Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kedves doktorur! Kozszferaban dokgozokent rakenyszerulok az oltasra. 50 eves vagyok, enyhe szivritmuszavarral. Ha muszaj lesz, kizarolag a kinait veszem fel. Art-e ez az allapotomnak, illetve kell-e valamit szednem utana megelozeskeppen. Pl aspirin. Tisztelettel varom valaszat. Koszonom.
Tisztelt Nagy Edit!

Nem tudni, hogy az "enyhe szívritmuszavar" mit jelent pontosan, amit az oltás ronthatna. Elméletileg minden oltásnál lehetnek mellékhatások, de ezek általában nem tartósak. Csupán az oltás miatt Aspirin nem szükséges véleményem szerint.

Üdvözlettel

Dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter kardiológus
Tisztelt Doktor úr!
2 éve gyomorvérzésem volt azóta a vérnyomásomat nem tudják beállítani!Covercad szinte minden verzioja,Covercard Plus 10/2,5/10 stb.Coverex as komb.forte Tenox,Spiron,----amlodipire érzékeny lettem dagadt a lábam, a Covercadtól nagyon köhögtem Valsartan,szedtem még Tenaxum!Szívultrahang EKG,24 órás EKG megállapították folyamatosan magas a vérnyomásom.legalacsonyabb a 150 hgm-190 hgm.Gyógyszer váltás Cardura XL Nebivolol Lercaton 10-20 mg Vidotin komb.A vérnyomásom továbbra is magas,a Tensiomin 12.5 mg ami hatással van a vérnyomásomra az időváltozásnál minden este szednem kell.Ritkán mérek 150 hgm alatti vérnyomást de estére felmegy mindig!Mit tegyek hova menjek ?Ezeket a gyógyszereket reggel és este is szedem,Köszönöm
Tisztelt Barna Zoltánné!

Nehezen vagy nem beállítható magas vérnyomás-betegség eseten felmerül az un. másodlagos (secunder) hypertonia gyanúja: nincs-e egy esetleges endokrinológiai betegség vagy vesebetegség a háttérben, ami miatt az állapot tisztázása javasolt leginkább egy hypertonologus/nephrologus specialistánál.

Üdvözlettel

Dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter kardiológus
39 éves, káros szenvedélyekkel nem élő anyuka vagyok. Tavasszal kétszer előforduló 200 körüli pulzust produkáló AVNRT szívritmuszavar miatt volt sikeres ablációm. Azóta nem volt rohamom, néha érzek extrákat, volt is miatta EKG de minden rendben volt. Vérnyomásom rendben van, nem vagyok cukorbeteg, testsúlyom ideális. Abláció előtt kétszer volt szívultrahang vizsgálatom és tökéletesen rendben találtak mindent, karidológiai nagylabor értékek között sem volt eltérés, nem vagyok fáradékony, jól bírom a terhelést. Az eletkrofiziológiai vizsgálat során is mindent rendben találtak. Néha viszont megijedek az 1-2 mp-es diszkomfort (nem szorít, hanem ilyen kellemetlen) mellkasi érzéstől ami szerintem már idegi alapon van, megijedek egy esetleg újabb rohamtól és, hogy esetleg infarktusom lesz. Magnéziumot, Q'10-t kell szednem. Kérdésem az lenne, hogy kell tartanom egy esetleges szívinfarktustól csak azért mert szívritmuszavar miatt kezeltek? Az elvégzett vizsgálatok kimutatták volna ha gond lenne és aggódnom kellene? Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!
Kedves Bognár Barbara!

A korelőzményben szereplő ablatioval kezelt AVNRT es egy esetleges szívinfarktus között semmilyen összefüggés nincs, szóval a korábbi ritmuszavar miatt nem kell tartania szívinfarktustól.

