Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Üdvözlöm!
Olyanban kérném a segítséget, őszinte leszek, hogy megvagyok rémülve. Márciusban voltam covidos. Mindig magasabb volt a pulzusom. 24 éves ülőmunkát végző hölgy vagyok 50 kilóval és 165 cm-rel. Májusban voltam kardiológiai vizsgálaton. Melyben azt írta a doktornő, hogy mitralis prolapsus biztos, hogy régi keletű, emiatt lehetnek szívdobogásai. Pajzsmirigy funkció kontrollt javasolt. Mely megvolt viszont az tökéletes lett. AO gyök átmérő: 23, Bal pitvar átmérő 27, Dk. diast átmérő: 48, Bk. syst átmérő: 30, septum diast vastagság 7 mm, hátsó fal diast vastagság 7 mm, EF (teicholz): 66, Billentyűk: mitrális mmv vastag, prolabal, aorta jó nyitódású, tricuspidalis: ép, Üregek: BP hossz:40 mm, JP hossz: 37, JK:28 Ao asc (mm):30, falmozgások jók, bal és jobb kamra funkció jó, TAPSE: 21, pericardiális folyadék: nincs, Bk. áramlás: 1.1, Mit. regur: enyhe-kp excentrikus jet, vélemény: mitralis prolapsus, enyhe-kp MI. NORM. tág üregek, többi billentyű ép, kóros áramlás nincs, jó sístolés BKF. Most voltam október 25-én egy másik kardiológiai vizsgálaton, ahol az eredményem: EKG: sinus ritmaus f=95/min, kp. tengelyállás, PQ=0.14 sec, QRS= 0.08sec, isoelectromos ST, V1-ben neg T, vérnyomás RR: 118/70 hmmm, Bedside echo: EDD 56 mm, Mitralis insuff III-IV, tág bal pitvar, PISA Radius 10 mm, VMAX 5.71, VTI 152.7, ERO 35 mm2, RVOL 54,mely alapján MI mértéke kp súlyos-súlyos, Javaslat: Panaszai hátterében legalább kp. súlyos-súlyos MI állhat, anatómiai tisztázás céljából javasolt TEE vizsgálat elvégzése, melyre időpont egyeztetés fog történni. Diagnózis: I0590 - A kéthegyű billentyű betegsége k.m.n. Az lenne a kérdésem, hogy most akkor merjek hinni a másodikban? Mert közölte az orvos velem, hogy ez tuti műtét. És nagyon nagyon félek tőle. Pánikrohamokkal küzdök így is 10-12 szál cigarettát szívok egy nap 3-4 kávéval, illetve ha úgy van frontint is szoktam bevenni. Közölték teljes nyugalomban lehetek csak. Lehet ennyire rosszabbodnia egy dolognak? Illetve őszinte leszek halálfélelmem van azóta, hogy mivan ha előtte feldobom a pacskert stb. Illetve lehet az hogy ennyire mást lát 5 hónap leforgása alatt két doki? Ha nyugodt vagyok a vérnyomásom jó és a pulzusom is 77-95 között van, viszont ha stresszelek és pánikolok leesik a vérnyomásom és sok a pulzusom. Illetve most pontosan mi a baj? Előre is köszönöm válaszát.
Szabó Petra

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Kedves Petra!



Tekintettel a fennálló panaszaira, valamint rövid idő alatt kapott két különböző leletre, mindenképpen javaslom a TEE elvégzését. Ez a vizsgálat pontosan eldönti,, hogy milyen eltérés van a háttérben , ill. a további teendőket is. Feltétlenül szükséges a dohányzás elhagyása, valamint a napi kávé mennyiség 1-2 adagra csökkentése. A recept nélkül kapható magnézium ( Magnerot ) rendszeres szedése is ajánlott.



