Szerző: Kardioközpont

A szívizomgyulladás (myocarditis) kialakulásának oka igen vegyes: vírusok, baktériumok, toxinok is okozhatják. Jellemző tünetei a szúró mellkasi fájdalom, légzési nehézségek, szívritmuszavar. Következményeként a szív nem megfelelő működése révén további, maradandó szívkárosodásokat, szívinfarktust vagy stroke-ot is okozhat.

Tartalom

Mi a szívizomgyulladás?

Szívizomgyulladás kialakulásának okai

A szívizomgyulladás tünetei

Szívizomgyulladás vizsgálatai

A szívizomgyulladás kezelése

A szívizomgyulladás szövődményei

Szívizomgyulladással kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi a szívizomgyulladás?

A szívizomgyulladás - másnéven myocarditis - egy olyan állapotot takar, amely során a szívizomzat gyulladásos folyamatnak van kitéve. A szívizomgyulladás azért veszélyes, mert károsodhat a szívizom, illetve a szív működése sem megfelelő ez alatt az idő alatt. A szívizomgyulladás lehet akut, de krónikus is.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Szívizomgyulladás kialakulásának okai

Több betegséggel is kapcsolatba hozható a szívizomgyulladás kialakulása, nincs egy típusos megbetegedés vagy ok, ami miatt kialakul. Leggyakoribb okai azonban a vírusos fertőzések, mint a Coxsackie B, enterovirus, influenza, koronavírus, de akár baktériumok, gombák és Lyme-kór is okozhatja. Ritka esetben autoimmun eredetű, a rheumás láz, sarcoidosis és a rheumatoid arthritis betegségek miatt is kialakulhat szívizomgyulladás.

Koronavírus, mint a szívizomgyulladás kiváltó oka

Gyakori szövődménye az újfajta koronavírusnak a szívizomgyulladás. A COVID vírus ugyan elsődlegesen a tüdőt támadja, bár ahhoz is hozzájárulhat, hogy a szervezet túlzott immunválaszt produkáljon, ami fokozza a gyulladást szerte a testben. Emiatt az egyik leggyakoribb szövődménye a szívizomgyulladás, tünete lehet a szívritmuszavar (aritmia). Főképp mérsékelt tünetek (több napig tartó köhögés, láz, nehézlégzés) elmúlta után, még a felépülés során is óvatosnak kell lenni, és érdemes orvoshoz fordulni amennyiben a tünetek továbbra is fennállnak.

Szívizomgyulladás okozója lehet még a koronavírus által kialakult tüdőgyulladás is. A tüdőgyulladás tüneteit nehéz felismerni, mivel nagyon hasonlóak a fertőzéskor előforduló tünetekhez: magas láz, száraz, köpetürítéssel nem járó köhögés, légzési nehézségek, izomfájdalmak, fáradékonyság.Szívizomgyulladás - Kardioközpont


A szívizomgyulladás tünetei

A szívizomgyulladás tünetei is igen sokfélék lehetnek attól függően, milyen más betegség vagy külső behatás miatt alakul ki. A szívizom aktuális gyulladása gyengíti a szív összehúzódásának erejét és funkcióját, ami kezelés nélkül hosszútávon további károsodásokhoz vezet.

Jellemző tünetei:

Szívizomgyulladás vizsgálatai

Elsődleges diagnosztikai eszközök a szívizomgyulladás felfedésére az EKG vizsgálat és laborvizsgálat. A gyulladás hatással van a szív elektromos működésére, így az EKG-n mért hullámokon már kiszűrhetőek a jelek. Laborvizsgálat során jellemzően emelkedett C-reactive protein (CRP) és troponin szintek utalnak a betegség meglétére.

Ezen vizsgálatok után indokolt lehet további képalkotó vizsgálat a súlyosságának pontos meghatározására: szívultrahang, mellkas röntgen, MRI felvétel.

A szívizomgyulladás kezelése

Súlyosságától függően több szintű kezelés is indokolt lehet, de minden esetben fontos szívizomgyulladás esetén a fizikai aktivitás kerülése és a nyugodt pihenés. Ennek oka, hogy a szívet a lehető legkevesebb terhelés érje. Súlyos esetben mindenképp kórházi megfigyelés kell, a tüneteket gyógyszerekkel is indokolt kezelni.

Gyógyszeres kezelés is alkalmazható, amennyiben a szívizomgyulladás mértéke indokolja. Jellemzően nem-szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők felírása a gyakorlat. Ezek segítenek a gyulladás és a fájdalom csökkentésében is. Azonban kiemelten fontos, hogy csak az orvos utasításainak megfelelően alkalmazható!

Továbbá, szívizomgyulladás esetén fontos a szakorvosi kontroll a gyógyulásig, annak érdekében, hogy követni lehessen a szív állapotát.

A legtöbb esetben a megfelelő kezeléssel, akár hónapokig tartó pihenéssel a szívizomgyulladás kezelhető, de kialakult szívkárosodással akár halálozáshoz is vezethet.

A szívizomgyulladás szövődményei

A szívizomgyulladás eredménye súlyos esetben akár tartós szívizomkárosodás is lehet, mely az alábbiakat is okozhatja:

  • Szívroham vagy agyvérzés: Amennyiben szívizom sérült és nem tudja megfelelően pumpálni a vért, a lassabban folyó vérben vérrögök képződhetnek. Szívroham akkor jelentkezik, ha egy vérrög eltorlaszolja a szív egyik artériáját. Agyvérzés akkor következik be, hogy ha a szívből kijutott vérrög az agyban elakad.
  • Szívleállás: Hogyha a szív gyulladását nem kezeljük, akkor az szívizomkárosodást okozhat, amely következtében a szív nem képes megfelelően pumpálni a vért. 
  • Szívritmuszavar: A gyulladás következtében gyors vagy rendszertelen szívverés alakulhat ki, amely egyéb ritmuszavarokhoz is vezethet.

A betegek nagy része a szívizomgyulladás gyógyulása után teljes életet élhet, mégis fontos a szív munkájának gyógyszerekkel történő támogatása és a felépülésig tartó kíméletes életmód. Fontos megjegyezni, hogy aktívan sportolni még tünetmentes esetben sem ajánlott a gyógyulás időtartama alatt azért,  hogy elkerülhetőek legyenek az esetleges szövődmények. Ezek kialakulását több tényező is befolyásolhatja, mint például az általános egészségi állapot és az esetleg már meglévő betegségek, valamint az, hogy mi okozta a szívizomgyulladást.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Létrehozás ideje: 2020.12.01
Utolsó módosítás: 2024.04.08