Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor úr/nő!
Covid pozitiv vagyok 10 napja. Több mint 5 éve szedek béta blokkolót, most napi 1x Concor Cor 2,5mg-ot.
Amióta a vírus ledöntött a lábamról, sűrűn van erős szívdobogásom, amikor a pulzusom is konstans 80-90/percre ugrik fel. Le vagyok gyengülve, ha mozgok rögtön elkezdődik a köhögésem és alkalmanként a szívdobogás is felerősödik ekkor.
A háziorvos azt javasolta, hogy a Concor Cor helyett holnaptól Huma-Pronol 40mg -ot szedjek.
Mivel a telefonos, vizsgálat nélküli gyógyszerváltástól tartok, kérem szíves tanácsát, hogy tényleg szimplán válthatok e, vagy ez nem volt jó választás a háziorvos részéről
Megtiszteltő válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Bea!



Panaszait a COVID 19 megbetegedés okozza. A tünetetek kialakulásához a láz, a gyengeség nagymértékben hozzájárul. A gyógyszerváltoztatás nem hiszem, hogy javulást hoz. A 2,5 mg Concor mellett napi 3000E D vitamin, 1000-2000 mg C-vitamin , szelén és cink szedése javasolt, sok pihenés, bőséges folyadékbevitel mellett.

Jobbulást kívánok!

Üdvözlettel:

Dr. Sztancsik Ilona

dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona kardiológus
Tisztelt dr (úr ,nő) nyki uh voltam azt szeretném kérdrzni , hogy a jobb oldalt a bulbusban egy 7mm hosszú 2mm vastag sima felszínű lágy plakk figyelhetô meg.Az áramlási görbék mind két ACI ban és a ACE ban szabályossak.Az a vertebralisokban anterograd áramlás látszik. Vélemény: Jobb oldalon mérsékelt atherosclerosis,áramlási eltérés nélkül .Ez a leletem nagyon meg vagyok ilyedve a körzet orvos acizalep 75 mg irt fel a kardiólogus ( telefonon keresztül)rosuvastatin 10 mg ot mert szerinte a körzetinek nem azt kellett volna felírni. Tanácstalan vagyok s nagyon félek elkezdtem efy hónapig omega 3 hallolaj kapszulát és fokhagyma kaszulát hogy megnézzem hogy hat ezekre mivel a koleszterinem 5,80 tudna segíteni ?köszönöm válaszát előre is

Tisztelt Lukácsné Horváth Erika!



A leírt vizsgálati eredmény alapján a kardiológus kolléga által javasolt Rosuvastatin szedését ajánlanám én is. Mindenképpen a koleszterin szint csökkentése a legfontosabb. A gyógyszer szedése mellett életmódváltás ( táplálkozási szokások megváltoztatása és rendszeres testmozgás ) is javasolt ). Dietetikusunk, mozgásterapeutánk készséggel áll rendelkezésére az életmódváltás segítésében.



Üdvözlettel:

Dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona kardiológus
Tisztelt.Főorvos nő!

55 éves vagyok január ota vannak ritmuszavaraim
Kardiologiai kivizsgálás többször volt.
Ösztrogen hiányom vannak ,állandóan szorongok és nyugtalan vagyok következő extrsystolae miatt.Ezek okozhatnak ritmuszavart?Sokat görcsöl kezem lábam.Kaptam 2 hónapja inf.ban Magneziumot utána közel másfél hónapig szinte nem volt panaszom.Ķülönben szedem a Panagint.
Köszönöm megtisztelő válaszát.Judit
Tisztelt Judit!

A szorongás, feszültség hozzájárulhat ritmuszavarához, de az említett végtag görcsök hátterében álló magnézium hiány, szintén kiválthat ritmuszavart.

Relaxációs gyakorlatok, meditatív jóga végzése, valamint 2x1 tabl. Magnerot ( recept nélkül kapható a gyógyszertárakban ) szedése megszüntetheti panaszait.

Amennyiben ritmuszavara nem szűnne, szívesen állunk rendelkezésére az okok feltárásában.

Üdvözlettel:

Dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona kardiológus
Tisztelt Doktor Úr!
43 éves vagyok a terhesség alatt is éy azóta 9 éve kezelnek magas vérnyomással. Reggel Tanydon HCT40mg ,Tenaxum, 2.5 mg Nebibetát szedek, este ugyanez, csak sima Tanydonnnal. Rendszeresen szedem, ennek ellenere gyakori hajnali 3.30 körüli ébredés és a 160/110-180/122 vérnyomás kiugrás. Ilyenor tensiomon és frontin leviszi 130-140/90-re. Azonban ez nagyon rontja így az életminőségemet, fáradt vagyok . Augusztusi szìv ultrahangom normális volt.
Tisztelt Balázsiné H. Ildikó!

Ahhoz, hogy kérdésére használható választ tudjak adni, adatokra van szükség.

Mérje a vérnyomását a következő módon.
5-10 perc nyugodt ülés után mérje az első értéket, majd írja ezt fel, 2 percen belül, ugyanebben a testhelyzetben mérje a 2. értéket, ezt is írja fel. Hasonlítsa össze a két mért értéket,. Amennyiben akár a szisztolés, akár a diasztolés , akár mindkettő érték esetén 4 Hgmm-nél több a különbség, 2 percen belül mérjen egy 3. értéket is, és ezt is írja fel.
Ilyen módon gyűjtse az adatokat 1 egy héten át. Elég napjában egyszer mérni, de írja fel, hogy ez mikor történt. reggel, este, bármely napszakban. Ha rosszul érzi magát, és módja van rá, akkor mindenképpen mérjen vérnyomást a leírt módon. Ha a harmadik mért érték 160/100 Hgmm, vagy több annál, rágjon el 25 mg Tenziomint és/vagy 0.25 mg Xanaxot ( a Frontin ugyanaz). Nem kell, hogy fél-egy óra alatt normalizálódjon a vérnyomás, csak az kell, hogy csökkenjen. NEM ajánlott, sőt káros a vérnyomást gyorsan, nagy mértékben csökkenteni.
A gyógyszer, amit szed, soknak tűnik. Felmerül a túlkezelés gyanúja. Ennek meglétét vagy hiányát 24 órás vérnyomás monitorozással lehet kizárni vagy megerősíteni.
Emellet fontos tudni, hogy minden magas vérnyomásban szenvedő, gyógyszert szedő betegnél szükséges, panaszmentes állapotban is legalább évente egyszer kontroll vizsgálatokat végezni, ami magába foglalja a részletes laboratóriumi vizsgálatot, EKG-t, Szemészeti konzíliumot.

Üdvözlettel:
Dr Kapocsi Judit
belgyógyász, klinikai farmakológus szakorvos
hipertónia specialista

KardioKözpont
dr. Kapocsi Judit PhD
dr. Kapocsi Judit PhD magasvérnyomás specialista
Üdvözlöm!
Olyan kérdésem lenne, hogy nagyon régóta tapasztalom már hogy állandóan melléüt a szívem, vagy félre ver ,ki hogy mondja.
Voltam ezzel 2 éve 24 órás ekg-n, terheléses vizsgálaton , de semmit nem mutatott ki.
Érzem hogy nem normális , főleg hogy 24 éves vagyok.
Rendszeresen van, mindennap, óránként többször, van hogy egymás után 2-3szor mely eléggé ijesztő.
Sokat van légszomjam illetve mikor félre ver a szívem érzek egy enyhe nyomást a mellkasomban.

Hova forduljak ezzel? Milyen vizsgálaton kellene részt vennem, Önökhöz tudnék e menni?
Köszönöm
Kedves Kovács Rebeka Szilvia!

