Szívizomgyulladás

Szívizomgyulladás

Szerző: Kardioközpont Létrehozva: 2020.12.01 09:36 Módosítva: 2022.06.17 16:05

A szívizomgyulladás (myocarditis) kialakulásának oka igen vegyes: vírusok, baktériumok, toxinok is okozhatják. Jellemző tünetei a szúró mellkasi fájdalom, légzési nehézségek, szívritmuszavar. Következményeként a szív nem megfelelő működése révén további, maradandó szívkárosodásokat, szívinfarktust vagy stroke-ot is okozhat.

Szívizomgyulladás kialakulásának okai

Több betegséggel is kapcsolatba hozható a szívizomgyulladás kialakulása, nincs egy típusos megbetegedés vagy ok, ami miatt kialakul. Leggyakoribb okai azonban a vírusos fertőzések, mint a Coxsackie B, enterovirus, influenza, koronavírus, de akár baktériumok, gombák és Lyme-kór is okozhatja. Ritka esetben autoimmun eredetű, a rheumás láz, sarcoidosis és a rheumatoid arthritis betegségek miatt is kialakulhat.

Koronavírus, mint kiváltó ok

Gyakori szövődménye az újfajta koronavírusnak a szívizomgyulladás. A COVID vírus ugyan elsődlegesen a tüdőt támadja, bár ahhoz is hozzájárulhat, hogy a szervezet túlzott immunválaszt produkáljon, ami fokozza a gyulladást szerte a testben. Emiatt az egyik leggyakoribb szövődménye a szívizomgyulladás, tünete lehet a szívritmuszavar (aritmia). Főképp mérsékelt tünetek (több napig tartó köhögés, láz, nehézlégzés) elmúlta után, még a felépülés során is óvatosnak kell lenni, és érdemes orvoshoz fordulni amennyiben a tünetek továbbra is fennállnak.

Szívizomgyulladást okozhat a koronavírus által kialakult tüdőgyulladás is. A tüdőgyulladás tüneteit nehéz felismerni, mivel nagyon hasonlóak a fertőzéskor előforduló tünetekhez: magas láz, száraz, köpetürítéssel nem járó köhögés, légzési nehézségek, izomfájdalmak, fáradékonyság.


A szívizomgyulladás tünetei 

Tünetei is igen sokfélék lehetnek attól függően, milyen más betegség vagy külső behatás miatt alakul ki. A szívizom aktuális gyulladása gyengíti a szív összehúzódásának erejét és funkcióját, ami kezelés nélkül hosszútávon további károsodásokhoz vezet.

Jellemző tünetei:

Szívizomgyulladás vizsgálatai

Kapcsolódó cikkünk

Miért alacsony a pulzusa? Ezért érdemes kivizsgáltatni

Az alacsony pulzus többnyire nem jár feltűnő tünetekkel, de a fejfájás, szédülés, gyengeség utalhat erre a problémára. Ha pedig többször is alacsony pulzust mérünk, dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint feltétlenül indokolt a kivizsgálás.

Elsődleges diagnosztikai eszközök a szívizomgyulladás felfedésére a nyugalmi EKG és laborvizsgálat. A gyulladás hatással van a szív elektromos működésére, így az EKG-n mért hullámokon már kiszűrhetőek a jelek. Laborvizsgálat során jellemzően emelkedett C-reactive protein (CRP) és troponin szintek utalnak a betegség meglétére.

Ezen vizsgálatok után indokolt lehet további képalkotó vizsgálat a súlyosságának pontos meghatározására: szívultrahang, mellkas röntgen, MRI felvétel.

A szívizomgyulladás kezelése

Súlyosságától függően több szintű kezelés is indokolt lehet, de minden esetben fontos a fizikai aktivitás kerülése és a nyugodt pihenés. Súlyos esetben mindenképp kórházi megfigyelés kell, a tüneteket gyógyszerekkel is indokolt kezelni.

A legtöbb esetben a megfelelő kezeléssel, akár hónapokig tartó pihenéssel a szívizomgyulladás kezelhető, de kialakult szívkárosodással akár halálozáshoz is vezethet.

A szívizomgyulladás szövődményei

A szívizomgyulladás eredménye súlyos esetben akár tartós szívizomkárosodás is lehet, mely az alábbiakat is okozhatja:

  • Szívroham vagy agyvérzés: Amennyiben szívizom sérült és nem tudja megfelelően pumpálni a vért, a lassabban folyó vérben vérrögök képződhetnek. Szívroham akkor jelentkezik, ha egy vérrög eltorlaszolja a szív egyik artériáját. Agyvérzés akkor következik be, hogy ha a szívből kijutott vérrög az agyban elakad.
  • Szívleállás: Hogyha a szív gyulladását nem kezeljük, akkor az szívizomkárosodást okozhat, amely következtében a szív nem képes megfelelően pumpálni a vért. 
  • Szívritmuszavar: A gyulladás következtében gyors vagy rendszertelen szívverés alakulhat ki, amely egyéb ritmuszavarokhoz is vezethet.

 

A betegek nagy része gyógyulás után teljes életet élhet, mégis fontos a szív munkájának gyógyszerekkel történő támogatása és a felépülésig tartó kíméletes életmód. Fontos megjegyezni, hogy aktívan sportolni még tünetmentes esetben sem ajánlott a gyógyulás időtartama alatt azért,  hogy elkerülhetőek legyenek az esetleges szövődmények. Ezek kialakulását több tényező is befolyásolhatja, mint például az általános egészségi állapot és az esetleg már meglévő betegségek, valamint az, hogy mi okozta a szívizomgyulladást.

Téma szakértői

C3 Holter EKG

C3 Holter EKG

dr. Müller Gábor

dr. Müller Gábor

belgyógyász, kardiológus
dr. Vaskó Péter

dr. Vaskó Péter

kardiológus, belgyógyász

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!