Alacsony vérnyomással is orvoshoz kell fordulni?

Alacsony vérnyomással is orvoshoz kell fordulni?

dr. Kapocsi Judit PhD Létrehozva: 2019.01.17 09:20 Módosítva: 2019.01.17 09:32
2019-01-17 09:32:59.127007 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

A magasvérnyomás betegség esetén szerencsére egyre többen automatikusan orvoshoz fordulnak. Az alacsony vérnyomásra viszont hajlamosak vagyunk legyinteni, holott dr. Kapocsi Judit PhD, KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája szerint ezt nem csak a kellemetlen panaszok miatt érdemes kivizsgálni.

Mi számít alacsonynak?

szédülés alacsony vérnyomásA normál vérnyomás 120/80 plusz - mínusz 20 Hgmm, ami ez alatt van, az tekinthető alacsony vérnyomásnak, hipotóniának. Ez nagyon sokszor genetikailag meghatározott, semmiféle panaszt nem okoz. A kórosan alacsony vérnyomás pl. 90/60 mellett viszont már gyakran jelentkezik szédülés, hányinger, hidegrázás, koncentrációs nehézség, elmosódó látás. Sokaknál csak álló helyzetben mutatkoznak a tünetek, ez az ún. poszturális (vagyis testhelyzettől függő) hipotónia. Ilyenkor a gyors testhelyzetváltozástól, például felállástól olyan hirtelen és jelentősen leeshet a vérnyomás, hogy az akár ájuláshoz is vezethet. A helyzetváltozásra bekövetkező hipotónia egyik lehetséges oka a baroreflex (a vérnyomást szabályozó mechanizmus) érzékenységének csökkenése.  Ezt nevezzük orthostázisnak, amikor felálláskor lezuhan a vérnyomás, illetve lassabban emelkedik arra a kívánt mértékre, ami elégséges vérátáramlást biztosít a szervek számára. 

Mit tehetünk, ha emelni szeretnénk a vérnyomást?

Akiknek nem okoz gondot, és/ vagy nem kórosan alacsony a vérnyomásuk, azoknak érdemes természetes módszerekkel törekedniük arra, hogy enyhén megemeljék az értékeiket. Ilyenek lehetnek a következőek:

  • rendszeres vízivás,
  • sós ételek fogyasztása,
  • kompressziós harisnya, zokni viselése,
  • hirtelen, gyors testhelyzetváltozás kerülése,
  • tűző napon tartózkodás és forró víz, levegő kerülése,
  • egyes gyógyszerek (pl. vízhajtók, antidepresszánsok) hatásának ellenőrzése, ezek ugyanis lejjebb vihetik a vérnyomást,
  • gyakoribb, kisebb étkezések.

(A gyakori kis adagok megelőzhetik a vérnyomásesést, ugyanakkor főként idős magasvérnyomás betegeknél előfordul az evés utáni vérnyomáscsökkenés. Nekik étkezés után ajánlatos lefeküdni.) 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

alacsony vérnyomás kezelés- Ha az alacsony vérnyomás panaszt okoz, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, hiszen a hasonló tünetek mögött számos ok meghúzódhat, mint például egy rosszul összeállított, hiányos étrend, a hosszúra nyúlt ágyban fekvés, bizonyos gyógyszerek, fertőzések - mondja dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája. - A kivizsgálás során kideríthetjük, hogy „csak” alkatilag jelentkezik az alacsony vérnyomás, ami nem igényel gyógyszeres kezelést. Ilyenkor is érdemes azonban betartani az életmódbeli szabályokat, tanácsokat. Természetesen az is előfordul, hogy az alacsony vérnyomás csupán egy betegség tünete. Ilyen betegség lehet például a mellékvese működési problémája vagy akár szívelégtelenség is. Ha ilyesmire derül fény, természetesen szükséges az orvosi kezelés, amelynek megkezdésére sokszor éppen az ilyen tünetek hívhatják fel a figyelmet! 

 

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 
 

 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Dr úr nő

Azt szeretném kerdezni mitralis prolapsus allapitotak meg nalam sokszor este rangatoznak ereim vagy inkabb luktetnek labamba kezembe fejem hatso reszen amig el nem alszok 10 15 percenként erzem a lüktető érzést z normalis ? , azt,nem erzem tarsulna hozza szapora sziv veres. azt szeretnem kerdezni magnerot magnezium tableta napi egy segihet rajta ?

dr. Kapocsi Judit PhD
dr. Kapocsi Judit PhD magasvérnyomás specialista
Tisztelt Uram!

Számos tudományos vizsgálat bebizonyította, hogy a magnézium az érfalra is kedvező hatást gyakorol. Shechter és munkatársai 2003-as tanulmánya szerint a szívbetegségben szenvedők életminősége javítható magnéziumpótlással. A mennyiséget illetően a U.S. Recommended Dietary Allowance ajánlása felnőtteknek 310-320 mg/nap nőknél és 400-420 mg/nap férfiaknál.

Üdvözlettel:
dr. Kapocsi Judit PhD

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmes, kedves

A Tanárnő foglalkozott az aktuális betegséggel, mellette tanított, alapos volt, bármilyen kérdésemre választ kaphattam. Végtelen türelmes, kedves, figyelmes határozott volt. És ami a legfontosabb bízhatok benne!

További vélemények

Kapcsolódó videók

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

PRIMA MEDICA