A vizsgálat során a kardiológus felderíti a beteg kórelőzményét (anamnézis), amely magában foglalja a beteg panaszait, a káros szokásokat,  amelyek kockázati tényezőként lehetnek, továbbá megtekinti a  korábbi leleteket és zárójelentéseket. A szakorvosi vizit során az orvos tájékozódik a beteg által szedett gyógyszerekről. Amennyiben a páciens vérnyomás problémákkal érkezik érdemes a vérnyomásnaplót is a vizsgálatra elhozni, mely nagy segítséget jelenthet az orvosnak a páciens állapotáról. 

Az anamnézis felvételét követi a fizikális vizsgálat. Ennek során a kardiológus sztetoszkóp segítségével részletesen megvizsgálja a beteget, meghallgatja a szívhangokat, és a légzési hangokat. A fizikális vizsgálatnak része a vérnyomás mérés is. Ezek alapján a kardiológus további vizsgálatokat rendelhet el.

További vizsgálatok lehetnek:

Szívultrahang:  A vizsgálat körülbelül 20 percet vesz igénybe, ami alatt a kardiológus meghatározza a szív pontos állapotát és méreteit, melyből később pontosan le tudja vonni a megfelelő konzekvenciákat a szív állapotáról. A vizsgálat során feljegyzi az esetleges elváltozásokat, méretbeli eltéréseket. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, mégis a lehető legpontosabb képet adja a szív aktuális állapotáról.

Terheléses EKG: A vizsgálat megkezdése előtt EKG elektródákat csatlakoztatnak a mellkasra, valamint egy vérnyomásmérő eszköz is felhelyezésre kerül. A kivizsgálás történhet kerékpáron illetve futópadon.

EKG: Az EKG a végtagokon és a mellkason elhelyezett elektródákból gyűjti össze az elektromos jeleket, amiket a készülék átalakít és papírszalagra rajzolt görbék formájában jelenít meg.

Holter EKG: A Holter EKG vizsgálat segítségével otthoni, természetes körülmények között monitorozható a szív elektromos működése.  A vizsgálatot alkalmazzák többek között a szabálytalan szívműködés, szédülés, ájulás, mellkasi fájdalom kivizsgálása során, illetve a gyógyszeres kezelés hatásosságának mérésében is. A vizsgálat alatt 24, vagy 48, 72 órán vagy akár 7 napon keresztül a kis gép rögzíti a szív elektromos jeleit, majd később kiértékelhetővé teszi.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

ABPM - 24 órás vérnyomás mérés: vagyis a 24 órás vérnyomásmérés fontos vizsgálat a magas vérnyomás diagnózisának pontos felállításában, a vérnyomás nappali és éjszakai ingadozásának követésében, illetve kontrollként szinte nélkülözhetetlen a vérnyomáscsökkentő gyógyszer hatásosságának megítélésében. Ehhez a betegnek egy mobil vérnyomásmérőt kell egy napon át viselnie, ami bizonyos időközönként megméri vérnyomását.

Whithings - Otthoni vérnyomásmérés: Az okos vérnyomásmérő a legmodernebb módja az otthoni vérnyomásmérésnek. Az okosvérnyomásmérővel naponta 3x kell mérni a vérnyomást, az applikáció pedig rögzíti a mért eredményeket.

Terheléses szív ultrahang: A szív működése ultrahanggal vizsgálható miközben a pácienst egy fekvőkerékpár segítségével fizikai terhelésnek tesszük ki. A terheléses szív ultrahang vizsgálat legfőbb előnye, hogy ez a vizsgálat a koszorúér szűkület kimutatásának leghatékonyabb módszere.

Boka Kar Index (BKI): A vizsgálattal kimutatható az érszűkület, még tünetmentes állapotban is. A mind a négy végtagon egy időben történő vérnyomásmérés megbízhatóan előre jelzi a szélütést és szívinfarktust.

Laborvizsgálatok: A kardiológiai kivizsgálások során nagy segítségére van az orvosnak a vérből kinyerhető adatok. Ezen adatok megfelelő értelmezése egy irányvonalat rajzol ki a kezelő orvosnak a páciens állapotáról. 

Ahogyan érdemes felkészülni: tünetek átgondolása, esetleg korábbi leletek, eredmények, vérnyomásnapló bemutatása, szedett gyógyszerek neve, hatása, mellékhatása, családban előforduló szív-érrendszeri betegségek összegyűjtése.

Kapcsolódó cikkünk

Magas vérnyomás a menopauza miatt?

Magas vérnyomás a menopauza miatt?

Sok nő tapasztalhatja, hogy 50 éves kora körül egyre magasabb vérnyomásértékeket mér. Vajon a menopauza emeli meg a vérnyomást vagy egyszerűen csak az idősödéssel járó folyamatokról van szó? Mit lehet tenni a magas vérnyomás kezeléséért? Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa válaszolta meg a kérdéseket.

Módosítás: 2023.03.29 14:04