Amikor a vérnyomás gyakran ingadozik a normál, a magas és az alacsony értékek közt, és ez az ingadozás túlmegy a normál mértéken, azt mindenképpen ki kell vizsgálni. Az ingadozó vérnyomás lehetséges okaira és a kezelés lehetőségeire dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája hívta fel a figyelmet.

Vannak-e tünetei a vérnyomás kiugrásainak?

A magas vérnyomás értekei egy bizonyos táblázat szerint határozhatók meg, mely szerint magas normális vérnyomásról beszélünk 130-139 és/vagy 85-89 Hgmm esetén, I. fokozatú enyhe magas vérnyomásról pedig 140-159 és/vagy 90-99 Hgmm mérésekor. Efölött már közepesen súlyos és súlyos magas vérnyomás kategóriák szerepelnek.

Sokaknál előfordul, hogy normálisról magasra ugrik a vérnyomásuk, bár ennek az esetek nagy részében ártatlan oka van. Akár egy izgalmas várakozás, akár egy rossz hír vagy bármilyen stresszhelyzet megemelheti átmenetileg a vérnyomást, de a sok só, a koffein- és az alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek hatására is megemelkedhetnek az értékek, amelyek egészséges esetben maguktól és viszonylag gyorsan visszaállnak. A vérnyomás kiugrásai általában nem okoznak tüneteket, de egyes esetekben olyan panaszok jelentkezhetnek, mint a fülcsengés, az erős szívdobogás, fejfájás, szédülés, általános rossz közérzet.

Kiugró, ingadozó vérnyomást okozó állapotok

Van néhány olyan állapot, amely vérnyomás kiugrásokat eredményezhet, mint például az alábbiak:

  • Fehérköpeny szindróma

Az orvosi vizsgálat stressze miatt előfordul, hogy a rendelőben akár jóval magasabb értékek mérhetők, mint normál körülmények közt, például otthon.

  • Álcázott magas vérnyomás

A fehérköpeny-szindrómával ellentétben az álcázott hipertónia esetében a magasvérnyomás betegek alacsonyabb értékeket produkálnak az orvosnál, mint otthon, ahol előfordulnak kiugrások. Ez a jelenség súlyos következményekkel járhat, hiszen a rutinból végzett eljárással nem lehet felismerni, kezelés nélkül viszont egyre nagyobb következményes veszély fenyegeti a szerveket és a szívet.

  • Rohamszerű (paroxizmális) magas vérnyomás

A rohamszerűen jelentkező vérnyomás kiugrások egyik legijesztőbb vonása, hogy nem érthető okokból, például stresszhelyzetben jelentkeznek, hanem teljesen kiszámíthatatlanul. És amíg az ingadozó vérnyomás általában nem okoz tünetet, addig a paroxizmális magas vérnyomás szinte minden kiugrásnál tünetekkel kísért. Ilyen tünet lehet a fejfájás, a gyengeség, az erős szívdobogás, a légszomj, és akár a halálfélelem. Gyakran endokrin megbetegedés áll a háttérben, a kivizsgálás feltétlenül szükséges.   

Segíthet a 24 órás vérnyomásmérés

„Amikor valaki azzal a panasszal fordul orvoshoz, hogy gyakran tapasztal kiugró vérnyomásértékeket, elsősorban azt érdemes kideríteni, valóban kiugrásokról van-e szó, vagy valódi magasvérnyomás betegségről, ugyanis gyakran ez a diagnózis" – ismerteti dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája. 

„A diagnosztizálásban az egyik leghasznosabb eszköz a 24 óráig tartó vérnyomásmérés, ami ma már nagyon kényelmesen, egy egyszerű, állandóan viselendő kis eszköz segítségével megtehető. Ha végeredményben kiderül, hogy magasvérnyomás betegségről van szó, a célértékek meghatározása után el kell kezdeni az életmódváltásra és szükség esetén a gyógyszerszedésre épülő kezelést. Érdemes azt is megemlíteni, hogy az is előfordul, hogy a már ismert magasvérnyomás betegek tapasztalnak kiugrásokat. Ez legtöbbször a nem megfelelő kezelés vagy adagolás következménye. Ilyen esetben pontos és részletes kivizsgálás után másfajta kezelés rendelhető el."

Előfordulhat azonban, hogy a kivizsgálás során „csupán” az ingadozó vérnyomás diagnózisa igazolódik be. Ennek kezelésében nincs egyetlen elfogadott módszer, de sokszor arra van szükség, hogy a páciens stresszkezelési képességei javuljanak. Ehhez természetesen pszichés segítséget érdemes kérni, valamint ebben az esetben is fontos az életmód rendezése. A kezelést ebben az esetben is komolyan kell venni, hiszen az ingadozó vérnyomás is fokozott szív-érrendszeri kockázatot jelent a koszorúér-betegség, a stroke és a szívelégtelenség szempontjából. 

Online Bejelentkezés

KardioKözpont - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Téma szakértője

Specialitások:

Ellátás magyar, orosz és ukrán nyelven is!

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Páciensek mondták

Alapos

Petróczy doktornő nagyon alapos! A vérnyomásom állandóan ingadozott, de a Doktornő által előírt terápiának hála most már minden rendben van!

Dr. Petróczy Natália
Dr. Petróczy Natália
belgyógyász, magas vérnyomás specialista
Módosítás: 2024.01.18 14:57