Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Tisztelt Doktor úr! 35 éve szedek vérnyomást csökkentő gyógyszereket. Az évek során ez 4 félévre nótt. Sajnos az utóbbi időben megduplázódott a hatóanyagúk is, de így is reggel, de főleg délután 3és 5 óra között felmegy a vérnyomásom 150-170 körülre. Házi orvosom szerint ez a dózis már nem növelhető. Labor eredményem szinte normális. Szedek fagyöngy tablettát is. Lehet, hogy alapjaiban kellene megváltoztatni a gyógyszereket? Doxadozint szedek reggel, este 4mgost, Bisoblocot 5mg csak reggel, Covercardot csak reggel 10-5-10,és reggel és este Texanum 1mg. Fagyöngy 3x2, Xetert este és Asa protectet este. Köszönöm szépen előre is válaszát.
Éva Nagyné Nádaski

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Asszonyom,A hypertonia páciensek 2/3-nal kombinált gyógyszeres kezelésre van szükség, sok esetben többszörös kombináció alkalmazása szükséges a cél vérnyomás eléréséhez.

A gyógyszeres kezelés megválasztásánál több szempontot (pl. társ betegségek es cél szerv-károsodások) is figyelembe kell venni.

Ha a jelenlegi beállítás mellett a cél vérnyomás nem érhető el, akkor ténylegesen gyógyszer módosításra van szükség.ÜdvözlettelDr.Ferenczy P.

Tisztelt Doktor úr/nő!
A háziorvoshoz csak következő hétre van időpontom, hogy elkezdjem kivizsgálásomat, így szeretném -lehetőleg-megnyugtató tanácsát kérni. 1-2 hete elkezdett a szívem érezhetően verni, bedobbanásokat érzek, utána pedig néhány szívverést. Ezek inkább nyugalmi helyzetben jönnek elő, mozgás közben nem jellemző. Nagyon ijesztő, amikor érzem a dobbanást, köhögök egyet automatikusan, hogy megszűnjön. Vannak időszakok, amikor a bedobbanás, a szívdobogásérzés óránként akár 15-20x is érezhető, viszont van időszak, amikor semmi tünetem sincs.
Concor cor 2,5 mg-ot szedek évek óta reggeletne, illetve Controloc 40 mg-ot szintén reggel. November óta endokrinológus javaslatára Szelént napi 1x, illetve Mercformin 1/2 tablettát veszek be. A pajzsmirigy értékeim voltak magasak, ezért kezdődött azirányú vizsgálatom.
Nem tudom, hogy összefüggenek e, de forgó jellegű szédülés is urrá szokott lenni rajtam, ami fejmozgatásra megszünik - a nyakam merevedésére gyanakszom inkább, de ezt is majd jelzem a háziorvosnak.
Tudom, hogy látatlanban nem lehet diagnózist felállítani, de esetleg a közel egy hét múlva esedékes vizsgálatomig örömmel fogadnám tanácsát, megnyugtatását.
47 éves, 178 cm, 78 kg nő vagyok
Köszönettel és üdvötlettel:
Liliána
C.Liliána

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Asszonyom,A leírt tünetek hátterében nagy valószínűséggel pitvari vagy kamrai pótülések szerepelnek (un. extrasystolia). Ezek oka sokfele lehet, részben kardiológiai eredetű, részben exogén faktorok következtében is kialakulhat extrasystolia, pl. jelentős kofffein-bevitel etc. Hogy pontosan mi okozza es van-e klinikai jelentőségé az Ön eseteben ezeknek a pótüléseknek, a kevés adat alapján nem lehet sajnos megmondani. Kardiológiai szempontból Holter-EKG es echocardiographia indokolt, valamint a kórelőzmény pontos ismerete.ÜdvözlettelDr.Ferenczy Peter

Kedves Doktor úr!