Üdvözlettel

Dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter kardiológus
Szép napot! A kérdésem a következő hogy covidos voltam ,október 24 én lett pozitiv a tesztem.Azóta folyamatos mellkhas fàjdalmam van hol erössebben,hol gyengébb de ha megyekbjobban érezhető a fajdalom pihenésre aláb hagy.Èppen csepelre mentem tesztre amit elvégeztek és negativ lett mikor fel ment a vérnyomásom 270 re és mentot hivtak be vittek a dél pestibe ahol nem allapitottak meg semmit de sajnos a fájdalmam azóra sem szunt meg.
Tisztelt Elek Krisztina!

Az elmondottak alapján a mellkasi fajdalom pontos okáról nem lehet sajnos nyilatkozni/diagnózist mondani. Ehhez ismerni kellene az Ön kórelőzményét, szív-érrendszeri rizikó-faktorait, esetleges társuló tüneteket vagy panaszokat (nehézlégzés, ritmuszavar, stb) es persze műszeres vizsgalatok is szükségesek. Varjuk rendelésünkön.

Üdvözlettel

Dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter kardiológus
Tisztelt Doktornő/ Úr!
Február-márciusban kaptam meg Astra Seneca oltásaimat.
Június elején tüdőembólia gyanúval kerültem kórházba, azóta Eliquis véralvadásgátlót szedek.
Kérjem, és ha igen, melyik 3. covid-oltást?
Köszönöm segítségüket:
Szabó Éva
Tisztelt Szabó Éva !
A járványhelyzet ismételt romlására és a fertőzöttek és betegek számának gyors emelkedésére tekintettel a 3. oltás szükségszerűnek tűnik - az Astra Zeneca egy vektor alapú oltóanyag, így 3. oltásnak mRNS oltóanyagot (Pfizer/Biontech vagy Moderna) választanék.

Üdvözlettel

Dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter kardiológus
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
27 éves vékony testalkatú nő vagyok.
Márciusban mentem el kardiológushoz, az alábbi tünetekkel: szapora pulzus (100-110) volt olyan, hogy órákig fennállt máskor rövidebb ideig. Szívdobogás érzés, ezt sokszor akkor is tapasztalom ,amikor a pulzusom normális. Van hogy nem tudok tőle aludni de nem feltétlenül mindennap. Ájulás érzés. Mellkas szorítás. Emellé a vérnyomásom kb 100/60 volt. Alapesetben is 100-120 között szokott lenni . Mindig is éreztem, hogy hajlamos vagyok a szívdobogásra , szédülésre. Hirtelen testhelyzet változás során rögtön szívdobogás, nem teljesen normális ritmusban de utána beáll. A komolyabb rosszulléteim Anyukám hirtelen halála után pár hónappal kezdődtek, akkor mentem el az orvoshoz. (50 éves volt , tüdőembóliát kapott.)
Biztos ,hogy a stressz rátett erre az egészre de nem tudom már megkülönböztetni, hogy mikor szív eredetű ,mikor szorongás. Egyelőre nem olyan mértékű a szorongásom ,hogy gyógyszert szedjek . Próbálok erős lenni . Az orvos javasolta , a magnézium szedését és bő folyadékot. A magnéziumot már régóta szedem , de nem érzem ,hogy javítana a helyzeten. Azt mondta béta blokkolót most még inkább nem írna fel mert alacsony a vérnyomásom és úgy levinné, hogy fel sem bírnék kelni. Egy év múlva kontroll ,panasz esetén hamarabb . Viszont azóta eltelt 5 hónap és torokgyulladásom lett. Elmentem , a háziorvoshoz , reggel hőemelkedésem is volt . Éreztem ,hogy magasabb a pulzusom , kicsi legszomjat is éreztem. Elmondtam neki mi volt a kardiológusnál , csinált egy EKG-t , 100 volt a pulzus, és felírta a bisoblock gyógyszert (5mg)amiből azt mondta este szedjek egy felet vagy negyedet. Azóta még nem mertem bevenni mert van olyan ,hogy 60 a pulzusom .. olyankor mi történik?
A kardiológiai értékelés : alszároedema nem tap. Puha,sejtes alapképzés, tiszta ,ritmusos szívhangok, basis felett halk MSC, has mellkas szintjénben. Puha,betap., Kórós eltérés nélkül.
EKG: S .r fr. 89/min PQ: 0,12 sec. QRS: 0,08 sec . R.v. kp. áll. ST szak. Izoel. T hull. Poz. , Átmeneti Zóna V4-ben. RR: 124/84 O2 sat: 98%
ECHO: Aorta billentyűk vékonyak,hartyasak, jól separalodnak. Ao. gy.:28 mm, Separatio: 17mm, BP: 31mm, Ép mitr. Bill-k. IVS hátsófal:7-7mm , Dd: 42 mm, DS: 26 mm, EF:62% , Mitr. Bill. Mellső vitorlán min. prolapsus. Mitr. E/A: norm.
Ao. Bill-k felett mért Vmax: 1,2 M/sec., Felett sign. Grad. Nem mérhető. Jelzett MI , segmentalis falmozgászavar, PF nincs. Norm. Tág jobb szívfél. Pitvari és kamrai septumok folytonossága megtartott.
Ezután készült egy Holter EKG melynek eredménye. :
HR max/ min 134/49 ( egyébként elég nyugodt napom volt. Nem volt különösebb fizikai megterhelés) átlag: 81, szünet:0 , ST depresszió max -0,29 mV mv5 , V 12 per óra, Bigerminy: 2 £4
S összes: 46 , S leghosszabb szekvencia 90 bpm 2 sec. Triplets/Run: 5£19 Couplets: 5£10.
Korábban napi 1-2 kávét ittam de az utóbbi hónapokban alig alig , mostanra teljesen elhagytam mert már néhány korty után ,idegesség, erős , gyors szívdobogás és extra ütéseket érzek. Egy kiadósabb ebéd után szintén.

