Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Üdvözlöm!
A 23 éves lányomnál most derült ki, hogy ún.lyukas szívvel született, úgyhogy műtétre vár. A nőgyógyászati góckutatás alkalmával a petefészkén két darab, 26 és 27 mm-es cisztát találtak, amire Norcolut szedését írták elő. A természetgyógyász még a Hölgyi tea fogyasztását is javasolná, de nem tudjuk, hogy ezt a szívbetegsége miatt ihatja-e. Erre szeretném a válaszukat. Köszönettel: Gabriella
Gabriella

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Asszonyom,Sajnos nincs tapasztalatom a Hölgyi tea alkalmazásával kapcsolatban szívbetegségek eseten. Célszerű lenne erről megkérdezni a termeszét gyógyászt ill. a szakboltot ahol a tea beszerzésre került.ÜdvözlettelDr. Ferenczy Peter

Tisztelt Orvosok!
A kérdésem a Nebivolol (Teva 5mg) gyógyszerről szólna.
Covid fertőzés után magas pulzus miatt írta fel a háziorvosom, aminek lassan már 1 éve.
Fél tablettát szedek, de úgy érzem hogy nyugalmi állapotban a gyógyszet lelassít, gyakran fáj a fejem, illetve szédülök is mióta szedem, nem az a tipikis egyensúlyvesztéses szédülés, inkább enyhe forgó érzés.
Hétfőn lefeleztem a fél tablettát is, a vérnyomásom normális tartományban, a pulzusom szintén. A fejem fájdogál, de lehet más oka is a fejfájásnak.
A fő kérdés, hogy szükséges egy kardiológia szakrendelésre elmennem, vagy a háziorvosommal egyeztetve szép lassan el lehet hagyni ezt a gyógyszert?
Megtisztelő válaszukat köszönöm!
Tisztelettel: Novotni Dávid
Novotni Dávid

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Novotni Ur,A nebivolol gyakran alkalmazott béta blokkoló típusú gyógyszer post-COVID syndroma kardiológiai tüneteinek (szapora pulzus) kezelésére, emellett vérnyomás csökkentő hatása sem elhanyagolható. A leírt tüneteket értékelve azt gondolom, hogy a háziorvosával egyeztetve elhagyható a gyógyszer, annál is inkább, mert a fejfájás hátterében alacsony vérnyomás is lehetséges. Ezt ellenőrizni szükséges. Tartós fejfájás es szédülékenység eseten további kivizsgálás javasolt: neurológia, szemészet, etc.ÜdvözlettelDr. Ferenczy Peter

Jó napot kívánok4
Gondolkodom egy Ritmuszavar vizsgálati csomag igénybe vételén. A kérdesem az lenne mennyi idővel előbb kell jelentkezni a vizsgálat időpontja előtt?
Valamint azt szeretném kérdezni, hogy OTP Eg.pénztári kártyát elfogadnak e?
Köszönettel várom válaszukat!
Schmauderné
Schmauderné Teket Zsuzsanna

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Schmauderné Teket Zsuzsanna!A Ritmuszavar vizsgálati csomagra érdemes egy-két héttel korábban jelentkezni, hogy biztosan legyen olyan időpont, ami Önnek is megfelel. Egészségpénztári kártyával nem tud fizetni, de számlát tudunk kiállítani, amit pénztárával elszámolhat.Üdvözlettel,

KardioKözpont
Tisztelt Orvos!
Covid után a bal karomba erős fájdalmat érzek, ami nem múlik. Felemelni is nehéz még a könnyű tárgyakat is. Ehhez társul egy erős mellkasi fájdalom is, ami szúró érzéssel, teljesen, szinte megbénít. Természetesen nem állandóan, de napi szinten jelenik meg.
Köszönöm válaszát, Kecskeméti Viktória
Kecskeméti Viktória

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Viktóra!COVID-19 betegség után gyakran jelentkeznek ezek a tünetek, akár több héttel a betegség lezajlása után, melyeknek idegrendszeri vagy kardiológiai eredete is lehet. Ezek egymástól való elkülönítése és jelentőségük megállapítása és a lehetséges kezelés meghatározása egy kardiológiai vizsgálat keretében lehetséges.ÜdvözlettelDr.Ferenczy Péter
Tisztelt Dr.Ferenczy Péter! Tanácsot szeretnék kérni! Covidos voltam… elég könnyen átvészeltem! Azt hittem rendben vagyok! Tévedtem! Eltelt 2-3 hét.. elkezdtem szédülni…( nem volt veszélyey) majd a pulzusom kezdett el huncutkodni! Korábban is magas pulzussal éltem(80-90 körül mozgott),de nem okozott gondott! A napokban viszont 125-135 közötti.. ezt már megérzem sajnos! Mit kellene tennem? Orvostól-orvosig egy gyógyszerért? Vagy fogadjam el,hogy ez a post covid és majd elmúlik? Köszönöm a segítségét!
Feke Éva

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Kérdező!A COVID utáni magas nyugalmi pulzus nagyon gyakori jelenség - tapasztalatom szerint általában néhány héten vagy max. 1-2 hónapon belül normalizálódni szokott. Persze más okai is lehetnek a magasabb nyugalmi pulzusnak - láz, pajzsmirigy túlműködés vagy vérszegénység. Utóbbiak laborvizsgálattal egyszerűen kizárhatók. A tartósan magas nyugalmi pulzus esetén - a kezelés szükségességének megítélésére - kardiológiai vizsgálat javasolt.ÜdvözlettelDr. Ferenczy Péter
Tisztelt Dr. Ferenczy Péter Kardiológus-Diabét Főorvos Úr, aki mindkét szakterületen járatos!!

Kérdésem a következő volna: 2-es típusú diabétem van. Jelenleg napi 3X60mg Diaprelt szedek be.

Ha szabadna egy hatalmas szívességet kérnem a Doktor Úrtól, megírná válasz E-MAIL-ben, hogy milyen címjegyzékű tablettát ajánl.

Már kezdtük a próbasort: Metfogammával, Adimettel, és egy kis Metforminnel. Most a Diaprel van soron.


Mivel, sajna lehetőségem nincs felkeresésére, így nagyon szépen megkérem, hogy egy amit Ön minőségibbnek gondol, lát diabét tablettát legyen kedves részemre megírni.

Nem veleszületett, azaz genetikailag nem elörökölt, viszont erős hajlamok az édesapámtól. 1990. április 16-án születtem, jelen 32 esztendős immár, és a diabét 1 év 10 hónapja áll fenn.

A kivizsgálás azt mutatta közegészségügyben nem egy életen át tart, de inzulin gyanús.

Őszinte Hálás Köszönettel: Ördög Leonárda
Ördög Leonárda

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Ördög Leonárd!A 2-es típusú diabetes mellitus kezelésére alkalmazott gyógyszerek fajtájának és adagolásának megválasztása sajnos csak egy szakorvosi rendelés keretében tehető meg a következők miatt: az Ön aktuális anyagcsere állapotának felméréséhez az Ön kórelőzményének, antropometriai adatoknak (testsúly, testmagasság, testtömeg-index, haskörfogat) az esetlegesen már fennálló diabeteses szövődményeknek (szemfenék-vizsgálat) és a diabetes mellitus tekintetében fontos laborvizsgálati eredményeknek az ismerete elengedhetetlenül szükséges.

A diabetes kezelésében ezen túlmenően megvannak a szakmai előírások, hogy a fenti adatoktól függően milyen gyógyszer, milyen adagolásban szükséges, kell-e kiegészítő inzulinkezelés, stb. Sajnos a kérdés sokkal bonyolultabb annál, hogy egy emailban meg tudjam válaszolni.ÜdvözlettelDr.Ferenczy Péter
az édesapám 75 éves. kb. két hónapja kezdődtek a panaszai. Mellkasi szorítás ill. kicsit hamarabb elfárad mint korábban. Voltunk kardiológusnál aki minden vizsgálat elvégzett. terhelésre nem jött elő a fájdalom. közben kórházba kerültünk ahol szintén elvégezték a szükséges vizsgálatokat, illetve megnézték hogy nincs-e koszorúér elzáródás. Nem volt szükség se értágításra se stend beültetésre. A panasza azonban ismét előjött a kórházban is. ilyenkor EKG-re kapcsolják, ami nem mutatott semmit. Jelenleg még kórházban van. Mi okozhatja a problémát ha nem szív eredetű, Lehet hogy stressz által jönnek ezek a panaszok. Édesanyámat egy éve temettük el, korábban parkinson-os beteg volt, éveken keresztül apukám ápolta, éjjel-nappal ő volt vele, ami nem kis feladat volt. Lehetséges hogy idegi alapon vannak a panaszai
KOVÁCSNÉ MOLNÁR MARIANNA

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Kérdező!Amennyiben koszorúér-betegség a kardiológiai kivizsgálás során kizárásra került, és ismételten angina pectorisnak megfelelő vagy arra nagyon hasonlító mellkasi fájdalom jelentkezik, akkor gondolni kell reflux-betegségre is és gastroenterológiai konzultáció és felső endoscopia (gyomortükrözés) javasolt első lépésben. Ennél jóval ritkább a nyelőcső-görcs eredetű mellkasi fájdalom, ami már a stressz-okozta ún. psychosomatikus betegségek csoportjába tartozik. Elhúzódó psychés terhelés mellett kialakulhat pánik-betegség is, melynek szintén lehet tünete a mellkasi fájdalom.ÜdvözlettelDr .Ferenczy Péter
Tisztelt Kapocsi Doktornő!
Több éve (évtizede) magasvérnyomás betegségben szenvedek. Rendszeresen járok szakrendelőbe ellenőrzésre. Egy-egy ilyen ellenőrzés során mindig kapok valamilyen "kiegészítő" gyógyszert.
Jelenlegi gyógyszereim:
Reggel:lisonorm 10/5mg
Talliton 6,25mg
Narva 1,5 mg
Clopidogrel 75 mg
Lucetam 1200 mg
Panangin (2021.12.30-tol)
Esomeprazol (sok a savam)
Rantudil ( 3 éve térdprotézisre várok)
Tőzegáfonya (2022.01.03.irtak fel)
DÉLBEN :
Panangin
ESTE
Narva
Amlopidin
Atorvastatin
Adenuric
Doxazosin (2022.01.04.irtak fel, 2 alkalommal bevettem, de olyan rosszul voltam, hogy nem szedem)
EZEN KÍVÜL
C vitamin 1000
D vitamin 2000
Cink, szelén
Térd fájdalomra voltaren gél, tapasz, havi 5 injekció.
Problémám : a sok gyógyszer ellenére este felmegy a vernyomasom. Kértem, nézzék át szükség van erre a sok mindenre?
Hiába szedem, ha nincs változás.
El vagyok keseredve. Még szeretnék élni,....
Kérem, legyen szíves tanácsot adni, mit csináljak, hova menjek.
Sajnos Önöktől 260 km-re lakom.
Köszönöm szépen, ha válaszol.
Tisztelettel:Szné

Szigeti Józsefné

dr. Kapocsi Judit PhD

magasvérnyomás specialista
Tisztelt betegünk! Szné!A problémája az Ön által adott információk alapján bonyolultabbnak tűnik annál, hogy így távgyógyászatban felelősségteljes választ tudjak adni.

Első olvasásra valóban soknak tűnik a szedett gyógyszer, de közvetlen találkozás, pontos tájékozódás, vizsgálat nélkül nem vállalkozhatok tisztességes tanács adására. Erre csak egy vizit keretében látok lehetőséget.Üdvözlettel: Dr. Kapocsi Judit
Tiszteletem ! 76 éves vagyok kb 30éve szedek Coryolt 25mg magas vérnyomásra.Javasolták ,hogy szedjek helyette Concor 5 gyógyszert. Érdekelne ,hogy korszerübb és 24 órás a hatása?A másiktól kissé dagad a bokám. Köszönettel :Boncz istván
Boncz István

dr. Kapocsi Judit PhD

magasvérnyomás specialista
Tisztelt Boncz István Úr!Ahhoz, hogy Önnek korrekt tanácsot tudjak adni, az Ön által küldött információ nem elég.

Nem ír arról, hogy a gyógyszer (Coryol) szedése mellett milyen vérnyomás értékeket mért, nem közölte azt sem, miért változtatott az orvosa a kezelésén, Coryolról Concorra., van-.e volt-e Önnek más egyéb betegsége? volt-e panasza a Coryol szedése idején, és még sok egyéb kérdés is felmerül.

A gyógyszerekről annyit tudok Önnek mondani, hogy mindkettő gyógyszer a béta-receptor blokkolók családjába tartozik, tartós hatású, korszerű szerek.. Finom eltérések vannak a hatásmechanizmusban.

Előfordulhat hogy egyes betegekben egy.egy adott helyzet miatt előnyben részesítjük egyiket a másikkal szemben, de ezek mindig egyedi megfontolások, és jogosságukhoz a beteg kórtörténetének a pontos ismerete szükséges.Üdvözlettel: Dr Kapocsi Judit.
Jó napot kívánok! Már tavaly decemberben is voltak mellkasi fájdalmaim. Elmentem a házi orvosomhoh azt mondta, hogy nem szív meg is hallgatta. Tavasszal és nyáron nem voltak mellkasi gondjaim, még úgy sem, hogy végig dolgoztam a nyarat egyszerre két helyen, nehéz fizikai munkát végezve. Most viszont olyan október környékén újra jelentkeztek a mellkasi fájdalmaim ami szét szokott menni a testemben van, hogy a karjaimban is érzem, vállakban ezenkívül. Elmentem egy hete dokihoz aki szintén azt mondta, hogy nincs köze a szívemnek hozzá és mellhértyagyulladást állapított meg nálam. Ennek ellenére, hogy már a második doktor is azt mondta, hogy nem szív,még mindig félek, hogy az és hiába szedek rá gyógyszert még mindig érzem sokszor a karomban is, még mindig szúr a mellkasom bizonyos pontokban. Sokat alszok, de fáradt vagyok. Az elmúlt héten mintha pánikrohamom lett volna hajnalba hirtelen rámjött egy fájdalom, nem tudtam megmondani, hogy honnét jött mintha a gyomromból jött volna, de nagyon halálfélelmem volt. Megpróbáltam elaludni és hirtelen mint, ha légszomjam lett volna. Nagyon félek mint mindig. Maga mit tudna tanácsolni?
Varga Levente

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Levente!A jelzett panaszok okának tisztázására komplex kardiológiai átvizsgálás javasolt.

Várjuk rendelésünkön.ÜdvözlettelDr.Ferenczy Péter

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!