Gyerekként általában egy-egy műtét előtti vizsgálat esetén elmondták, hogy tudom-e, hogy ven szívzörejem, de ennek akkor nem fordított senki komolyabb figyelmet. Jelenleg 38 éves vagyok és volt pár panaszom, de ezeket betudtam a covidnak a stressznek stb. Az utolsó jelentkező panasz az enyhe rövid szédülés volt amivel orvoshoz fordultam. Elküldtek egy vér/vizelet vizsgálatra,de minden eredményem rendben volt.
A korábbi és most is jelentkező panaszok a szív tájékon bizsgergő érzés. Mellkas fájdalom rövid ideig. Hosszútávú futások esetén elviselhető fáradtság,de egy egy esetben egy lépcső megmászását követően nehezemre esik megszólalni a légszomj miatt. Esetenként a semmiből jövő ingerlékeny állapot. Nyugalmi állapotban hevesebb rövid ideig tartő szívverés.

Az lenne a kérdésem, hogy milyen irányú vizsgálatot javasol?

Üdvözlettel:
Simon Péter
Ezek a tünetek nem állandóak és nem is gyakkoriak,de előfordulnak az utolsó ilyen panasz ahogy már említettem a szédülés volt aminek szeretnék a végére járni.
Simon Péter

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Simon Ur,A leírt panaszok és tünetek (kórelőzményben szereplő szívzörej, szédülés, nyugalmi állapotban is kialakuló heves szívverés, lezajlott COVID-19) alapján kardiológiai diagnosztika javasolt elsősorban ritmuszavar kizárására.Üdvözlettel:Dr.Ferenczy Peter
Tisztelt Doktornő! Vérnyomás problémával fordulnék Önhöz. 32 éves vagyok 16 éves korom óta magasvérnyomás beteg. Ezalatt idő alatt több gyógyszert kipróbáltam,amelyek csak bizonyos ideig voltak hatékonyak pl.Betaloc,Concor,Concor Amlo,Nebivep,Bihart,Valsartan+Bisoprolol,Lercaton plusz,legjobb ezek közül talán a Valsartan+ Bisoprolol összeállítás volt,bár gyógyszerrel is a vérnyomásom sosem a 120/80-as értékhez volt közelebb,hanem inkább a 135-140-hez. Mostanában azt vettem észre,hogyha nyugalomban vagyok minimum 10 percet,akkor a vérnyomás értékem közel normális 125-135 közötti,de bármilyen kevés,nem megerőltető mozgás,vagy bármi hirtelen jelentkező stressz helyzetre,mérve 150 hez közeli értéket mérhetek,legyen az akár csak 10 méter séta,néhány perc után azonban nyugalomban normalizálodik. Kérdésem,hogy mennyire normális,hogy ilyen kevés megterheléstől ennyire megemelkedik a vérnyomás,illetve milyen okai lehetnek.
Labor rendben szív uh.rendben.
Válaszát előre is köszönöm.
Máté

dr. Kapocsi Judit PhD

magasvérnyomás specialista
Kedves Máté!A vérnyomás 140/90 Hgmm alatt a normál tartományban van. Teljesen rendben van az, hogy terhelésre (legyen ez kellemes sport, kávé ivás, evés stb) átmenetileg ezen érték fölé emelkedik. A kulcs-szó az átmenetileg. Az, hogy az Ön vérnyomása hányszor, mennyi ideig, és milyen magas tartományban van, az mérhető, módszere a 24 órás vérnyomás-monitorozás. (ABPM).

Ha 16 éves kora óta hipertóniás, akkor feltehetően vizsgálták a lehetséges okot, hátteret. Ha nem, ezt meg kell tenni. Alapvizsgálatok: labor (un. nagy rutin), EKG, Szemészeti konzílium (szemfenék, szemnyomás). Amennyiben valamelyik vizsgálat eltérést mutat, akkor azt az irányt speciálisan tovább kell vizsgálni.Ennél részletesebb véleményt, terápiás tanácsot csak személyes találkozás, vizsgálat (anamnézis, fizikai státus stb) tudok adni.Üdvözlettel: Dr Kapocsi JuditTisztelt Doktornő / Doktor Úr!

Édesanyám 85 éves. Másfél hónapja szedi a Concor Cor-t (2,5 mg). Emellett többek között még szed Coverex-AS Komb 5 mg / 1,25 mg filmtablettát és ASA Protect Pharmavit 100 mg tablettát.
A Concor Cor betegtájékoztatójában ez szerepel: „… túladagolásával járó leggyakoribb tünetek közé tartozik a pulzusszám csökkenése (bradikardia), … a vérnyomás kifejezett csökkenése, …”. Édesanyámnak a gyógyszert folyamatosan kell szedni, azonban a pulzusa reggelente olykor 54.
Egy este, lefekvés előtt 45 volt a pulzusa (aznap reggel 60, és ekkor tizedik napja szedte a Concor Cor-t, egyébkén nem szoktuk este mérni). Attól tartok, éjszaka nehogy lemenjen a pulzusa 40-re.
A reggeli mérésnél (8-9 óra között), ha 60 alatti az érték, húsz perc elteltével ismét megmérjük a pulzusát, ill. vérnyomását. Ilyenkor eléggé eltérő az eredmény pl. 144 / 69 és a pulzus 54. Húsz perccel később 150 /72 a pulzus 66.
Kérdéseim a következők:
Ilyen változó pulzus értékeknél mi a döntő, hogyan szedje helyesen a Concor Cor-t? Ezen gyógyszer esetében az 54-es pulzus, már tartozhat a bradikardia körébe? Jogosan félek attól, hogy éjszaka lemehet a pulzusa 40-re, ill. ez alá a Concor Cor miatt? Mennyire reális ennek veszélye?
Van, ill. mi az az alacsony vérnyomás érték, aminél nem kell bevenni a Con Cort-t?
A segítséget és az információt előre is köszönöm: Zsófia
Zsófia

dr. Kapocsi Judit PhD

magasvérnyomás specialista
Tisztelt Zsófia!Így, kiragadva a tágabb környezetéből (a beteg előző betegségei, aktuális panaszai, eddigi leletei , EKG különösen, fizikális vizsgálati eredményei, stb) felelősséggel pontos vélemény nem adható.

Általános megközelítésként azt tudom tanácsolni, hogy felezze le a ConCor-Cort, és nézzék meg milyen a pulzus. Ha mód van rá, 24 h vérnyomás monitorozással (ABPM) választ lehet kapni arra, hogy éjszaka, alvás közben milyen a pulzus, ugyanígy informatív az EKG is. 85 éves betegnél alapos indok nélkül nem alkalmazunk annyi és olyan gyógyszerrt, amely 60/min alá viszi a pulzust.

Ennél többet csak személyes találkozás, vizsgálat alapján tudok mondani.Üdvözlettel: Dr Kapocsi Judit
Tisztelt Doktornő.
Gyógyszert szedek 35 éve , magasvérnyomás miatt. Most 60 éves vagyok. Egy ideje , szúr a szivem , de csak éjszaka. Egyre tovább tart és fokozódik. Ha felülök szinte elmúlik. Ha levegőt veszek az is fájdalommal jár. Már nem merek lefeküdni , próbálok ülve aludni mi ez,?
Horváth Gergelyné

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Horváth Gergelyné!Panaszai alapján több okra is kell gondolni a háttérben.Biztos válasz csak kardiológiai kivizsgálás , mellkas rtg után adható.Tisztelettel:Dr. Sztancsik Ilona
Kedves Doktor Úr! 7 éves kislányom tegnap este az ágyában olvasott, mikor azt mondta, nagyon melege van, rá pár másodpercre azt mondta úgy beleszúrt itt, és a mellkasa bal részére mutatott. Azt mondta kicsit fájt. Aztán ennyi is volt, utána már nem volt semmi gond. Kérdezgettem, volt-e már ilyen, de azt mondta, hogy nem. Kicsit megijedtem. Nagyon aktív kislány, mozgékony. Kell esetleg ezzel foglalkoznom? Orvossal megnézetni? Köszönöm előre is a válaszát! Tisztelettel
Banádi Zoltánné Zoltánné

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Asszonyom,Gyermekgyógyászattal ugyan nem foglalkozom, de azt gondolom, hogy ha valamilyen kísérő tünet nem volt, pl. láz, köhögés, előzetes mellkasi sérülés pl. elesés a tornaórán, nincs bőrtünet, akkor valószínűleg nincs nagyobb baj. Ha a fenti panasz meg egyszer előfordul, akkor javaslok egy gyermekorvosi vizsgálatot a kislánynál.ÜdvözlettelDr. Ferenczy P.