Ön szerint indokolt lenne a béta blokkoló szedése ebben a dózisban? Többet nyernék vele mint ami esetleg a mellékhatása lenne ? Mit történik ha akkor veszem be mikor mondjuk 110/50 a vérnyomásom pulzus 60 ? Lehet ezt a gyógyszert alkalmanként szedni ? Mitől lehet falmozgászavar?
A frontokat is rosszul viselem ...
Készült labor is ami elég jó lett. A nem voltam vérszegény , bar előtte sokszor volt ,hogy a vvt alacsony volt de szedek vas tablettát. TSH normal tartomány , koleszterin 5 ,2 . Kérte , hogy későbbiekben menjek el haemostasiologiai vizsgálatra. (anya miatt)
Egyébként ülő munkát végzek és nem sportolok. 170 cm/52 kg vagyok. Sokat fáj a lábam is , legtöbbször a bal , néha estére enyhe ödémát látok rajta ami reggelre elmúlik. Omega 3-at szedek rá és azóta sokat javult de ha nem szedem hosszabb ideig újra érzem. Családban a szülők , nagyszülők magasvérnyomásban szenvednek/ szenvedtek . Lábdagadás, trombózis , infarktus is volt nagyszülők részéről.

Elnézést ha nagyon hosszú lett csak szerettem volna minél részletesebb lenni .
Köszönöm ha megtisztel válaszával.

Üdvözlettel: Evelin
Tisztelt Baranyai Evelin !

Szerteágazó panaszai miatt egy kardiológiai vizsgálatot javasolok, amelyet készséggel elvégzünk, áttekintve a korábbi leleteket is.
Üdvözlettel
Dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter kardiológus
Tisztelt Kardioközpont!
2021.július 11-én kezdődtek mellkasi és szív körüli görcsös fájdalmaim. Szív ultrahang, Izotópos vizsgálat, Mellkas CT készült. Szinte mindenen leletem negatív, az Izotópos vizsgálaton annyi derült ki, hogy volt egy mikroembolizaciom és ventilláció zavarom van.
1 hónapja újra egyre erősebbek a tüneteim, leginkább a szív körüli görcsös fájdalmam erősödött és hozzá társult pár nap a bal kisujjam és gyűrűs ujjam zsibbadása.
Akiknél eddig voltam orvosoknál ( tüdőgyógyász, belgyógyász- kardiologus) mozgásszervi problémára gyanakodnak de konkrét diagnózist egyikük sem állít.
Rendszeresen futok, mozgás hatására enyhülnek a tünetek, nyugalomban erősödik a görcsölés a szívem körül.
Segítséget szeretnék kérni, milyen vizsgálatra lenne még érdemes elmennem, hogy teljesen kizárjam , esetleg szervi bajom lehet.
Kérdésem: szív ultrahang és EKG kimutatta volna, ha koszorúér szűkület vagy bármi más baja lenne a szívemnek?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Somoskői Dóra
Kedves Somoskői Dóra!
Panaszai miatt egy kardiológiai vizsgálatot javasolnék és egyben áttekinteném a korábbi leleteket is.

Tisztelettel
Dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter kardiológus
Kétszer volt eddig szívritmus zavarom 5 év alatt.Korábban Rhytmonormot szedtem.3 hónapja szedem a Cordarone 200mg-ot,semmi probléma nem volt.Most egy javaslatra át akarnak állítani Sotalex-re,amihez korházba be kell feküdjek a gyógyszer beállítása miatt,de a jelenlegi járványveszélyes helyzetben a kórházba befekvéstől tartok..Muszáj átálljak a Sotalexre,vagy maradhat a jól bevált Cordarone?
Segítségüket köszönöm.
Kedves Bóka Tibor Úr!

A kérdésére csak akkor tudunk választ adni, ha elvégzünk egy kardiológiai vizsgálatot (EKG, Ultrahang, Holter).
Várjuk szeretettel rendelőnkbe.

Üdvözlettel:

Dr.Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter kardiológus
Üdvözlöm.
1 hete szedem a Coverex kombit.
Előtte Co-Arbatran-t szedtem évekig.
Szép lassan kezd beállni a vérnyomásom, de naponta többször vannak kiugróan magas értékeim.Ilyenkor fáj a fejem, tarkóm, szédülök. Ez kB 10 perc múlva magától el is múlik és ok minden.
Mit javasol, várjak még ezzel a gyógyszerrel hátha megyszünnek ezek a kiugrások, vagy próbáljak meg mást.
Kedves Péter!

Nehéz válaszolni pontosan, mivel nem ismerem az egyéb betegségeit, azt sem tudom, milyen vizsgálata volt eddig és miért változtattak az eddigi gyógyszerelésen. Mindenképpen otthoni vérnyomásnapló vezetése, ill. ABPM vizsgálat indokolt. Az eredményektől függően lehet változtatni az eddigi terápián. Amennyiben részleletes kardiológiai vizsgálata még nem volt, ennek pótlását javaslom.

Tisztelettel:

Dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona kardiológus
Jo napot kethete erzem folyamatosan szúr a. Baloldalom multhet csütörtökön reggel rosszul letem es este el is mentem az ugyeletre ahok ksptam antibiotikum mot aktil duot meg acc pezsgő tabletat de a szuras ugyan ugy megmaradt mi lehet a baj??
Kedves Zoltánné!

Az Ön által jelzett panasz hátterében különféle kórképek szerepelhetnek: tüdőgyulladás, mellhártya-gyulladás (ezek lázzal járnak), bordatörés (volt-e baleset), bordaközti-ideg bántalom - ezek a leggyakoribbak. Ha antibiotikumot és köptetőt kapott akkor valószínűleg tüdőgyulladás vagy heveny hörghurut zajlik. Javaslatom a háziorvosával való konzultáció és egy mellkas RTG vizsgálat elvégzése.

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter kardiológus

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat
