Ki-kiugró vérnyomás értékek? Fontos tudni az ingadozó vérnyomás okát

Ki-kiugró vérnyomás értékek? Fontos tudni az ingadozó vérnyomás okát

dr. Kapocsi Judit PhD Létrehozva: 2022.02.25 13:38 Módosítva: 2022.02.25 14:05
2022-02-25 14:05:15.159571 Lifestyle
kardiokozpont.hu

Amikor a vérnyomás gyakran ingadozik a normál, a magas és az alacsony értékek közt, és ez az ingadozás túlmegy a normál mértéken, azt mindenképpen ki kell vizsgálni. Az ingadozó vérnyomás lehetséges okaira és a kezelés lehetőségeire dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája hívta fel a figyelmet.

Vannak-e tünetei a vérnyomás kiugrásainak?

A magas vérnyomás értekei egy bizonyos táblázat szerint határozhatók meg, mely szerint magas normális vérnyomásról beszélünk 130-139 és/vagy 85-89 Hgmm esetén, I. fokozatú enyhe magas vérnyomásról pedig 140-159 és/vagy 90-99 Hgmm mérésekor. Efölött már közepesen súlyos és súlyos magas vérnyomás kategóriák szerepelnek.

Sokaknál előfordul, hogy normálisról magasra ugrik a vérnyomásuk, bár ennek az esetek nagy részében ártatlan oka van. Akár egy izgalmas várakozás, akár egy rossz hír vagy bármilyen stresszhelyzet megemelheti átmenetileg a vérnyomást, de a sok só, a koffein- és az alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek hatására is megemelkedhetnek az értékek, amelyek egészséges esetben maguktól és viszonylag gyorsan visszaállnak. A vérnyomás kiugrásai általában nem okoznak tüneteket, de egyes esetekben olyan panaszok jelentkezhetnek, mint a fülcsengés, az erős szívdobogás, fejfájás, szédülés, általános rossz közérzet.

Kiugró, ingadozó vérnyomást okozó állapotok

Van néhány olyan állapot, amely vérnyomás kiugrásokat eredményezhet, mint például az alábbiak:

  • Fehérköpeny szindróma

Az orvosi vizsgálat stressze miatt előfordul, hogy a rendelőben akár jóval magasabb értékek mérhetők, mint normál körülmények közt, például otthon.

  • Álcázott magas vérnyomás

A fehérköpeny-szindrómával ellentétben az álcázott hipertónia esetében a magasvérnyomás betegek alacsonyabb értékeket produkálnak az orvosnál, mint otthon, ahol előfordulnak kiugrások. Ez a jelenség súlyos következményekkel járhat, hiszen a rutinból végzett eljárással nem lehet felismerni, kezelés nélkül viszont egyre nagyobb következményes veszély fenyegeti a szerveket és a szívet.

  • Rohamszerű (paroxizmális) magas vérnyomás

A rohamszerűen jelentkező vérnyomás kiugrások egyik legijesztőbb vonása, hogy nem érthető okokból, például stresszhelyzetben jelentkeznek, hanem teljesen kiszámíthatatlanul. És amíg az ingadozó vérnyomás általában nem okoz tünetet, addig a paroxizmális magas vérnyomás szinte minden kiugrásnál tünetekkel kísért. Ilyen tünet lehet a fejfájás, a gyengeség, az erős szívdobogás, a légszomj, és akár a halálfélelem. Gyakran endokrin megbetegedés áll a háttérben, a kivizsgálás feltétlenül szükséges.   

Segíthet a 24 órás vérnyomásmérés

„Amikor valaki azzal a panasszal fordul orvoshoz, hogy gyakran tapasztal kiugró vérnyomásértékeket, elsősorban azt érdemes kideríteni, valóban kiugrásokról van-e szó, vagy valódi magasvérnyomás betegségről, ugyanis gyakran ez a diagnózis" – ismerteti dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája. 

„A diagnosztizálásban az egyik leghasznosabb eszköz a 24 óráig tartó vérnyomásmérés, ami ma már nagyon kényelmesen, egy egyszerű, állandóan viselendő kis eszköz segítségével megtehető. Ha végeredményben kiderül, hogy magasvérnyomás betegségről van szó, a célértékek meghatározása után el kell kezdeni az életmódváltásra és szükség esetén a gyógyszerszedésre épülő kezelést. Érdemes azt is megemlíteni, hogy az is előfordul, hogy a már ismert magasvérnyomás betegek tapasztalnak kiugrásokat. Ez legtöbbször a nem megfelelő kezelés vagy adagolás következménye. Ilyen esetben pontos és részletes kivizsgálás után másfajta kezelés rendelhető el."

Előfordulhat azonban, hogy a kivizsgálás során „csupán” az ingadozó vérnyomás diagnózisa igazolódik be. Ennek kezelésében nincs egyetlen elfogadott módszer, de sokszor arra van szükség, hogy a páciens stresszkezelési képességei javuljanak. Ehhez természetesen pszichés segítséget érdemes kérni, valamint ebben az esetben is fontos az életmód rendezése. A kezelést ebben az esetben is komolyan kell venni, hiszen az ingadozó vérnyomás is fokozott szív-érrendszeri kockázatot jelent a koszorúér-betegség, a stroke és a szívelégtelenség szempontjából.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Dr úr nő

Azt szeretném kerdezni mitralis prolapsus allapitotak meg nalam sokszor este rangatoznak ereim vagy inkabb luktetnek labamba kezembe fejem hatso reszen amig el nem alszok 10 15 percenként erzem a lüktető érzést z normalis ? , azt,nem erzem tarsulna hozza szapora sziv veres. azt szeretnem kerdezni magnerot magnezium tableta napi egy segihet rajta ?

dr. Kapocsi Judit PhD
dr. Kapocsi Judit PhD magasvérnyomás specialista
Tisztelt Uram!

Számos tudományos vizsgálat bebizonyította, hogy a magnézium az érfalra is kedvező hatást gyakorol. Shechter és munkatársai 2003-as tanulmánya szerint a szívbetegségben szenvedők életminősége javítható magnéziumpótlással. A mennyiséget illetően a U.S. Recommended Dietary Allowance ajánlása felnőtteknek 310-320 mg/nap nőknél és 400-420 mg/nap férfiaknál.

Üdvözlettel:
dr. Kapocsi Judit PhD

Páciensek mondták

Alapos, precíz

A doktornő a vizsgálat során rendkívül alapos, precíz, türelmes és segítőkész volt. Rendkívüli szakértelme, személyisége garancia a mielőbbi gyógyulásra. 

További vélemények

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!