A magasvérnyomás betegség esetén szerencsére egyre többen automatikusan orvoshoz fordulnak. Az alacsony vérnyomásra viszont hajlamosak vagyunk legyinteni, holott dr. Kapocsi Judit PhD, KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája szerint ezt nem csak a kellemetlen panaszok miatt érdemes kivizsgálni.

Mi számít alacsonynak?

szédülés alacsony vérnyomásA normál vérnyomás 120/80 plusz - mínusz 20 Hgmm, ami ez alatt van, az tekinthető alacsony vérnyomásnak, hipotóniának. Ez nagyon sokszor genetikailag meghatározott, semmiféle panaszt nem okoz. A kórosan alacsony vérnyomás pl. 90/60 mellett viszont már gyakran jelentkezik szédülés, hányinger, hidegrázás, koncentrációs nehézség, elmosódó látás. Sokaknál csak álló helyzetben mutatkoznak a tünetek, ez az ún. poszturális (vagyis testhelyzettől függő) hipotónia. Ilyenkor a gyors testhelyzetváltozástól, például felállástól olyan hirtelen és jelentősen leeshet a vérnyomás, hogy az akár ájuláshoz is vezethet. A helyzetváltozásra bekövetkező hipotónia egyik lehetséges oka a baroreflex (a vérnyomást szabályozó mechanizmus) érzékenységének csökkenése.  Ezt nevezzük orthostázisnak, amikor felálláskor lezuhan a vérnyomás, illetve lassabban emelkedik arra a kívánt mértékre, ami elégséges vérátáramlást biztosít a szervek számára. 

Mit tehetünk, ha emelni szeretnénk a vérnyomást?

Akiknek nem okoz gondot, és/ vagy nem kórosan alacsony a vérnyomásuk, azoknak érdemes természetes módszerekkel törekedniük arra, hogy enyhén megemeljék az értékeiket. Ilyenek lehetnek a következőek:

 • rendszeres vízivás,
 • sós ételek fogyasztása,
 • kompressziós harisnya, zokni viselése,
 • hirtelen, gyors testhelyzetváltozás kerülése,
 • tűző napon tartózkodás és forró víz, levegő kerülése,
 • egyes gyógyszerek (pl. vízhajtók, antidepresszánsok) hatásának ellenőrzése, ezek ugyanis lejjebb vihetik a vérnyomást,
 • gyakoribb, kisebb étkezések.

(A gyakori kis adagok megelőzhetik a vérnyomásesést, ugyanakkor főként idős magasvérnyomás betegeknél előfordul az evés utáni vérnyomáscsökkenés. Nekik étkezés után ajánlatos lefeküdni.) 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

alacsony vérnyomás kezelés- Ha az alacsony vérnyomás panaszt okoz, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, hiszen a hasonló tünetek mögött számos ok meghúzódhat, mint például egy rosszul összeállított, hiányos étrend, a hosszúra nyúlt ágyban fekvés, bizonyos gyógyszerek, fertőzések - mondja dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája. - A kivizsgálás során kideríthetjük, hogy „csak” alkatilag jelentkezik az alacsony vérnyomás, ami nem igényel gyógyszeres kezelést. Ilyenkor is érdemes azonban betartani az életmódbeli szabályokat, tanácsokat. Természetesen az is előfordul, hogy az alacsony vérnyomás csupán egy betegség tünete. Ilyen betegség lehet például a mellékvese működési problémája vagy akár szívelégtelenség is. Ha ilyesmire derül fény, természetesen szükséges az orvosi kezelés, amelynek megkezdésére sokszor éppen az ilyen tünetek hívhatják fel a figyelmet! 

 

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:
 • Magas vérnyomás specialista
 • Stroke utáni rehabilitáció
 • Agyi keringés
 • ABPM - szakorvosi kiértékelés
 • Holter EKG - szakorvosi kiértékelés
 • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Ket hete szedulok es 2 alkalommal osszeste m mint egy colstok rovid eszmeletvesztes volt mert nem emlekszem csak arra,hogy nem tudok felallni es remesen osszetortem magam mit tehetek? Koszonom a valaszat tisztelettel.
Kerenyi Maria

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Érdeklődő,

A leírt panaszok/tünetek alapján neurológiai és kardiológiai kivizsgálás szükséges idegrendszeri és szív-érrendszeri (pl. ritmuszavar) betegségek kizárására.

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter

Páciensek mondták

Türelmes, kedves

A Tanárnő foglalkozott az aktuális betegséggel, mellette tanított, alapos volt, bármilyen kérdésemre választ kaphattam. Végtelen türelmes, kedves, figyelmes határozott volt. És ami a legfontosabb bízhatok benne!

dr. Kapocsi Judit PhD
dr. Kapocsi Judit PhD
magas vérnyomás és érkockázat specialista

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2019.01.17
Utolsó módosítás: 2022.08.23