Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Tisztelt Doktor Úr!

44 éves vagyok, és tavasz óta minden hónapban alkalmanként tapasztalok kiugróan magas pulzust( ez nyugalmi állapotban van, és az estek 90%-ban éjszaka)ami megemelkedett vérnyomással jár. Voltam kardiológiai kivizsgáláson ahol semmi kóros eltérést nem találtak, viszont a panaszaim nem múlnak, mellette nagyon sokat fáj a fejem, és nagyon érzékeny vagyok a hidegfrontra.
Az lenne a kérdésem, hogy a panaszaim lehetnek e szív eredetű problémák vagy más irányba kell keresni a probléma okát.
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Király Katalin
Király Katalin

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Asszonyom,A kiugróan magas pulzus hátterében szívritmuszavar/magas vérnyomás lehetőségé is fennáll. Utóbbi mellett szolhat a gyakori fejfájás is. Magas vérnyomás kizárása 24 órás vérnyomásmérő készülékkel (un. ABPM) lehetséges. Szívritmus-zavar gyanúja miatt Holter monitorozást kell végezni (ha ez eddig nem történt) , hogy a magas pulzusszammal járó epizódok idején EKG felvétel tudjon készülni. Folyamatos EKG felvételt készítő Holter monitort akar 7 napra is fel lehet programozni, attól függően, hogy milyen gyakran van panasza.

Fentiek tekinteteben esetleges társbetegségek pl. pajzsmirigy-túlműködés kizárása is szükséges. Egyébként a változókort évekkel megelőzően is jelentkezhetnek szív -érrendszeri panaszok/tünetek, többek között vérnyomás ingadozás, a kialakuló hormonális instabilitás miatt. Amennyiben a fenti vizsgalatok negatív eredményt adnak, nőgyógyászati konzultáció is mérlegelendő.ÜdvözlettelDr.Ferenczy P.

Azzal a kérdessel fordulnék ön höz
Hogy szívizomgyuladasom. Volt januarba .
Es most megint el kezdett szurni nehanyszor a szivem ilyenkor mi a tehendo?
Egy kisseb meg fazas is okozhatja ezt?
Mert a szívizomszovetem kicsit rongalodot a gyulladas veget ..gondolom ezt is okozhatja hogy még nem vagyok 100%-os igy egy kisseb meg fazas okozhat ilyen problémákat?
Dávid Benjamin

dr. Jenei Zsigmond Máté

kardiológus
Kedves Benjamin!Sürgősen laborvizsgálat szükséges troponin, proBNP, CRP, vérkép, máj és vesefunctio , ezenkivül szívultrahang és EKG.Üdvözlettel Dr. Jenei Zsigmond
Tisztelt doktor úr!

Kb április óta napi jelleggel extrasystolék keserítik meg a napjaimat. Van amikor csak párat érzékelek, azután néhány napig semmi, de azután napokig percenként 2-5 extra is kialakul. Voltam kardiológusnál, kétszer is, aki minden szívproblémát kizárt. Panangint javasolt, kaldyumot is írt, de nem múlt el tőle a probléma. Viszont kb fél éve rendszeresen "beáll" a nyakam, és a jobb vállam, zsibbad a kezem. Azt szeretném kérdezni, hogy a problémáimat okozhatja-e a nyaki- váll problémám?
Köszönöm a választ!
Üdvözlettel,
Péter
Gaál Péter

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Gaal Ur,Az Önnel diagnosztizált extrasystolia es a jobb oldali nyaki-válltájéki izom feszülés es a jobb kar zsibbadás között nincs összefüggés. Utóbbiak hátterében a nyaki gerincoszlop (porckorongok) degeneratív elváltozása miatt az onnan kilepő ideggyökök kompressziója valószínű, melynek közelebbi diagnosztikája nyaki gerinc MR vizsgalattal lehetséges.ÜdvözlettelDr. Ferenczy P.

Tisztelt Doktor Úr! 74 éves vagyok, 2009-2020 között rendszeresen jártam kardiológiai vizsgálatra, ahol megállapították, hogy a bal tawara szár blokk csak időnként működik. 2023 júniusában a kerületi rendelőintézet kardiológusa teljesen kivizsgált és magasnak találta a vérnyomásomat 6158/91 pulzus 80, az echocardiographia alapján a vélemény Min, tágabb pitvarok, jó bal kamra functio, Segmentalis falmozgászavar, intracard, terimepericard. foly. nem látható (Rövidengelyből elmosodott endocardium, falvastagság nem mérhető pontosan). Vérnyomásomra Coverex_AS Komb. 5mg1,25 mg, és Amlodopin sandoz 5 mg tablettát kaptam, sajnos ezeket a mellékhatásuk miatt nem tudtam szedi, ezért a házi orvosom 10 mg Caverex-AS és Tenaxum 1 mg tablettát írt fel. 2009 óta Betaloc ZOK 50 mg tablettát szedek. Az lenne a kérdésem, hogy a Tenaxum 1 mg tablettát szedhetem a betaloc ZOK mellé. Még annyi szeretnék megjegyezni, hogy 2023. áprilisában csontritkulás ellen Proliat injekciót kaptam és azóta többször érzem, hogy rendszertelen a szívverése.

Válaszát előre is köszönöm
Tóth Vilmosné

dr. Ferenczy Péter

kardiológus


Tisztelt Asszonyom,A Betaloc es Tenaxum együttes szedésé óvatosságot igényel a hatas-összegzödes miatt, mely túl alacsony pulzus számot eredményezhet. A magam részéről a 2 gyógyszer együttes szedését nem javaslom.Üdvözlettel:Dr. Ferenczy P.

Tisztelt Doktor Úr !

30 éves, 3 gyermekes anyuka vagyok. 1-2 éve van Apple Watch órám ami monitorozza a szivritmust. Az utóbbi negyedévben 10-20 alkalommal fordult elő, hogy reggel azt láttam, hogy az éjjel folyamán (főleg a hajnali órákban) 1-2 alkalommal riasztott az alacsony (44-46) pulzusszám miatt. Más panaszt nem észlelek, néhány éve csináltak EKG-t, akkor valami negatív T-hullámot emlegettek, de semmi komoly nem volt.
Ön szerint mennyire vészes ez a tünet ?
Családunkban többeknek is volt sziv- és érrendszeri problémája ezért is aggódom.

Válaszát előre is megköszönve,

Tisztelettel : Fruzsina
Fruzsina

dr. Ferenczy Péter

kardiológus


Tisztelt Asszonyom,Az Ön által is észlelt, az éjszakai alvás alatti időnkénti alacsonyabb pulzusszam - ha egyebkent szervi szívbetegség nincsen - normális jelenség, mely az alvás alatt domináló parasympathicus vegetatív idegrendszeri aktivitás (un. vagus tonus fokozódás) következményé.

Ha ez csak éjszaka fordul elő, akkor teendő nincsen.ÜdvözlettelDr. Ferenczy P.

Tisztelt Doktor Úr!
Körülbelül 3 hónapja egyik napról a másikra éreztem lefekvésnél,hogy lüktet a fejem,a nyakam ,sőt még a hátam is.
De időnkét még a lábamban is érzem.(Vagyis inkább az egész testemben).
Állásnál, ülésnél is olyan mintha valaki mindig egy picit lökdösne.
A szívverésem szapora szokott lenni időnként, illetve 10 lépcsőfok megtétele után is 110-120 a pulzusom.
Nyugalmi helyzetben teljesen jó a pulzusom, vérnyomásom is.
Ha hason fekszem akkor a nyakamnál az erem lüktet,ha a hátamra akkor a fejemnél érzem.
Ha a fejemet megfogom érzem,hogy lüktet rajta az ér.
Illetve az ujjvégeimben is ugyanez a lüktetés jön elő ha pl rárakom a lábamra a kezemet érzem,ahogy lüktet az ujjam.
Voltam kardiológusnál ahol 110-es pulzusom volt,kaptam rá betalocot de nem múlt el tőle a lüktetés.
Egy ideje állásnál is olyan érzés mintha a tarkómnál az erek vagy idegek bizseregnének.
Neurológusnál is voltam ott sem találtak semmit.
Laborértékeim is jók.
Pajzsmirigyultrahangot is csináltattam ott cisztáim vannak csak.
Nőgyógyász sem talált semmit.
Nem tudom hova tudnék még elmenni ezzel a gonddal mert sehol nem találnak semmit.
Lassan már megőrülök tőle mert nem tudom kipihenni magam emiatt.
Ön szerint mi lehet a probléma,vagy merre induljak tovább?
Anna

