Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Üdvözletem! Az apukámnak szívritmus szabályozót ültettek be pár éve, eddig minden tökéletes. 81 éves, de meglehetősen keveset mozog, egész életében -még nyugdíjasan is -állómunkát végzett. Ha mennek valahova, állandoan begörcsöl a lába, fájnak a térdei. Én Németországban élek, és itt találtam egy masszázskészüléket, ami vibráción alapul. Itt nagyon jókat írnak az értékelések, szeretnék neki venni, hátha segítene neki egy kicsit többet mozogni. A kérdésem az lenne, hogy ezzel a "kütyüvel"-ahogy ő mondja - használhat egyáltalán ilyet?
Válaszát előre is köszönöm, maradok tisztelettel: Gabriella Jeney
Kedves Gabriella!

Pacemaker-viselő pácienseknek elektromos gyógyászati segédeszközök használata tilos. A gyártók a készülék műszaki leírásánál erre mindig kitérnek, mint pl. ennél a gyártónál is: (5. oldal).
https://pim.beurer.com/images/attribut/647.01_EM29_2020-06-30_03_IM1_BEU.pdf

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter

dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter kardiológus
Üdvözlöm!
Olyanban kérném a segítséget, őszinte leszek, hogy megvagyok rémülve. Márciusban voltam covidos. Mindig magasabb volt a pulzusom. 24 éves ülőmunkát végző hölgy vagyok 50 kilóval és 165 cm-rel. Májusban voltam kardiológiai vizsgálaton. Melyben azt írta a doktornő, hogy mitralis prolapsus biztos, hogy régi keletű, emiatt lehetnek szívdobogásai. Pajzsmirigy funkció kontrollt javasolt. Mely megvolt viszont az tökéletes lett. AO gyök átmérő: 23, Bal pitvar átmérő 27, Dk. diast átmérő: 48, Bk. syst átmérő: 30, septum diast vastagság 7 mm, hátsó fal diast vastagság 7 mm, EF (teicholz): 66, Billentyűk: mitrális mmv vastag, prolabal, aorta jó nyitódású, tricuspidalis: ép, Üregek: BP hossz:40 mm, JP hossz: 37, JK:28 Ao asc (mm):30, falmozgások jók, bal és jobb kamra funkció jó, TAPSE: 21, pericardiális folyadék: nincs, Bk. áramlás: 1.1, Mit. regur: enyhe-kp excentrikus jet, vélemény: mitralis prolapsus, enyhe-kp MI. NORM. tág üregek, többi billentyű ép, kóros áramlás nincs, jó sístolés BKF. Most voltam október 25-én egy másik kardiológiai vizsgálaton, ahol az eredményem: EKG: sinus ritmaus f=95/min, kp. tengelyállás, PQ=0.14 sec, QRS= 0.08sec, isoelectromos ST, V1-ben neg T, vérnyomás RR: 118/70 hmmm, Bedside echo: EDD 56 mm, Mitralis insuff III-IV, tág bal pitvar, PISA Radius 10 mm, VMAX 5.71, VTI 152.7, ERO 35 mm2, RVOL 54,mely alapján MI mértéke kp súlyos-súlyos, Javaslat: Panaszai hátterében legalább kp. súlyos-súlyos MI állhat, anatómiai tisztázás céljából javasolt TEE vizsgálat elvégzése, melyre időpont egyeztetés fog történni. Diagnózis: I0590 - A kéthegyű billentyű betegsége k.m.n. Az lenne a kérdésem, hogy most akkor merjek hinni a másodikban? Mert közölte az orvos velem, hogy ez tuti műtét. És nagyon nagyon félek tőle. Pánikrohamokkal küzdök így is 10-12 szál cigarettát szívok egy nap 3-4 kávéval, illetve ha úgy van frontint is szoktam bevenni. Közölték teljes nyugalomban lehetek csak. Lehet ennyire rosszabbodnia egy dolognak? Illetve őszinte leszek halálfélelmem van azóta, hogy mivan ha előtte feldobom a pacskert stb. Illetve lehet az hogy ennyire mást lát 5 hónap leforgása alatt két doki? Ha nyugodt vagyok a vérnyomásom jó és a pulzusom is 77-95 között van, viszont ha stresszelek és pánikolok leesik a vérnyomásom és sok a pulzusom. Illetve most pontosan mi a baj? Előre is köszönöm válaszát.
Kedves Petra!

Tekintettel a fennálló panaszaira, valamint rövid idő alatt kapott két különböző leletre, mindenképpen javaslom a TEE elvégzését. Ez a vizsgálat pontosan eldönti,, hogy milyen eltérés van a háttérben , ill. a további teendőket is. Feltétlenül szükséges a dohányzás elhagyása, valamint a napi kávé mennyiség 1-2 adagra csökkentése. A recept nélkül kapható magnézium ( Magnerot ) rendszeres szedése is ajánlott.

Tisztelettel:

Dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona kardiológus
Tisztelt doktor úr
Néhány hónapja megmagyarázhatatlan fájdalom jelentkezett a hátam közepének előbb jobb oldalán egy hónap után a bal oldalán. Majd felváltva többször, de soha nem egyszerre. Gyógytorna és úszás után most már nem fáj. Másfél hónapja 10 napig hasító fájdalom jelentkezett a jobb karomban. A fájdalom már elmúlt, de például könyöklés közben zsibbad azóta is. Tegnaptól a bal karom fáj, nem tudom használni. Olyan mint egy nagyon erős izomláz. Viszont nyomásra nem fáj. Gerinc MR vizsgálat sok kitüremkedést mutat, de nem műteni való. Neurológus nem talált izomsorvadásra utaló jelet. Reumatológus elégedett azzal hogy a hátam már nem fáj. Kihez forduljak ezek után? Belgyógyászat vagy érvizsgálat?
Kedves Julianna!

A leírt panaszok hátterében szív-érrendszeri betegség valószínűtlen. Javaslatom egy szakvélemény kérése és a lehetséges kezelési módok megbeszélése: www.fajdalomkozpont.hu

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter kardiológus
Üdvözlöm.41 èves nő vagyok.az utóbbi időben nagyon stresszes az èletem.pár napja èjszaka szivdobogásra nehèzlègzèsre remegèsre èbredtem mely egy fèl óra múlva megszűnt.nyáron egyszer már megtörtènt akkor vèrvètel ès ekg is kèszült.vèrszegènysèget állapitottak meg ès vashiányt.azóta vasat szedek vèrkèpem javult bár most is vèrszegèny vagyok mèg.vèrnyomásom normális pulzusszámom viszont magas 95-97 álltalában.mi okozhatja ezt?stressztől lehet?vagy szervi problèma?köszönöm válaszát
Kedves Roni!

A leírt éjszakai rosszullét hátterében ritmuszavar nem zárható ki (emiatt Holter-EKG vizsgálat javasolt) , ill. provokáló tényezők mint pl. pajzsmirigy-túlműködés kizárása laborvizsgálattal. A vérszegénység hajlamosít magas nyugalmi pulzusra egyébként és a jelentős koffein-fogyasztás is. Kiváltó okként a fokozott stressz-terhelés is szerepelhet. Gyakran ismétlődő panaszok esetén várjuk rendelésünkön.

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter kardiológus
Tisztelt Doktornő/Doktorúr!
Kisfiammal kapcsolatban keresem Önöket. 7 éves, enyhe tölcsérmelle van.
Szeptemberben kezdte az iskolát. Nagyon érzékeny-szorongó gyermek, sokáig tud rágódni dolgokon, ugyanakkor életvidám élénk kisfiú is egyben. Nyáron többször megfigyeltem, hogy mozgás közben nagyon erősen izzad. Ez inkább csak melegebb időben fordult elő, de mégis hamarabb leizzad mint a társai. Többször előfordult, hogy mutatta, hogy milyen gyorsan ver a szíve, de ez általában szaladgálás alatt-után fordult elő, viszont egyszer-kétszer nyugalmi helyzetben is. Ilyenkor úgy fogalmaz "azt érzi, hogy gyorsabban folyik a vér az ereiben". Szeptemberben kezdte el az iskolát és 3 hét után elpanaszolta, hogy iskolába menet (mindig ugyanazon a helyszínen) egy nagyot dobban a szíve. Kérdeztem, hogy testnevelés órán, vagy máskor előfordul-e vele, de azt mondta nem, csak reggel és csak azon az útszakaszon. Ma este egy kis kergetőzés után, miután leült mondta, hogy nagyon remeg belülről és hogy megint "gyorsan folyik a vére". Miután kifaggattam, hogy érez-e más rosszullétet-fájdalmat-plussz szívdobbanást, mindenre nemet válaszolt, aztán mondta, hogy mostmár (miután ringattam egy picit) jól van. Nagyon tanácstalan vagyok. Azt gondolom talán pszichés dolgok okozzák nála ezeket a tüneteket (szorongó alkat-iskolakezdés), de mégis tartok tőle nem-e szervi dolog áll a háttérben, ráadásul a tölcsérmell is zavar, hogy az nem okozhat-e szívproblémát. Mi tévő legyek? Merre induljak?
Válaszukat előre is köszönöm!
Kedves Kriszta!

Első lépcsőben javaslom a házi-gyermekorvos felkeresését és egy vizsgálatot: van-e szívzöreje a kisfiúnak vagy egyéb szervi szívbetegségre utaló tünete. (A mozgás utáni izzadás vagy szaporább szívverés nem feltétlenül kóros jelenség, és a nagy szívdobbanás mindig ugyanazon a helyszínen és iskolába menet pedig inkább az iskola miatti szorongás tünete.) Gyermek-kardiológiai vizsgálat szükségességéről a fentiek alapján lehet dönteni de a leírtak alapján szervi szívbetegség kevéssé valószínű.

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter kardiológus
Tisztelt doktor ur.
Egy kerdessel fordulnék önhöz, nagyapamnak szivoroblémája van gyakorlatilag az orvasok azt alapitottak meg hogy 2 sziv billentyü nem müködik és hogy müteni nem lehet mert bele hal a tünetei nehez legzes szaj szaradas es ha valamit tevekenykedik a haz körük hamar elfarad, az orvasok olyat is alapitottak meg hogy nala hogy viz van a szervezeten el is keztek csapolni de csak keves van , valahogy en nem tudok bizni ebben hogy nem lehet segiteni rajta, sajnos nagyapam Ukrajnába él és ha tudna nekünk ez ügzyben segiteni nagyon megköszönném válaszát elöre is köszönöm.
Üdvözlettel:Erik
Kedves Erik!

Sajnos van olyan, hogy előrehaladott szívbillentyű-betegség (szűkület vagy elégtelenség), ha nem kerül időben észlelésre, szívizom-károsodást okoz, mely végül szívelégtelenséghez vezet. Az Ön által leírt tünetek is ezt támasztják alá. A kezelés lehetőségeiről csak a vizsgálati leletek ismeretében lehet nyilatkozni: melyik billentyűkről van szó, milyen billentyűbetegségről van szó, milyen a szív aktuális állapota (szív-ultrahangos vizsgálati lelet lenne az elsődleges).

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter kardiológus
Kedves Doktor Úr!
Édesanyámat májusban hátsó fali szívinfarktus érte, de saját lábon ment be a sürgősségire. Sajnos a szivkateter során kiderült hogy nem mutheto,így hazaküldték. Rehabon 3hetet volt Balatonon. Azt szeretném kérdezni hogy mit tudnánk tenni az állapota javulasaert? Mert sokszor nagyon rosszul van,gyenge. Sajnos a környéken orvos nincs aki segítene. :( Mit lehet tenni,v hív lehetne fordulni? Köszönöm! Édesanyám 63eves.
Kedves Anita!

Édesanyja kardiológiai állapotának a megítéléséhez ismerni kellene az elvégzett vizsgálatok eredményeit (echocardiographia, coronarographia, labor, EKG) és az aktuális panaszokat (van-e mellkasi fájdalom, nehézlégzés, lábdagadás) valamint az aktuális gyógyszerelését. Gondozásba vétel céljából (is) várjuk rendelésünkön.

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter kardiológus
Tisztelt Doktor úr/Doktornő!
Néhány nappal ezelőtt, viszonylag nyugalmi állapotban volt egy rosszullétem. Megvacsoráztam, elszívtam egy cigarettát. Utána, fogmosás közben lettem rosszul. Pár másodperce elszorult a mellkasom, levert a hideg veríték, főleg az homlokomon. Elfogott a gyengeség, hiperventilláltam. Azt hittem, felment a vérnyomásom, megmértem, de valójában leesett 88/54-re, a pulzus 65-re. Lefeküdtem, és kb 2-3 percig tartott az egész, utána már újra 117/82 és 92-es pulzusom volt, és a többi tünet is elmúlt.
A pulzusom nyugalmi állapotban általában 90 körül van. Egyéb betegségeim a savas reflux és régen pánikrohamaim is voltak. Ez nem hasonlított a régi pánikrohamokra. Nem volt szédülés, nem volt remegés. A mellkasfájdalom nem sugárzott ki sehova.
Amikor túl sok a savam, sokszor szokott szúrni a szívem de csak egy ponton.
A háziorvosom pont szabadságon van, így nem tudtam elmenni hozzá.
Szeretném a véleményét kérni, hogy ez szív eredetű vagy más okozhatta-e.
Köszönettel
Kedves Kérdező

A leírtak alapján azt gondolom hogy nagy valószínűséggel nem szervi szívbetegség okozta a panaszokat.

Üdvözlettel

Dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter kardiológus
Kérdésem az lenne, hogy nyáron egy pánik roham belső szorongás végett 203 as vernyomasom lett adtak Concort 5 mg sat napi fél fel szem reggel és este és neha 150 170 a vernyomasom!! A pulzusom 122! Nagyon megvagyok ilyedve 33 éves vagyok, sosem volt vernyomas problémám!!

Kedves Nikolett

Magas vérnyomás és magas pulzus miatt kardiológiai vizsgalat javasolt. Varjuk rendelésünkön.

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter kardiológus
Párom 79 éves, gyerekkora óta magas vérnyomásban szenved. Tablettakat szed. Kb 2, hete beteg, infulenza? Orvosa szerint. Köptető, antibiotikum, probiotikum, szokásos C, D vitMin, zöld tea, kakukkfű tea. Alig eszik valamit, Ma éjjel hirtelen 160/80 vérnxomás és 100 pulzus jelentkezett erős orrvérzéssel, megjegyzem nyaki érszűkülete is van, sajnos halogatja a műtétet! Vegyészmérnökként nagyon odafigyel az étrendre. Adzpirint adtam be neki. Szivem szerint mentőt hívnék!? Előre is köszönöm az Ön segítségét! Tisztelettel Baki Erzsébet
Kedves Erzsébet

Az orrvérzés lehet az aktuális felső-alsó légúti infekció következménye de lehet vérnyomás-kiugrás következtében is. Fontos lenne a hatékony vérnyomás-beállítás, rendszeres önellenőrzés. Amennyiben a táplálék és folyadékfelvétel nem kielégítő, ténylegesen szükség lehet kórházi felvételre. Célszerű lenne a háziorvos kollégával való konzultáció.

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter kardiológus

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!