Tisztelt Dr Úr/Hölgy. 2017 ben volt infarktusom. A következő gyógyszereket szedem:covarex as komb, adexor prolong, 1/2concor, trombex ezek reggel. Este:co xeter, 1/2concor, covercard, pantoprasol, asa. Eddig minden eredményem jó az lenne a kérdésem hogy ezekkel a gyógyszerekkel szedhetnék e Q10-et. A feleségem pedig autóimun beteg fogyaszthatná e ő is? Válaszukat előre is köszönöm Attila
Tarjáni attila

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Tarjáni Attila!

Önnek a válaszom igen.

Szerintem kedves felesége is, de a betegségét nem ismerem pontosan, ezért a felesége forduljon kezelő orvosához.

Üdvözlettel:

dr. Sztancsik ilonaJó napot kívánok.
53 éves férfi vagyok.
Magas vérnyomásra szedek már jó ideje gyógyszereket. Reggel:Portiron hct, amlodipin, bisoprolol.
Este: Portiron, tenaxum .
Azt szeretném kérdezni, miért van az,hogy reggel ébredés után mérek 140/ 85-öt,majd beveszem a gyógyszereket utána 2 órával még mindig 140/ 90-et? Nem lefelé kellene menni a vérnyomásnak? Csak akkor tudok normális értékeket mérni ha több napig itthon vagyok nyugalomban.
Amúgy is mindentől szorongok szinte gyerekkorom óta. Orvosi vizsgálatnál meg végképp. Voltak már kisebb nagyobb pánikrohamok is régebben. De érdekes hogy ebben az irányban egyik orvos sem indult el. Csak a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek. 25 éve egy szemmel kezdtem. Most 5 féle.
Volt 24 órás vérnyomásmérés is amiből 12 óra lett mert este nagyon zavart így is amikor rám tették egyből 150 lett az első mérés. 2 óra múlva ment le 130-ra ami maradt is akkor. Szív ultrahang sokszor. Nyeletéses is. Állítólag erős szívem van.(így mondták)
De úgy 3 éve volt olyan is hogy 170-as vérnyomást mértem itthon. Akkor még csak 1-1 szem portiron volt a napi adagom.Felhívtam a háziorvost. Azt mondta vegyem be duplán az esti adagot. Nem használt. Hétvége ügyelet. Ott azt mondták menjek haza vegyem be a reggelit is duplán. Maradt 170 ,de akkor már tiszta stresszben voltam. Sürgősségire mentem. Elmondtam mi van. Fogták a fejüket és fél napig mosatták belőlem a gyógyszereket.Akkor írták ott ezt az öt féle gyógyszert. Vagyis hármat,mert a portironokat előtte is szedtem.
Mégis ha napközben mérem,vagy ha munka után itthon akkor is 140 de sokszor 150 a vérnyomásom. Ha egy hetet itthon vagyok akkor 3-4 nap alatt lemegy 120/70-re is.
Nem tudom miért van ez. Némelyik kollégámnak a 200-as vérnyomását 1 szem gyógyszer
leviszi úgy hogy szédeleg és kávét kell inni. Nekem sosem volt 200 és ez a marék gyógyszer
sem igazán használ. Olvastam van olyan is hogy túl van kezelve és az sem jó.
Tudna valami tanácsot adni így látatlanba kedves Dr Nő?
Szóval nem lehetséges hogy nekem pszichiáter kellene?
Bocsánat ha kicsit zavaros,de próbáltam röviden a leglényegesebbet írni.
Wallas

dr. Kapocsi Judit PhD

magasvérnyomás specialista
Tisztelt Uram!Próbálok a kérdéseire, amennyiben lehetséges válaszolni.

Mindenek előtt azt szeretném előre venni, hogy a vérnyomás egy folyamatosan (pillanatonként) változó, mérhető élettani adatunk, és ez így van rendjén, mivel mindig az adott pillanatban végzett tevékenységünk, állapotunk határozza meg, hogy melyik szervünknek mennyi vérre van szüksége. A 140/85-140/90 Hgmm-es érték azonosnak tekinthető, és nem aggasztó. Kérdés, hogy milyen módon mérte a vérnyomást.

Az ajánlott módszer a mérésre: 5-10 perc nyugalmi állapot után, kényelmes helyzetben együltő helyében minimum két mérést kell végezni ("egy mérés nem mérés", amennyiben a mért értékek között a különbség nagyobb 4 Hgmm-nél, akkor 3. mérés is kell, és a mérések között kb. 2 perc időnek kell eltelni. Gyakori, hogy a második és/vagy 3 mérés eredménye lényegesen alacsonyabb, mint az első érték. A mért értékeket le kell jegyezni, hogy áttekintő képet kaphassunk a trendekről.A szorongás a vérnyomás emelése irányába hat, és a mért értékek is szélsőségesebben "ingadoznak".

Mindenképpen ajánlatos psychiáter tanácsának kikérése. Szükség esetén nyugtató adása, de mindenképpen reláxációs gyakorlatok tanulása, végzése jó hatással lehet.Az Ön által felsorolt gyógyszer mennyisége valóban soknak tűnik. Ahhoz, hogy ezt pontosan megítélhessem, és annak alapján módosítást javasoljak, alapvizsgálatok elvégzése, és azok eredményeinek értékelése szükséges (labor, un "nagy rutin", TSH, EKG, Szemészeti konzílium, 24 h ABPM).Az, hogy más betegnél (kollégánál) milyen gyógyszer, hogyan hat, az az Ön vérnyomását nem befolyásolja. Ilyen összehasonlítás nem visz előbbre.Ennél többet, és pontosabb tanácsokat a leletek birtokában, egy vizit kapcsán tudok mondattani.Tisztelettel: Dr Kapocsi Judit
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
25 éves aktív labdarúgó vagyok (heti 2x edzés + 1x 5 km futás + 1x mérkőzés), emellett fizikai munkát végzek. Egyáltalán nem fogyasztok alkoholt, nem dohányzom. Rendszeres, nyugodt az alvási ciklusom, igyekszem mindenben odafigyelni magamra. Három hónapja hagytam el a Scippa 10mg nevezetű antidepresszánszt, amit fél évig (elhagyással együtt) szedtem pánikbetegség miatt. Változatosan és egészségesen táplálkozom (sok zöldség-gyümölcs, főtt ételek, zab, stb.). Pár hete jelentkeztek furcsa mellkasi érzeteim. Teljes kivizsgálás (labor, fül-orr-gégészet, mellkas rtg.,hasi uh., vizelet- és ondó vizsgálat) során nem találtak eltérést. Jártam kardiológusnál, az ekg és a szívultrahang rendben volt. Javasoltak kúraszerűen magnéziumot, mely okozhatja a panaszokat. Második kúrát fejezem be (2hetes) a MagneB6-ból (150mg magnézium), melyből naponta egy tablettát szedek be esténként. Minden leírás, orvosi szakvélemény az extrasystole-ra hasonlítanak, melyek az magnézium pótlást követően is megmaradtak. Plusz szívverés formájában érzem, egy-két másodperc erejéig. Igencsak változóan, van hogy naponta 6-8 alkalommal, vannak napok, mikor egyáltalán nem fordul elő.
Mit gondol, hogyan tudnám orvosolni a problémát?
Válaszát előre is köszönöm!
Hauk Martin

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Hauk Úr,Ha a kardiológiai kivizsgálás szervi szívbetegséget nem igazolt, és egyéb külső tényező (pl. jelentős koffein-bevitel, dohányzás, alvásdefizit, kimerültség, pajzsmirigy-túlműködés) nem áll fenn, akkor az extrasystolia funkcionalis tünetként értékelhető (szomatizáció). Ha a Magnesium nem segít, akkor tüneti kezelésként kis dózisú béta-blokkoló megkísérelhető, ha nincs ellenjavallata (pl. asthma). Az oki kezelés valószínűleg a szorongás-panikbetegség hatékony kezelése lenne, annál is inkább, mert a leírt szívpanasz a Scippa elhagyása után jelentkezett. Javaslom hogy konzultáljon kezelőorvosával erről.ÜdvözlettelDr. Ferenczy PéterPrima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!