Tisztelettel:



Dr. Sztancsik Ilona
Tisztelt doktor úr
Néhány hónapja megmagyarázhatatlan fájdalom jelentkezett a hátam közepének előbb jobb oldalán egy hónap után a bal oldalán. Majd felváltva többször, de soha nem egyszerre. Gyógytorna és úszás után most már nem fáj. Másfél hónapja 10 napig hasító fájdalom jelentkezett a jobb karomban. A fájdalom már elmúlt, de például könyöklés közben zsibbad azóta is. Tegnaptól a bal karom fáj, nem tudom használni. Olyan mint egy nagyon erős izomláz. Viszont nyomásra nem fáj. Gerinc MR vizsgálat sok kitüremkedést mutat, de nem műteni való. Neurológus nem talált izomsorvadásra utaló jelet. Reumatológus elégedett azzal hogy a hátam már nem fáj. Kihez forduljak ezek után? Belgyógyászat vagy érvizsgálat?
Kárász Julianna

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Julianna!



A leírt panaszok hátterében szív-érrendszeri betegség valószínűtlen. Javaslatom egy szakvélemény kérése és a lehetséges kezelési módok megbeszélése: www.fajdalomkozpont.hu



Üdvözlettel



Dr.Ferenczy Péter
Üdvözlöm.41 èves nő vagyok.az utóbbi időben nagyon stresszes az èletem.pár napja èjszaka szivdobogásra nehèzlègzèsre remegèsre èbredtem mely egy fèl óra múlva megszűnt.nyáron egyszer már megtörtènt akkor vèrvètel ès ekg is kèszült.vèrszegènysèget állapitottak meg ès vashiányt.azóta vasat szedek vèrkèpem javult bár most is vèrszegèny vagyok mèg.vèrnyomásom normális pulzusszámom viszont magas 95-97 álltalában.mi okozhatja ezt?stressztől lehet?vagy szervi problèma?köszönöm válaszát
Roni

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Roni!



A leírt éjszakai rosszullét hátterében ritmuszavar nem zárható ki (emiatt Holter-EKG vizsgálat javasolt) , ill. provokáló tényezők mint pl. pajzsmirigy-túlműködés kizárása laborvizsgálattal. A vérszegénység hajlamosít magas nyugalmi pulzusra egyébként és a jelentős koffein-fogyasztás is. Kiváltó okként a fokozott stressz-terhelés is szerepelhet. Gyakran ismétlődő panaszok esetén várjuk rendelésünkön.



Üdvözlettel



Dr.Ferenczy Péter
Tisztelt Doktornő/Doktorúr!
Kisfiammal kapcsolatban keresem Önöket. 7 éves, enyhe tölcsérmelle van.
Szeptemberben kezdte az iskolát. Nagyon érzékeny-szorongó gyermek, sokáig tud rágódni dolgokon, ugyanakkor életvidám élénk kisfiú is egyben. Nyáron többször megfigyeltem, hogy mozgás közben nagyon erősen izzad. Ez inkább csak melegebb időben fordult elő, de mégis hamarabb leizzad mint a társai. Többször előfordult, hogy mutatta, hogy milyen gyorsan ver a szíve, de ez általában szaladgálás alatt-után fordult elő, viszont egyszer-kétszer nyugalmi helyzetben is. Ilyenkor úgy fogalmaz "azt érzi, hogy gyorsabban folyik a vér az ereiben". Szeptemberben kezdte el az iskolát és 3 hét után elpanaszolta, hogy iskolába menet (mindig ugyanazon a helyszínen) egy nagyot dobban a szíve. Kérdeztem, hogy testnevelés órán, vagy máskor előfordul-e vele, de azt mondta nem, csak reggel és csak azon az útszakaszon. Ma este egy kis kergetőzés után, miután leült mondta, hogy nagyon remeg belülről és hogy megint "gyorsan folyik a vére". Miután kifaggattam, hogy érez-e más rosszullétet-fájdalmat-plussz szívdobbanást, mindenre nemet válaszolt, aztán mondta, hogy mostmár (miután ringattam egy picit) jól van. Nagyon tanácstalan vagyok. Azt gondolom talán pszichés dolgok okozzák nála ezeket a tüneteket (szorongó alkat-iskolakezdés), de mégis tartok tőle nem-e szervi dolog áll a háttérben, ráadásul a tölcsérmell is zavar, hogy az nem okozhat-e szívproblémát. Mi tévő legyek? Merre induljak?
Válaszukat előre is köszönöm!
Kriszta

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Kriszta!



Első lépcsőben javaslom a házi-gyermekorvos felkeresését és egy vizsgálatot: van-e szívzöreje a kisfiúnak vagy egyéb szervi szívbetegségre utaló tünete. (A mozgás utáni izzadás vagy szaporább szívverés nem feltétlenül kóros jelenség, és a nagy szívdobbanás mindig ugyanazon a helyszínen és iskolába menet pedig inkább az iskola miatti szorongás tünete.) Gyermek-kardiológiai vizsgálat szükségességéről a fentiek alapján lehet dönteni de a leírtak alapján szervi szívbetegség kevéssé valószínű.



Üdvözlettel



Dr.Ferenczy Péter
Tisztelt doktor ur.
Egy kerdessel fordulnék önhöz, nagyapamnak szivoroblémája van gyakorlatilag az orvasok azt alapitottak meg hogy 2 sziv billentyü nem müködik és hogy müteni nem lehet mert bele hal a tünetei nehez legzes szaj szaradas es ha valamit tevekenykedik a haz körük hamar elfarad, az orvasok olyat is alapitottak meg hogy nala hogy viz van a szervezeten el is keztek csapolni de csak keves van , valahogy en nem tudok bizni ebben hogy nem lehet segiteni rajta, sajnos nagyapam Ukrajnába él és ha tudna nekünk ez ügzyben segiteni nagyon megköszönném válaszát elöre is köszönöm.
Üdvözlettel:Erik
Erik Trompak

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Erik!



Sajnos van olyan, hogy előrehaladott szívbillentyű-betegség (szűkület vagy elégtelenség), ha nem kerül időben észlelésre, szívizom-károsodást okoz, mely végül szívelégtelenséghez vezet. Az Ön által leírt tünetek is ezt támasztják alá. A kezelés lehetőségeiről csak a vizsgálati leletek ismeretében lehet nyilatkozni: melyik billentyűkről van szó, milyen billentyűbetegségről van szó, milyen a szív aktuális állapota (szív-ultrahangos vizsgálati lelet lenne az elsődleges).



Üdvözlettel



Dr.Ferenczy Péter
Kedves Doktor Úr!
Édesanyámat májusban hátsó fali szívinfarktus érte, de saját lábon ment be a sürgősségire. Sajnos a szivkateter során kiderült hogy nem mutheto,így hazaküldték. Rehabon 3hetet volt Balatonon. Azt szeretném kérdezni hogy mit tudnánk tenni az állapota javulasaert? Mert sokszor nagyon rosszul van,gyenge. Sajnos a környéken orvos nincs aki segítene. :( Mit lehet tenni,v hív lehetne fordulni? Köszönöm! Édesanyám 63eves.
Anita

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Anita!



Édesanyja kardiológiai állapotának a megítéléséhez ismerni kellene az elvégzett vizsgálatok eredményeit (echocardiographia, coronarographia, labor, EKG) és az aktuális panaszokat (van-e mellkasi fájdalom, nehézlégzés, lábdagadás) valamint az aktuális gyógyszerelését. Gondozásba vétel céljából (is) várjuk rendelésünkön.



Üdvözlettel



Dr.Ferenczy Péter
Tisztelt Doktor úr/Doktornő!
Néhány nappal ezelőtt, viszonylag nyugalmi állapotban volt egy rosszullétem. Megvacsoráztam, elszívtam egy cigarettát. Utána, fogmosás közben lettem rosszul. Pár másodperce elszorult a mellkasom, levert a hideg veríték, főleg az homlokomon. Elfogott a gyengeség, hiperventilláltam. Azt hittem, felment a vérnyomásom, megmértem, de valójában leesett 88/54-re, a pulzus 65-re. Lefeküdtem, és kb 2-3 percig tartott az egész, utána már újra 117/82 és 92-es pulzusom volt, és a többi tünet is elmúlt.
A pulzusom nyugalmi állapotban általában 90 körül van. Egyéb betegségeim a savas reflux és régen pánikrohamaim is voltak. Ez nem hasonlított a régi pánikrohamokra. Nem volt szédülés, nem volt remegés. A mellkasfájdalom nem sugárzott ki sehova.
Amikor túl sok a savam, sokszor szokott szúrni a szívem de csak egy ponton.
A háziorvosom pont szabadságon van, így nem tudtam elmenni hozzá.
Szeretném a véleményét kérni, hogy ez szív eredetű vagy más okozhatta-e.
Köszönettel
Köri

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Kérdező



A leírtak alapján azt gondolom hogy nagy valószínűséggel nem szervi szívbetegség okozta a panaszokat.



Üdvözlettel



Dr. Ferenczy Péter
Kérdésem az lenne, hogy nyáron egy pánik roham belső szorongás végett 203 as vernyomasom lett adtak Concort 5 mg sat napi fél fel szem reggel és este és neha 150 170 a vernyomasom!! A pulzusom 122! Nagyon megvagyok ilyedve 33 éves vagyok, sosem volt vernyomas problémám!!
Bukor Nikolett

dr. Ferenczy Péter

kardiológus


Kedves Nikolett



Magas vérnyomás és magas pulzus miatt kardiológiai vizsgalat javasolt. Varjuk rendelésünkön.



Üdvözlettel



Dr.Ferenczy Péter
Párom 79 éves, gyerekkora óta magas vérnyomásban szenved. Tablettakat szed. Kb 2, hete beteg, infulenza? Orvosa szerint. Köptető, antibiotikum, probiotikum, szokásos C, D vitMin, zöld tea, kakukkfű tea. Alig eszik valamit, Ma éjjel hirtelen 160/80 vérnxomás és 100 pulzus jelentkezett erős orrvérzéssel, megjegyzem nyaki érszűkülete is van, sajnos halogatja a műtétet! Vegyészmérnökként nagyon odafigyel az étrendre. Adzpirint adtam be neki. Szivem szerint mentőt hívnék!? Előre is köszönöm az Ön segítségét! Tisztelettel Baki Erzsébet
Gálik Pál

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Erzsébet



Az orrvérzés lehet az aktuális felső-alsó légúti infekció következménye de lehet vérnyomás-kiugrás következtében is. Fontos lenne a hatékony vérnyomás-beállítás, rendszeres önellenőrzés. Amennyiben a táplálék és folyadékfelvétel nem kielégítő, ténylegesen szükség lehet kórházi felvételre. Célszerű lenne a háziorvos kollégával való konzultáció.



Üdvözlettel



Dr.Ferenczy Péter
Tisztelt Hölgyem/Uram,

42 éves, nem dohányzó (sosem dohányoztam), átlagos testalkatú, rendszeresen gyalogló/tornázó nő vagyok. Jó ideje séta/lépcsőzés/tornázás közben ha beszélek akkor olyan érzetem van, hogy hiába veszek levegőt, az nem elég és kifulladok, lihegek, ritkán szédülök. Ez a beszéd vagy a terhelés megszűntével rendeződik, de tudatosan sokkal mélyebb levegőket kell vennem. Mostanára már ha csak erőteljesebben beszélek (vita hevében), akkor terhelés nélkül is jelentkezni szokott. Tüdőszűrésen januárban voltam, a lelet nem mutatott eltérést.

A kérdésem az lenne, hogy merre induljak, milyen vizsgálatra lenne érdemes elmennem? Mi lehet az oka a panaszaimnak?

Válaszát köszönöm :)
VN

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Kedves Nóra



A panaszok hátterében többféle ok is lehet. Kardiológiai szempontból érdemes lenne egy részletes vizsgálat elvégzése, ami nyugalmi és terheléses EKG-ból, szív UH vizsgálatból és szükség esetén Holter- monitorozásból állna.

A fenti vizsgálatokat Ambulanciánkon készséggel elvégezzük.



Üdvözlettel:

dr.Vaskó Péter

Prima Medica Egészségközpontok