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Kedves Anna!Miután a kardiológus vizsgálata alapján rendelt Betaloc a panaszait nem szüntette meg, ill. egyéb vizsgálatok sem találtak eltérést, felmerül a háttérben pszichés ok is, valamint a szélsőséges időjárás, nagymértékű hőmérséklet ingadozások is hozzájárulhatnak a tünetek kialakulásához. Magnézium, Kálium pótlás, vitaminok szedése, bőséges folyadékfogyasztás , valamint pszichológus felkeresése ajánlott.Tisztelettel:Dr. Sztancsik Ilona
Tisztelt Doktor úr! 35 éve szedek vérnyomást csökkentő gyógyszereket. Az évek során ez 4 félévre nótt. Sajnos az utóbbi időben megduplázódott a hatóanyagúk is, de így is reggel, de főleg délután 3és 5 óra között felmegy a vérnyomásom 150-170 körülre. Házi orvosom szerint ez a dózis már nem növelhető. Labor eredményem szinte normális. Szedek fagyöngy tablettát is. Lehet, hogy alapjaiban kellene megváltoztatni a gyógyszereket? Doxadozint szedek reggel, este 4mgost, Bisoblocot 5mg csak reggel, Covercardot csak reggel 10-5-10,és reggel és este Texanum 1mg. Fagyöngy 3x2, Xetert este és Asa protectet este. Köszönöm szépen előre is válaszát.
Éva Nagyné Nádaski

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Asszonyom,A hypertonia páciensek 2/3-nal kombinált gyógyszeres kezelésre van szükség, sok esetben többszörös kombináció alkalmazása szükséges a cél vérnyomás eléréséhez.

A gyógyszeres kezelés megválasztásánál több szempontot (pl. társ betegségek es cél szerv-károsodások) is figyelembe kell venni.

Ha a jelenlegi beállítás mellett a cél vérnyomás nem érhető el, akkor ténylegesen gyógyszer módosításra van szükség.ÜdvözlettelDr.Ferenczy P.

Tisztelt Doktor úr/nő!
A háziorvoshoz csak következő hétre van időpontom, hogy elkezdjem kivizsgálásomat, így szeretném -lehetőleg-megnyugtató tanácsát kérni. 1-2 hete elkezdett a szívem érezhetően verni, bedobbanásokat érzek, utána pedig néhány szívverést. Ezek inkább nyugalmi helyzetben jönnek elő, mozgás közben nem jellemző. Nagyon ijesztő, amikor érzem a dobbanást, köhögök egyet automatikusan, hogy megszűnjön. Vannak időszakok, amikor a bedobbanás, a szívdobogásérzés óránként akár 15-20x is érezhető, viszont van időszak, amikor semmi tünetem sincs.
Concor cor 2,5 mg-ot szedek évek óta reggeletne, illetve Controloc 40 mg-ot szintén reggel. November óta endokrinológus javaslatára Szelént napi 1x, illetve Mercformin 1/2 tablettát veszek be. A pajzsmirigy értékeim voltak magasak, ezért kezdődött azirányú vizsgálatom.
Nem tudom, hogy összefüggenek e, de forgó jellegű szédülés is urrá szokott lenni rajtam, ami fejmozgatásra megszünik - a nyakam merevedésére gyanakszom inkább, de ezt is majd jelzem a háziorvosnak.
Tudom, hogy látatlanban nem lehet diagnózist felállítani, de esetleg a közel egy hét múlva esedékes vizsgálatomig örömmel fogadnám tanácsát, megnyugtatását.
47 éves, 178 cm, 78 kg nő vagyok
Köszönettel és üdvötlettel:
Liliána
C.Liliána

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Asszonyom,A leírt tünetek hátterében nagy valószínűséggel pitvari vagy kamrai pótülések szerepelnek (un. extrasystolia). Ezek oka sokfele lehet, részben kardiológiai eredetű, részben exogén faktorok következtében is kialakulhat extrasystolia, pl. jelentős kofffein-bevitel etc. Hogy pontosan mi okozza es van-e klinikai jelentőségé az Ön eseteben ezeknek a pótüléseknek, a kevés adat alapján nem lehet sajnos megmondani. Kardiológiai szempontból Holter-EKG es echocardiographia indokolt, valamint a kórelőzmény pontos ismerete.ÜdvözlettelDr.Ferenczy Peter

Kedves Doktor úr!

Gyerekként általában egy-egy műtét előtti vizsgálat esetén elmondták, hogy tudom-e, hogy ven szívzörejem, de ennek akkor nem fordított senki komolyabb figyelmet. Jelenleg 38 éves vagyok és volt pár panaszom, de ezeket betudtam a covidnak a stressznek stb. Az utolsó jelentkező panasz az enyhe rövid szédülés volt amivel orvoshoz fordultam. Elküldtek egy vér/vizelet vizsgálatra,de minden eredményem rendben volt.
A korábbi és most is jelentkező panaszok a szív tájékon bizsgergő érzés. Mellkas fájdalom rövid ideig. Hosszútávú futások esetén elviselhető fáradtság,de egy egy esetben egy lépcső megmászását követően nehezemre esik megszólalni a légszomj miatt. Esetenként a semmiből jövő ingerlékeny állapot. Nyugalmi állapotban hevesebb rövid ideig tartő szívverés.

Az lenne a kérdésem, hogy milyen irányú vizsgálatot javasol?

Üdvözlettel:
Simon Péter
Ezek a tünetek nem állandóak és nem is gyakkoriak,de előfordulnak az utolsó ilyen panasz ahogy már említettem a szédülés volt aminek szeretnék a végére járni.
Simon Péter

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Simon Ur,A leírt panaszok és tünetek (kórelőzményben szereplő szívzörej, szédülés, nyugalmi állapotban is kialakuló heves szívverés, lezajlott COVID-19) alapján kardiológiai diagnosztika javasolt elsősorban ritmuszavar kizárására.Üdvözlettel:Dr.Ferenczy Peter
Tisztelt Doktornő! Vérnyomás problémával fordulnék Önhöz. 32 éves vagyok 16 éves korom óta magasvérnyomás beteg. Ezalatt idő alatt több gyógyszert kipróbáltam,amelyek csak bizonyos ideig voltak hatékonyak pl.Betaloc,Concor,Concor Amlo,Nebivep,Bihart,Valsartan+Bisoprolol,Lercaton plusz,legjobb ezek közül talán a Valsartan+ Bisoprolol összeállítás volt,bár gyógyszerrel is a vérnyomásom sosem a 120/80-as értékhez volt közelebb,hanem inkább a 135-140-hez. Mostanában azt vettem észre,hogyha nyugalomban vagyok minimum 10 percet,akkor a vérnyomás értékem közel normális 125-135 közötti,de bármilyen kevés,nem megerőltető mozgás,vagy bármi hirtelen jelentkező stressz helyzetre,mérve 150 hez közeli értéket mérhetek,legyen az akár csak 10 méter séta,néhány perc után azonban nyugalomban normalizálodik. Kérdésem,hogy mennyire normális,hogy ilyen kevés megterheléstől ennyire megemelkedik a vérnyomás,illetve milyen okai lehetnek.
Labor rendben szív uh.rendben.
Válaszát előre is köszönöm.
Máté

dr. Kapocsi Judit PhD

magasvérnyomás specialista
Kedves Máté!A vérnyomás 140/90 Hgmm alatt a normál tartományban van. Teljesen rendben van az, hogy terhelésre (legyen ez kellemes sport, kávé ivás, evés stb) átmenetileg ezen érték fölé emelkedik. A kulcs-szó az átmenetileg. Az, hogy az Ön vérnyomása hányszor, mennyi ideig, és milyen magas tartományban van, az mérhető, módszere a 24 órás vérnyomás-monitorozás. (ABPM).

Ha 16 éves kora óta hipertóniás, akkor feltehetően vizsgálták a lehetséges okot, hátteret. Ha nem, ezt meg kell tenni. Alapvizsgálatok: labor (un. nagy rutin), EKG, Szemészeti konzílium (szemfenék, szemnyomás). Amennyiben valamelyik vizsgálat eltérést mutat, akkor azt az irányt speciálisan tovább kell vizsgálni.Ennél részletesebb véleményt, terápiás tanácsot csak személyes találkozás, vizsgálat (anamnézis, fizikai státus stb) tudok adni.Üdvözlettel: Dr Kapocsi JuditPrima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok