Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

az édesapám 75 éves. kb. két hónapja kezdődtek a panaszai. Mellkasi szorítás ill. kicsit hamarabb elfárad mint korábban. Voltunk kardiológusnál aki minden vizsgálat elvégzett. terhelésre nem jött elő a fájdalom. közben kórházba kerültünk ahol szintén elvégezték a szükséges vizsgálatokat, illetve megnézték hogy nincs-e koszorúér elzáródás. Nem volt szükség se értágításra se stend beültetésre. A panasza azonban ismét előjött a kórházban is. ilyenkor EKG-re kapcsolják, ami nem mutatott semmit. Jelenleg még kórházban van. Mi okozhatja a problémát ha nem szív eredetű, Lehet hogy stressz által jönnek ezek a panaszok. Édesanyámat egy éve temettük el, korábban parkinson-os beteg volt, éveken keresztül apukám ápolta, éjjel-nappal ő volt vele, ami nem kis feladat volt. Lehetséges hogy idegi alapon vannak a panaszai
KOVÁCSNÉ MOLNÁR MARIANNA

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Kérdező!



Amennyiben koszorúér-betegség a kardiológiai kivizsgálás során kizárásra került, és ismételten angina pectorisnak megfelelő vagy arra nagyon hasonlító mellkasi fájdalom jelentkezik, akkor gondolni kell reflux-betegségre is és gastroenterológiai konzultáció és felső endoscopia (gyomortükrözés) javasolt első lépésben. Ennél jóval ritkább a nyelőcső-görcs eredetű mellkasi fájdalom, ami már a stressz-okozta ún. psychosomatikus betegségek csoportjába tartozik. Elhúzódó psychés terhelés mellett kialakulhat pánik-betegség is, melynek szintén lehet tünete a mellkasi fájdalom.



Üdvözlettel



Dr .Ferenczy Péter
Tisztelt Kapocsi Doktornő!
Több éve (évtizede) magasvérnyomás betegségben szenvedek. Rendszeresen járok szakrendelőbe ellenőrzésre. Egy-egy ilyen ellenőrzés során mindig kapok valamilyen "kiegészítő" gyógyszert.
Jelenlegi gyógyszereim:
Reggel:lisonorm 10/5mg
Talliton 6,25mg
Narva 1,5 mg
Clopidogrel 75 mg
Lucetam 1200 mg
Panangin (2021.12.30-tol)
Esomeprazol (sok a savam)
Rantudil ( 3 éve térdprotézisre várok)
Tőzegáfonya (2022.01.03.irtak fel)
DÉLBEN :
Panangin
ESTE
Narva
Amlopidin
Atorvastatin
Adenuric
Doxazosin (2022.01.04.irtak fel, 2 alkalommal bevettem, de olyan rosszul voltam, hogy nem szedem)
EZEN KÍVÜL
C vitamin 1000
D vitamin 2000
Cink, szelén
Térd fájdalomra voltaren gél, tapasz, havi 5 injekció.
Problémám : a sok gyógyszer ellenére este felmegy a vernyomasom. Kértem, nézzék át szükség van erre a sok mindenre?
Hiába szedem, ha nincs változás.
El vagyok keseredve. Még szeretnék élni,....
Kérem, legyen szíves tanácsot adni, mit csináljak, hova menjek.
Sajnos Önöktől 260 km-re lakom.
Köszönöm szépen, ha válaszol.
Tisztelettel:Szné

Szigeti Józsefné

dr. Kapocsi Judit PhD

magasvérnyomás specialista
Tisztelt betegünk! Szné!



A problémája az Ön által adott információk alapján bonyolultabbnak tűnik annál, hogy így távgyógyászatban felelősségteljes választ tudjak adni.

Első olvasásra valóban soknak tűnik a szedett gyógyszer, de közvetlen találkozás, pontos tájékozódás, vizsgálat nélkül nem vállalkozhatok tisztességes tanács adására. Erre csak egy vizit keretében látok lehetőséget.



Üdvözlettel: Dr. Kapocsi Judit
Tiszteletem ! 76 éves vagyok kb 30éve szedek Coryolt 25mg magas vérnyomásra.Javasolták ,hogy szedjek helyette Concor 5 gyógyszert. Érdekelne ,hogy korszerübb és 24 órás a hatása?A másiktól kissé dagad a bokám. Köszönettel :Boncz istván
Boncz István

dr. Kapocsi Judit PhD

magasvérnyomás specialista
Tisztelt Boncz István Úr!



Ahhoz, hogy Önnek korrekt tanácsot tudjak adni, az Ön által küldött információ nem elég.

Nem ír arról, hogy a gyógyszer (Coryol) szedése mellett milyen vérnyomás értékeket mért, nem közölte azt sem, miért változtatott az orvosa a kezelésén, Coryolról Concorra., van-.e volt-e Önnek más egyéb betegsége? volt-e panasza a Coryol szedése idején, és még sok egyéb kérdés is felmerül.

A gyógyszerekről annyit tudok Önnek mondani, hogy mindkettő gyógyszer a béta-receptor blokkolók családjába tartozik, tartós hatású, korszerű szerek.. Finom eltérések vannak a hatásmechanizmusban.

Előfordulhat hogy egyes betegekben egy.egy adott helyzet miatt előnyben részesítjük egyiket a másikkal szemben, de ezek mindig egyedi megfontolások, és jogosságukhoz a beteg kórtörténetének a pontos ismerete szükséges.



Üdvözlettel: Dr Kapocsi Judit.
Jó napot kívánok! Már tavaly decemberben is voltak mellkasi fájdalmaim. Elmentem a házi orvosomhoh azt mondta, hogy nem szív meg is hallgatta. Tavasszal és nyáron nem voltak mellkasi gondjaim, még úgy sem, hogy végig dolgoztam a nyarat egyszerre két helyen, nehéz fizikai munkát végezve. Most viszont olyan október környékén újra jelentkeztek a mellkasi fájdalmaim ami szét szokott menni a testemben van, hogy a karjaimban is érzem, vállakban ezenkívül. Elmentem egy hete dokihoz aki szintén azt mondta, hogy nincs köze a szívemnek hozzá és mellhértyagyulladást állapított meg nálam. Ennek ellenére, hogy már a második doktor is azt mondta, hogy nem szív,még mindig félek, hogy az és hiába szedek rá gyógyszert még mindig érzem sokszor a karomban is, még mindig szúr a mellkasom bizonyos pontokban. Sokat alszok, de fáradt vagyok. Az elmúlt héten mintha pánikrohamom lett volna hajnalba hirtelen rámjött egy fájdalom, nem tudtam megmondani, hogy honnét jött mintha a gyomromból jött volna, de nagyon halálfélelmem volt. Megpróbáltam elaludni és hirtelen mint, ha légszomjam lett volna. Nagyon félek mint mindig. Maga mit tudna tanácsolni?
Varga Levente

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Levente!



A jelzett panaszok okának tisztázására komplex kardiológiai átvizsgálás javasolt.

Várjuk rendelésünkön.



Üdvözlettel



Dr.Ferenczy Péter
Üdvözlöm! Jelenleg 20 éve tart, hogy szorító érzés van a mellkasomban és nehezen kapok levegőt, szívtájéki fájdalom. Mikor először kerestem fel az orvost 20 éves voltam, akkori eredményeim jók voltak és azt mondták a sok stressz. Most egy műtét előtti ekg nem lett jó és a belgyógyász szívkatéterezést ajánl. Mivel az ultrahang nem mutatott semmit a terheléses ekg pedig az utolsó fázisban egy enyhe eltérést. Érdeklődnék, hogy mennyi idő mulva lehet munkába állni, ha fizikai munkát végzek? Köszönöm
Ildiko

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Ildikó!





A kórelőzmény pontos ismerete (mellkasi fájdalom, pontosan hol, nyugalomban vagy terhelésre jelentkezik-e, modalitása, időtartama) illetve a szív-érrendszeri rizikófaktorok (súly, dohányzás, koleszterin, családi halmozódás) ismerete és esetleges társbetegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség) ismerete nélkül és a vizsgálati eredmények pontos ismerete nélkül a koszorúér-betegség valószínűségét nem lehet megítélni. Ennek gyanúja esetén szívkatéterezést (coronarographia) szükséges végezni. Ennek eredményétől függ a kérdésre a válasz.



Üdvözlettel



Dr.Ferenczy Péter
Férjemnek érszűkület miatt mint két lábaba, vese magassagban stentet tettek, 3-4 éve. Sajnos romlott az állapota. Cserélhető-e a stent? Illetve milyen megoldás lehet, ami allapotjavulast eredményezhet. Köszönöm válaszát.
Nagy Eszter

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Nagy Eszter !



Ez egy érsebészeti probléma - javaslom egy érsebész specialista megkeresését az állapotromlásra tekintettel minél élőbb.



Üdvözlettel



Dr. Ferenczy Péter
Kedves doktorur! Kozszferaban dokgozokent rakenyszerulok az oltasra. 50 eves vagyok, enyhe szivritmuszavarral. Ha muszaj lesz, kizarolag a kinait veszem fel. Art-e ez az allapotomnak, illetve kell-e valamit szednem utana megelozeskeppen. Pl aspirin. Tisztelettel varom valaszat. Koszonom.
Nagy Edit

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Nagy Edit!



Nem tudni, hogy az "enyhe szívritmuszavar" mit jelent pontosan, amit az oltás ronthatna. Elméletileg minden oltásnál lehetnek mellékhatások, de ezek általában nem tartósak. Csupán az oltás miatt Aspirin nem szükséges véleményem szerint.



Üdvözlettel



Dr. Ferenczy Péter
Tisztelt Doktor úr!
2 éve gyomorvérzésem volt azóta a vérnyomásomat nem tudják beállítani!Covercad szinte minden verzioja,Covercard Plus 10/2,5/10 stb.Coverex as komb.forte Tenox,Spiron,----amlodipire érzékeny lettem dagadt a lábam, a Covercadtól nagyon köhögtem Valsartan,szedtem még Tenaxum!Szívultrahang EKG,24 órás EKG megállapították folyamatosan magas a vérnyomásom.legalacsonyabb a 150 hgm-190 hgm.Gyógyszer váltás Cardura XL Nebivolol Lercaton 10-20 mg Vidotin komb.A vérnyomásom továbbra is magas,a Tensiomin 12.5 mg ami hatással van a vérnyomásomra az időváltozásnál minden este szednem kell.Ritkán mérek 150 hgm alatti vérnyomást de estére felmegy mindig!Mit tegyek hova menjek ?Ezeket a gyógyszereket reggel és este is szedem,Köszönöm
Barna Zoltánné

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Barna Zoltánné!



Nehezen vagy nem beállítható magas vérnyomás-betegség eseten felmerül az un. másodlagos (secunder) hypertonia gyanúja: nincs-e egy esetleges endokrinológiai betegség vagy vesebetegség a háttérben, ami miatt az állapot tisztázása javasolt leginkább egy hypertonologus/nephrologus specialistánál.



Üdvözlettel



Dr. Ferenczy Péter
39 éves, káros szenvedélyekkel nem élő anyuka vagyok. Tavasszal kétszer előforduló 200 körüli pulzust produkáló AVNRT szívritmuszavar miatt volt sikeres ablációm. Azóta nem volt rohamom, néha érzek extrákat, volt is miatta EKG de minden rendben volt. Vérnyomásom rendben van, nem vagyok cukorbeteg, testsúlyom ideális. Abláció előtt kétszer volt szívultrahang vizsgálatom és tökéletesen rendben találtak mindent, karidológiai nagylabor értékek között sem volt eltérés, nem vagyok fáradékony, jól bírom a terhelést. Az eletkrofiziológiai vizsgálat során is mindent rendben találtak. Néha viszont megijedek az 1-2 mp-es diszkomfort (nem szorít, hanem ilyen kellemetlen) mellkasi érzéstől ami szerintem már idegi alapon van, megijedek egy esetleg újabb rohamtól és, hogy esetleg infarktusom lesz. Magnéziumot, Q'10-t kell szednem. Kérdésem az lenne, hogy kell tartanom egy esetleges szívinfarktustól csak azért mert szívritmuszavar miatt kezeltek? Az elvégzett vizsgálatok kimutatták volna ha gond lenne és aggódnom kellene? Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!
Barbara

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Bognár Barbara!



A korelőzményben szereplő ablatioval kezelt AVNRT es egy esetleges szívinfarktus között semmilyen összefüggés nincs, szóval a korábbi ritmuszavar miatt nem kell tartania szívinfarktustól.



Üdvözlettel



Dr. Ferenczy Péter
Szép napot! A kérdésem a következő hogy covidos voltam ,október 24 én lett pozitiv a tesztem.Azóta folyamatos mellkhas fàjdalmam van hol erössebben,hol gyengébb de ha megyekbjobban érezhető a fajdalom pihenésre aláb hagy.Èppen csepelre mentem tesztre amit elvégeztek és negativ lett mikor fel ment a vérnyomásom 270 re és mentot hivtak be vittek a dél pestibe ahol nem allapitottak meg semmit de sajnos a fájdalmam azóra sem szunt meg.
Elek Krisztina

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Elek Krisztina!



Az elmondottak alapján a mellkasi fajdalom pontos okáról nem lehet sajnos nyilatkozni/diagnózist mondani. Ehhez ismerni kellene az Ön kórelőzményét, szív-érrendszeri rizikó-faktorait, esetleges társuló tüneteket vagy panaszokat (nehézlégzés, ritmuszavar, stb) es persze műszeres vizsgalatok is szükségesek. Varjuk rendelésünkön.



Üdvözlettel



Dr. Ferenczy Péter

Prima Medica Egészségközpontok