Gyakran tapasztaljuk, hogy a 24 órás ekg ( 24 ó HOLTER) során nincs ritmuszavar. A legmodernebb eszközök, amelyek egy héten keresztül is rögzítik az ekg-t, már elérhetők a mi Ambulanciánkon.Ezek a készülékek mindössze egy nagyobb gomb méretűek.
Javaslatom: keressen fel minket és készséggel segítünk.

Üdvözlettel:

dr.Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter kardiológus
Jó napot kìvànok. Sàndor vagyok. Több ève szedem a Talliton 6,25 mg gyógyszert 2x1 adagolàsban. Az utóbbi időbe vettem èszre az erekciós zavart. Okozhatja a gyógyszer? Ennyi idő múlva is? Köszönöm szèpen!
Tisztelt Tóth Sándor Úr!

Ennek a problémának a hátterében két oka is lehet. Az Ön által szedett gyógyszer, a Talliton, amelyik az un. bétablokkolók családjába tartozik, ennek mellékhatása lehet az erectilis diszfunkció (ED), magyarul a merevedési zavar. Bár Ön ezt kis adagban szedi, de a mellékhatás nem zárható ki.

Emellett lehet, hogy az ED-t maga a magas vérnyomás okozza, feltehetően, hogy ezt a gyógyszert a hypertóniája miatt szedi.

Üdvözlettel:

dr.Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter kardiológus
Tisztelt doktor Úr/Nő!
Egy éve kezdődtek nálam enyhébb szív panaszok, tünetek, mint pl. szívdobogás érzés, fájdalom, erősebb szúrások, ájulás, szédülés nehezebb terhelhetőség, lefekvéskor szívfájdalom. Mindenféle vizsgálatot csináltak rajtam (24 órás EKG, szívultrahang, röntgen) megállapították, hogy mitralis prolapsusom van. Nem írtak fel semmi gyógyszert, csak egy sedacur fortet. Azt szedtem, de nem volt semmilyen változás. Visszamentem, megint csináltak egy ultrahangot, nem találtak változást, viszont béta blokkolót azért nem akartak felírni, hogy ha esetleg teherbe esnék, azt nem szedhetem közben. Így Xanaxot írtak fel, hogy azt szedjem, de nem szívesen szeretnék rá szokni, így azt nem kezdtem el szedni. Azóta ugyanúgy megvannak a tüneteim, a terhelhetőségem az egyre rosszabb, kutyakozmetikusként dolgozom 23 évesen, és egy rács felemelésekor borzasztóan elkezd fájni a szívem ami kisugárzik a hátamba. Ön/Önök szerint mit tudok csinálni, kezdjem el szedni a Xanaxot, vagy kezdjek el valami sportot, vagy megint vizsgáltassam ki magam? Előre is köszönöm a válaszukat!
Kedves Berki Laura!

Ha az Ön által írt terhesség már várható, akkor semmiféle gyógyszer szedése nem jó! Igaz ez a Xanaxra is.
A leírtak alapján nem tudom megmondani, hogy mi áll a panaszok hátterében. Ezért vizsgálat javasolt. Csak így lehet kizárni, hogy a panaszainak hátterében valóban kadiológiai betegség áll e?

üdvözlettel:

dr.Vaskó Péter

dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter kardiológus
Tisztelt Müller Úr!

Érdeklödnék, hogy az ICD "beavatkozások" után rosszabbodhat-e a szív állapota, teljesítöképessége?
Nem tudom sajnos orvosi nyelven konkrétan megfogalmazni, de adott egy ICD-vel élö beteg, akinek egy év alatt két alkalommal volt szívrohama, amikor az ICD beavatkozott. A rohamok elött az ultrahang értéke a kontrollokon még 45% körül volt, de a rohamok után már csak 30-35%-ot mértek.
Lehetséges, hogy az ICD az egyik oldalon megmenti az életét, de a másik oldalon ennek ára van, és valóban romlik a szív?

Köszönettel:
Gilicz Máté
Tisztelt Gilicz Máté!

Inkább az tünik valószínűnek,hogy mind a szív funkciójának romlása,mind az ICD beavatkozást kiváltó ritmuszavarok gyakoribbá válása az alapbetegség rosszabbodásának a következménye lehet.Ezek a beültethető eszközök nem károsítják a szívet, sőt vannak olyanok is ,amelyeket kifejezetten az Ön által is említett ultrahanggal mért funkció javítása céljából ültetnek be.(úgynevezett CRT készülékek).


üdvözlettel
dr.Müller Gábor
belgyógyász, kardiológus

KardioKözpont
dr. Müller Gábor
dr. Müller Gábor kardiológus
T. Doktor úr. Infarktus után a kombinált ASA+Prasugrel kezelésen belűl az Aspirin protect és Bewim gyógyszereket egszerre kell-e beszedni vagy reggel és este elegendő. Kérném megnyugtató válaszát. köszönettel.
Kedves Török Laci!

A két gyógyszert nem szükséges egyszerre bevenni,inkább arra célszerű figyelni,hogy az adott gyógyszert minden nap nagyjából azonos időpontban vegyük be.

Üdvözlettel
dr.Müller Gábor
belgyógyász, kardiológus

KardioKözpont
dr. Müller Gábor
dr. Müller Gábor kardiológus
Minden pillanatban el tudok aludni, nagyon zavaró tényező
2016ban volt háló beültetés a koszorú éren
kaptam gyógyszereket fél tritace fél nebilet 1 verospiron, de ha mérem a vérnyomásom 90/60, 50 pulzust ad, most megfeleztem eddigi gyógyszeremet de a helyzet nem változik. Mit tegyek ?
Köszönöm válaszát.
Tisztelt Rein Tiborné!

Ahhoz, hogy a kérdésére használható választ tudjak adni, adatokra van szükség.

A szívkoszorúér betegségen kívül milyen egyéb betegsége van önnek. Volt-e magas vérnyomása a "hálóbeültetés" előtt? Milyen adagban szedi a megadott gyógyszereket és hányszor naponta?
Hány éves ön? Mikor volt utoljára kardiológiai kontroll vizsgálaton, és annak mi volt az eredménye? Mikor volt önnél vérvizsgálat és annak mi az eredménye?

Amit addig is megtehet:

Mérje a vérnyomását a következő módon.

5-10 perc nyugodt ülés után mérje az első értéket, majd írja ezt fel, 2 percen belül, ugyanebben a testhelyzetben mérje a 2. értéket, ezt is írja fel. Hasonlítsa össze a két mért értéket,. Amennyiben akár a szisztolés, akár a diasztolés , akár mindkettő érték esetén 4 Hgmm-nél több a különbség, 2 percen belül mérjen egy 3. értéket is, és ezt is írja fel.

Ilyen módon gyűjtse az adatokat 1 egy héten át. Elég napjában egyszer mérni, de írja fel, hogy ez mikor történt. reggel, este, bármely napszakban. Ha rosszul érzi magát, és módja van rá, akkor mindenképpen mérjen vérnyomást a leírt módon. Ha a harmadik mért érték 160/100 Hgmm, vagy több annál, rágjon el 25 mg Tenziomint és/vagy 0.25 mg Xanaxot ( a Frontin ugyanaz). Nem kell, hogy fél-egy óra alatt normalizálódjon a vérnyomás, csak az kell, hogy csökkenjen. NEM tanácsolt, sőt káros, ha a vérnyomás tartósan 120/70 Hgmm alatt van. A vérnyomás alakulását egész napon át 24 órás vérnyomás monitorozással lehet vizsgálni.


Üdvözlettel:

Dr Kapocsi Judit

belgyógyász, klinikai farmakológus szakorvos

hipertónia specialista

KardioKözpont
dr. Kapocsi Judit PhD
dr. Kapocsi Judit PhD magasvérnyomás specialista

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

PRIMA MEDICA