen érzem. Szokott lenni mellé bizonytalanság érzet homályos látás. Voltam kardiologian belgyogyaszaton vervetelen neurologian mindig tokeletes volt mindenhol minden. Ez mitől lehet? Mert már lassan ki készülök ettől😅
Tina0730

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Kedves Kérdező!



A mellkasi panaszok miatt járt kardiológián. Nem írta le, hogy milyen vizsgálatok történtek.



Panaszok miatt érdemes lenne a nagyon jól felszerelt ambulanciánkon egy kivizsgálás, amit készséggel elvégzünk.



Üdvözlettel:

Dr.Vaskó Péter

Tiszteletem.
31 Éves nő vagyok.3 napja sürgősségi voltam mellkasi fájdalommal (sűrűn van elvileg mozgásszervi és reflux) laborban troponin d dimmer jó ami meg illesztett az az ekg lelet ami nagyon megijeszt sinus tachycardia kp tengely fr: 105 pr: 160 ms qrs 80 ms v1-3-ban rsr morf isoel st-k végtagokon kordans v1-ban neg v3-6- ban poz T-k .A véleményben keskeny qrs v1-3ig rsr morf ez mit jelent?? Sok ekg készült már a keskeny qrs többször le írták de ez a v1-3ig rsr morf sose volt eddig nagyon meg vagyok ilyedve kardiológus 7 hónapja látott évente megyek mitrális prolapsuson kívül tökéletes a szívem szerinte.Mi tévő legyek ez komoly baj?vagy csak egyszerű? Nagyon félek .Sürgősségin semmit nem mondtak.Indokol kardiológiai vizsgálatot? Válaszát köszönöm.
Krisztina

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Kedves Betegünk!

Csak a saját vizsgálatunk és ekg-nk alapján tudunk véleményt mondani és tanácsot vagy gyógyszert adni. Várjuk szeretettel Ambulanciánkon.

Üdvözlettel,

Dr.Vaskó Péter
Tisztelt KardioKözpont! Doktor úr! Doktornő!
A fiam 31 éves és szívbellentyű problémája van, nem zár rendesen a billentyű és sokszor erős szívdobbanást érez olykor meg olyan mintha kihagyna a szívverés.
Pár éve kezdett neki problémát okozni, néha magasabb a vérnyomása is. Kapott is gyógyszert rá, amit egy hónapja le csetéltek concorra. Szedi is rendszeresen.
Magnéziumot is Panangint is. Most 1 hónapja ezekhez a tűnetekhez szédülés, gyengeség a testben, éjszaka is és nappal is rosszul van.Éjszaka arra ébred, hogy el gyengül a teste és ül az ágyon. Voltunk ezerszer Kardiológián, EKG is készült 24 órás illetve Holter is. Vérnyomása olykor magasabb egy kicsit. Az EKG nem mutat eltérést, de a tünetek nem múlnak. Ideges, stresszel is miatta, hogy mi lehet a probléma. E miatt kedvetlen és nagyon aggódik ő is és a család is. Most született kisbsbájuk és nem tud felhőtlenül boldog lenni, mert ez a mindennapi rosszullét nagyon aggasztja. Mit tegyünk, lassan mimdenhéten orvoshoz megyünk,és nincs meg az ok. Nagyon aggódunk. Köszönöm előre is ha tudnak segíteni!
Bordás Tiborné

dr. Jenei Zsigmond Máté

kardiológus
Kedves Érdeklődő!



A levél alapján úgy érzem a concornak tulajdonítják a panaszok egy részét. Volt már olyan beteg, akinél a concor fokozatos elhagyása segített hasonló panaszokon. Minden szempontból meg kell azonban vizsgálni a kérdést. Ha eljönnek, a vizit során közösen valószínűleg megtaláljuk a megoldást.



Üdvözlettel Jenei Zsigmond
Tisztelt Dr Úr/Nő
47 éves 65 kg -os nő vagyok. Néhány hete gyengének ,és mindig fázósnak éreztem magam ezért mérni kezdtem a vérnyomásom.150/108,137/92 140/102 -es napszakonkénti értékeket mérek hetek óta. Mit javasol szükséges lehet vizsgálat gyógyszer ilyen értékeknél?

Köszönöm megtisztelő válaszát előre is!
Gombásné Szittya Katalin

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Hölgyem!



A leírt értékek alapján mielőbbi gyógyszeres kezelés, ill. kivizsgálás szükséges magas vérnyomás irányában.

Központunkban készséggel állunk rendelkezésére.



Üdvözlettel:



Dr. Sztancsik Ilona

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK