A magasvérnyomás betegség esetén szerencsére egyre többen automatikusan orvoshoz fordulnak. Az alacsony vérnyomásra viszont hajlamosak vagyunk legyinteni, holott dr. Kapocsi Judit PhD, KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája szerint ezt nem csak a kellemetlen panaszok miatt érdemes kivizsgálni.

Mi számít alacsonynak?

szédülés alacsony vérnyomásA normál vérnyomás 120/80 plusz - mínusz 20 Hgmm, ami ez alatt van, az tekinthető alacsony vérnyomásnak, hipotóniának. Ez nagyon sokszor genetikailag meghatározott, semmiféle panaszt nem okoz. A kórosan alacsony vérnyomás pl. 90/60 mellett viszont már gyakran jelentkezik szédülés, hányinger, hidegrázás, koncentrációs nehézség, elmosódó látás. Sokaknál csak álló helyzetben mutatkoznak a tünetek, ez az ún. poszturális (vagyis testhelyzettől függő) hipotónia. Ilyenkor a gyors testhelyzetváltozástól, például felállástól olyan hirtelen és jelentősen leeshet a vérnyomás, hogy az akár ájuláshoz is vezethet. A helyzetváltozásra bekövetkező hipotónia egyik lehetséges oka a baroreflex (a vérnyomást szabályozó mechanizmus) érzékenységének csökkenése.  Ezt nevezzük orthostázisnak, amikor felálláskor lezuhan a vérnyomás, illetve lassabban emelkedik arra a kívánt mértékre, ami elégséges vérátáramlást biztosít a szervek számára. 

Mit tehetünk, ha emelni szeretnénk a vérnyomást?

Akiknek nem okoz gondot, és/ vagy nem kórosan alacsony a vérnyomásuk, azoknak érdemes természetes módszerekkel törekedniük arra, hogy enyhén megemeljék az értékeiket. Ilyenek lehetnek a következőek:

 • rendszeres vízivás,
 • sós ételek fogyasztása,
 • kompressziós harisnya, zokni viselése,
 • hirtelen, gyors testhelyzetváltozás kerülése,
 • tűző napon tartózkodás és forró víz, levegő kerülése,
 • egyes gyógyszerek (pl. vízhajtók, antidepresszánsok) hatásának ellenőrzése, ezek ugyanis lejjebb vihetik a vérnyomást,
 • gyakoribb, kisebb étkezések.

(A gyakori kis adagok megelőzhetik a vérnyomásesést, ugyanakkor főként idős magasvérnyomás betegeknél előfordul az evés utáni vérnyomáscsökkenés. Nekik étkezés után ajánlatos lefeküdni.) 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

alacsony vérnyomás kezelés- Ha az alacsony vérnyomás panaszt okoz, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, hiszen a hasonló tünetek mögött számos ok meghúzódhat, mint például egy rosszul összeállított, hiányos étrend, a hosszúra nyúlt ágyban fekvés, bizonyos gyógyszerek, fertőzések - mondja dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája. - A kivizsgálás során kideríthetjük, hogy „csak” alkatilag jelentkezik az alacsony vérnyomás, ami nem igényel gyógyszeres kezelést. Ilyenkor is érdemes azonban betartani az életmódbeli szabályokat, tanácsokat. Természetesen az is előfordul, hogy az alacsony vérnyomás csupán egy betegség tünete. Ilyen betegség lehet például a mellékvese működési problémája vagy akár szívelégtelenség is. Ha ilyesmire derül fény, természetesen szükséges az orvosi kezelés, amelynek megkezdésére sokszor éppen az ilyen tünetek hívhatják fel a figyelmet! 

 

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:
 • Magas vérnyomás specialista
 • Stroke utáni rehabilitáció
 • Agyi keringés
 • ABPM - szakorvosi kiértékelés
 • Holter EKG - szakorvosi kiértékelés
 • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kedves doktorno kerdesem az lenne hogy nyugalmi allapotban a vernyomasom 117/76/pulzus 55 bal karomon jobb karomon 111/73/pulzus 60 ez a vernyomas jo e 'persze keveset mozgok mert autobalesetem volt es megrepedt a csipocsontom befolyasolja e a vernyomast ez az allapot?
Delczegh Ildiko

dr. Kapocsi Judit PhD

magasvérnyomás specialista
Tisztelt Delczegh Ildikó!

Kérdésére az Ön által megírt nagyon kevés adat birtokában konkrétan válaszolni nem lehet.
Általánosságban elmondható, hogy amennyiben Önnek korábban is ilyen alacsonyabb vérnyomása volt (120/70 Hgmm alatti értékek), úgy szokás mondani alkatilag alacsony a vérnyomás, és nem volt panasza, akkor a mostani értékek normálisnak tekinthetők. Pulzus száma a normális tartományban van.

Feltétlenül meg kell jegyezni, hogy a vérnyomás és pulzus-szám értékét nagyon sok minden befolyásolja, úgy mint a mozgásszegény életmód, fizikai edzettség, a napi folyadék fogyasztás, a pajzsmirigy működése, a stressz állapot-vagy nyugalmi állapot, az aktuális fizikai terhelés, a szívbetegségek és sorolhatnám még tovább. Fontos azt is tudni, szed-e Ön gyógyszereket, ha igen, mit és mennyit, hány éves, milyen ismert betegsége van?
Korrekt vélemény mindezen kérdések megválaszolás, az Ön megvizsgálása után adható.

Üdvözlettel: Dr Kapocsi Judit

Páciensek mondták

Kedves és körültekintő

Kedves, szakmailag magasszintű támogatást ad,körültekintő és a problémát nem zárja le csak egy találkozoval, tehát visszamérésre is kiváncsi, értékelést - tanácsot ad. Köszönöm

dr. Kapocsi Judit PhD
dr. Kapocsi Judit PhD
magas vérnyomás és érkockázat specialista

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2019.01.17
Utolsó módosítás: 2022.08.23